FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hardver)
·  X800 GTO és GTO² moddolása X850 XT-vé
·  Technológia: Nvidia TurboCache
·  WD Raptor teszt
·  A 2004-es év top hardverei
·  Pixelgyárak
·  Processzortörténelem
·  Mozi stílusosan: Creative DDTS-100 Dekóder
·  Hauppauge MediaMVP teszt
·  Az LCD versenytársa
·  Best Of 2003 - avagy a 2003-as év legjobbjai
·  Rádiós Game adapterek a Linksystől
·  Kábelnet és ADSL routerek a Linksystől
·  Linksys wireless termékek
·  Diva MP3 lejátszó
·  JBL hangszórók
·  Ethernet hálózati kártyák
·  Titan CPU hűtők
·  Roline krimpelő fogók
·  Mapower 3,5
·  Ramiris Dealer Day
· Cikkek > Hardver
· Konfigépítés belépőszinten
Dátum : 2005-12-04 12:44:28
Szerző : Matteo


Egy kis segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik gépépítés előtt állnak és nem milliomosok.

A következőkben olyan hardvereket szeretnénk bemutatni, amelyek összerakva megfelelő teljesítményt produkálnak az otthoni alkalmazásokban (szövegszerkesztés, filmnézés, internetezés) és egy kis játékra is futja az erejükből. Jelen esetben azonban nem kell százezreket költeni arra, hogy elfogadható gépünk legyen. Megpróbáltuk a későbbi fejleszthetőséget is figyelembe venni, azonban a belépőszintű eszközök nem éppen erről híresek. Az egyik konfiguráció egy AMD S754-re alapozott gép lesz, a másik pedig Intel CeleronD-re fog épülni.
Vágjunk is bele!

Alaplap

Nos ha belépőszint és AMD, akkor egyértelmű a S754-es foglalattal felszerelt alaplap. Első lépésként nem árt ha megnézzük, milyen lapkakészletek vannak a piacon manapság S754-re. A legismertebb talán az Nvidia Nforce készlete, mely két generációban is elérhető. A különbség leginkább a grafikus kártya csatolófelületében mutatkozik, az Nforce3 AGP-t, míg az Nforce4-4X már PCI Express-t támogat. Ez utóbbi mellett még felhozható az immár SATA2-es szabványt támogató déli híd is. A VIA és a SiS lapkakészlettel szerelt alaplapok nem tartoznak a kedvenceink közé, de ettől még jó alternatívák lehetnek.
A két jelölt: Asus K8N és Gigabyte K8NE

Az Asus lapja azoknak lehet a jó választás, akik nem szeretnék lecserélni AGP-s videokártyájukat, a Gigabyte laphoz feltétlenül kell egy új PCI-E kártya, viszont későbbi cserénél nem kell alaplapot is venni.


Ár: 19250Ft



Ár: 20487Ft


Intel fronton is két alaplapot választottunk ki, szintén az AGP-PCI-E kérdés volt a meghatározó. A S478-as alaplapokat eltemettük, egyértelműen az LGA775-é a jövő. Jól ismert mondás, hogy "Intel proci alá Intel chipset való". Mi is ezt valljuk, az egyéb VIA, SiS és ATI lapkakészletű alaplapokat egyelőre nem választanánk. Az Nforce4 Intel Edition pedig nem éppen a belépőszint kategória. :)

Az első kiszemelt az Asrock 775i65PE, amely még a "régi" i865PE-re épül, amely szolgáltatása bőven kihajt egy CeleronD-t és akár 64 bites procit is rakhatunk bele. Egyes netes pletykák szerint akár a kétmagos PentiumD-kel is megbírkózik. Nem rossz egy i865PE-s laptól!


Ár: 16912Ft


A második alanyunk a Gigabyte 8I915PL-G, amely még sima DDR memóriákat kezel. Jogos a kérdés, hogy ha már LGA775, akkor miért nem DDR2? Nos szerintünk egy CeleronD-hez jelenleg felesleges és csak drágítaná az alaplap árát. A 915-ös lap megfelelő jellemzőkkel rendelkezik a mindennapi használathoz (4 SATA, 8 USB2.0, 6 csatornás hangkártya stb.)


Ár: 22412Ft


Részletes specifikációk a gyártók honlapjain találhatók.

Processzor

Ha olcsón akarunk jót, akkor válasszunk a legújabb Sempronok közül. Ezek már 90nm-es technológiával készülnek, támogatják a 64 bites utasításkészletet és nem kis tuningpotenciállal rendelkeznek. Kétféle másodlagos gyorsítótárral kerülnek forgalomba, ha tehetjük, akkor válasszuk inkább a 256kb-tal rendelkező típusokat. Mi a 2800+-os dobozos változatot ajánljuk (gyári hűtő tökéletesen megfelel), vásárláskor figyeljünk oda, hogy a 64 bites-t válasszuk. Alapórajele 1600MHz.


Ár: 21312Ft


Az Intel-től a CeleronD 336-ra szavazunk, amely 2.8GHz-en üzemel és szintén 64 bites. A dobozos változathoz járó hűtő ugyan nem túl csendes, de bőven elég neki.


Ár:24200Ft


Memória

A Sempronos konfigba válasszunk egy 512MB-os modult, míg a Celeron gépbe törekedjünk a kétcsatornás működésre. Ezt vagy úgy oldhatjuk meg, hogy 2x256MB memóriát veszünk vagy gondolunk a jövőre, és egy 512-es modul mellé később szerzünk még egyet.


Ár: 10573Ft


Videokártya

Az AGP-s gépekbe az Asus 9550GE 128MB-os kártyáját javasoljuk. Nagyon olcsó és mégis megfelelő teljesítményt nyújt. A PCI-E-s konfigoknál több lehetőség is van. A 9550-eshez hasonló árban és teljesítményben az X550-es kártyák vannak, szinte mindegy, hogy melyik gyártót választjuk. Kicsivel többért kaphatunk 6200-es Geforce-t fejletteb tulajdonságokkal. A 64 bites memóriavezérlővel ellátott kártyákat messze kerüljük el!


Ár: 19387Ft



Ár: 25575Ft


Merevlemez és Optika meghajtó

A merevlemez kérdése leginkább a használattól függ. Valakinek elég a 40Gb is, más viszont 120Gb-on is szűkösen van. Mi legalább 80Gb-os meghajtót ajánlunk, azok közül is a SATA csatlakozásúakat. Hogy melyik gyártótól? Lényegében teljesen mindegy, amelyik a felhasználónak szimpatikus.


Ár: 17173Ft


Ha optikai meghajtó, akkor DVD-író! Annyira lecsökkent az áruk, hogy nem érdemes külön CD vagy DVD-meghajtót venni. A legolcsóbbak közé tartoznak az LG és a NEC meghajtói, kicsivel többért Pioneer-t, Samsungot, Sonyt kapunk.


Ár: 12773Ft


Ház és táp

A számítógépház választásába nem szeretnénk különösebben beleszólni. Ízlések és pofonok. Arra azért figyeljünk, hogy ne legyen túl gagyi anyagból! :)
A táp szokott lenni az az alkatrész, amire sose marad pénz, és aminek jelentőségét sokan lebecsülik. A 4-5000 Ft-os tápok már nem egy embernek okoztak kellemetlen perceket, nem is beszélve az odaveszett értékekért. Persze nem lehet kimondani konkrétan egy márkára, hogy az összes rossz, de azért az ár valamelyest jelzi egy táp minőségét. A lélektani határ valahol 10000 Ft környékén van. Ennyiért már kapunk 350W-os Chieftecet vagy FSP tápot.


Ár: 20900Ft (350W-os táppal)


Billentyűzet és egér

Érdemes egy csomagban vásárolni a kettőt. A mi választásunk a Microsoft Multimedia billentyűzetére és egerére esett, amelynek az ára sem vészes.


Ár: 5486Ft


Monitor

Két választásunk van. Mélyen a zsebünkbe nyúlunk és beruházunk egy TFT monitorba vagy megelégszünk egy mezei 17"-os CRT monitorral. Teljesen pénzfüggő a dolog, határ a csillagos ég. Mivel belépőszintről beszélünk, ezért egy 17"-os CRT-t azért mégis mutatnánk, amely tudásához képest meglepően kedvező árú. Ez pedig a MAG 796PF2, amely maximális felbontása 1600x1200@76Hz. Brutális! :)


Ár: 34237Ft


A fenti árak a Ramiris Rubin Rt. ajánlott bruttó végfelhasználói árai.

Szponzor : Ramiris Rubin Rt.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106