FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Egyéb)
·  Modern idők LEGO-ja: Zalman ZM80D-HP passzív VGA h
·  Bitek a karon - Flash Drive és MP3-as karórák
·  Linksys - a vezető hálózati eszköz gyártó
·  A wireless-g szabványról
·  Seitec Pendrive
·  2GHz-es Celeron konfiguráció
·  H2TwinBreeze
·  1066MHz RDRAM
·  10db léghűtő tesztje
·  GlacialTech hűtők II.
·  Coolink hűtők
·  Glacialtech hűtők
·  Xwave 1100
·  Lenoxx MP3
·  CNPS5001-AL
·  Olcsó 300 Wattos tápegység
·  STARS-700
·  Beépíthető CD tartó
·  CD tokok
·  Mercury hűtő
· Termékbemutatók > Egyéb
· ASUS VR-100, 3D-s szemüveg
Dátum : 2001-04-17 11:26:16
Szerző : gigahertz


A VR-100-as egy 3D-s szemüveg. A Deluxe kivitelű videokártyákhoz gyárilag mellékelik, de külön Upgrade Kit is vásárolható. Ebben az esetben valószínű olyan videokártyához használjuk, mely nem rendelkezik a szemüveghez szükséges csatlakozóval. De ez nem jelent problémát, mert a dobozban találunk egy kártyát, ami megoldja a problémát.

Korábban már használtam ilyen szemüveget, akkor nem voltam valami jó véleménnyel erről a szemüvegről. De ne vágjunk a közepébe, nézzük meg mit rejt a doboz, illetve miként kell beszerelni.

Vagyis a szemüvegen kívül egy kártyát, tápkábelt speciális V alakú VGA kábelt drivert és leírást találtam. Kezdjük a képen is látgató V alakú VGA kábellel. Nem csak az volt a meglepő, hogy V alakú, hanem az is, hogy egyáltalán nem úgy néz ki, mint a leírásban:

A leírásban látható módon nem lehetett összeállítani a mellékelt eszközöket. A kártyát egy üres PCI hely mögé, a ház hátlapjára rögzítettem. A szemüveg csatlakozatásával nem volt gond. Mivel a panel közvetlenül nem csatlakozik az alaplaphoz, így az energia ellátását külön tápkábelen keresztül oldották meg. És most jön a neheze. A melléklet V alakú VGA kábelt nem lehet a képen látható módon a kártyához csatlakozatni. Két oka van, egy részt az apa-anya kialakítás nem jó (meg nem is így néz ki a kábel, hanem V alakú), másrészt mivel a kártyák a PC ház hátulján süllyesztve vannak, a süllyesztés miatt a felső VGA csatlakozóba képtelenség VGA kábelt dugni.

Adott volt a monitor csatlakozója, a videokártyáé, a panelon lévő két csatlakozó és a V alakú kábel 3 csatlakozója. Elkezdtem "totózni", hogy miként lehet, ebből egy egységet alkotni, úgy, hogy működjön is. Miután megtaláltam a bűvös párosítást, megpróbáltam telepíteni a szükséges programokat.

A 3D-s szemüveget ASUS V3400-né nagyobb sorozatszámú kártyákhoz lehet használni. Nekem egy ASUS V6800-as állt rendelkezésre. A telepítés nem volt egyszerű, mert a dobozban található CD-n nem volt csak V3400 és V3800-as driver. De a drivers.hu-ról elindulva pillanatok alatt megtaláltam a legfrissebb meghajtó programokat.

Az elején említettem, hogy korábban, már használtam hasonló szemüveget, de annyira vibrált minden a használatakor, hogy "golyózott" a szemem a használatakor. Most is iszonyú vibrálást tapasztaltam, a leírást tanulmányozva legalább 120Hz-es frissítést kell tudnia monitornak az adott felbontásban. Ez elég kemény követelmény, tekintettel arra, hogy a teszt során egy LG 775FT monitort használtam (17 colos, flatron). Ez 70kHz-es, így1024x768-ben csak 85Hz-es frissítésre képes. (alacsonyabb felbontásban sem éri el a 120Hz-et). Nem volt mit tenni, odacipeltem egy 19 colos Belinea monitort (10 60 30), ami 96kHz-et tud, így 1024x768-ben simán működik 120Hz-es frissítéssel. (Nekem most könnyű dolgom volt, mert tudtam másik monitort szerezni, de rá kellene írni a kártya dobozára, hogy ha nincs 96kHz-es monitor hozzá, akkor nem használható rendesen.)

Így a vibrálás kevésbe volt zavaró, de csak akkor volt élvezetes használni, ha 800x600-as felbontásban 150Hz-el használtam (kicsit darabos egy 19 colos monitoron). De így sem javasolt 30 percnél tovább viselni, mivel fejfájást, szédülést okoz. Ezt én is tapasztaltam.

Használatakor, valóban úgy éreztem, mintha a távolságot is jobban meg lehetne becsülni a monitoron. De olyan program szükséges hozzá, ami támogatja a használatát. Ilyen pl. a Need For Speed, Unreal Tournament, MotoRacer stb.

A leírás elfedi a működésének a lényegét, de szerintem így működik:

Váltakozva hol az egyik, hol a másik szemem előtt található lap elsötétedik. Amikor az egyiken keresztül látok, akkor egyfajta képet látok a monitoron, amikor a másikon látok át, akkor hasonló képet érzékelek, csak kissé eltolva. Ez olyan hatással van az emberi szemre, mintha megfelezné a monitor frissítési frekvenciáját, de egyúttal a két eltolt kép 3D-s érzetet kelt a használójában.

Amire érdemes odafigyelni:

Nem minden videokártyához használható (pl. Savage tulajdonosok ne vegyenek ilyet). Szükséges egy üres PCI hely a számára, annak ellenére, hogy nem kell oda csatlakoztatni, csak rögzíteni. Legalább 96kHz-es monitor szükséges. Sőt a leírás szerint 16 bites színmélység ajánlott és nem 32 bites (kipróbáltam 800x600-as felbontás felett tényleg csak 16 bites színmélység mellett működik rendesen.) Nem használható huzamosabb időn keresztül, mert így szédülést, fejfájást okozhat (max. 30 perc). Amiatt elvileg nem kell aggódni, hogy a megráz a szemüveg. (néhányan korábban erre panaszkodtak), mivel csak 10Voltos jel érkezik a szemüvegbe és a kábel szigetelve van. És a legfontosabb: Könnyen karcolódik!!!! Ezért ha poros vagy piszkos, akkor véletlenül se szárazon kezdjük el dörgölni.

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95