FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Egyéb)
·  Modern idők LEGO-ja: Zalman ZM80D-HP passzív VGA h
·  Bitek a karon - Flash Drive és MP3-as karórák
·  Linksys - a vezető hálózati eszköz gyártó
·  A wireless-g szabványról
·  Seitec Pendrive
·  2GHz-es Celeron konfiguráció
·  H2TwinBreeze
·  1066MHz RDRAM
·  10db léghűtő tesztje
·  GlacialTech hűtők II.
·  Coolink hűtők
·  Glacialtech hűtők
·  Xwave 1100
·  Lenoxx MP3
·  Olcsó 300 Wattos tápegység
·  STARS-700
·  Beépíthető CD tartó
·  CD tokok
·  Mercury hűtő
·  VAW68-as hűtő
· Termékbemutatók > Egyéb
· CNPS5001-AL
Dátum : 2001-11-09 09:09:41
Szerző : gigahertz


A Zalman hűtők elsősorban a megdöbbentő alakjukkal hívják fel magukra a figyelmet. Közös jellemzőjük, hogy a hűtőhöz nagyon sok alkatrész (csavar stb.) jár, a hűtők rögzítése is nagyon érdekes...

A következő képen a Zalman CNPS5001-AL hűtőjét és tartozékait láthatjuk (a hűtőt a Tigra Computer biztosrorra):

A jelülésben az AL az alumíniumra utal. Ebből arra is következtethetünk, hogy más, esetleg jobb tulajdonságokkal rendelkező fémből is készítenek ilyen hűtőt. Nos ez így is van a CU jelzésű hűtőelemei rézől vannak.

Nézzük mit is rejt a doboz:

Alumínium hűtőborda

Ventilárot

Négy darab 59-63mm hosszú csavar

Négy darab 42-57mm hosszú csavar

Négy darab 6-13mm hosszú csavar

Négy rugó

Négy távtartó

Négy szigetelő gyűrű (6mm)

Nyolc 4mm belső átmérőjű szigetelő gyűrű

Egy tubus Hővezető paszta

Zajcsökkentő (fordulatszám szabályzó) egység

Zalman matrica és kézikönyv

További jellemzők:

Külső méret

91x66mm és 70mm magas

Hűtőelemek száma

56-64 darab (nem derül ki, hogy minek a függvénye)

Hűtőlapok vastagsága

0.3mm

Hűtőelemek anyaga

Alumínium

Súly

230 gramm (ventilátorral)

Hőleadó felület

960-1060 négyzetcentiméter

Termikus ellenállás

0.4 K/W (halk üzem esetén)

0.33 K/W (csendes üzem esetén)

0.27 K/W (normál üzem esetén)

Ventilátor mérete

60x60x25mm

Ventilátor csapágyazás

Csúszó

Ventilátor fordulatszám

1900 RPM / 2500 RPM / 4500 RPM

Zaj

20 dB(A) / 25 dB(A) / 32 dB(A)

Felszerelhetőség

AMD Socket 462

Intel P4 Socket 423

Ilyen a hűtő alja:

Egy kis előtét adapter jár a hűtőhöz, ezen egy potenciométert találunk, így kedvünk szerint beállíthatjuk a ventilátor fordulatszámát bizonyos határok közt. A gyártó adatai szerint 1900 és 4500 RPM közötti értékek lehetnek. A tesztelés során 2899 és 4964 közötti fordulatszámokat lehetett beállítani. Ez az érték nagyon függ, hogy a tápegység 12 Voltja mennyire 12 Volt valójában.

Látható, hogy 12.06 Volt esetén jött ki ez a 4964-es érték, de ez nyilván nem a 60mV többletfeszültségből adódott. Már itt is látszik a CPU hőmérséklete. Nyílván ez egy kulcsfontosságú pont. Így nézzük ennek a tesztjét. KG7+1.33GHz AMD Thunderbird párosítás esetén:

A tesztgép processzora 1.33GHz helyett először 1.5 GHz-es járt. A bekapcsolás után alig egy perccel készült a feni kép a hőmérséklet folyamatosan emelkedett, de ez még nem volt olyan sok, hogy ne próbáljam meg az operációs rendszer betöltését. Végül ez kudarccal zárult, mert túlmelegedett a CPU, így végül 1.33GHz-en és alapfeszültségen néztem a hőmérséklet alakulását.

AMD 1.33GHz

Hőmérséklet

Üresjárat

52 fok

Teljes terhelés

62 fok

Mindez az előbb említett majdnem 5000-es fordulatszámon. Kipróbáltam tényleg hatásosan csendesíthető a kis adapterrel a ventilátor, de nem ilyen "kazán" CPU esetén. 3000-es fordulatszámon üresjáratban is pillanatok alatt 60 fok fölé ment a CPU hőmérséklet, de még itt is stabil volt a rendszer.

A gyártó megadta a hűtő termikus ellenállását. Ezek szerint a legrosszabb eset (halk üzem esetén) 0.4 K/W és a maximális fordulatszám esetén 0.27 K/W. Az 1.33GHz-es AMD maximum 70 Wattal fűt, így az azt jelenti, hogy 0.4*70 azaz 28 fokkal lesz melegebb a CPU tetején lévő alumínium rész. Így az 24 fokos szobában 52 fokot jelent. Azt tudnunk kell, hogy a CPU mag belül a hűtőjénél 10-12 fokkal is melegebb lehet ilyen teljesítmény esetén. Ebből máris 62-64 fokos hőmérséklet adódik. 0.27*70 esetén majdnem 19 fok adódik, ami az előző számítást figyelembe véve 9 fokkal alacsonyabb CPU hőmérsékletet biztosít, így 53-55 fokra számíthatunk.

A kb. százezer négyzetmilliméteres hűtőfelülete teljesen átlagos. Érdekes módon a ventilátor nem fújja, hanem szívja a levegőt a hűtőbordáról. A ventillátor alatt ezt láthatjuk:

Nagyon ravasz a felépítése. A hűtőlapokat két irányból egy-egy alumínium tömbbel jó erősen összenyomták, majd két átmenő csavarral összefogták. Ezeknek a csavaroknak a végi a hűtő oldalán vannak, eszünkbe ne jusson meglazítani, mert széthullanak a lapok. Amikor összepréselik két irányból a lapok közepét nagyon göröngyös felölet adódik, így a CPU mag nem tudná átadni a hőt. Ezért a préselés után síkba marják, és ezzel a mart felülettel érintkezik majd a mag, ez már tényleg sima (fényes). (Ezért nem szabad a két oldalsó csavart meglazítani, mert ha elmozdulnak a lapok, akkor oda a sík felület.

Csak Socket 463 (AMD) vagy Socket 423 (Pentium 4) esetén alkalmazható, mert a hűtőt a CPU foglalat körül található lyukak segítségével lehet rögzíteni. Mivel ezek a lyukak P4 és AMD esetén nincsenek azonos pozícióban, így a hűtőn mindkét lyuktávolságra felkészítették (Ezért mellékelnek különböző hosszúságú csavarokat.)

A hűtő rögzítése olyan, hogy a CPU-t lehetetlen lesarkazni. Ezt rugóval oldották meg, nem a hűtőt csavarozzuk az alaplapra, hanem négy menetes csődarabot. Ezekhez kapcsolódik a rugók, ami végülis rászorítja a magra a hűtőt.

Összefoglalva: csendes hűtéssel láthatjuk el a CPU-t, de nagyteljesítményű processzor esetén a csend és a jó hűtőképesség egyáltalán nem egyszerű. P4-es esetén a gyártó 2GHz-ig javasolja, AMD esetén 1.5GHz-ig. A nagyon magas CPU hőmérséklet egyáltalán nem kedvező. Mondjuk azt nem értem miért nem tűnt fel a gyártónak, hogy kisebb a hűtő hőátvevő felülete, mint a P4-es fémsapkája…. A teszt alapján, ha nyáron is stabilan szeretnénk használni a gépünket, akkor AMD-nél maximum 1-1.1GHz-ig P4 és csak a legkisebb P4-es processzorok eseten alkalmazzunk.

 

Szponzor : Tigra Computer


Kapcsolódó hírek/cikkek:
0.075K/W melegleadó egység


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95