FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Egyéb)
·  Modern idők LEGO-ja: Zalman ZM80D-HP passzív VGA h
·  Bitek a karon - Flash Drive és MP3-as karórák
·  Linksys - a vezető hálózati eszköz gyártó
·  A wireless-g szabványról
·  Seitec Pendrive
·  2GHz-es Celeron konfiguráció
·  H2TwinBreeze
·  1066MHz RDRAM
·  10db léghűtő tesztje
·  GlacialTech hűtők II.
·  Coolink hűtők
·  Glacialtech hűtők
·  Xwave 1100
·  Lenoxx MP3
·  CNPS5001-AL
·  STARS-700
·  Beépíthető CD tartó
·  CD tokok
·  Mercury hűtő
·  VAW68-as hűtő
· Termékbemutatók > Egyéb
· Olcsó 300 Wattos tápegység
Dátum : 2001-09-24 20:19:30
Szerző : gigahertz


Ár/teljesítmény kérdésében az Acorp LC-300-as tápegység jól vizsgázott, igaz van ennél jobb is...

A számítógépek tápegységével törődünk talán a legkevésbé. Az videokártya, alaplap, processzor stb. cseréjét gyakran fontolgatjuk, de a tápegységgel sokszor elhanyagoljuk, mondván jó lesz a régi… Ez így majdhogynem rendjén is van, hiszen a tápegységbe, mint az tudjuk, életveszélyes lehet turkálni. De most nem is itt van a lényeg, hanem ott, hogy milyen a jó tápegység.

Az "olcsó" PC házakat ritkán szerelik jó tápegységgel. Vannak igen jó minőségű házak, de ezek viszonylag drágák (40eFt körül), ezekben sokszor örök garanciás tápegységek vannak (ez azért nagy merészség a gyártótól).

Annak ellenére, hogy gyakran az adott konfigurációhoz 300 Wattos tápegységet javasolnak, mégis a legtöbb hát 200, 230 esetleg 250 Wattos tápegységgel van szerelve, a 300 Wattos példányokat egyenesen vadászni kell.

A 300 Wattos tápegységek egy részét már fordulatszám szabályzós ventilátorral szerelik. Arról van itt szó, hogy egy kis termisztorral mérik a tápegység belsejében a hőmérsékletét és ennek függvényében állítják a ventilátor feszültségét, és ezzel a fordulatszámát. Íme a piac talán legolcsóbb ilyen tápegysége az Acorptól (az egy dolog, hogy milyen vélemény alakult ki a cégről, de ez egy jó termék):

Van ennek tisztességes típusa is: LC-300ATX. Nagy betűkkel ez szerepel a tetején: "Temperature Controlled Fan". Azért írtam az előbb, hogy talán a legolcsóbb, mert 6000Ft-os nettó árért aligha találunk ilyen hőmérsékletfigyelő elektronikával ellátott példányt. A következőket érdemes erről tudni:

Feszültség

Maximális terhelhetőség

+3.3 Volt

14 Amper

+5 Volt

25 Amper

+12 Volt

10 Amper

+5 Volt (VSB)

1 Amper

-5 Volt

0.5 Amper

-12 Volt

0.5 Amper

A VSB-vel jelölt feszültség a gép kikapcsolt állapotában is jelen van (természetesen csak akkor ha a 230 Voltos hálózatról feszültséget kap). Erre az alaplapnak általában szüksége van (indulás stb.).

Egy tápegységnél az 5 és a 3.3 Volt terhelhetősége az igazán fontos. A 12 Volt terhelhetősége annak lehet fontos, aki rengeteg eszközt akaszt az IDE/SCSI kábelekre.

Ez a 25 Amperos terhelhetőség egy 300 Wattos tápegységtől nem sok, egy nagyobb AMD illetve Pentium4-es gépnek simán kell ennyi. Ennél a tápegységnél azt tapasztaltam, hogy valóban jól működik a fordulatszám szabályozás, de idővel ahogy melegszik már zavaró hangja lehet a tápegységnek.

Ha a terhelhetőséget és a zaj kérdését vizsgáljuk, akkor talán a KME PX-300W tápegység a legjobb:

Sajnos a fényképen nem gazán lehet kivenni minden karaktert ez a táblázat mindenkit kárpótol:

Feszültség

Maximális terhelhetőség

+3.3 Volt

14 Amper

+5 Volt

30 Amper

+12 Volt

12 Amper

+5 Volt (VSB)

1.5 Amper

-5 Volt

0.5 Amper

-12 Volt

0.8 Amper

 

Erről a tápegységről csak jót lehet mondani, csendes, tartós, jól bírja a strapát stb. Itt a 3.3 Volt ugyanúgy 14 Amperrel terhelhető, de az 5 volt 30 Ampert is elbír! Ez gyakorlatilag minden gépnek elegendő. Igaz ez nettó 8000eFt körül mozog. Ennek a tápnak a hátulján van egy kis kapcsoló de a monitor számára hiányzik a hálótati csatlakozó. Míg az előbb bemutatott tápegységnél nincs kapacsoló, viszont van a monitor számára táp lehetőség. Van, aki közvetlenül a 230 Voltos hálózathoz szereti csatlakoztatni a monitor tápkábelét és van aki a tápegységen keresztül szeretné mindezt, ízlés dolga.

De nem csak a 200/250 Wattos tápegységek kötött vannak jó példányok, íme két 200 Wattos tápegység:

És a másik, ez a 200 Wattos típus, de 250-es is létezik ebből:

Feszültség

Terhelhetőség (HEC-200GR)

Terhelhetőség (EC200X/250X)

3.3 Volt

14 Amper

12/14 Amper

5 Volt

20 Amper

20/22 Amper

12 Volt

7 Amper

6/9 Amper

5 Volt (VSB)

1 Amper

1 Amper

-5 Volt

0.5 Amper

0.5 Amper

-12 Volt

0.8 Amper

0.5 Amper

A HEC-200GR is nagyon jó tápegység, annak ellenére, hogy 200 Wattos. Az 5 Voltban nagyon erős, és ami talán a legfontosabb, hogy ezt bírja is nem csak úgy rá van írva... A ventilátora gyárilag fixen 7 Voltot kap, így mindig csendes. (Hátul kapcsoló van, de a monitornak hálózati csatlakozás nincs). Egyébként sokszor vitát vált ki, hogy 7 Voltot szabad-e csinálni az 5 és a 12 Volt felhasználásával. Itt így oldották meg (megnéztem). Ugyanis, elvileg ha totál zárlatos lenne a ventilátor, akkor egy pillanatra megemelkedne az 5 Volt és tönkremenne szinte minden a gépben. Ritka az ilyen, de előfordulhat.

Már a helyzet az EC200X/250X tápegységekkel. Itt a ventilátor 12 Voltot kap fixen, kicsit hangos. De őszintén szólva nem tudom miért írták rá, hogy "csak" 20/22 Amperrel terhelhető az 5 Volt. Kipróbáltam 30-32 Ampert is simán lead (tarósan). Igaz azt hozzá kell tennem, hogy a 12 Voltot alig terheltem (gyakorlatilag: egy CD meghajtó és egy winchester használta csak a 12 Voltot). Ugyanis a tápegységek konstrukciója folytán igazából a 12 és 5 Volt együttes terhelését maximalizálják. Szétszedtem a tápegységet és kiderítettem, hogy mindkét típusba 35 Amperes diódákat szereltek (az 5 Voltos részbe) és a belső felépítésük is totál azonos volt, így vélhetően csak a matricában különböznek. (Hátul nincs kapcsoló, de a monitornak hálózati csatlakozó van.)

A két utóbbi tápegység annak ellenére, hogy olcsó remek, sokszor 300 Wattos tápegységet megszégyenítő energiaellátást biztosít. Csak itt a fordulatszám szabályzó/hőmérő elektronika hiányzik...



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95