FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Kérdezhetek)
·  Kezdőknek: WinZip 4.
·  Kezdöknek: szövegszépítés1
·  Kezdőknek: ötletek a REGISTRY használatához 2.
·  Kezdőknek: ötletek a Windows 98 használóinak
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 3.
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 1
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 2
·  Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 3
·  Kezdőknek: ötletek a Windows-hoz
·  Kezdőknek: képeslap küldése karácsonyra
·  Kezdőknek: saját nyomda
·  Kezdőknek: monitor beállítási gondok
·  Kezdőknek: programok letöltése és telepítése
·  Kezdőknek: Böngészőprogram
·  Kezdőknek: tévé és rádióműsor a PC-men
·  Kezdőknek: profi lejátszó Windowsban
·  Kezdőknek: Hogyan méretezzem képeim?
·  Kezdőknek: Első multimédiás CD-m telepítése
·  Kezdőknek: CD-re kedvenceinket
·  Kezdőknek: Kedvenceim a saját CD lemezemen
· PC tippek > Kérdezhetek
· Kezdőknek: Melyik nyomtatót válasszam?
Dátum : 2001-08-21 15:08:02
Szerző : szilaj


Mátrix, tintasugaras, lézer?

A kezdetben fizetendő jóval magasabb vásárlási ár ellenére a lézernyomtatót üzemeltetni jelentősen olcsóbb, mint a tintasugarast. Számítások szerint a nyomtatási költsége egy tintasugaras nyomtatónak ötször nagyobb, mint a lézernyomtatóé.


lézernyomtató

Nagyon fontos, hogy az oldal minősége, hiszen nem szívesen ad ki az ember csúnya munkát a kezéből. Mivel munkánk végterméke a nyomtatás, ezért mindenképpen el kell dönteni, hogy milyen nyomtatót válasszunk. Amit a vásárlás előtt mindenképpen meg kell kérdezni:
  • Nyomtatási minőség. Mennyire szép a nyomtatott oldal képe?
  • Sebesség. Milyen gyorsan nyomtatja ki a munkámat a nyomtató?
  • Milyen képet szeretnék? Színes, fekete-fehér?
  • Méret. A nyomtató elfér a neki szánt helyen, vagy sem?
  • Mennyit kell költeni rá? Van-e elegendő anyagi fedezetem a nyomtatóra.
  • Fenntartási költségek. Mennyibe fog évente kerülni a működtetése?
  • Zaj. Nyomtatás milyen zajjal jár?

A nyomtató pontok sorából alakítja ki a képet, ezért a pontok mérete erősen befolyásolja a minőséget. Abban az esetben, ha a pontok mérete nagy és ritka, mint a mátrixnyomtatóknál, akkor ezek a végterméknél a durva képet eredményeznek. Itt a görbületek nem simák és a vonalak nem folytonosak. A nyomtatók nyomtatási minőségét úgy adják meg, hogy egy hüvelyknyi (2, 54 cm) papírra, hány pontot képesek kinyomtatni. Mértékegysége a pont per hüvelyk (dots per inch, rövidítve dpi). Ez az érték minél nagyobb, annál jobb a minőség.


tintasugaras nyomtató

Ez az érték a tintasugaras nyomtatóknál 300 dpi, ami azt jelenti, hogy egy hüvelyk hosszúságú vonalat a nyomtató 300 képpontból állít elő. Ez a felbontás azért nem rossz. Természetesen van ennél jobb nyomtató is, amelyiknek a felbontása sokkal nagyobb, legyen az tintasugaras, vagy lézer nyomtató. Egy jó lézernyomtató 1200 dpi felbontással is rendelkezhet, amelynek a nyomtatási minősége megegyezik a színes magazinok színvonalával. Természetesen van ennél jobb képfelbontással rendelkező is (Minolta-QMS magicolor 2400 dpi).

A jobb minőség érdekében egyes nyomtatógyártók érdekes trükköket alkalmaznak. Ez egy olyan eljárás, amely a megváltoztatják a nyomtatás során keletkező görbéket. Az ilyen eljárások következtében a nyomtatott oldal sokkal jobb minőségű lesz, mint amilyet valóban a nyomtató teljesítményétől elvárnánk. Ez egy program, amelyet beépítenek a nyomtatóba, amivel a nyomtatás minőségét lehet javítani.


mátrix nyomtató

A nyomtató mérete alatt a készülék alapterületét szokták érteni. A tintasugaras nyomtatók általában közepes méretűek. A mátrixnyomtatók egy része keskeny, mert az általuk használt leporelló papírt az asztal alatt is lehet tartani, így a helyet nem foglalja. Amikor A/4-es papírt akarunk használni szükség van egy papíradagolóra, vagy papírtartó tárcára. Ez természetesen foglalja a helyet. A lézernyomtatók a legnagyobb méretűek, ilyenkor tehát nagyobb helyre van szükség.

Nagyon bosszantó, amikor igen sok anyagot kell kinyomtatni és a nyomtató igen lassú. Ha választani lehet, akkor az ember a gyorsabb nyomtatót választja. A nyomtató sebességét a percenként kinyomtatott oldalak számával lehet megadni. (pages per minute, rövidítve ppm), amit általában egy tesztoldal nyomtatásával lehet meghatározni.
Költségszámítás. A kezdetben fizetendő jóval magasabb vásárlási ár ellenére a lézernyomtatót üzemeltetni jelentősen olcsóbb, mint a tintasugarast. Számítások szerint a nyomtatási költsége egy tintasugaras nyomtatónak ötször nagyobb, mint a lézernyomtatóé.
Összefoglalásképpen álljon itt egy táblázat a három nyomtató típusról:

  Mátrix Tintasugaras Lézer
Előny      
  Alacsony készülékár Alacsony készülékár Kiváló minőségű nyomtatás
  Gyors Halk Halk
  Több példány Jó minőségű nyomtatás Grafikus nyomtatás
  Olcsó üzemeltetés Színes, grafikus nyomtatás Olcsó üzemeltetés
Hátrány      
  Zajos Drága üzemeltetés Drága berendezés
  Gyenge minőségű nyomtatás    


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: a lézernyomtató
HP PhotoSmart 1000
HP640-es nyomtatóteszt
Canon BJC 2100 tesztje
Hogyan vegyünk számítógépet?
Apollo P-2200 nyomtató
HP 930C nyomtató tesztje II. rész
HP 930C nyomtató tesztje I. rész
Minolta PagePro 1100L lézernyomtató


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95