FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· PowerBox
Dátum : 2001-09-06 18:28:42
Szerző : gigahertz


Ha már lúd, akkor legyen kövér...

Ordasi Tuning

A szamitogep.hu-nak is lesz PowerBoxa a tomshardware.com-hoz hasonlóan. A PowerBox hűtőrendszert takar, ami lehetővé teszi, hogy az adott konfigurációból a maximumot hozhassunk ki. Úgy néz ki, hogy két különböző, mondhatjuk talán csúcs hűtőrendszernek is, ami bemutatásra kerül.

A peltier elemekkel hűtött box biztosan elkészül, mostantól számítva 2 héten belül. Lehetőség szerint, folyamatosan közzéteszem, hogy mi és hogyan alakul. A másik egy gázhűtésű (kompresszoros) rendszer lenne, ha lesz rá elég keret, temészetesen ez is elkészül. Nyílván a komperrszoros megoldástól várnám én is a csodát, de a peltier elemes "móka" sem lesz kutyaütő.

Nézzük mi is áll a rendelkezésemre (jelenleg):

2db 124 Watt hűtőteljesítményű peltier elem PE-127-20-15-ös típusú, a www.datapress.hu jóvoltából. Ez 15.4 Voltról elvileg 13.4 Ampert fogyaszt, így kb. 206 Wattot vesz fel a tápegységből. Azt tapasztaltam, hogy a peltier elem a megadott feszültségen sosem veszi fel a maximális áramot, teljesítménytől függően 1-2 amperrel kevesebbet szokott fogyasztani. Tehát a kettő összesen nagyjából 400 Wattot fogyaszt!

2db transzformátor, ez így olcsóbb és gyorsabb megoldás, mint két 300 Wattos PC tápot átalakítani, hogy táplálhassam az energiafaló modulokat. A transzformátor 13 Voltos (szekunder), ez egyenirányítás és puffer kondenzátor után kb. 16 Volt lesz (figyelembe vettem a veszteségeket). Ez ugyan több, mint a megengedett 15.4 Volt, de a vezetéken, csatlakozókon is esik némi feszültség, így talán nem lehet gond.

2db egyenirányító és úgy néz ki sikerül ehhez 100000uF-os kondenzátorokat szerezni. Az egyenirányító mondjuk nem a legjobb, mert már korábban kipróbáltam, és azt tapasztaltam, hogy melegszik. De tekintettel arra, hogy a peltier elemek úgy is vízhűtésűek lesznek, két hűtőblokk az egyenirányítónak már nem árthat meg.

1db nagytorony. Bár nem szeretek minden kísérlethez egy nagy tornyot totál átalakítani, de nem nagyon van más alternatíva. Esetleg még arra is gondoltam, hogy kívülre kerül minden. De ha befér minden a PC házba akkor végülis bele tudom építeni.

1db autó fűtő radiátor, íme teljesen nyers állapotban:

40cm hosszú, 9cm magas és 13cm széles. Ez keskenyebb, mint egy 5.25" hely a gépben, így két helyre simán befér. 200 lamellája van így összesen 3.8 négyzetméteres felülettel rendelkezik. A megoldás hátránya, hogy a két peltier elem a hűtővizet simán felrorralná. A cél az, hogy 40 fok alatt lehessen tartania hűtőfolyadékot, ez csak úgy lehetséges, hogy egy vagy több 12cm-es ventilátorral forszírozom a hűtést. Egy korábbi megoldásomban, amit jelenleg is használok, három ilyen "hajtja a szelet":

Mondjuk ennek hangja is van...

Az elkészítéshez a többi apróság is rendelkezésre áll, szivattyú stb. most inkább a peltier elemek összeállításáról írnék:

Az az alapvető probléma, hogy a két 55x55mm-es peltier elemet, csak különös bravúrral lehetne közvetlenül ráoperálni a processzorra. Korábban egy háromszög alakú megoldásra gondoltam. De inkább a jól bevált megoldást követem. Ennek az lenne a lényege, hogy egy ilyen szendvics készül:

Pirossal a peltier elemek meleg oldalának a hűtését oldom meg. Zölddel jelöltem a két modult, ezek két oldalról hűtik a középső kék blokkot. Vagyis folyadékot fog hűteni a rendszer. Nagyon kevés folyadék lesz a hideg körben, hogy gyorsan lehűljön. Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy a processzoron egy a hagyományos vízhűtéshez használt blokk lesz. Barnával az elektromos hozzávezetést jelöltem.

A gép lelke remélhetőleg egy jobb AMD vagy Intel szerkezet lesz. AMD esetén KG7, A7M266 és társai jöhetnek szóba, Intelnél P4T+1.7G P4. Ez még majd kiderül.

Egyből mondhatná valaki, hogy ez végképp nem éri meg, hiszen a PowerBox anyagköltsége meglehetősen magas. (A két 124 Wattos peltier elem 50eFt, de a 111Wattos csak 30eFt körül lett volna. A tápellátás sem olcsó, 20eFt-ból alig lehet kihozni, a vízhűtő rendszerről nem is beszélve.) De ez a PowerBox nem ezért készül, hanem azért mert jó "móka" és legalább kiderül, hogy a peltier elemek mit tudnak a valóságban. Valamit egy brutális GHz eredmény sem lenne rossz.

Ha AMD, ha Intel processzor lesz benne, kb. 100 Wattot kell hűteni. Egy modul tökéletes hőszigetelés mellett a rá jutó 50Wattot a katalógus szerint -17 fokon tudná tartani. De ez 25 fokos hűtővízre vonatkozik, nyílván ez nem tartható, inkább 40 fokkal kell számolni. Ekkor -2 fokos lenne a hideg oldal. De ez koránt sem jelenti azt, hogy a processzormag is ilyen hőmérsékletű lenne, az jónéhány fokkal melegebb szokott lenni, mint a hűtője.

Ez a nulla fok körüli várható eredmény nem tűik túl soknak (nem is az). Egyrészt rádöbbenhetünk arra, hogy "gigantikusnak" mondható peltier elemekkel sajnos csak ilyen eredményre számíthatunk. Aki ennél többet szeretne, annak a gázhűtés fele kell kacsintgatnia. Ezért vettem tervbe a gázhűtőt is, annál is inkább, mert az csendesebb üzemet biztosít. Ugyanis a peltier elemes megoldásnál jókora légáram szükséges a hűtővíz normális értéken tartásához, míg gázhűtés esetén semmilyen problémát nem jelent az, hogy 70-80 fokos a kondenzátor (meleg leadó egység). Ott sokkal jobb a hőleadás a nagyobb hőmérséklet különbség miatt, pontosabban könnyebb a gáz hűtése.

És, hogy a témának megfelelő alapozottsága legyen, pár ehhez kapcsolódó korábbi peltier elemes cikk:

 


Kapcsolódó hírek/cikkek:
PowerBox VII. rész
PowerBox V. rész
PowerBox IV. rész
PowerBox II. rész
A CPU hűtése nehézkes
Peltier elemek IV. rész
Peltier elemek III. rész
Peltier elemek II. rész
Peltier elemek minden mennyiségben


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95