FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· PowerBox V. rész
Dátum : 2001-09-17 19:37:21
Szerző : gigahertz


Végre eljutottam arra a pontra, hogy az elkészített egységeket ki tudtam próbálni, így kezdetben -30 fokos hőmérsékleteket is mértem...

Mivel már szinte minden alkatrész rendelkezésre állt, így hozzákezdtem a PowerBox összeszereléséhez. Aki még nem látta a korábban elkészült alkatrészeket, itt elolvashatja szép sorjában: PowerBox I. II. III. IV. rész. Íme a nagytorony, amibe az egész szerkezetet be kell préselni:

Tudom nem valami nagy szám ez a torony, hiszen Acorp… Bár ezzel nem az Acorp termékeket akarom lehúzni jó az... két szempont vezérelt, egyrészt sok hely legyen benne, másrész nyugodt szívvel fúrhassam faraghassam. Nos ezek itt teljesültek. A tápegység alatt található kereszt merevítőt korábban "sikítóval" eltávolítottam és a tetejére egy formás "kis" lyukat vágtam. Így a ház szilárdsága már nem olyan jó. Remélem, ha minden be lesz szerelve nem hullik szét...

Először a meleg leadó egységet szereltem be. Ez kb. 30cm hosszú, tulajdonképpen egy kocsi fűtőradiátoráról van szó:

Tény és való, hogy 2db 5.25" hely ezzel ugrott, de ez számomra nem érdekes, a nagy helyeken úgy is csak egy CD meghajtó lesz. Hátul a tápegység felett van a radiátor mindkét csőcsonkja, és van egy harmadik is, ami a légtelenítést szolgálja, de erről később lesz még szó.

A radiátort négy műanyag tipli és két réz rúd segítségével rögzítetem. A tipli vége látszik a fenti kép felső sarkában. (Bár a tiplit nem éppen erre találták ki, de végülis erre is jó…)

Nem volt túlságosan egyszerű összeszerelni a két peltier elemet és a három hűtőblokkot. Először csak a hűtőblokkot kentem be szilikonnak és rátettem a peltier elemet. De akárhogy mozgattam nem akart rendesen felfeküdni, mert bár simának látszott a szilikon felülete, mégsem volt az. Így a peltier elem 60-70% ugyan érintkezett a szilikonon keresztül a hűtőblokkal, de a többi nem. Nem lehetett nagy erővel rányomni a peltier elemet, nehogy eltörjön. Végül nem volt más hátra felmelegítettem a blokkot úgy 70 fokosra, ekkor a szilion már nagyon folyós volt és így nyomtam rá a peltier elemet. Ekkor már nem volt semmi gond. Azért írtam, hogy nem volt egyszerű összeszerelni, mert amikor már a peltier elem is rajra van, akkor nem olyan egyszerű a művelet, pláne amikor már három blokkal és két modullal kell szenvedni. Ja és szinte mindent sikerült összekenni a hővezető pasztával... Végül így nézett ki a "hatlövetű", vagy inkább hatcsövű:

No ilyen képeket sem látni tömkelegével a neten.... Szerintem elég jól sikerült. A felső és az alsó blokk hűti a két peltier elem meleg oldalát és a középső blokkot pedig hűti a két peltier elem. A képen is látszik, hogy körbe 1mm-el szélesebb a peltier elem, mint a blokk, de ott már nincs mit hűteni, így talán nem lesz ez probléma.

Még azt el kell mondanom, hogy egy kicsit átalakítottam a peltier elemet. Ez annyiból állt, hogy a széleken látni lehetett a hőhidakat és oda könnyen bekerülhetett volna mindenféle (szilikon, víz stb.). Így leukoplasztból (elsősegély dobozból szerváltam) vágtam egy vékony csíkot. Körbe tekertem a peltier elemet, majd erre F.BS tömítő ragasztóból egy réteget vittem fel. (Ezért rózsaszín a peltier elem széle a képeken is.) Ez szinte hermetikusan lezárta a peltier elem belsejét.

Bekötöttem a vízhűtésű egyenirányítót is, ez úgy néz ki, mint tíz pók összegabalyodva:

Nem csodálom ha valaki nem igazodik ki rajta (4 vezetéken "jön" a váltó áram a trafóból, 4db-on távozik ez egyenáram és ehhez tárul még a puffer kondenzátor négy vezetéke. Ja és a két műanyag csőről sem szabad megfeledkezni. Nagyon furcsán viselkedik ez az egyenirányító. Noha darabonként 35 amperes, így bírnia kellene a kb. 2x 12 Ampert. Ennek ellenére melegszik, pedig már vízzel hűtöm, de 50 fok fölé nem hevült. Persze a nem a legtökéletesebb a hűtés, hiszen csak áthalad a szerkezeten a víz.

A peltier elemek ugyancsak energiaéhesek, akár 400 Wattot is felvehetnek, ami ugye nem kevés (bár jelen esetben nem hajtom ki "csutkára", úgy 320-340 Wattal beérik, ami még mindig nem kevés). Elég jó helyet találtam a transzformátornak, a speaker mellé telepítettem. Gyorsan feltöltöttem a rendszert vízzel és megnéztem, mit tud a PowerBox a jelenlegi állapotában:

Ezt a képet a bekapcsolás után kb. 1 perccel készítettem. Meglehetősen brutális tempóban deresedett a középső blokk. Ez csak annak a próbája volt, hogy legalább működhet-e az egész szerkezet. Amikor ezt szereltem kb. 22 fok volt a szobában. Összesen 20 percig üzemelt és a hűtőfolyadék ekkor 33 fokos lett. Ugyan a meleg leadóra rátettem egy 120mm-es 220Voltos ventilátort, de csak a radiátornak csak kb. a 40%-án mozgatta a levegőt. (Azért megjárják ezek a Supercool Datapress-es modulok.)

Nagyon gyors tempóban hűlt a középső blokk, megmértem kezdetben -30 fokról indult, de a hűtővíz felmelegedésével -25 fokon stabilizálódott:

Egy másik gép "drótos" külső hőmérséklet érzékelőjét beledugtam a középső blokk egyik csövébe és -25 fokot mért. Tehát a többi hőmérsékletnek nincs köze a PowerBoxhoz. (Egyébként ha már itt tartunk egy 1200MHz-en hajtott Celeron 600-as CPU hőmérséklete látható a képen még, igaz a meleg leadó egység a házon kívül van, ott meg vagy 18 fok volt…)

Nem várt sebességgel kezdett el hűlni a blokk, mondjuk ez nem is csoda 248 Watt hűtőteljesítményt uszítottam egy 72 köbcenti rétfogatú alumínium tömböcskére... szegény nem is tehetett mást. :-)

Messze nincs még kész a PowerBox, hiszen a "hatlövetű" még nincs felrögzítve, a szivattyú is csak úgy lóg, nincs hőmérsékletszabályozás, védelem stb. És ami a legfontosabb még nincs összekötve a középső hideg blokk a CPU hűtőblokkjával. (Akkor nyílván nem mérek majd -20 fok alatti hőmérsékleteket.) Itt különösen ügyelni fogok a hőszigetelésre. A csövek ilyen hőszigetelő burkolatot kapnak:

Az a fekete hőszigetelő cső klíma boltból származik. Eredetileg nem erre a célra vettem, de most pont kapóra jött. A legnagyobb problémám a hatcsövű peltieres modul hőszigetelése. Valószínűleg az lenne a legjobb megoldás, ha beletenném egy hungarocell dobozba és a környékét kiönteném poliuretán (PU) habbal. Ennek az a hátránya, hogy a későbbiekben, ha valami gond van meglehetősen nehéz lesz rajta változtatni.

A másik kemény dió a CPU hűtőblokkjának a hőszigetelése lesz:

A masszív blokk lefogatás már elkészült, csak a hőszigetelő anyagnak alig maradt hely. Itt is a poliuretán habot kiöntés lenne a legjobb. De ezt nem teszem, mert azt tapasztaltam, hogy a PU hab simán átázik idővel. A vizes hab pedig többé már nem hőszigetel ...

Így egyenlőre egy hungarocell burkolatot kap, lesz ami lesz alapon. Bár ekkor nem tudom tökéletesen kivédeni a páralecsapódást, be legalább könnyen leszedhető a kísérletek folyamán.

Várhatóan pár napon belül sikerül mindennek megtalálni a helyét és rögzíteni és akkor végre összecsövezhetem a CPU blokkját a bemutatott deresedő blokkal. Természetesen fagyálló folyadékot kell keringetni. Arra gondoltam, hogy minimális mennyiségű folyadék lesz ebben a hideg körben annak érdekében, hogy az alaplap bekapcsolása előtt gyorsan lehűljön a folyadék, és ne kelljen esetleg órákat várni a "hideg indításhoz".

 


Kapcsolódó hírek/cikkek:
PowerBox VII. rész
PowerBox IV. rész
PowerBox III. rész
PowerBox II. rész
PowerBox


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95