FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Egyéb)
·  Modern idők LEGO-ja: Zalman ZM80D-HP passzív VGA h
·  Bitek a karon - Flash Drive és MP3-as karórák
·  Linksys - a vezető hálózati eszköz gyártó
·  A wireless-g szabványról
·  Seitec Pendrive
·  2GHz-es Celeron konfiguráció
·  H2TwinBreeze
·  1066MHz RDRAM
·  10db léghűtő tesztje
·  GlacialTech hűtők II.
·  Coolink hűtők
·  Glacialtech hűtők
·  Xwave 1100
·  Lenoxx MP3
·  CNPS5001-AL
·  Olcsó 300 Wattos tápegység
·  STARS-700
·  Beépíthető CD tartó
·  CD tokok
·  Mercury hűtő
· Termékbemutatók > Egyéb
· Nomad Jukebox
Dátum : 2000-09-14 18:14:16
Szerző : Lionel


A Nomad pontosan úgy néz ki, mint egy hordozható CD-lejátszó (diskman), és tényleg hallgathatunk vele zenét, de ez csak a történet fele.

A Nomad Jukebox szeptember tizennyolcadikán kerül a boltokba. Ez lesz az első saját merevlemezzel rendelkező hordozható zenelejátszó. A beépített winchesternek köszönhetően összesen 150 CD lemez hanganyagát vihetjük magunkkal, bárhová is megyünk. A lejátszó fél kilónál könnyebb.

Ez az első alkalom, hogy valaki ezt a technológiát alkalmazza MP3 lejátszókban.

A Jukebox (wurlitzer) név azt jelenti, hogy zenei könyvtárat hordozhatunk magunkkal. A dalokat kedvünk szerinti sorrendben játszhatjuk le, és fix játszási listát is készíthetünk. A Jukebox valószínűleg a legérdekesebb MP3 lejátszó eszköz, amit nemsokára megvásárolhatunk.

Kisebb kapacitású digitális zenelejátszók már több mint két éve, hogy a piacon vannak, de nem váltak elterjedté, mert a drága memória miatt kevés zenét képesek eltárolni.

Egy átlagos, személyi hívó méretű lejátszó 250 dollárba kerül, és csak szerencsés esetben képes egy órányi hanganyag eltárolására. Ha meguntuk a feltöltött dalokat, akkor személyi számítógépünk segítségével újabbakat kell átküldenünk, ami bizony időt igényel.

A 499 dolláros Jukebox megszünteti ezt a problémát azzal, hogy a memóriát egy 6 Gigabájtos merevlemezzel helyettesíti. Az eszköz hasonlít a laptop számítógépekben használatos háttértárolókhoz.

A tisztán 6 Gigabájtos szabad tárkapacitás nem semmi. Ez 100 órányi közel CD minőségű zenét jelent, tehát az eszköz négy (!) napig folyamatosan képes zenélni anélkül, hogy egy akár egyszer is megismételne egy dalt. Gondoljunk bele, 2000 dal az övünkre felcsatolva! Egy mikrofont a készülékhez csatlakoztatva 10 órányi hangot rögzíthetünk professzionális digital audio tape (DAT) minőségben.

Hogyan kerül a zene a lejátszóra?
A felhasználó előbb behelyezi a kívánt CD-t a számítógép CD-ROM meghajtójába, majd átmásolja azt a saját merevlemezére. Ez körülbelül 15 percet vesz igénybe. Eztán egy kábel segítségével kell áttranszferálni az anyagot a Jukebox-ba.

A Jukebox nem üresen kerül a boltokba.

A boldog vásárlók 20 órányi ajándékzenét és hangos könyveket kapnak a pénzükért. Hallgathatunk klasszikusokat, Beethovent, Mozartot. Kuriózumként felkerült a válogatásra néhány szingapúri rap-banda dala is. Miért pont Szingapúr? Azért, mert itt székel a Jukebox készítője, a Creative Labs. Aki megunja a zenét (?), az többek között meghallgathatja Robinson Crusoe történetét.

A Creative Labs amerikai képviseletének elnöke Craig McHugh úgy nyilatkozott, hogy azon gondolkoznak, hogy többféle Jukebox lesz a forgalomban. Ezek mindössze annyiban térnek majd el a többitől, hogy más zenei stílusirányzatok képviselőinek anyagát töltik fel rájuk előre, hogy mindenki kiválaszthassa a kedvenc irányzatát.

A Jukebox kétségtelenül elsőgenerációs termék, így aztán megvannak a maga gyermekbetegségei.

A pici LCD kijelzőn például szinte teljes képtelenség elrendezni 2000 dalt. Egyszerre öt albumcímet, vagy előadót képes megjeleníteni a képernyő, ezért eltart egy ideig, amíg a felhasználó eljut a lista végére, mondjuk a ZZ TOP-hoz.

Egy 17 éves fiút kértünk fel arra, hogy tesztelje az új lejátszót, és ossza meg tapasztalatait velünk. Az otthoni számítógépeken fellelhető MP3 lejátszók színesek, tele vannak különböző grafikai csicsákkal, effektusokkal. A srác hiányolta, hogy csak egy monokróm képernyő jutott a készüléknek. Ezen kívül nehézkes az adatbevitel, és a keresés. Ennek ellenére boldogan tette zsebre a tenyérnyi lejátszót, és mindenhová elvitte magával.

Optimális esetben a Jukobox-nak tartalmaznia kellene egy apró billentyűzetet is, amelyen keresztül a felhasználó beüthetné annak a dalnak a címét, vagy előadóját, amit meg szeretne hallgatni. Egy biztos: a jövőben egyre több ilyen eszköz jelenik majd meg a piacon.

Problémák voltak az Internetről letöltött MP3 fájlokkal is. A számítógépes szoftveres lejátszók tökéletesen dolgoztak velük, de a Jukebox-ba vagy nem lehetett áttölteni őket, vagy átugrotta az ilyen dalokat a játszási listában. Ez a probléma már más MP3 lejátszóknál is megjelent, nem csak a Jukebox-ra jellemző.

A Nomad Jukebox hatalmas tárolókapacitása miatt néhány kisebb lejátszóknál tapasztalható probléma itt felnagyítódik.

A CD lemezek hangossága eltér egymástól, ezért ha több CD lemezről átmásolt dalokat egymás után hallgatunk meg, akkor az egyik dal hangosabb, a másik halkabb lesz. Túl gyakran kell a hangerőt szabályozni. Néhány MP3 lejátszó merevlemezes másolóprogramja kiegyenlíti (normalizálja) hangerőt, de a Jukebox szoftvere sajnos nem rendelkezik ilyen szolgáltatással.

A Creative 4 órányi elemélettartamot ígér. Az elemek tölthetők. A tesztek során a telepek alig bírtak többet, mint 3 óra. Ez egy elfogadható kompromisszum az ígéretek és a valóság között.

Furcsa, hogy a Jukebox nem mint hordozható eszköz a leghasználhatóbb. Egy megfelelő erősítőhöz és hangfalakhoz kötve máris van egy mini hifitornyunk. Ideális eszköz, hogy olyan helyeken hallgassunk MP3 dalokat, ahol nincsen számítógép (konyha, stb.). A Creative szerint a jövőben távirányító is jár majd a készülékhez.

A lejátszó rendkívül jól használható autókban is.

Az autó hifihez hozzákötve, a szivargyújtóról működtetve úgy kocsikázhatunk keresztül az országon, hogy egy dalt kétszer meg kellene hallgatnunk. Ráadásul a Jukebox-hoz nem kell hozzáérnünk, tekergetnünk a gombjait.

A Jukebox jól indít, megéri az árát. A következő Jokebox generációk várhatóak könnyebbek lesznek, használhatóbbak, és hosszabb élettartamú elemekkel szerelik majd őket. Ami a tárkapacitást illeti, hamarosan 150 lemez helyett akár 300 korong anyagát is magunkkal vihetjük.
Bővebb információ: http://www.creative.com/



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106