FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Nyomtató)
·  HP PhotoSmart 1000
·  HP640-es nyomtatóteszt
·  Canon BJC 2100 tesztje
·  Apollo P-2200 nyomtató
·  HP 930C nyomtató tesztje II. rész
·  HP 930C nyomtató tesztje I. rész
· Termékbemutatók > Nyomtató
· Minolta PagePro 1100L lézernyomtató
Dátum : 2001-03-19 08:06:51
Szerző : gigahertz


A Minolta PagePro 1100L típusú lézernyomtatójában sikeresen ötvözték a gyorsaságot és a kiváló minőséget. Elsősorban irodai használatra ajánlott, 600dpi-s felbontása jó minőségű fekete fehér megjelenítést tesz lehetővé.

A lapok adagolásának sokfajta lehetősége egyedülálló a maga kategóriájában. A tesztelés során nem gyűrte a lapokat és azokat vonalban fűzte be, így a jól megtervezett lapadagoló tovább növeli a készülék hatékonyságát. A lapadagolás történhet az első (a képen is látható) tálcán keresztül és a kinyomtatott lap választhatóan vagy a felső áttetsző tálcára jön ki, vagy a hátsó laptartóra. De külön tartozékként a készülék aljára egy nagy kapacitású 500 darab A4-as lap befogadására alkalmas lapadagoló kazetta szerelhető. Ebben az esetben elég helyigényes a készülék majdnem fél köbméter térfogatban helyezhető el.

Elég magas a nyomtató, majdnem 40cm, ráadásul a befogadó helynek legalább 51cm magasnak kell lennie. De erre szükség is van a lapok kivétele miatt, valamint jelentős mennyiségű hőt termel nyomtatás közben és ennek szabad áramlást kell biztosítani. A készülék hátuljára egy ventilátort szereltek, ezt egy fehér, rácsos burkolattal látták el:

Nyomtatás közben és nyomtatás után pár másodpercig működik ez a ventilátor. Nem szabad közvetlenül a fal mellé helyezni, mert ventilátor nem tudja eltávolítani a készülékben keletkezett felesleges hőt. Erre a készülék hűtése miatt van szükség, üzemszerűen a szárító rész 95 fokosra is felmelegedhet. Ezért vigyázzunk toner cserénél, ne érintsük meg a figyelmeztető felirattal ellátott részeket.

A kezelőszerve rendkívül egyszerű, csupán egy hálózati bekapcsoló gombbal látták el és egy kapcsolóval, mely a lap kijöveteli helyét befolyásolja. Két led egy zöld és egy piros található a készüléken. Nyomtatás közben a zöld folyamatosan világít, míg standby állapotban villog. A piros led hibára utal, ez a tesztelés során akkor fordult elő amikor kifogyott a papír. Jó lett volna, ha tervezők valamilyen módon jelezték volna a felhasználónak, ha adatokat kap a nyomtató. Ez azért lenne fontos, mert nyomtatás indításakor semmi nem jelzi, hogy a nyomtatás mindjárt megkezdődik.

A készülék szoftveres ellátottsága közepesnek mondható. Windows 95/98 és NT 4.0-s meghajtóprogrammal rendelkezik. A gyár nem adott programot a Windows 2000 felhasználók részére. (Tehát a gyári telepítő CD-n nincs win2000-es driver, de a létezik.) A telepítést Angol, Dán, Francia, Holland, Német, Olasz, Spanyol és Svéd nyelven tehetjük meg. De ha "ő" és "ű" betűket is szeretnénk nyomtatni, akkor mindenféleképpen a Közép-Európai területet válasszuk ki, különben a hosszú ékezetes betűk helyett egy üres négyzetet nyomtat.

Meglehetősen tágas belsővel rendelkezik a nyomtató:

A képen alul látható zöld fogantyú segítségével könnyedén kivehető a toner, majd a másik zöld fogantyúval a henger. Ha a készülék fedelét standby állapotban nyitjuk fel, akkor "felébred" a nyomtató, vagyis olyan hatással van a nyomtatóra, mintha adatokat kapna a számítógéptől, azzal különbséggel, hogy nem fog nyomtatni. Ha a fedelet lecsukjuk, illetve a nyomtatást befejeztük akkor újra kis áramfelvételű üzemmódba kerül kb. 5 perc múlva. Ekkor a fűtés is kikapcsol. Meglehetősen nagy energiaigényű a nyomtató, noha nem derült ki pontosan, hogy mekkora teljesítményt vesz fel, de keletkezett hő mennyiségéből és abból, hogy egy 400 Wattos szünetmentes tápegység egy monitor nélkül üzemelő géppel együtt nem bírta el arra lehet következtetni, hogy 100 Wattnál többet fogyaszt.

Nagyon jó, hogy felbontástól független sebességgel nyomtat. 6 másodperc alatt készít egy A4-es méretű oldalt, vagyis pontosan 10 oldalt nyomtathatunk ki egy perc alatt. A nyomtatás indításától mérve kb. 15 másodperc múlva indul meg a nyomtatás, és amikor még ki sem jött teljesen felül a lap, már a következőt be is fűzi a gép. (A teszt gép, egy 1100MHz-es AMD processzoros gép volt, 256M memóriával, Windows 98-as operációs rendszerrel.)

A tesztelés során először arra voltam kíváncsi, milyen mérető és alakú pontokat tud a papírra vetni a lézernyomtató. A mérésre 600 pixel/inch felbontású, fekete pontokat tartalmazó ábrát nyomtattam ki, majd egy 1200dpi felbontású szkennerrel megvizsgáltam a képet. Íme ennek az ábrának egy darabja, 330x210 pixel méretben (az ábra.13.97x8.89 milliméteres darabja)

Átlagosan 100 négyzetcentiméterenként három ilyen kihagyást tapasztaltam, ezt biztosan a belső henger nem kellő tisztasága okozta. Nyomtatott szövegben ezt szinte lehetetlen észrevenni, de egy ilyen tesztábránál szembetűnő volt az eredmény.

Word dokumentumok nyomtatásánál azonnal szembetűnő volt az eredmény, hogy a nyomatot nem egy tintasugaras nyomtató készítette, hanem egy lézernyomtató. A "Pro" szócskát 10-es betűmérettel kinyomtattam, majd 1200dpi-s felbontással szekenneltem és kinagyítottam:

A betűk kontúrosságára nem lehet panaszunk (A "P" betű a papíron 3mm magas a valóságban). A 10-es betűméret általános egy nyomtatott dokumentumban, ennél kisebb méretű betűket nehézkes elolvasni, de ha valakinek 1-es betűmérettel támad kedve nyomtatni, akkor íme az eredmény:

Ezeket az apró betűket szabad szemmel már alig-alig lehet elolvasni, de megfelelő nagyítás után, tisztán olvasható a Minolta PagePro 1100L felirat ( A "P" betű a papíron kisebb mint fél milliméter). Ebből látszik, hogy igazán profi nyomtatóval van dolgunk.

Megvizsgáltam, hogy mennyire maradnak párhuzamosak a vonalak a nyomtatás után. Egy 5 milliméterenként becsíkozott, papírt kinyomtattam két példányban álló és fekvő laphelyzetben. A csíkok negyed milliméter vastagok voltak. Majd a lapokat összeillesztettem:

A felső csík a lap felső részén volt, ez szemlélteti, hogy mennyire jól siketült az összeillesztés, a zölddel bekarikázott illesztés az A4-es lap alján volt. Ne feledjük ezek a vonalak negyed milliméter vastagok! Sőt lehet, hogy a papír megnyúlása is további hibát okozott. Tehát aki posztert szeretne nyomtatni, annak normál papír esetén kb. 0.1mm-es pontosságra számíthat.

Vízszintes vonalak párhuzamosságát is megvizsgáltam, de ott a nyomtatás, összeillesztés és szekennelés után sem volt szemmel látható probléma. Mivel elég feszes a papír, amikor a festék rákerül, ezért akkor kissé megnyúlik, ez, no meg a hőhatás a gyenge minőségű papírt kissé hullámossá teszi.

Sok lézernyomtatónak egyenes az a tálcája, ahova a papír érkezik. A Minolta a felső takaró fedélként is használható tálcát ívesre készítette. Ennek, mint kiderült nem csak esztétikai oka van. Mivel a papírt a nyomtató ívesre hajlítja nyomtatás közben, ha egyenes lenne a tálca, akkor a felső papírok görbék maradnának. De itt a tálca íve olyan, hogy ezt az ívet kikompenzálják, a papír a saját súlya miatt kénytelen kiegyenesedni. Ez az apróság tovább emeli a nyomtató fényét, mert ha sok oldalt nyomtatunk, akkor utána sokkal könnyebb rendezni illetve dossziéba helyezni.

Kipróbáltam, hogy van-e különbség a nyomtatás minőségében, ha fotópapírra vagy normál A4-es papírra nyomtatunk, íme az eredmény:

A baloldali "L" betű HP fotópapírra készült 10-es betűmérettel, a jobboldali normál papírra. Ezeket is 1200dpi-s szkennerrel vizsgáltam. Jól látható, hogy élesebbek a határok fotópapír esetén, de ez annyira kis különbséget jelent, hogy ez elhanyagolható.

Ha olyan fotópapírra kívánunk szöveget nyomtatni, amire előtte egy tintasugaras nyomtatóval, pl. egy színes ábrát nyomtattunk, akkor a nagy hőmérséklet és a papírfeszítés hatására a kép minősége erősen romlik. Ezért ha mégis erre lenne szükség, akkor először a lézernyomtatóval nyomtassunk a papírra.

Csak speciális, hőre nem zsugorodó fóliára lehet nyomtatni. Nem megfelelő fólia a nyomtató hengerére rátapadhat és a készülékben kárt okozhat!

És végül egy összehasonlítás egy tintasugaras nyomtatóval. Egy Apollo P-2200-as nyomtatóval a legjobb minőségben kinyomtattam az "Apollo" feliratot (fotópapírra), majd az "o" betűt kinagyította (10-en betűméret, Word). Az "Minolta PagePro" feliratból kiválasztottam az "o" betűt, majd a két eredményt egy ábrán megjelenítettem:

Szemmel látható a különbség. Lézernyomtatás esetén élesebbek a határok és a betű alakja is feketébb. Ezt jól szemlélteti a lézernyomtató előnyét, noha már vannak lézer minőségű tintasugaras nyomtatók, de egy irodában az sem elhanyagolható, hogy mennyi idő alatt készül el a lenyomat, és normál papírt is használhatunk jó minőség mellett. Annak ellenére, hogy a toner drágább, mint egy festékpatron, mégis olcsóbb ezzel nyomtatni, mivel egy tonerrel sokkal több lapot nyomtathatunk.

Ha ezzel a nyomtóval kívánunk Word dokumentumot nyomtatni, akkor, ha az oldalbeállításnál a felső méretet nullára vesszük nem kapunk hibaüzenetet (a margóknál igen), hogy minimális távolság szükséges. Azt tapasztaltam, hogy ha fél centiméternél kevesebb helyet hagyunk, akkor a 10-es betűmérettel írt szöveg felső sorai nem jelennek meg a papíron. A minimális margóméret a két oldalon 7mm felül és alul 5mm.

Főbb technikai adatok:

Nyomtatási mód

Lézernyomtatás (lézer: 770-810nm 5mW)

Felbontás

600x600dpi vagy 300x300dpi

Nyomtatási sebesség

10 lap/perc*

Papírméretek

A4 210x297mm, Legal 8.5x14 inch

A5 148x210mm, Executive 7.25x10.5 inch

JIS B5 182x257mm, Env. D5 210x220mm

Env. C5 162x229mm, Env. B5 172x250mm

Env. Monarch 3 7/8 x 10 1/2 inch

Env. #10 4 1/8 x 9 1/2 inch

Szabadon megválasztott, de 216mm-nél keskenyebb és legalább 76mm szélesnek kell lennie. 356mm-nél nem lehet hosszabb valamint 176mm-nél nem lehet rövidebb.

 

Interfész

IEEE 1284 párhuzamos

Toner

tip. 4152

Tápellátás

220-240 Volt 50-60Hz

Helyigény

 

672x660x507mm lapadagoló kazetta nélkül

972x660x628mm 500db-os lapadagolóval

(mély x szélesség x magasság)

Súly

6kg**

Meghajtóprogramok

Microsoft Windows 9x és NT4.0

* A teszt során mért sebesség illetve ** a mért súly az 500 darabos lapadagoló nélkül.

 

A www.drivers.hu-n nemsokára megtalálható a nyomtató win2000-es meghajtóprogramja.

 

 


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: Melyik nyomtatót válasszam?
Kezdőknek: a lézernyomtató


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95