FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
·  Vízhűtésű gép 2.rész
· Cikkek > Overclock
· Áramlásmérő III
Dátum : 2002-11-02 19:50:24
Szerző : gigahertz


Egy vízhűtésű gépnél méri lehet a víz hőmérsékletét, akár minden blokk után, vagy a víz áramlási sebességét. Most az utóbbiról lesz szó, egy Trabant alkatrész került a kezembe...

Végre volt egy kis időm a vízáramlás mérővel foglakozni. A jelen cikket megértése "némi" elektronikai jártasságot is feltételez. Azért nem kell megijedni, nem lesz túl bonyolult. Aki nem olvasta az előzményeket annak röviden:

Gondoltam nem ártana mérni a víz áramlási sebességét. Az ebből nyert információt valószínűleg hasznosítani lehet a későbbi fejlesztések során. Persze ennek védő funkciót is ellátna, ugyanis ha nem áramlik a víz (és a PC üzemel), akkor automatikusan ki lehet kapcsolni a gépet, még mielőtt felforrósodna a processzor. A mérő lelke:

Az átfolyt víz hatására a lapát elkezd forogni. A lapát egy körbefordulás alatt 4x megszakít egy fénysugarat, így impulzusok keletkeznek.

Így néz ki fedővel. A megvilágító LED egy extra fényerejű zöld színű LED. Az extra fényerejű LEDek még mindig nagyon drágák, de sajnos egy "mezei" LED fényereje kevésnek bizonyult.

A másik oldalon egy foto tranzisztor van. Itt már kis jelszint mellett, de jelen van a kívánt impulzus sorozat.

Az elsőszámú probléma az, hogy a foto tranzisztor olyan kis jelet produkál, hogy azt fel kell erősíteni. A második számú pedig az lenne, hogy így nagyjából 1500RPM-nek megfelelő jelet adott az alaplapnak, ami kevés! Ugyanis a legtöbb alaplap inkább csak úgy 1500-2000RPM-től "szeret" mérni.

Ezért kapott egy frekvenciakétszerező elektronikát, így már 3000RPM körüli jelet szolgáltatott, de az alaplap ekkor sem tudta megmérni, csak a mérőműszerek! Nos végre rájöttem miért:

Nézzük meg az alábbi oszcilloszkópos ábrát, ilyen jelent ad ki egy 3400-at pörgő gyári ventilátor elektronika:

Ez elvileg négyszög jel lenne... (az ne zavarjon senkit, hogy a felső és alsó része nem vízszintes)

Hasonlítsuk össze ezt a jelet az általam készített elektronika jelével (frekvenciakétszerezés előtt):

Már a műszeren is látni lehetett, hogy egy kicsit izeg-mozog a jel a képernyőn (ez nem szinkronizációs probléma). De a digitális fényképezőgép nagyon jól megörökítette, hogy a periódus idő változó, pár százalékot (saccra 5-8%) ingadozik.

Mit kiderült, ha ilyen ingadozó frekvenciájú jelet kap az alaplap RPM érzékelője, akkor inkább nem mutat semmit! Aki elég bátor és elég ügyes az otthon is kipróbálhatja a következőt (csak akkor, ha nem harapós ventilátor van a CPU hűtőn!):

Ha kézzel fékezzük a ventilátort, majd elengedjük és ezzel változtatjuk a fordulatszámát, akkor a mutatott RPM érték is változni fog. Ha elég ügyesek vagyunk és kb. 0.5-1 másodperes intervallumonként változtatjuk a ventilátor fordulatszámát (kézzel le-le fogjuk) akkor a jelzett RPM érték nullára zuhan annak ellenére, hogy még bőven 2000RPM felett van!

A jel mocorgásának több oka lehet. Bizonyára a mechanika is szereped játszik... elvileg elektronikával kompenzálni lehetne, de ekkor már túlságosan bonyolult lenne a kapcsolás.

Vagyis most már tudom, hogy a vízáramlás mérőnek olyan négyszögjelent kell előállítania, melynek a frekvencia ingadozása maximum 1%.

A próba rendkívül egyszerű volt. Félig töltött műanyag edénybe volt a szivattyú és ez hajtotta az áramlásmérő lapátját.

Persze már sikerült szert tennem egy nagyobb szivattyúra is:

Ez egyáltalán nem kispályás! 2.2kg és olyan hangja van, mint egy izmos fúrógépnek. Igaz van benne bőven erő, de PC vízhűtésére alkalmatlan a borzasztóan nagy hangja miatt....

A fórumban elhangzottak alapján vetten egy Trabant üzemanyag átfolyás mérőt, ilyen szétszedve:

Eredetileg két fémcsonkokat préseltek az átfolyásmérő műanyag kivezetéseibe, de ez pillanatok alatt kihullott. Mondjuk, ha ez tényleg egy Trabiba került volna, akkor a csonkok kiesését feltehetőleg egy tank üzemanyag bánta volna.

Ez már a 12 Voltos változat!

Három kivezetése van, ebből a fehérre 12 Voltot kell adni, a barnát meg testelni. Marad a zöld vezeték, ezen kapjuk az impulzusokat, de ha ezt közvetlenül az alaplap RPM mérő kivezetéséhez csatlakoztatjuk, akkor azt tönkreteszi (tapasztalat...)! Át kell alakítani!

Kezdetben nem tudtam melyik vezeték mire való. Az autókban a barna vezeték általában test. De az elektronikára rápillantva eleinte úgy gondoltam, hogy itt a barna lesz a 12 Voltos vezeték. Erre abból következtettem, hogy 3db tranzisztort találtam benne és szemmel láthatóan ezeknek az emitter kivezetése közös, ami egyből rá van kötve a fehér vezetékre. És ha ezek NPN tranzisztorok, akkor a fehér vezeték lenne a föld.

Hallottam már pozitív testelésű kocsikról is, így kipróbáltam úgy, hogy a fehér volt a föld és a barna a 12 Volt. Ekkor nem csinált semmit. Végül lesz, ami lesz alapon megfordítottam a polaritást de kezdetben ekkor nem impulzus sorozat jelent meg, hanem a forgással arányos egyenfeszültség. Kiderült, hogy a fordított polaritású üzem miatt tönkrement 2db tranzisztor. Kicseréltem BC308-ra és láss csodát előállt az impulzus sorozat:

De ezt így még véletlenül sem jó!!! Mert az alaplap RPM érzékelője open collektoros meghajtást igényel. Ez még rendben is lenne, mert a Trabi mérő is ilyet ad ki! De pont fordítva működik, mint ahogy kellene. Ugyanis az alaplap úgy mér, hogy az érzékelő 5 Voltos pontját 0.8 Volt alá kell "lehúzni", de a Trabi mérő 12 Volta húzza fel. És ha ezt így összekötjük, akkor az alaplap 5 Voltos elektronikájába 12 Volt landol, ami a kísérletek során tönkre is tette az adott alaplap érzékelőjét.

De át lehet alakítani:

Egy földet emitteres kapcsolással könnyedén meg lehet oldani, hogy a Trabi átfolyásmérő használható legyen a vízhűtésű PC-hez:

A FAN4-re csatlakoztattam a jelet és így 5000 körüli RPM jelent meg.

Kipróbáltam, hogy csökken-e a fordulatszám, hogy ha elkezdem elszorítani a csövet:

De csak minimális mértékben csökkent, amikor másodpercenként kb. 2-3 csepp landolt a műanyag edénybe, akkor 4500RPM körül alakult a mutatatott érték.

Ez azért van, mert a Trabi ezen ketyeréjét nem arra tervezték, hogy 2-300l/h átfolyási sebességet mérjen, hiszen így egy tank üzemanyag csak pár percig lenne elég. Gondolom inkább a 12l/h a normális, mert olyan Trabant biztosan nincs, ami 100km-en 300 litert fogyaszt...

Az áramlásmérő nagyon visszafogja a szivattyút! Így ha valaki arra vetemedik, hogy ezt felhasználja a vízhűtésű gépébe, akkor kössön vele párhuzamosan egy csövet, így a folyadék nagy része a mérőt megkerülve keringhet. 8-as belső átmérőjű csövet használtam és az átfolyásmérő szűk keresztmetszete miatt a csőből kilépő víz rövid úton az edénybe landolt:

Kipróbáltam, hogy vízszintesen milyen messzire jut el a csőből kilépő víz, ha az áramlásmérő helyére egy 8-as külső 7-es belső átmérőjű fémcsövet teszek. Szerezni kellett egy lavórt, mert a vízszintes vízsugár kapásból elárasztotta a szőnyeget. A lavór már alkalmas volt a mérésre 35cm-es szakasz után landolt a csőből kilépő víz a "gyűjtő medencébe".

Még annyit, hogy nem árt tudni, hogy a hűtés szempontjából a víz áramlási sebességének van optimuma!!! Ez az optimum rendszerfüggő. Ugyanis ha gyorsan áramlik a víz, akkor a radiátorban nincs ideje visszahűlnie a folyadéknak, ha meg lassan, akkor a processzoron található blokkban túlságosan felmelegszik.

Mindesetre az bemutatott hatalmas (saccra 1000l/h) szivattyúval a teszt gép processzora 3 fokkal magasabb hőmérsékleten üzemel, mint a kisebb, elvileg 250l/h-ra képes szivattyúval. A nagy szivattyú inkább akkor fontos, ha a rendszerben nagyok a szintkülönbségek.

Folyt köv….

 

 

 


· Hozzászólások
E. Bara - 2004-03-14 10:52:43 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Dear Sirs,

We are a hydraulic engineering company and we would be very interesting to receive complete tech information, by regular mail, about your equipment and instrumentation of measurement of flow (Áramlásmérő III).

Thanks for your attention and I look forward your news as soon as possible.

Yours faithfully

Enrique BARA
Head of Flow Measurement Dep.

KRONOS AAT Inc.
Valencia, 36-5 08015 BARCELONA SPAIN
Tel:(+34) 93 226 2005, Fax:(+34) 93 226 2005
Email:storres@pie.xtec.es

Fluid flow is an exciting and challenging field!


ndreew - 2003-10-12 21:13:17 --= nem regisztrált =-- válasz erre
ez a vízáfolyásmérő elég nagy móka de ha megoldod akkor azonnal szbadalmaztasd ! legalábbis szerintem :)) Yoo dolog nézz meg egy titan vízhűtést giga !
További jó kísérletezést :))
KeleMan - 2002-12-08 23:17:15 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Visszatérve a szivattyúhoz: nekem egy mosógép üritő szavattyú megy lassan egy éve 8mm-es csövekre. Persze falon kivül. A tapasztalatom a repkedő minuszokról viszont negativ, mivel a párásodástól szinte úszott a gép belseje, még polyfoammal szigetelt csövekkel is. Mióta behoztam a hűtőt, azóta nincs vele gondom. Mellesleg akkor se lehetett jobban tuningolni a gépet, amikor -10 foknál is hidegebb volt kint.

KeleMan
kuf - 2002-11-30 10:52:35 --= nem regisztrált =-- válasz erre
giga, egeszen pontosan megkerestem neked :)

http://www.dunaweb.hu/bajielektronika/arlfelv.html
kuf - 2002-11-19 15:23:15 --= nem regisztrált =-- válasz erre
giga, sztem www.led.hu, illetve itt helyi amator elektronikai boltokban is 250-260 max az extra eros viztiszta kek led! sztem meg jobban is mutat, mint a zold..
Mono - 2002-11-18 20:37:41 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Hogy állsz ezzel az elektronikával? Van valami fejlemény? Mert érdekelne azért, hogy Te mire jutsz ezzel. Én megmaradtam az áramlás visszajelzésnél, azt hiszem nekem untig elég, hogy megállapítsuk van-e v. nincs. De sok esetben tényleg hasznos lenne összehasonlítás végett mérni is az áramlás mennyiségét.
Szóval számolj be, ha van vmi!
gigahertz - 2002-11-17 08:05:48 válasz erre
Hány mm-es ledet tudsz 250-ért? Én a Lomex-ban vettem...
kuf - 2002-11-17 08:03:36 --= nem regisztrált =-- válasz erre
extrafenyu zold 740 ft??????

tudtommal a kek a legdragabb, az most 250/db korul van,
de ha neked es az aramkornek a szin mind1, ottvan az extrafenyu piros.
Mono - 2002-11-08 09:44:50 --= nem regisztrált =-- válasz erre
WiZARD_: igen persze, egyetértek a mondanivalóval, csak a "nagy szintkülönbség" nem 1 méternél kezdődik, persze Einstein óta minden relatív :)
WiZARD_ - 2002-11-07 15:53:51 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Mono: de 8 méternél is van egy felfelé és egy lefelé ág is általában :)
 
Következő 10
Lap: 1, 2 , 3
© szamitogep.hu