FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Nyomtató)
·  HP PhotoSmart 1000
·  HP640-es nyomtatóteszt
·  Canon BJC 2100 tesztje
·  Apollo P-2200 nyomtató
·  HP 930C nyomtató tesztje II. rész
·  Minolta PagePro 1100L lézernyomtató
· Termékbemutatók > Nyomtató
· HP 930C nyomtató tesztje I. rész
Dátum : 2001-03-21 17:00:19
Szerző : gigahertz


A HP 930C színes nyomtatójával maximálisan elégedettek lehetünk. Nagy sebességgel nyomtat kiváló minőségben és szinte néma csendben dolgozik. A PhotoREt III technológiának köszönhetően patroncsere nélkül nyomtathatunk fotóminőségű képeket!

Az első bekapcsolás illetve installáláskor hatalmas meglepetésben lehet részünk. A készülék színekben gazdag teszt oldalt nyomtat ki, a kép minőségétől mindenki bámulatba esett. Normál papíron sem folynak szét a színek, nehéz lenne megmondani, hogy az adott képet nyomtatták vagy nyomdai úton állították elő. Íme a teszt kép kis felbontásban:

Rendkívül egyszerű a nyomtatópatronok beállítása installálás után. A készülék automatikusan elvégzi. Kinyomtat egy tesztábrát, majd kék fénnyel megvilágítja és elemzi azt és megtalálja az optimális beállítást. A beállítás nyolc lépésben történik, mind a nyolc sort elemzi a beépített optikai szenzorral, tehát elmarad a kézi beállítás, amit pl. a 6xx sorozatnál tapasztalhattunk. A tesztábra vázlatosan:

Ha a beállítás sikerült, akkor egy zöld pipát tesz a sor mellé. A beállítás kb. 2 percig tart. Nagyon jó meghajtóprogrammal rendelkezik a készülék a Windows 3.1-es verziótól kezdve a Windows 2000-ig mindent támogat. És az is ritkaságnak számít, hogy telepítés után nem szükséges a gépet újraindítani.

A készülékben két festékpatron található. Egy 19ml-es fekete színű és egy háromszínű színes, ez 21ml-es színenként.

A fotóminőség eléréséhez a gyártók ravasz trükköket alkalmaznak. Nem elég egy bizonyos felbontást elérni, vagyis 600dpi felett már másra is ügyelni kell. Dpi-vel a nyomtatás minőségét szokásos jellemezni. Ez a szám annyit jelent, hogy a készülék 2.54cm-enként hány pontot tud elhelyezni a papíron. 600dpi felett az a lényeges, hogy a kép elmosódásmentes legyen, valamint a színkeverés is minél tökéletesebbre sikerüljön. Erre a kettőre különösen érzékeny az emberi szem. A nyomtatás során kihasználják a processzor MMX nyújtotta lehetőségeket, így könnyebben elérhető, hogy az a képernyőn lévő színek minél jobban hasonlítsanak a papíron látottakhoz. A Hewlett Packard több érdekes megoldást fejlesztett ki, ezt takarja a PhotoREt technológia. Egyrészt egészen ki festékpöttyöket alkalmaznak, ezek néhány pikóliter térfogattal rendelkeznek. Másrészt több kerülhet pötty kerülhet egymásra. Így növelik meg a pontonként megjeleníthető színek számát. De az is számít, hogy a festék nem a papíron keveredik össze a kívánt színűre, a papírra már az összekevert festék érkezik (elvileg). Ilyen és hasonló trükkökkel érhető el az, hogy ez 600dpi-s nyomtató a valóságban 2400x1200dpi-t eredményez.

USB és párhuzamos porttal is rendelkezik a 930C nyomtató, ez már PhotoREt III-as támogatással rendelkezik. Nyomtatópatron csere nélkül fotóminőségű képet produkál és alig gyengébb a kép minősége normál papíron, mint fotópapíron. A nyomtatás során meglehetősen hosszú a szüneteket figyelhetünk meg a fej egy ide-oda mozgása között, mivel az előző rétegnek száradnia kell, hogy ne mosódjanak el a színek.

Rendkívül leleményesen jelzi ki, ha valami hibát talál a készülék. Legtöbb nyomtatón csak egy led kezd el villogni, és a felhasználónak kell kitalálni, hogy mi a probléma. Most csak annyi a dolgunk, hogy felnyitjuk a nyomtató fedelét és a nyomtatófej a hibától függően más és más pozícióban áll meg.

Egyrészt megtudhatjuk, hogy a színes vagy a fekete kazettával van-e a probléma, illetve azt is jelzi ha valamelyik parton üres. Ha minden rendben van, akkor a jobboldalon áll meg a fej. A festékszintet program segítségével is ellenőrizhetjük.

Nagyon leleményes módom oldották meg a kinyomtatott lapok tartását. Ugyanis ha több lapot egymás után nyomtatunk, akkor nyomtatás közben el kell kerülni, hogy a nyomtatásban lévő lap csússzon az előtte kinyomtatott darabon, mert ekkor elképzelhető, hogy elmaszatolódik a festék. Ezért a nyomtatás során két kis fülecske a lapot hosszában kissé C alapban meghajtja. Így a lap az alatta lévő felett halad anélkül, hogy csúszna azon. A nyomtatás befejeztével ez a két fülecske kissé szétnyílik, és a pap ráesi az alatta lévőre.

A hangjára sem lehet panasz, mivel a lap befűtésétől eltekintve rendkívül csendben dolgozik. 5.72kg súlya miatt nem mozdul el az asztalon nyomtatás közben. A fejet egy fogazott szíj segítségével mozgatják egy sínen:

A készülék hordozhatóságára is gondoltak a tervezők, a lapadagolót nagyon kompakt módon a készülék elejére lehet hajtani, így csökkenthető a helyfoglalása.

Nézzük, meg, hogy milyen minőségű betűket készít a nyomtató. A teszteléshez Word-ban megírt és kinyomtatott szövegből szkenneltem be néhány betűt 1200dpi-s felbontásban, majd kinagyítottam. 10-es betűmérettel ez volt az eredmény:

Hogy legyen összehasonlítási alap, egy Minolta 1100L PagePro lézernyomtató ilyen minőséget produkál:

A baloldali P betűt nyomtattam a Minolta lézernyomtatóval 600dpi-s felbontással. A jobboldali 3-as számot a HP 930C nyomtatóval szintén 600dpi-s felbontással. Mindkettő normál papíron készült. Elhanyagolhatónak érzem a különbséget a két karakter között, így nem nagy túlzás azt mondani, hogy lézer minőségű nyomtatásra is képes ez a nyomtató. Természetesen van különbség a két nyomtató között, mert ha1-es betűmérettel nyomtatunk (csak a teszt kedvéért), akkor a lézernyomtatónál még nagyon kontúrosak a betűk, de a tintasugaras nyomtatónál már csak találhatni lehet a szöveget illetően.

A következő részben a fotónyomtatásról lesz szó...

Szponzor : DunaWeb Kft.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: Melyik nyomtatót válasszam?
HP 930C nyomtató tesztje II. rész


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106