FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Egyéb)
·  Modern idők LEGO-ja: Zalman ZM80D-HP passzív VGA h
·  Bitek a karon - Flash Drive és MP3-as karórák
·  Linksys - a vezető hálózati eszköz gyártó
·  A wireless-g szabványról
·  Seitec Pendrive
·  2GHz-es Celeron konfiguráció
·  H2TwinBreeze
·  1066MHz RDRAM
·  10db léghűtő tesztje
·  GlacialTech hűtők II.
·  Coolink hűtők
·  Glacialtech hűtők
·  Xwave 1100
·  Lenoxx MP3
·  CNPS5001-AL
·  Olcsó 300 Wattos tápegység
·  Beépíthető CD tartó
·  CD tokok
·  Mercury hűtő
·  VAW68-as hűtő
· Termékbemutatók > Egyéb
· STARS-700
Dátum : 2001-09-17 19:30:58
Szerző : gigahertz


Egyre jobb paraméterekkel rendelkező hővezető paszták kerülnek a piacra, íme a jelenlegi slágervezető...

ST700-TU15-ös ezüst tartalmú hővezető paszta:

A Demostudiótól kaptam ezt a hővezető pasztát. Nem túl nagy adag, de 5-8 processzorra biztosan elég. Végre egy olyan termékkel van dolgunk, ahol a gyártó ténylegesen közöl pár adagot. Vagyis nem a termék árából kell megítélni, hogy az jó lehet-e vagy sem. Érdemes megnézni a www.balancestarts.com-ot, ezt a Web címet tüntették fel a fecskendőn.

Nos a lényeg:

Termikus hővezető képessége jobb, mint 7.5 W/mK, nézzük ez mit is jelent. Egy erősebb processzor simán elfűt 50 Wattot. Normál esetben a hővezető paszta 0.03-0.04 mm vastagságú a processzor és a hűtőborda között. Ebben az esetben szinte elenyésző az átmenet okozta hőveszteség.

Egyébként ez a 7.5 W/mK-es hővezető képesség a fémekhez viszonyítva meglehetősen rossz, a réz több mint egy nagyságrenddel jobb hővezető. Ennek ellenére nem kell aggódnunk, mert a réteg nagyon vékony!

Összesen 1.5 gramm hővezető paszta lapul a mini fecskendőben, ennek 25% ezüst. Vagyis 0.375 gramm ezüstre számíthatunk. 1 gramm ezüst 300-400Ft között mozog a piacon, így alig több mint 100Ft értékű ezüstöt kapunk. Ennek ellenére talán drága hővezető pasztával van dolgunk (az árlistán kb. 1200Ft-ért szerepel).

De nézzük meg, hogy mennyit számít, ha ilyen extra anyaggal kenjük be a processzor magját. Két géppel volt alkalmam kipróbálni. Az egyik egy Celeron 900MHz-es processzorral ellátott gép volt, ami egy FOP32-es léghűtő volt, a másik a tesztekben már sokszor látott 1.1GHz-es Tbird volt. Ezen már a FOP32 nagyobb testvére "dorombolt" a FOP38-as. Egyik processzor sem volt tuningolva, alapfeszültségen üzemeltek. Nézzük az eredményt:

Nem egetrengető különbségeket produkált a hővezető paszta felturbósítása, de legalább mérhető volt. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a normál paszta már eleve jó minőségű volt (Wolfs TS 580). Ez már eleve 1-2 fokot hozott egy átlagos szilikonhoz képest. Vagyis simán előfordulhat, hogy 3 esetleg 4 fokkal alacsonyabb lesz a CPU hőmérséklete ezzel a pasztával. Ez annál jobban érvényesül, minél több hőt termel a CPU. Nyílván egy Celeronnál illetve PIII-nál kevésbé számít, de a P4-nél és Thunderbird procikál illetve felhúzott Duronoknál már jobban érvényesül az ezüst hatása.

Szponzor : Demostudio


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Lesarkazásgátló


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95