FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
· Cikkek > Hardver
· Lesarkazásgátló
Dátum : 2001-09-14 20:30:02
Szerző : gigahertz


Végre nem kell házilag barkácsolni! Egy jó megoldás, igaz egy kicsit majd még bűvészkedni kell vele...

Oly sokat hallani a Coolink CPU lesarkazásgátójáról (de szép szó...), hogy nem árt néhány dolgot tisztázni. Ezt a helyes kis kiegészítőt a Demostudiótól kaptam tesztelésre. A képen látszik, hogy rézből készült, de ha a ráteszem a CPU-ra, akkor már egyáltalán nem látszik, hogy rézből van:

Nos akkor hol az igazság, réz vagy nem réz?

Furcsa módon a lesarkazásgátló egyik felét bevonták egy vékony fóliával. Ezért nem látszik erről az oldalról, hogy rézből van. Egyből azon kezdtem el gondolkozni, hogy miért tettek rá fóliát. Ez a réteg igen puha, pillanatok alatt összekarcolódik.

Mivel már hallottam arról, hogy ha ez Duronra kerül, akkor a bekapcsolás után még 15 másodpercig él a CPU elkezdtem méricskélni, vajon mi lehet ennek az oka. Szereztem egy mikormétert:

Megmérem a lesarkazásgátló vastagságát, 0.75mm adódott. Méricskélés közben észrevettem, hogy ez a fólia elég hanyagul van felragasztva, a széleken kissé fel van gyűrődve.

Noha AMD adatlapok közlik a CPU mag magasságát, mivel volt mérőeszköz, így megmértem: hordozóval együtt (szürke kerámia) 2.25mm adódott (ezzel az eszközzel csak a mag magasságát nem tudtam megmérni). Mivel továbbra sem tudtam a mag magasságát, így megmértem a kerámia vastagságát:1.45mm olvastam le a mikométerről. Így a mag 0.80mm magas. (Bár mintha kevesebbre emlékeztem volna korábban.)

Ha 0.8mm magas a mag és 0.75mm vastag a lesarkazásgátló, akkor elvileg nem lehet baj, hiszen minden a hűtő fel tud feküdni a magon. Már majdnem megnyugodtam, amikor gondoltam egy nagyot és megmértem, hogy a lesarkazásgátló milyen magasan van (a kerámia alsó felétől mérve) 2.18* adódott (* négy bekezdéssel lejjebb az oka, hogy miért), vagyis nem 0.8-0.75 azaz 0.05mm van a lesarkazásgátló teteje és a mag felső része között, hanem csak 0.02mm. De ez még mindig elvileg jó. (De ha egy kis kosz kerül a felületére, akkor már gáz van)

No igen ám, ez a fólia réteg nagyon sérülékeny (még mindig nem tudom mire jó) és a széleken nem egyenletes, volt olyan pont, ahol 0.05mm magasabban volt a fólia, mint a mag teteje. Nos szerintem ez az egyenetlenség okozhatja azt, hogy pár Duron tönkrement ezzel a lesarkazásgátlóval. (Én most egy 1.1GHz-es Thunderbird processzort méricskéltem.)

Nagy valószínűség szerint az a feltevés, hogy ha Duronra kerül, akkor tönkremegy a CPU téves, mert "elvileg" a Duron magja ugyanolyan magas, mint a Tbird magja. Bár az is igaz, hogy elképzelhető olyan processzor, ahol a mag egy kicsit alacsonyabb, illetve magasabb. Sokkal inkább a fólia tehető felelőssé a processzorok elpusztulásáért.

Ezek után nem is vacakoltam sokat, egyszerűen leszedtem a fóliát, így már nem kavarhat bele a hűtés minőségébe.

*Még egy dologra érdemes odafigyelni. Körbe oldalanként két-két behajtás van a lesarkazásgátló szélén. Mindez azért került rá, hogy ha rátesszük a CPU-ra, akkor az a helyes pozícióba egy kicsit rögzítse. Nem tudtak tökéletesen derékszögben hajtogatni, ezért egy kicsit magasabbra kerül a lesarkazásgátló szintje, mint az várnánk.

Ügyeljünk arra, hogy két helyzetben lehet feltenni a lesarkazásgátló. A két képpel ezelőtt látható módon és 180 fokkal elfordítva!!! Ez nem vicc, ha valaki nem figyel eléggé és rosszul teszi fel a CPU-ra, akkor totál rövidre zárja vele az L1, L2, L3, L4, L5, L6, L6 hidakat, aminek rövid úton processzor esetleg alaplap csere lesz a vége. Az a "poén", hogy első körben nem is nagyon tűnik fel, hogy a helyes iránytól 180 fokkal eltérően van feltéve! Persze ha jobban megnézzük, akkor pillanatok alatt felfedezhető a probléma. Nyílván ezért tettek egy nyilat és egy UP feliratot a lesarkazásgátlóra, hogy úgy kell felszerelni, hogy a nyíl felfele mutasson egy álló toronyba beépített alaplap esetén. Bár megmondom őszintén elképzelhetőnek tartom, hogy van olyan alaplap, ahol a CPU foglalat 90 illetve 180 fokkal elfordítva lett az alaplapra szerelve, de lehet, hogy tévedek. Mindenesetre az első szerelésnél különös gondossággal járjunk el!

Miután megszabadítottam a fóliától a lesarkazásgátlót, jöhetett a teszt. (Még annyit, ha a fólia ragasztója nem akar lejönni, akkor kontakt spray-vel érdemes próbálkozni, rá kell egy kicsit fújni, ez pillanatok alatt fellazítja a ragasztót. A benzin nem igazán oldja ez a ragasztót.) Két megoldást próbáltam ki, kétfajta hűtővel:

1. Rátettem a lesarkazásgátlót, a processzor magot vékonyan bekentem hővezető pasztával.

1/a Egy COOL121+ 7cm-es dupla lapátokkal ellátott ventilátor hűtötte a CPU-t.

1/b Vízhűtő volt a CPU-n.

2. Bekentem vékonyan a szürke kerámiát (a CPU mag oldalán) hővezető pasztával. A lesarkazásgátló mindkét oldalára vékonyan szilikont tettem és természetesen a CPU magra is helyeztem az anyagból. Ekkor sikerült az egész processzort a kezemmel együtt hővezető pasztával összekennem.

2/a Egy COOL121+ 7cm-es dupla lapátokkal ellátott ventilátor hűtötte a CPU-t.

2/b Vízhűtő volt a CPU-n.

Nézzük grafikusan az eredményt:

Az "alap" jelzéssel azt az esetet értem, amikor nem alkalmaztam lesarkazásgátlót. Flask MGPEG4-es kódolást végeztem, egy ilyen művelet az említett 1.1GHz-es Tbird processzorral 48 percig tartott (rövid rajzfilm volt), ez alaposan megizzasztotta a processzort, a legmagasabb hőmérsékleti értéket jelöltem grafikonon.

Látható, hogy egy picit alacsonyabb hőmérsékleteket lehet elérni. Kipróbáltam, ha nem csúcsra járatom a processzort, akkor 3-5 fokot is számíthat, ha lesarkazásgátló mindkét oldala be van kenve szilikon zsírral.

Az AMD processzorban elvileg nincs hőmérsékletérzékelő, így az alaplap a CPU hőmérsékletét csak a CPU mag mögött tudja megsaccolni. A hőmérsékletek nagyon változóak lehetnek, attól függően, hogy milyen távola van a kerámiától az érzéklelő. Ha le van lapulva, vagy SMD alkatrész méri, akkor alacsonyabb értékeket mérünk (akár 10 fokkal is!). Én a hőmérsékletérzékelő termisztort teljesen felhajtottam, hogy hozzáérjen a kerámia hátuljához és még hővezető pasztából egy pöttyöt is tettem a tetejére az optimális hőátadás érdekében.

A lesarkazásgátló zacskóján a fenti matrica található (Copper CPU Protector for Socket A (462) CPU, Made in Taiwan, CAS01P). Egyáltalán nem drága, 500Ft-ért minden jobb számítástechnikai üzletben hozzá lehet jutni.

Szponzor : Demostudio


Kapcsolódó hírek/cikkek:
STARS-700
Maximális CPU hőmérsékleti adatok
Komplett vízhűtőrendszer Gigahertztől!


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95