FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Egyéb)
·  Modern idők LEGO-ja: Zalman ZM80D-HP passzív VGA h
·  Bitek a karon - Flash Drive és MP3-as karórák
·  Linksys - a vezető hálózati eszköz gyártó
·  A wireless-g szabványról
·  Seitec Pendrive
·  2GHz-es Celeron konfiguráció
·  H2TwinBreeze
·  1066MHz RDRAM
·  10db léghűtő tesztje
·  GlacialTech hűtők II.
·  Coolink hűtők
·  Glacialtech hűtők
·  Xwave 1100
·  Lenoxx MP3
·  CNPS5001-AL
·  Olcsó 300 Wattos tápegység
·  STARS-700
·  Beépíthető CD tartó
·  CD tokok
·  Mercury hűtő
· Termékbemutatók > Egyéb
· MP3 Player
Dátum : 2001-02-05 09:33:46
Szerző : gigahertz


Bizonyára mindenki szokott MP3-as formátumú hangfájlokat hallgatni. Noha ez nem legális formátum (szabványosnak szabványos), mégis nagyon elterjedt. Nyílván a kiadók nem örülnek a létezésének, de felhasználók annál inkább. Ennek egyik oka a tömörség (persze más oka is van...). Mivel egy audio CD-re kb. egy tucat zeneszám fér rá, MP3 formátumban viszont száz-kétszáz darab. Manapság egy nyes CD nagyon olcsó, így nyílván nem a CD a nyereség, hanem az, hogy nem kell sűrűn cserélni. Az Internetnek köszönhetően MP3-as anyagok letölthetők, mindenki ízlésének megfelelően válogathat. Szerintem a Winamp lejátszó a legelterjedtebb, de természetesen más lejátszó programok is léteznek.

Először nyílván mindenki számítógép segítségével hallgat ilyen számokat, de jó lenne akkor is hallgatni, ha nincsen PC a közelben. Ráadásul a számítógép sok esetben annyira zajos, hogy csak nagy hangerő mellett tűnik el a ventilátorának a zaja. Már egy ideje piacon vannak az asztali, illetve kézi MP3 lejátszók, de áruk csak a közelmúltban csökkent le annyira, hogy érdemes fontolóra venni egy ilyennek a beruházását. Én egy kézi MP3 + audio CD lejátszót teszteltem, ennek eredményeiről szeretnék beszámolni.

Nézzük mit is nyújt, ez a kb. 2 CD tok nagyságú szerkezet:

Egyaránt alkalmas normál audio CD-k lejátszására és MP3 formátum kezelésére. Talán a következő képen jobban látszik, hogy milyen kis méretű:

Két "ceruza" akkumulátort, egy fülhallgatót, egy töltő (230 Voltos) adaptert, valamint egy jack/RCA kábelt és egy tasakot találunk még a dobozban. Magyar és angol nyelvű használati utasítást is mellékelnek, de szerintem a magyar nyelvű rész nem túl jó, és nem olyan részletes.

Nem látható fényű (infra) lézert használ a lemez olvasásához. Jó minőségű audio erősítővel rendelkezik, már első hallásra is feltűnt, hogy jobb hangminőséget produkál, mint egy SB Live hangkártya (2 hangszóróval). Elemek nélkül 250 grammot nyom.

Kezdjük egy érdekességgel. Ráírták, hogy 1 bites digitál/analóg (D/A) átalakítóval rendelkezik. (Ez nem elírás!) Jobb autórádiókon (CD-s) és egyéb lejátszókon is feltüntetik, hogy 1 bites D/A van benne. Nos akkor hogy is van ez? A mai világban a 16 de inkább 32 bites átalakító számít HI-FI-nek, akkor mit is alkottak?

Utánanéztem a dolognak, és a következő információkhoz jutottam. Minél nagyobb egy ilyen átalakító bitszáma, annál nehezebb megcsinálni (precizitás). A bitszám emelésével csak akkor javul a minőség, ha az átalakító is kifogástalan, ezért lézeres beállítást és egyéb trükköket alkalmaznak. Ezek a műveletek drágák. Viszont nincs szükség nagy sebességre, mert az a kb. néhányszor 10KHz, amire szükség van, elenyésző a mai processzorok sebességéhez (MHZ stb.). De rájöttek, hogy 1 bites Digital/analóg átalakítót nagyon könnyű készíteni jó minőségben. De ez annyira rossz hangminőséget eredményezne, hogy az emberi beszédet nem lehetne megérteni. De ha az átalakítás nagyon nagy sebességgel történik (MHz), akkor egy digitális szűrővel egyszerűen megoldható, hogy az 1 bites D/A olyan kis zajt produkáljon, mint mondjuk egy 32 bites konverter. Manapság nem probléma néhány MHz-es órajelű processzort készíteni, ez elvégzi a szükséges digitális szűrést. Így ennél a lejátszónál azt adták meg, hogy legalább 85dB-es jel/zaj viszonyra számíthatunk. Ez annyit jelent, hogy a kimenetén a zaj nagysága nem nagyobb, mint a hasznos jel öt százezred része, ami elég kis szám.

Elvileg két 1100mA/órás "ceruza" akkumulátort mellékelnek. Azért írom, hogy elvileg, mert az én példányomban 600mA/órás akkumulátorokat találtam. Ezzel kb. 3 órán keresztül képes üzemelni a készülék, de ez változó. Attól függ milyen lejátszási módban van a készülék.

Alapértelmezésben ABC szerint sorrendben, egymás után lejátssza az összes számot, ekkor ALL felirat jelenik meg az LCD kijelzőn. De választhatunk INTRO üzemmódot, akkor a CD-n található összes hanganyag első 10 másodpercét egymás után lejátssza. ONE üzemmódban csak az aktuális számot hallgathatjuk és az általam kedvelt Rand üzemmódban véletlenszerűen választ a készülék, így mindig meglepetés, hogy mi fog következni. Ez az üzemmód nagyon meríti az akkumulátort. Nézzük miért:

Így néz ki a CD olvasó fej. Ha a számok egymás után következnek olyan sorrendben, ahogy az a CD-re lett írva, akkor csak kis mozgásokra van szükség. De véletlenszerű üzemmódban minden MP3-as file után egy csomót kell tekerni a motornak, hogy az adott részhez eljusson a lézer. Ez a mozgás észrevehetően jobban igénybeveszi az akkumulátorokat.

Nem kell külön akkumulátortöltőt vásárolnunk. Ha a készüléket a mellékelt adaptert csatlakoztatjuk, akkor feltölti az elemeket, de közben nem használható a készülék. Az adapterrel elem nélkül is működtethető a lejátszó. Ekkor ugyan nem mobil készülék, de akár egész nap üzemeltethető. De csak Nikkel Metál Hydride akkumulátort használhatunk Lítium ion és egyéb akkumulátorokat nem tudd hatékonyan tölteni a készülék. Ezért szokták jobb helyen megkérdezni, ha akkumulátort vásárolunk, hogy milyen töltőnk van. Ez azért van, mert egyes akkumulátorok nem szeretik, ha teljesen lemerítik, mások pedig csak akkor tölthetőek fel teljesen, ha előtte teljesen lemerítették. Ellenkező esetben az élettartam illetve a kapacitás jelentősen csökken. Természetesen tartós elemmel is működtethető az MP3-es lejátszó, de ez természetesen nem tölthető. Bekapcsolt állapotban mindig kijelzi, hogy az elem állapotát. Vagy azt jelzi ki, hogy teljesen töltöttek az akkumulátorok, utána csak azt tudja kijelezni, hogy félig lemerültek. És végül azt, hogy a telepek használhatatlanok.

Csodálkoztam, hogy nem jelent gondot, ha az egyes MP3-es számok könyvtárakban vannak "elrejtve" a készülék automatikusan "felfedezi". De arra is lehetőség van, hogy csak egy adott könyvtárban található file-ok kerüljenek lejátszásra. Mindig kijelzi, hogy milyen CD-vel van dolga MP3/auido. MP3 esetén a könyvtárak számát is kijelzi, de a talált file-ok számát minden esetben megjeleníti. Elég érdekes LCD-vel szerelték fel.

Egy grafikus kijelzőt igazán tehettek volna bele, mert ezekkel egy hét szegmenses kijelzővel (nem karakteres) elég érdekesen néz ki egy file vagy stop felirat. Ha ez a képet figyelmesen megnézzük, akkor látható legfelül egy record felirat (sajnos közeli képeket nem tudok jó minőségben készíteni, mert a digitális kamera nem tud ilyen közelre fókuszálni, távolabbról meg nem látszik semmi). Nagyon meglepődtem a record feliraton, mivel feltételeztem, hogy a készülék nem alkalmas CD írására. Ez így is van! A hangfelvétel memóriába történik. Maximum 500 másodpercre elegendő a beépített memória. De ha igazán jó minőségű felvételt akarunk készíteni, akkor csak 250 másodperces felvételt készíthetünk maximum. Ez egy gombbal kiválasztható, a kettő között a mintavételi sebesség a különbség.

Csak olyan MP3-as file-ok lejátszására alkalmas a készülék, mely 48KHz-es mintavétellel és maximum 224kbps-el készült (ezeket az adatokat, pl. a Winamp is kijelzi). Ha ennek a két kritériumnak nem felel meg a file, akkor, pl. hangokat hallunk, mintha húzná a szalagot egy magnó.

A player oldalán található egy SOUND gomb, ennek segítségével MP3-as file-ok esetén a hangszínt tudjuk változtatni. Lehet normál, basszus, szuper basszus magas és szuper magas hangszínt választani. A mellékelt fülhallgatóval nem jönnek ki annyira a különbségek, mint egy jó hangfallal. Rácsatlakoztattam a 450Wattos erősítőmre, szuper basszus módban remegett a szobában minden.

Lejátszás közben bármikor megállítható (pause), de ekkor tovább forgatja a motor a CD-t. De arra is lehetőség van, hogy ha kikapcsoljuk a készüléket, és újra bekapcsoljuk akkor onnan folytatja a lejátszást, ahol megállítottuk. Ezt az opciót érdemes bekapcsolni, egyébként minden bekapcsoláskor "elfelejti" a beállításokat. Pl. véletlenszerű lejátszás stb.

A hangerőt analóg módon lehet állítani, de csak a fejhallgató kimeneten. Van egy másik kimenete is, ezzel lehet az erősítőhöz csatlakoztatni (RCA csatlakozóval). Meglehetősen nagy jelet ad, az erősítőt nagyon vissza kellett fogni, hogy ne küldje át a hangfal membránját a díszrácson :-). Nem az én dolgom megítélni, hogy mennyire számít luxusnak a kocsiban a CD lejátszó, mindenesetre én csatlakoztattam az autórádióhoz, így már a kocsiban is lehet élvezni az MP3-as lejátszó előnyeit. Ha 5 Voltról gondoskodunk, akkor a kocsiban elem nélkül is üzemeltethető. A gyári adapter és a fülhallgató így néz ki:

De vezetés közben sose használjuk fülhallgatóval a készüléket, mert balesetet okozhatunk, vagy nem halljuk meg a szirénát :-). Ugyanez vonatkozik a kerékpárra is, mivel magunk és mások testi épségét veszélyeztetjük, ha nem halljuk, hogy mi történik körülöttünk.

Egy CD-n maximum 512 file lehet 256 könyvtárral. Normális esetben ez bőven elég. Elvileg kereskedelmi forgalomban MP3-as formátumú írt CD-k nem léteznek, így saját vagy mások által írt CD-ket használhatunk. Nagyon jó a készülék olvasója, mert nagyon karcos CD-ket is gond nélkül lejátszott, olyat is aminek az olvasását több számítógépes CD olvasóval sem sikerült megoldanom.

Nagyon ötletesen oldották meg a CD rögzítését:

~

Középen három golyóval ellátott rögzítő mechanizmus iszonyú stabilan fogja a CD-t. Ha ilyen módon rögzítenék központosan a CD-ket a számítógép olvasóiba, akkor biztosan csendesebbek lennének. Bár a nagy zajért a motor fordulatszáma a felelős, de ha még egy kicsit üt is a CD, akkor még a PC ház is beleremeg.

A record funkció kivételével mindent kipróbáltam a készüléken, a bekapcsolás kivételével mindennek elégedett voltam. A bekapcsolás a play gomb kb. 5 másodperces nyomvatatásával oldható meg, de teljesen töltött akkumulátorok esetén is többször előfordul, hogy nem kapcsolt be a készülék (még adapterrel sem). Mivel csak egy példányhoz volt szerencsém ezért nem tudom, hogy ez típushiba vagy csak rosszul választottam.

A hosszú filé neveket is kezeli a készülék! Igaz nem jeleníti meg csak a sorszámát, de nem kell ügyelni íráskor, hogy csak maximum 8 karakter hosszú lehet a név. De ha mégis olyan nevű file-ok kerültek a CD-re, ami ~ jelet tartalmaz, akkor sincsen semmi gond.

Jogos kérdés lehet, hogy mennyibe is kerül egy ilyen MP3/audio CD lejátszó. Nos ezt boltja válogatja, de valamivel 40eFt alatti összegre számíthatunk. A tesztpéldány az overclock rovat támogatójától a demostudiótól származik.

E-mail.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106