FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Kérdezhetek)
·  Kezdőknek: WinZip 4.
·  Kezdöknek: szövegszépítés1
·  Kezdőknek: ötletek a REGISTRY használatához 2.
·  Kezdőknek: ötletek a Windows 98 használóinak
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 3.
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 1
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 2
·  Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 3
·  Kezdőknek: ötletek a Windows-hoz
·  Kezdőknek: képeslap küldése karácsonyra
·  Kezdőknek: saját nyomda
·  Kezdőknek: monitor beállítási gondok
·  Kezdőknek: programok letöltése és telepítése
·  Kezdőknek: Böngészőprogram
·  Kezdőknek: tévé és rádióműsor a PC-men
·  Kezdőknek: profi lejátszó Windowsban
·  Kezdőknek: Hogyan méretezzem képeim?
·  Kezdőknek: Melyik nyomtatót válasszam?
·  Kezdőknek: Első multimédiás CD-m telepítése
·  Kezdőknek: Kedvenceim a saját CD lemezemen
· PC tippek > Kérdezhetek
· Kezdőknek: CD-re kedvenceinket
Dátum : 2001-08-03 11:02:47
Szerző : szilaj


Már minden kéznél van, vagyis a gépben. Van egy jó CD-író berendezésem és néhány üres CD lemezem. A gépben nyugszik a CD-író program.

Nem szeretnék most nagyon elmélyedni a CD írás technikai részleteiben. Azt viszont mindenképpen tudni kell, hogy általában WAV (a Windows rendszer által használt zenei fájlok tárolására szolgáló formátum) típusú hanganyag írható fel úgy zenei CD-re, hogy azt később akár egy asztali vagy hordozható lejátszó is értelmezni tudja.

Vagy mégsem. Természetesen nem, hiszen akkor mi van az annyira ismert MP3 fájlokkal? Semmi képen sem lehet megfeledkezni róla, hiszen az Internet tele van jobbnál jobb MP3 felvételekkel, amelyből saját zenei CD készíthető. Az MP3-ról fontos tudni, hogy tömörített formátum, tehát egy részről a hangminőség annál rosszabb minél nagyobb a tömörítés, más részről külön speciális dekódoló szükséges hozzá (MP3 lejátszó). Az átlagos és még élvezhető minőségű MP3-as zeneszámok általában 3-5 MB-ot foglalnak el, így, ha az Internetet használjuk egy 56 kbps sebességű modemmel, akkor egy szám letöltése legjobb esetben is 15 percig tart. Könnyen utána számolható, hogy megéri-e egy modemmel letölteni egy teljes CD-t, nem beszélve arról, hogy meg kell nézni, nem sért-e szerzői jogokat a szám letöltése.

Itt az ideje, hogy megnézzük milyen CD író programok vannak. Természetesen mindenki arra esküszik, amelyiket használja.

Ma a legtöbben két CD író programot használnak: a WinOnCD-t és az Easy CD Creatort.



WinOnCD 3.7 20.000 Ft-os áron vásárolható meg. Ez a drágábbik, de vajon a jobbik? A hozzáadott kézikönyv végigvezet a CD írás minden fázisán, lépésről-lépésre. Van olyan CD-író amelyhez ingyen megkapjuk a WinOnCD egyszerűsített változatát, amiből többek között hiányzik a hangszerkesztő funkció. Igen sok hasonlóság mutatkozik az Easy Cd Creator kezelőfelületével, kezelése is megegyezik az Easyben megszokottakkal. Itt is közvetlenül át lehet húzni az Intéző ablakból a fájlokat a rögzítendő számok listájába.



Easy CD Creator a legismertebb CD-író program, köszönhetően annak, hogy az eladott CD-írók többségénél ezt kapjuk ajándékba. Ára 20.000 Ft alatt van jóval. Kezeli az MP3-at, CD felíratozó található benne és az Internetes CDDB-adatbázishoz való hozzáférés lehetősége is biztosított A CD DataBase egy CD lemez adatbázis ahol több százezer CD lemez adata van rögzítve (albumok neve, előadók, számok címe, hossza, stb). A program kezelése nem jelenthet gondot annak, aki ismeri a Windows, vagy a Word kezelőfelületét.



A Zenei CD összeállítása a tartalomjegyzékkel kezdődik. Ehhez nem kell más, mint az egérrel az alsó ablakba húzni a másolni kívánt számokat (drag audio file and tracks here = húzza ide a zenei fájlokat és hangsávokat). Nincs más dolga a zenei CD készítőjének ezek után, mint rákattintani a képernyő tetején lévő felvétel gombra (Create CD). Előfordulhat, hogy egy CD-ről akar valaki egy számot átmásolni és nincs kedve a szám címét, előadóját és egyéb adatokat begépelni, akkor a program lehetőséget kínál az Interneten keresztül ezen adatok letöltésére a CDDB segítségével. A CD Spin Doctor amely része a programnak lehetőséget kínál magnókazetta, vagy bakelitlemez CD-re való írására. Az író program segítségével az Interneten keresztül más zeneszámokból is kérhetünk ízelítőt, illetve azokat akár meg is vásárolhatjuk. Ezt a Liqiud Music Player szoftver teszi lehetővé, amely része a programnak.



Ha a két programot összehasonlítjuk, akkor az Easy CD Creator használata egyszerűbb, a WinOnCD komolyabb szolgáltatásokkal rendelkezik.

Természetesen más CD-író programok is léteznek. Egyszerűbbek, komolyabbak, újabbak. A választás azért esett erre a kettőre, mert ezek a legelterjedtebbek hazánkban.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95