FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Egyéb)
·  Modern idők LEGO-ja: Zalman ZM80D-HP passzív VGA h
·  Bitek a karon - Flash Drive és MP3-as karórák
·  Linksys - a vezető hálózati eszköz gyártó
·  A wireless-g szabványról
·  Seitec Pendrive
·  2GHz-es Celeron konfiguráció
·  H2TwinBreeze
·  1066MHz RDRAM
·  10db léghűtő tesztje
·  GlacialTech hűtők II.
·  Coolink hűtők
·  Glacialtech hűtők
·  Xwave 1100
·  Lenoxx MP3
·  CNPS5001-AL
·  Olcsó 300 Wattos tápegység
·  STARS-700
·  Beépíthető CD tartó
·  CD tokok
·  VAW68-as hűtő
· Termékbemutatók > Egyéb
· Mercury hűtő
Dátum : 2001-07-30 20:16:44
Szerző : gigahertz


Íme a Mercury CPU hűtő (PCF120). A csinos doboz érdekes processzorhűtőt rejt. A bordán egy 6x6cm-es ventilátort találunk, ami csupán 1.5cm vastag. Az egész hűtő alig magasabb 5cm-nél, így SLOT1-es alaplaphoz is használható, hiszen nem ütközik neki a hűtő a memóriáknak. De olyan PC házba is előnyös, ahol a tápegység a CPU előtt lett elhelyezve, így a hűtő méretei korlátozottak.

Nézzük meg közelebbről:

Magas és alacsony hűtőlapokat találunk a ventilátor alatt, a magasak a végük fele bordázottak. A gyártó elvetette azt a gondolatot, hogy használhatatlan rózsaszín hővezető "matricát" tegyen a hűtő hátára, helyette hővezető pasztát kentek a hűtő hátuljára (vékonyan). Annak érdekében, hogy ez a szállításnál ne maszatolódjon el egy vékony védőfóliát helyeztek a hűtő hátuljára. Felszerelés előtt ez ne felejtsük el eltávolítani!

Először egy Celeron 600MHz-es processzor hűtéséhez használtam, ez 1.7Voltos gyárilag, érdemes megnézni az üresjárati CPU hőmérsékletet, 22 fokos szobában, levett oldallapokkal:

5273-at forgott a ventilátora a teszt során, de ez kisség ingadozott, de ez nem érte el az 1%-ot.

Gondolom sokan kíváncsiak, hogy vajon egy nagyobb processzorral mit tud kezdeni ez a léghűtő, ezért készítettem egy grafikont, itt összesen 6 frekvencián láthatjuk a hőmérsékleteket. Mind Celeron processzorra vonatkozik, tuningolás nélkül, alapfeszültségen! Az új CPUStability programnak van olyan üzemmódja, amit ha bekapcsolunk, akkor a processzor a lehetőségekhez képest maximálisan melegszik, így negyed óra után leolvastam a hőmérsékletet és ezt ábrázoltam:

Ezek a hőmérsékletek még normálisak, a grafikonból kitűnik, hogy majdnem lineárisan hő a CPU hőmérséklete a frekvenciával.

Az átlagosabbnál hangosabb a hűtő ventilátora, ennek ellenére a bordák között alig áramlik a levegő. Ha egy FOP32-vel összehasonlítom, akkor ott kézzel érezni a levegő áramlását, itt alig. Valószínűleg ennek az alacsony ventilátor az oka.

AMD processzorral is megpróbáltam tesztelni a hűtőt, de nem sok sikerrel. 900MHz-es volt a legkisebb Thunderbird, ami a tesztelésnél elérhető volt, de ezzel nagyon sokszor be sem bootolt a gép, amikor ez mégis sikerült, akkor pár perc után mindig lefagyott a számítógép. Amikor egy 1.1GHz-es Thunderbirdre szereltem, akkor még rosszabb volt a helyzet, ezért ilyen nagy teljesítményű AMD processzorra nem ajánlom.

Aki ilyen hűtővel tuningolni szeretne, annak némi információ: Egy 1.7 Voltos Celeron 800MHz-es CPU 1.8 Volton 1GHz-en már elindult. Ekkor 57-59 fok között ingadozott a processzor hőmérséklete, és a tesztelés alatt stabilnak mutatkozott. De 1050MHz-en már semmilyen feszültségen nem volt hajlandó elindulni. (A processzor válogatott darab volt, 1.85 Volton 1150MHz-re képes egy profi hűtővel.)

A felrögzítő lemeze ennél a hűtőnél jobb, mint pl. egy FOP32-es esetén, ami abban nyilvánul meg, hogy viszonylag könnyen beakasztható a processzorfoglalat szélén található pöckökbe.

 

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95