FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Nyomtató)
·  HP PhotoSmart 1000
·  Canon BJC 2100 tesztje
·  Apollo P-2200 nyomtató
·  HP 930C nyomtató tesztje II. rész
·  HP 930C nyomtató tesztje I. rész
·  Minolta PagePro 1100L lézernyomtató
· Termékbemutatók > Nyomtató
· HP640-es nyomtatóteszt
Dátum : 2001-05-03 08:12:33
Szerző : gigahertz


A 6XX-es sorozat középkategóriájú nyomtatója.

A Hewlett Packard 640-es deskjet nyomtója az egyszerű és olcsó nyomtatók kategóriájába tartozik. Elsősorban árával tűnik ki a többi közül. Noha színes nyomtatást is támogatja, ne számítsunk fotónyomtatásra, noha a készülék ismertetője erről is ír, de arról nem, hogy mit értenek fénykép minőség alatt. A készülék otthoni használatra ajánlott, amikor a számítógépen tárolt dokumentumokat nem túl nagy példányszámban nyomtatjuk ki. ( A nyomtató terelhetősége 1000 lap/hó.)

Kezdjük a beüzemeléssel:

A dobozban a nyomtatón kívül találunk egy felhasználói kézikönyvet, egy telepítő CD-t, hálózati (230V/24V) adaptert, garancialevelet és két nyomtatópatront. Külön van a színes és a fekete festékkazetta. A nyomtató USB és párhuzamos porttal is rendelkezik, de egyik kábel sem jár a nyomtatóhoz, arról külön kell gondoskodni.

A HP tintasugaras nyomtatók legnagyobb előnye, hogy a patronok behelyezése után azonnal nyomtathatunk, nem kell hosszas fejtisztítással bajlódnunk. (Már több gyártó rájött erre és hasonlóképpen cselekedtett.) Egy könnyű adapter segítéségével a 230Voltos hálózatba kell csatlakoztatni az eszközt, és az előlapján található gombbal bekapcsolni. Egy tesztoldalt máris nyomtathatunk, ha úgy kapcsoljuk be, hogy kb. 5 másodpercig mindkét gombot nyomjuk, majd elengedjük. Ehhez egy üres lapra lesz szükségünk, amit a lapadagolóba kell helyezni.

Annyira jól megkonstruálták ezt a rendszerű lapadagolót amivel a HP640-es szerelték, hogy mág a nagyobb testvéreinél is ezt használják. Nagyon ritkán gyűri be a lapot, talán 500-600 laponként. Házi nyomtatóként ez szám bőven elég. Ha mégis rosszul fűzné be a lapot, akkor nem kell kirángatni vagy hasonló, csupán a felső gombot kell folyamatosan nyomni és a továbbító rendszer kilöki azt.

A telepítő CD-t a gépbe helyezve pillanatok alatt telepíthetjük a nyomtató meghajtó programját. Nem szükséges újraindítani a számítógépet, azonnal kipróbálhatjuk a nyomtatót.

Ezt a menüpontot fogjuk leggyakrabban használni. Itt kell beállítani, hogy milyen minőségben kívánunk nyomtatni és milyen típusú, illetve méretű papírt használunk. (Méretek: A4-es papír: 210 x 297 mm, A4 írásvetítő fólia: A4 210 x 297 mm, boríték: DL 220 x 110 mm, 114 x 162 mm, karton, A6-os (105 x 148,5 mm-es) kártya, felhasználói méret: 127 … 216 mm széles, 148 … 356 mm hosszú)

A papír súlyára vonatkozóan a gyártó a következő ajánlást teszi: A4-es papír: 60 –135 g/m2, boríték: 75–90 g/m2 kártya, kartoték: 110 –200 g/m2.

Teszteltem a nyomtatási sebességet, a gyári értékek is rendelkezésre álltak, így készítettem egy táblázatot. Fekete nyomtatásnál egy 2600 karaktert tartalmazó szöveget nyomtattam ki (A4-es méretben), ebben vegyen fordultak elő rövid és hosszú sorok. Színes nyomtatásnál egy A4-es méretű képet nyomtattam ki, íme az eredmény:

 

 

Vázlat

Normál

Legjobb

Fekete szöveg

10 másodperc/lap

(teszt:

22 másodperc/lap)

20 másodperc/lap

(teszt:

65 másodperc/lap)

60 másodperc/lap

(teszt:

110 másodperc/lap)

Színes kép

20 másodperc/lap

(teszt:

85 másodperc/lap)

60 másodperc/lap

(teszt:

170 másodperc/lap)

120 másodperc/lap

(teszt:

360 másodperc/lap)

A gyári adatokhoz még hozzátartozik, hogy a színes nyomtatáskor valamennyi szöveget is feltételeztek (vegyesen szöveg és kép). Kissé optimistának találtam a gyári adatokat, kb. 10 másodperc alatt fűz át egy lapot a nyomtató, így nem értem miért adtak meg ilyen értéket vázlat nyomtatásakor. (Az idő mérését akkor kezdtem, amikor a tényleges nyomtatás elindult.)

Fekete szöveget nyomtatva 600x600dpi lehet a legnagyobb felbontás, míg színes kép nyomtatásakor 600x300dpi. Ez utóbbi színes szöveg nyomtatásakor nem túl sok, hiszen nagyon látszik, hogy a betűk "darabossága":

A szöveg nyomtatásakor 10-es betűnagyságot alkalmaztam, Word segítségével egy oldalt kinyomtattam, majd nagy felbontással (1200dpi) szeknneltem, nagyítottam és ennek az eredménytét dokumentáltam. Ha fekete szöveget nyomtatunk, akkor sokkal jobb minőségre számíthatunk:

Ezt tudja a nyomtató a legjobb felbontásnál, de ez meglehetősen időigényes. Ezzel a sebességgel nyomtatva ha a megengedett 1000 lapos/hó kapacitással használjuk a nyomtatót, akkor naponta 12 órát folyamatosan nyomtatva több mint 8 napig kellene üzemeltetni a nyomtatót. De a normál minőség is még megfelelő:

Vázlat minőségnél szépség rovására javul a sebesség, de ez nem olyan tragikus:

A megszokott módon nyomtathatunk álló, illetve fekvő képeket illetve szögeget. Ha fóliára nyomtatunk esetleg szükség lehet a kép tükrözésére. Ez mind beállítható. Ha külön nyomtatjuk a páros illetve páratlan oldalakat, akkor pl. a páratlanok után a kinyomtatott lapokat visszahelyezve a lapadagolóba, kétoldalas "könyvhöz" jutunk. Ezt takarja a kétoldalas nyomtatás az alábbi képen. Kicsinyítve több lap is ráfér egy oldalra, de poszter nyomtatására is lehetőség nyílik.

A HP gyorsnézetet érdemes bekapcsolni. Ebben az esetben minden nyomtatás előtt egy ablakba megjelenik a nyomtatásra váró oldal, úgy ahogy az a papírra fog kerülni (margók, tördelés stb.). Ezzel sok bosszúságot spórolhatunk meg (pl. nem úgy nyomtatódott ki, ahogy szerettük volna). Ha ezt rendben találjuk, egy OK után kezdődhet a nyomtatás.

Ragyogóbb és élénkebb színek lehet elérni a ColorSmart III-al. Ezt automatikusan használja a nyomtató, nincs lehetőség a kikapcsolására. Ez a gyártó szerint növeli a kép minőségét. A legjobb talán az, hogy egységes színeket tudtak definiálni, hogy amit pl. a számítógép kéknek ad meg, azt a nyomtató a legnagyobb hűséggel adja vissza.

Próbaképpen egy 1x1cm-es négyzetet rajzoltam és ezt kitöltöttem kék színnel és kinyomtattam, íme a nagyított eredmény:

Most a képernyőn kb. 10-szeres nagyítással látjuk. Ennek elvileg teljesen egy színűnek kellene lennie. Ez a szemcsés rész kissé zavaró. Az emberi szem egy bizonyos dpi szám után alig észleli a javulást, utána inkább a színkeverés a kritikus. Erre próbáltak megoldást találni a nagyobb sorozatszámú nyomtatóknál. De itt inkább a dpi szám kevés.

Nagyon jó dolognak tartom, hogy a telítettséget, a fényességet és a tónust külön-külön lehet állítani. Ha áldozunk egy kis időt a beállításra, pl. egy sötét képből világosabbat, vagy kontúrosabbat készíthetünk. A színtónus segítségével inkább hivalkodóbbá lehet tenni a képet.

Mivel a felhasznált festék mennyisége 5 fokozatban állítható, kezdetben célszerű egy kicsit visszavenni ebből, mert egyébként is teljesen sötétek a betűk, egy kis halványítás nem árt, és a festékkel sem bánunk pazarló módon. De lehetőség van szürkés árnyalatban is nyomtatni, ekkor a fekete festékből is kevesebb fogy, de színes képet ekkor nem nyomtathatunk.

Ha a gazdaságosságra vagyunk kíváncsiak meg kell nézni, hogy hány lapra elegendő az adott mennyiségű festék és ennek mennyi a költségvonzata. Három különböző patront lehet a készülékbe helyezni, de egyszerre csak kettőt. A fekete festéket tartalmazó, C6614D kazettát, vagy ennek helyére fotónyomtatáskor egy C1816-os patront. A másik tartóhelyre pedig háromszínű HP51649-es kazetta helyezhető. Ebből A és G jelzésű is létezik a különbség annyi, hogy a G jelzésűben kevesebb festék van. A következő lapszámokra számíthatunk:

Kazetta típusa

Lapszám 5%-os fedettség

C6614D

455

51649A

310

51649G

155

A4-es méretű színes képeke nyomtatásánál kb. 50 lapra elegendő a festék és kb. 75 lapra, ha a fotópatron is a készüléken van (a fekete fej helyén). Ebben az esetben a laponkénti költség így alakul:

 

Költség (bruttó, lap nélkül)

Fekete szöveg nyomtatásakor

18.4Ft/lap, utántöltve: 3.43Ft/lap

A4-es méretű kép nyomtatásakor

200Ft/lap, fotófejjel: 266Ft/lap, utántöltve: 35Ft/lap ha a fotófej is utántöltött, akkor 70Ft/lap

 

Látható, hogy az utántöltés jelentős költségmegtakarítást eredményez, de a HP nem ajánlja az utántöltést, sőt ha ezzel összefüggésbe hozható a készülék károsodása, akkor a garancia "elvész". A viszonylag magas lapköltség is azt indokolja, hogy otthoni használatra alkalmas igazán a nyomtató. Szinte hihetetlen de két új nyomtatófej a nyomtató árának 2/3-a.

A nyomtató közepes méretű ( 436 x 199 x 405 mm), 5.3kg-os súlya robosztus mechanikáról tanúskodik. 512 kB beépített RAM biztosítja a zökkenőmentes nyomtatást, de a fogadó puffer csak 32 kB-os. Ennél több memóriára nincs szükség, mivel a 600dpi nem indokolja. Sőt normál szöveg nyomtatásánál, ha megszakítjuk az adatvezetéket (kihúzzuk), akkor az adott lap még gond nélkül kinyomtatódik.

Minimális rendszerkonfiguráció:

CD-olvasó minden operációs rendszernél.

Microsoft Windows 3.1x alatt: Pentium vagy annál jobb processzor, 66 MHz, 8 MB RAM.

Microsoft Windows 95 vagy 98 operációs rendszernél: Pentium vagy gyorsab processzor, 66 MHz, 16 MB RAM.

Microsoft Windows NT 4.0: Pentium vagy jobb processzor, 66 MHz, 32 MB RAM.

Windows 2000 Professional: Pentium vagy jobb processzor, 133 MHz, 64 MB RAM

Mac OS 8.1 vagy újabb: csak USB-vel csatlakoztatott Macintosh

MS-DOS 3.3 verzió vagy újabb: 80486 vagy jobb processzor, 4 MB RAM

Szoftverkompatibilitás Microsoft Windows (3.1x,95,98,NT 4.0,2000 Professional) és Windows Millennium Edition, MS-DOS alkalmazások, Mac OS 8.1 vagy újabb (csak USB-vel csatlakoztatott Macintosh)

Szponzor : DunaWeb Kft.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: Melyik nyomtatót válasszam?

· Hozzászólások
krikka - 2004-05-14 08:43:07 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Sajnos mindig azt irja hogy nem üzemkész a nyomtató vagy nincs online módban mit csináljak,mit raktam össze rosszul? A tesz oldal szépen kijön
kismalac - 2004-04-06 19:33:11 válasz erre
T@mas14-nek válaszolnék. Ha csikosan nyomtat, meg kell tisztítani a nyomtatófejet. Én ezt egy alkoholos papirzsepivel szoktam csinálni. Utána jó lesz megint egy darabig.
Gabcsi - 2004-04-06 19:25:53 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Sajnos nekem az a gondom, hogy van egy HP DJ 610C nyomtatóm vettem egy hete bele tölthető festéket az INKTEC-nél /szines HPI-8449C, fekete HPI-8429 ND/ és utántöltés óta a nyomtatóm bemondta az unalmast nem müködik, csak pittyeg. A nyomtatón lévő két gomb, és nem nyomtat nem ismeri fel a számitógép a nyomtatási programot azóta. Nem értem miért, már mindent kipróbáltam????
VadMacs - 2004-03-06 13:04:32 válasz erre
Fene tuggya, 3650 -es csak kis (urtartalmu) patronokat eszik (csak), azzal meg csodakra biztos nem kepes.
Mils - 2004-03-06 11:16:20 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Hello. HP deskjet 3650-se nyomtatási kapacitásáról van infója valakinek?
gabrillo_ - 2003-08-29 07:56:01 --= nem regisztrált =-- válasz erre
nemtom, en eddig 3szor toltottem ujra. ami a bajom: erdekes hangokat ad:), nem veszi be mindig a papirt
=T@mas14= - 2003-08-29 07:31:32 --= nem regisztrált =-- válasz erre
610c? nekem is az van, és már... őő... régóta jól működik, az utóbbi időben kezdett csíkosan nyomtatgatni feketén. ez ellen mit lehet tenni? Patron(egybe fej) csrere? mert még nincs kifogyva.
gabrillo - 2003-08-29 00:44:48 válasz erre
gagyi, egyszerhasznalatos nyomi, csereld le... az en 610c-m is rosszalkodik
VadMacs - 2003-08-29 00:41:55 válasz erre
deskjet:

driver újrainstall volt? Így elsőre ez a tippem. Ha hw szállt el akkor pedig sztem' a flash meg még valami szállhatott el benne...
deskjet - 2003-08-28 17:47:12 válasz erre
Sziasztok! Csak annyit szeretnék írni, hogy nekem volt egy HP 656C nyomtatóm, és az utóbbi időben összezavarodott:
-fekete patronnal nem hajlandó nyomtatni (leáll többször)
-Már nem HP -nek képzeli magát, hanem APOLLO -nak, a gép is azt írja ki, a nyomtató extended diagnostics -ában is apollo szerepel...
Ehhez szólj hozzá!!!
Helló
 
Következő 10
Lap: 1, 2 , 3
© szamitogep.hu