FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· Vapochill II. rész
Dátum : 2001-11-25 17:21:46
Szerző : gigahertz


Lassan, de biztosan halad a gázhűtésű gépem összeszerelése, nyílván nagyon kell vigyázni a munkáltok során...

Tálas Gyulának köszönhetően már egy kompresszoros hűtés méretezésére alkalmas kis Excel programom is van. Aki szeretné kipróbálni a cikkben szereplő programot, az innen letöltheti. Íme erről egy kép:

Noha már elkészült a Vapochill egy része (kompresszoros gázhűtő), de a hideg leadó egység tervezésénél még jól jöhet a fenti kis program. Jelenleg így néz ki:

Egy fémlapra rá lett szerelve a meleg leadó radiátor (kondenzátor) és a kompresszort. Egy normális kompresszornak három kivezetése van, noha kettő is elég lenne! A harmadik csonk a feltöltést szolgálja, ezt a képen 1-es számmal jelöltem. A 2-es számmal jelölt csonkon préseli a kompresszor a gázt a kondenzátor egységbe, ide a 3-as jelzéssel ellátott csövön érkezik a gáz. Ennek a hatalmas radiátornak összesen két csonkja van, így a 3-as csonkon keresztül bepréselt gáz, csak a 4-es jelzésű ponton tud (jó esetben) távozni. Itt a csőbe sorosan egy szűrőt találunk, elvileg nincs nagy jelentősége, de ártani nem árt. Végül az 5-ös jelzésű ponton juthat bele a képen még hiányzó fagyasztó részbe és ebből a 6-os csonkon érkezik vissza a kompresszorba a gáz.

Arra gondoltam ez simán jó lesz hideg leadónak:

Ez egy 10-es átmérőjű lágy rézcsőből készített lapított spirál, de túlságosan nagyra sikerült, így inkább készítek egy másikat. No persze nem szabad a spirál két pontját összekötni a két képpel ezelőtt látható 5 és 6-os ponttal, hiszen úgy hűtőrendszer nem működne. Csak akkor lesz életképes a megoldás, ha az 5-ös jelzésű ponthoz vagy egy porlasztó, vagy egy kapilláris cső csatlakozik. Mindkettőnek az a szerepe, hogy akadályt jelentsen a gáz útjában. Ha van akadály, akkor végre nem iszonyatos sebességgel kering a gáz, hanem a kondenzátorban nagy nyomással összepréselődik (a kompresszor hatására). Az összenyomás jelentős melegedéssel jár, tulajdonképpen ezért kell a meleg leadó egység. Ha az így visszahűtött nagy nyomású gázt átengedjük az előbb említett porlasztón vagy kapilláris csövön, akkor nyomás/térfogat változás hatására komoly hőelvonás jön létre. Vagyis a spirál jéghideg lesz.

Az R134-es gáz csak olyan kompresszorokba tölthető, amit erre készítettek. A kompresszorban olaj is van (kenés céljából). Az a jó kompresszor, ahol nem kerül olaj a hűtő rendszerbe, de ilyen sajnos nincs, egy kicsi folyamatosan szivárog. Én egy AFK típusú 170 Wattos kompresszort alkalmazok.

A porlasztó drága dolog, kapilláris csővel meg lehet spórolni. Ez nem más, mint egy vékony rézcső (0.4-0.8mm-es a belső átmérője), he ebből 3 méteres darabot feltekerünk, akkor ugyanazt a hatást érhetjük el 300Ft-ból, mint a 10000Ft-os porlasztóval (ezt adagolónak is hívják). Az adagoló egyetlen előnye, hogy egy beállító csavarral könnyen adagolható a gáz mennyisége és a hűtés könnyedén optimalizálható!

Most, hogy már van méretező program, nézzük meg mire számíthatunk... (a programot érdemes alaposan áttanulmányozni... mondjuk nekem is vannak még homályos pontok, de a lényeg világos).

A program szerint 450 Wattos hűtőteljesítményre lesz képes a kicsike, ami nem lebecsülendő!


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Irány a rekord!
Vapochill I. rész
Vapochill I. rész


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95