FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Nyomtató)
·  HP PhotoSmart 1000
·  HP640-es nyomtatóteszt
·  Canon BJC 2100 tesztje
·  HP 930C nyomtató tesztje II. rész
·  HP 930C nyomtató tesztje I. rész
·  Minolta PagePro 1100L lézernyomtató
· Termékbemutatók > Nyomtató
· Apollo P-2200 nyomtató
Dátum : 2001-03-23 18:28:44
Szerző : gigahertz


Apollo P-2200 nyomtató bemutató és teszt

Egy Apollo P-2200-as kétfejes színes nyomtatót teszteltem. A nyomtató baloldalán látható felirat tanúsága szerint Hewlett Packard belsővel rendelkezik (powered by Hewlett Packard).

Hatalmas lapadagolója egyéni külsőt kölcsönöz a nyomtatónak. A lapadagoló szerkezete kísértetiesen hasonlít a HP6xx sorozatú nyomtatók adagolójára. Vagyis a kinyomtatott papírt két, a képen is látható ferde műanyag lap tartja a teljes kinyomtatásig, majd ezek szétnyílnak és a lap ráesik az alatta lévőre. Így van bőven ideje a festéknek, hogy megszáradjon.. Nem túlságosan gyors nyomtató, így előfordulhat, hogy a lap tetején a festék már rég száraz, de a lap aljához nem szabad azonnal hozzányúlni, mert az még fog. Ez különösen igaz fotónyomtatáskor, mert azon ez a festék lassabban szárad. A fedelet felhajtva jobb szélen található a két nyomtatófej.

Egy háromszínű színes és egy fekete patron segítségével nyomtathatunk. De ha igényesebb színes képet szeretnénk előállítani, akkor a feketét ki kell cserélni speciális fotófejre, ez utóbbi zöld rózsaszín és fekete festéket tartalmaz.

Külön adaptert adnak a nyomtatóhoz, így nem a 230Voltos hálózatot kell csatlakoztatni a nyomtatóhoz. Ez különösebb előnyt vagy hátrányt nem jelent. De az adapter ne tegyük rosszul szellőző helyre, mert hosszú nyomtatás során felmelegszik.

A nyomtató csak párhuzamos porttal rendelkezik, a memóriája sem túl nagy, összesen 512kb. De tekintettel, hogy 600dpi-s nyomtatóval van dolgunk, ez bőven elegendő. Elhanyagolható a nyomtatásra várakozás.

A telepítés nagyon egyszerű, Windows9x operációs rendszer alatt, ha a nyomtató be van kapcsolva, akkor a rendszer induláskor detektálja és a driver CD behelyezése után telepíti a szükséges meghajtóprogramot. Kissé érthetetlen, hogy miért kell egy nyomtató telepítése után újraindítani a rendszert, mert pl. a HP930C nyomtató telepítője ezt nem kívánja meg.

Újraindítás után kalibrálni kell a fejet. Ez úgy történik, hogy a lapadagolóba behelyezünk két üres A4-es lapot és nyomtató programján belül ezt a pontot választjuk ki:

A gyári telepítő CD-n sajnos nem találunk magyar nyelvű verziót, így kissé vegyes lesz a beállítási lehetőség magyar nyelvű Windows esetén (magyar és pl. angol). A kalibrálás úgy történik, hogy fekete és színes vonalakat próbál összeilleszteni a nyomtató, ezeket alaposan meg kell nézni és kiválasztani azt a kettőt (függőleges, vízszintes), amelyik egy vonalban van egy másikkal. Ezután még egy négyzetet illetve keresztet nyomtat a másik lapra. Ha nem tapasztalunk semmiféle elcsúszást, akkor hozzákezdhetünk a nyomtatáshoz.

Sajnos, ha a fotófejre kicseréljünk a fekete patront, akkor újból kalibrálni kell és ha visszacseréljük, akkor ismét végre kell hajtani a beállítást. Noha a fotófejben fekete festék is található nem túl bölcs dolog ezzel fekete-fehér lapokat nyomtatni, hiszen ez gyorsan elfogy, mert csak a töredéke található ebben, mint a rendes fekete patronban.

Kezdjük a nyomtatási sebességgel. Táblázatosan összefoglaltam a dokumentációban található eredményeket és a tesztelés során mérteket:

Nyomtatási minőség

Másodperc/lap

/dokumentációban/

Másodperc/lap

/teszt/

EconoFast

10

14

Normál

17

25

Legjobb

40

52

A tesztelés során egy 2300 karaktert tartalmazó Word dokumentumot nyomtattam ki, ebben vegyesen voltak hosszú, illetve rövid sorok. Bizonyára sok rövid sort tartalmazó oldalt nyomtatott ki a gyártó, hiszen kb. 40%-os eltérést tapasztaltam. És ez nem a számítógép lassúsága miatt volt, mivel a nyomtatófej nem torpant meg egy pillanatra sem. A teszt gép egy 1100MHz-es AMD gép volt ASUS A7V-133-as alaplappal és 256Mb RAMmal.

Az EconoFast üzemmód vázlat minőségnek felel meg, nem túl feketék a betűk, a kontúrosságuk is gyenge és kissé hol erre, hol arra dőlnek. Sokkal szebb képet produkál a nyomtató normál üzemmódban. De nem érdemes kipróbálni, hogy fotópapíron milyen a legjobb nyomtatási minőség, mert a használt fekete festék még negyed óra múlva is könnyen elmaszatolódik a papíron. Nyílván a festék alapanyagában keresendő a hiba, mert a színes festék nagyon gyorsan megszáradt ugyanazon a papíron.

Ilyen az írásképe kinagyítva a nyomtatónak. Ez a legjobb üzemmódban készült, 1440dpi-re alkalmas papíron. Ezt az Apollo feliratot 10-es betűnagysággal írtam Wordben, majd 1200dpi-val szkenneltem. Végül nagyítottam, majd a nagyításról készítettem ezt a képet. (Az eredeti betűk a papíron kb. 3.5mm magasak)

Most arra gondolhatnánk, hogy a papír volt rossz minőségű, ezért ugyanarra a lapra nyomtattam egy profi HP930-as nyomtatóval, ekkor ezt az eredményt kaptam:

Ennyit számít a jobb technológia, de az a különbség természetesen a két nyomtató árában is jelentkezik. Ha kisebb betűtípussal nyomtatunk az Apolloval akkor ezt az eredményt kapjuk:

Ez 6-os betűmérettel készült. A betűk még itt is kellően sötétek, jól olvashatók, de a szélek kontúrossága nem igazán jó. Persze a nagyítás csalóka képet ad, mert ha ezek a betűk 10x kisebbek lennének mint most a monitoron, akkor alig tűnne fel az elmosódás.

Nézzük, mit tud a nyomtató fotófejjel fotópapíron. A maximális felbontás itt 600dpi. Először a beállítások:

Itt nem PhotoREt technikáról van szó, hanem a ColorSmart-ról. Ez a SmartFocusnak köszönhetően intelligens képélesítést tesz lehetővé. Erre akkor lehet pl. szükség ha egy kis felbontású képet letöltünk az Internertről és jobb megjelenítést szeretnénk elérni. maximálisan kiaknázza az MMX utasításkészletben lévő lehetőségeket. Erre azért van szükség, hogy ha a monitoron megjelenítünk egy színes képet, akkor a színek a lehető legjobban hasonlítsanak arra. Pontosabban szólva, ahhoz a képhez, amit a monitornak kellene megjelenítenie. A Hewlett Packard és a Microsoft ezen a téren definiált egy standard piros, zöld, kék színt, így érték el a színek egyezőségét.

Ezt a képet nyomtattam ki nagy felbontású papírra, ebből az egyik madarat kinagyítottam:

Jól látszanak a színes pöttyök. Ezt az emberi szem messziről már nem tudja megkülönböztetni, ha nem közvetlen közelről nézzük a képet, akkor elfogadható minőségű képeket nyomtathatunk. (Természetesen itt nem beszélhetünk fotó minőségről, de ezt a dokumentáció nem is ígéri.)

Ha egy 13x9-es fekvő fényképet nyomtatunk normál felontásban, akkor 55 másodpercig tart a nyomtatás, míg a ha legjobb minőséget választjuk, akkor a művelet 90 másodpercig tart. De ebben nincsen benne a lap befűtési ideje, ez mindkét esetben 15 másodpercet vesz igénybe a nyomtatás megkezdéséig.

A nyomtató leírásában az szerepel, hogy 4 perc alatt készít el egy A4-es méretű színes képet, a mérésem alapján ez pont 6 percig tart. Valószínű, hogy nem színes képek sokaságát fogják nyomtatni ezzel a készülékkel, ha alkalmanként mégis színes képre van szükség, akkor ez a várakozás még elfogadható ebben az esetben

A felbontásokat a következő táblázatban foglaltam össze:

Minőség

Felbontás

EconoFast

300dpi

Normal

600dpi

Legjobb

600dpi

Színes (sima papíron)

300dpi

Színes (fotópapíron)

600x300dpi

A nyomtatóhoz a következő számú nyomtatófejek szükségesek:

Parton

Típus

Fekete

HP C6614

Színes

HP 51649

Fotó

HP C18649

A fotófej kivételével mind utántölthető, ez nem elhanyagolható szempont, mert így az egy lapra eső költség a későbbiekben jelentősen csökkenthető. Gyárilag nem adnak fotófejet a nyomtatóhoz és a fekete festékpatron is csak a fele méretű. Tájékoztatásul jelenleg valamivel bruttó 10 ezer forint felett van egy nyomtatófej ára. A feketével kb. 500 a színessel kb. 80 oldalt nyomtathatunk.

Nyomtatás közben közepes zajszintet tapasztaltam. Ez nem túl zavaró, de síkos, műanyag borítású asztalra nem érdemes tenni a nyomtatót, mert az 5.4kg-os súlya ellenére amikor a fej irányt vált, akkor meg-meg csúszik a nyomtató az asztalon.

A gyári CD-n következő operációs rendszerekhez találunk telepítő programot a nyomtatóhoz: Windows 3.1, 95, 98 és NT. De Windows 2000-hez is találunk drivert a www.myapollo.com honlapon.

Összegzés:

Ha nincs szükség első osztályú nyomtatási képre, hanem a gazdaságosság a fő szempont, valamit nem célunk a fotóminőségű nyomtatás, akkor elégedettek lehetünk a nyomtatóval. Nekem pontosan ilyen lapadagolóval van szerelve a HP697C nyomtatóm, és nyugodtak kijelenthetem, hogy egyáltalán nem gyűri a lapokat. Nem feltétlenül szükséges fotópatront helyezni a nyomtatóba színes nyomtatáskor, mert az a 3 alapszínű fejjel pl. szép színes fejlécet nyomtathatunk egy papírra. Olyan utántöltőt is lehet vásárolni, amivel 2x újratölthetők a fejek, ezzel a megoldással csaknem harmadára csökkenthető a lapköltség. De az utántöltést a gyártó nem ajánlja, mert az a minőségi romlásához vezethet. Régóra használok ilyen típusú nyomtatófejeket és azt tapasztaltam, hogy 3-4x lehet utántölteni, különösebb romlás nélkül.

Szponzor : DunaWeb Kft.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: Melyik nyomtatót válasszam?


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95