FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· PowerBox II. rész
Dátum : 2001-09-07 20:12:01
Szerző : gigahertz


Gőzerővel készül a nagy mű...

Készül a szamitogep.hu PowerBoxa, íme az alapok (érdemes az elvi átgondolás miatt az előző rész elolvasni). Íme a két 124 Wattos hűtőmodul (peltier elemek):

A méretek érzékeltetése végett látható egy billentyűzet is. 55x55mm-es kerámia lapokkal látták el. A supercool a peltier elem hideg oldalára egy kis emblémát nyomtat. Ezek kb. 15 Voltról 13 Ampert "esznek", így meglehetősen nagy tápegység szükséges. Mint kiderült a rendelkezésre álló transzformátorok mégsem olyan teljesítményűek voltak, mint az eladó ígérte, így egy nagyobbat kellett beszerezni. Íme:

Ez 400VA-es, elvileg ez nem lenne elég 200 Wattot fogyasztó peltier elemekhez (mármint egy nem lenne elég). De mégis ezt fogom alkalmazni, mert az tapasztaltam, hogy 11.5 Ampernél nem vesz fel többet ez a modul (14 Voltról), így "csak" darabonként 161Wattra van szükség. Így összesen 322 Watt elegendő. Egy ilyen méretű transzformátornak (400VA) már simán van 90%-os hatásfoka, így 360 Wattot biztosan tud, ami már több, mint a megkívánt 322 Watt. (A transzformátorhoz leszorítót is sikerült szerezi.)

A képen az egér alatt két "fémkocka" is látható, ezek egyenirányító hidak tekintettel arra, hogy a peltier elemet nem érdemes váltakozó feszültségről tápláni (nem hűt és talán tönkre is megy).

Visszatérve a transzformátorra, tettek rá egy hőbitosítékot, ami 133 fokon kikapcsolja a trafót, hogy le ne égjen. Ez fontos dolog, mert ha 90%-os a hatásfoka, akkor aza 10%, ami kb. 32 Wattot jelent alaposan felmelegíti a tarfót. Azért remélem üzem közben nem forrósodik fel túlságosan.

Jelenleg a peltier elemek hűtőblokkjai készülnek (gőzerővel), 60x60x20-as alumínium blokkok fogják a modulokat hűteni. Azért döntöttem az alu mellett, mert az egy négyzetcentiméterre eső teljesítmény ennél a peltier elemnél alig több mint 5 Watt, ami szinte semmi. Vagyis nem szükséges a drága és főleg nehéz réz hűtőblokk, az alumínium is tökéletes.

És egy érdekesség: már 90% biztonsággal kijelenthetem, hogy lesz gázhűtésű PowerBox is, nem is akármilyen, részeltek később.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
PowerBox VII. rész
PowerBox V. rész
PowerBox IV. rész
PowerBox


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106