FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· PowerBox IV. rész
Dátum : 2001-09-09 17:57:53
Szerző : gigahertz


Két új egység bemutatása...

Ordasi Tuning

A PowerBox következő eleme, a meleg leadó egység (radiátor):

Átalakítottam a cikk első részében bemutatott "nyers" radiátort. Ennek eredményekét eltávolítottam a két 15mm átmérőjű eredeti csonkot és megoldottam, hogy 8-as belső átmérőjű csövekkel lehessen csatlakozni a radiátorhoz:

Így néz ki a radiátor azon vége, ahol a víz be- illetve kifolyhat. Egyből feltűnhet, hogy a meleg leadó egység egyazon oldalán van mindkét csonk, így vajon miként áramlik majd a víz? Nos ez eredetileg is ilyen radiátor volt, belül megoldották, hogy a képen látható vége két részre legyen osztva. Így a víz a felső hűtőrudakon először átáramlik a radiátor másik végébe, és innen folyik vissza. Ha figyelemmbevesszük, hogy a meleg víz "felefele szeret" áramlani, akkor nyílván úgy kell a radiátort bekötni, hogy a görbe csonkon menjen be a víz és a röviden a visszahűlt víz kifolyhat. Persze a szivattyú olyan gyorsan keringeti a folyadékot, hogy szinte mindegy, hogy melyik a kifolyó és a beömlő csonk.

A radiátor túlsó felén, ami most a képen nem látható van egy légtelenítő csonk, oda majd egy kiegyenlítő tartályt fogok csatlakoztatni.

Mivel a peltier elemek egyenáramot igényelnek, ezért egyeirányító hidakra lesz szükség. Igen ám, de a korábbi tapasztalataim szerint ez az egyenirányító modul annyira melegszik, hogy egy kisebb CPU hűtőbordával kell hűteni, amire nem árt egy kis ventilátor. Mivel ebből kettő van, hely meg alig és nem akarok számtalan "propellert" a gépbe, így az is vízhűtésű lesz. Ezt találtam ki:

A két baloldalon látható egység az egyenirányító híd. Ennek zömén fém burkolatban van, hiszen hűtőbordára kell "elvileg" szerelni, így át tudja adni a hőt. A képen egy réz gyűrű is látható, amiből két 8-as átmérőjű sárgaréz csonk áll ki. Ezzel fogom hűteni az egyenirányítókat. Mint látható, a nagyobb réz gyűrűnek sem teteje, sem alja nincs, erre a célra a két egyenirányító hidat fogom használni, pontosabban azok fém zárát, valahogy így:

A vörösréz gyűrűt bekenem fémragasztóval. Az egyenirányítók közepén egy-egy lyuk van, ennek segítségével összeszorítom a két modult, így közrefogják a vízhűtőt. Természetesen az összefogó csavarhoz kell még némi tömítőanyag. De ez csak akkor tudom beszerezni, ha a fémragasztó megköt. Ismerve a ragasztó szilárdságát, attól egészen biztosan nem kell félni, hogy szétesik, mert pl. ha két alumínium lapot összeragasztok, akkor inkább az alumínium akart szétszakadni, mintsem a ragasztó elengedjen.

A két sárgaréz csonkot azért helyeztem el kb. merőlegesen egymásra, mert így talán nem rohan át a víz az egészen és kissé keveredik, biztosítva ezzel az egyenirányító alacsony hőmérsékletét.

És végezetül:

Már elkészültek a hűtőblokkok (peltier meleg oldalára) és a hideg víz előállításához szükséges blokk is (peltier elem hideg oldalára). Egy nagy teljesítményű transzformátor is rendelkezésre áll, az egyenirányítón a folyékony fém nevezetű ragasztó most köt, így már azzal sem lesz sok gond. A két 124 Watt hűtőteljesítményű peltier elem a datapress jóvoltából már régóta rendelkezésre áll. És már a meleg leadó egység is elkészült (radiátor). Olyan szivattyút fogok használni, amit a komplett vízhűtésemhez készítettem.

Van egy nagytorony, amit szétnyeshetek, ebbe bele fog férni minden. Még be kell szerezem két 12cm-es ventilátort a meleg leadó egységre, 220 Voltos van a polcon, de az annyira hangos, hogy inkább alacsonyabb fordulatszámú 12 Voltos példányt veszek. Cső bilincs és a többi apróság egy pillanat alatt beszerezhető. Tehát már nincs sok hátra és kezdődhet a szerelés....

 

 


Kapcsolódó hírek/cikkek:
PowerBox VII. rész
PowerBox V. rész
PowerBox III. rész
PowerBox II. rész
PowerBox


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95