FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Konfigépítés belépőszinten
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
·  Ramiris Dealer Day
· Cikkek > Hardver
· A 2004-es év top hardverei
Dátum : 2005-01-05 18:36:05
Szerző : Daywalker


Igen-igen! A tavalyi év után idén is megválasztjuk az elmúlt esztendő legjobb hardver elemeit.

Kezdjük a chipsetnél. A döntés nehéz, ugyanis az idén debütált Intel 9xx szériát nagy várakozás előzte meg, azonban egyelőre nem nyújtja azt, amire szükség lenne. Választhatnánk az nForce 4-et is, azonban még nem bizonyított, ezért ő most kénytelen-kelletlen, de kimarad.
Amennyiben emlékezetem nem csal, a tavalyi győztes az Intel 875P chipkészlet lett, idén az nVidia nForce3 250Gb chipsetre voksolok, melyet a VIA K8T880 Pro erősen megszorongatott, és itt a K8T890 is, de még mindig nem veheti fel a versenyt az nForce által nyújtott szolgáltatásokkal. Zárójelben jegyzem meg, hogy a teljesítményre sem lehet panasz.



Alaplap terén gondban leszek, de megpróbálok nem részrehajló lenni, ugyanis egy külföldi lap az Abit AV8-nak adta a díjat. Tavaly az Abit IC7 nyerte el a díjat, nálam azonban az MSI K8N Neo2 Platinum-ja viszi a prímet. Sok extra, letisztult design. Nem is kell ennél több.




Processzor:
Mi más is kapná a díjat, mint a Socket939-es foglalatba illeszkedő AMD Athlon64 3500+, melynek ára kissé magas, de mindeképpen figyelemreméltó teljesítményt nyújt. Sajnos a Prescott most lemaradt, de ki tudja, hogy mit hoz a jövő. Egy jó chipkészlet és néhány stepping frissítés talán jól jön neki, mint annó a Pentium 4 debütálásakor.



Mit ér egy jó processzor hűtés nélkül? Semmit. Az idei slágertermék a Zalman CNPS7000-(Al)Cu volt, mégis kénytelen vagyok megfosztani őt az első díjtól, ugyanis sok alaplappal inkompatibilis. Helyette a Best Of díjat az AeroCool HT-101 tudhatja magának. Köszönheti mindezt a kiváló ár-teljesítmény aránynak.



VGA kártyák:

A felsőház legjobbja az nVidia GeForce 6800GT GPU, mely szintén a kiváló ár/teljesítmény párossal vívta ki az elsőséget. Persze ez korántsem a jéghegy csúcsa, hisz az nVidia Geforce 6800 Ultra és az ATI Radeon X800XT a 6800GT-nél izmosabb GPU, viszont a többségnek még mindig a megfizethetetlen kategóriába tartoznak.



A középkategória ásza szintén az nVidia szörnyszülötte, a GeForce 6600GT, melyből létezik AGP verzió is! Sajnos az Ati X700 az felsőház X800-ához hasonlóan itt is lemarad. Ez esetben nem az ár a hátráltató tényező, hanem a PCI-Express csatoló, mely inkább a 2005. év slágere lesz, egyelőre még kevesen tudják hasznát venni.



Lássuk mire lelünk az alsóházban. A low-end kategória koronázatlan királya ezúttal az ATI Radeon 9550, mely bár rendelkezik DirectX 9.0 támogatással, mégis jobban járunk, ha a középkategóriából választunk magunknak játszótársat (szó szerint).

VGA hűtő:
Ez nem lehet más, mint a Zalman ZM80D-HP dual heatpipe hűtője, szükség esetén a Zalman OP-1 ventilátorral megfejelve. Egyetlen hibája, hogy nem szerelhető fel az nVidia 6800 GT és Ultra kártyákra. Amennyiben a gyári hűtéseket vizsgáljuk, úgy az ATI referencia megoldása viszi el a pálmát, no nem hűtési teljesítményben, hanem helykihasználtság és zaj tekintetében. Mindkettő megfelelő.

Merevlemez kategóriában abszolút győztes a "tányérokat" szédületes sebességgel pörgető Western Digital Raptor WD740GD. Kapacitása ugyan csak 74GB, de a 10000-es percenkénti fordulatszám kárpótol mindezért.



A hangkeltők királya a Sound Blaster Audigy 2 ZS, melyet nyugodtan hívhatunk félprofi hangkártyának. Az ára már bőven a megfizethető kategóriába esik, és ezért az árért mindent megkapunk, ami egy jó játékhoz, vagy egy kisebb házi stúdió kialakításához szükséges. Professzionális célokra valami erősebb ajánlott.



Hiába van jó hangkártyánk, ha csak egy 2*2W-os sztereo hangfalpárt tudunk rákötni. Az ár/teljesítmény kategória királya a fadobozos Genius SW-5.1 Surround Home Theater /DHT510/, mely mindent üt még a magasabb árkategóriákban is. Amennyiben ki akarjuk használni az Audigy 2 ZS és THX előnyeit, úgy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, hisz a THX minősítésű hangfalak ára körülbelül háromszorosa a Geniusénak.



Ezt a sok perifériát el is kell helyeznünk valamiben, ezért kell még egy számítógépház. A jó ház arról ismerkszik meg, hogy szellőzése jól átgondolt, felépítése stabil, és megfelelő számú meghajtó befogadására képes. Az általam legjobbnak ítélt ház a Cooler Master Stacker, mely nemcsak ATX lapok fogadására képes, hanem egy "kisebb" átalakítással BTX kompatiblissé tehetjük. Ára ugyan kissé borsos, de ha egy Thermaltake árszinvonalú termékben gondolkodunk, akkor mindenképpen az egyik legjobb alternatíva.



Idén kimaradnak a RAM modulok, ugyanis a tavalyi év óta ezen a téren hatalmas változások nem történtek. Az igaz, hogy megjelentek a DDR2 modulok, de sikerük egyelőre megkérdőjelezhető.

Best of 2004 TFT:
Nem akartam huszonakárhány colos monitort választani, mert annak nem lett volna értelme. Én megrögzött CRT rajongó vagyok, mert véleményem szerint a mostani lapos monitorok számos előnyük ellenére se tudják azt a minőséget produkálni, mint katódsugárcsöves társaik (talán majd az OLED). Ha lenne lehetőségem cserélni, akkor azt azért tenném, mert kevés a hely az asztalomon, és a szemnek is kevésbé árt, de maradjunk a témánál...én meg maradok a dual desktop CRT-nél:) Ebben az évben csak egy TFT képe tudott magával ragadni. Ez nem más, mint a 12ms-os válaszidőt produkáló Samsung 172X. 17" TFT monitor, mely játékra is kiválóan alkalmas, ráadásul a képe is gyönyörű, bár a megvilágításon még van mit javítani.
Íme ő:



Ennyi volt a Best of 2004, reméljük az idei esztendő is bővelkedik majd újdonságokban és remek megoldásokban.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95