FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Nyomtató)
·  HP PhotoSmart 1000
·  Canon BJC 2100 tesztje
·  Apollo P-2200 nyomtató
·  HP 930C nyomtató tesztje II. rész
·  HP 930C nyomtató tesztje I. rész
·  Minolta PagePro 1100L lézernyomtató
· Termékbemutatók > Nyomtató
· HP640-es nyomtatóteszt
Dátum : 2001-05-03 08:12:33
Szerző : gigahertz


A 6XX-es sorozat középkategóriájú nyomtatója.

A Hewlett Packard 640-es deskjet nyomtója az egyszerű és olcsó nyomtatók kategóriájába tartozik. Elsősorban árával tűnik ki a többi közül. Noha színes nyomtatást is támogatja, ne számítsunk fotónyomtatásra, noha a készülék ismertetője erről is ír, de arról nem, hogy mit értenek fénykép minőség alatt. A készülék otthoni használatra ajánlott, amikor a számítógépen tárolt dokumentumokat nem túl nagy példányszámban nyomtatjuk ki. ( A nyomtató terelhetősége 1000 lap/hó.)

Kezdjük a beüzemeléssel:

A dobozban a nyomtatón kívül találunk egy felhasználói kézikönyvet, egy telepítő CD-t, hálózati (230V/24V) adaptert, garancialevelet és két nyomtatópatront. Külön van a színes és a fekete festékkazetta. A nyomtató USB és párhuzamos porttal is rendelkezik, de egyik kábel sem jár a nyomtatóhoz, arról külön kell gondoskodni.

A HP tintasugaras nyomtatók legnagyobb előnye, hogy a patronok behelyezése után azonnal nyomtathatunk, nem kell hosszas fejtisztítással bajlódnunk. (Már több gyártó rájött erre és hasonlóképpen cselekedtett.) Egy könnyű adapter segítéségével a 230Voltos hálózatba kell csatlakoztatni az eszközt, és az előlapján található gombbal bekapcsolni. Egy tesztoldalt máris nyomtathatunk, ha úgy kapcsoljuk be, hogy kb. 5 másodpercig mindkét gombot nyomjuk, majd elengedjük. Ehhez egy üres lapra lesz szükségünk, amit a lapadagolóba kell helyezni.

Annyira jól megkonstruálták ezt a rendszerű lapadagolót amivel a HP640-es szerelték, hogy mág a nagyobb testvéreinél is ezt használják. Nagyon ritkán gyűri be a lapot, talán 500-600 laponként. Házi nyomtatóként ez szám bőven elég. Ha mégis rosszul fűzné be a lapot, akkor nem kell kirángatni vagy hasonló, csupán a felső gombot kell folyamatosan nyomni és a továbbító rendszer kilöki azt.

A telepítő CD-t a gépbe helyezve pillanatok alatt telepíthetjük a nyomtató meghajtó programját. Nem szükséges újraindítani a számítógépet, azonnal kipróbálhatjuk a nyomtatót.

Ezt a menüpontot fogjuk leggyakrabban használni. Itt kell beállítani, hogy milyen minőségben kívánunk nyomtatni és milyen típusú, illetve méretű papírt használunk. (Méretek: A4-es papír: 210 x 297 mm, A4 írásvetítő fólia: A4 210 x 297 mm, boríték: DL 220 x 110 mm, 114 x 162 mm, karton, A6-os (105 x 148,5 mm-es) kártya, felhasználói méret: 127 … 216 mm széles, 148 … 356 mm hosszú)

A papír súlyára vonatkozóan a gyártó a következő ajánlást teszi: A4-es papír: 60 –135 g/m2, boríték: 75–90 g/m2 kártya, kartoték: 110 –200 g/m2.

Teszteltem a nyomtatási sebességet, a gyári értékek is rendelkezésre álltak, így készítettem egy táblázatot. Fekete nyomtatásnál egy 2600 karaktert tartalmazó szöveget nyomtattam ki (A4-es méretben), ebben vegyen fordultak elő rövid és hosszú sorok. Színes nyomtatásnál egy A4-es méretű képet nyomtattam ki, íme az eredmény:

 

 

Vázlat

Normál

Legjobb

Fekete szöveg

10 másodperc/lap

(teszt:

22 másodperc/lap)

20 másodperc/lap

(teszt:

65 másodperc/lap)

60 másodperc/lap

(teszt:

110 másodperc/lap)

Színes kép

20 másodperc/lap

(teszt:

85 másodperc/lap)

60 másodperc/lap

(teszt:

170 másodperc/lap)

120 másodperc/lap

(teszt:

360 másodperc/lap)

A gyári adatokhoz még hozzátartozik, hogy a színes nyomtatáskor valamennyi szöveget is feltételeztek (vegyesen szöveg és kép). Kissé optimistának találtam a gyári adatokat, kb. 10 másodperc alatt fűz át egy lapot a nyomtató, így nem értem miért adtak meg ilyen értéket vázlat nyomtatásakor. (Az idő mérését akkor kezdtem, amikor a tényleges nyomtatás elindult.)

Fekete szöveget nyomtatva 600x600dpi lehet a legnagyobb felbontás, míg színes kép nyomtatásakor 600x300dpi. Ez utóbbi színes szöveg nyomtatásakor nem túl sok, hiszen nagyon látszik, hogy a betűk "darabossága":

A szöveg nyomtatásakor 10-es betűnagyságot alkalmaztam, Word segítségével egy oldalt kinyomtattam, majd nagy felbontással (1200dpi) szeknneltem, nagyítottam és ennek az eredménytét dokumentáltam. Ha fekete szöveget nyomtatunk, akkor sokkal jobb minőségre számíthatunk:

Ezt tudja a nyomtató a legjobb felbontásnál, de ez meglehetősen időigényes. Ezzel a sebességgel nyomtatva ha a megengedett 1000 lapos/hó kapacitással használjuk a nyomtatót, akkor naponta 12 órát folyamatosan nyomtatva több mint 8 napig kellene üzemeltetni a nyomtatót. De a normál minőség is még megfelelő:

Vázlat minőségnél szépség rovására javul a sebesség, de ez nem olyan tragikus:

A megszokott módon nyomtathatunk álló, illetve fekvő képeket illetve szögeget. Ha fóliára nyomtatunk esetleg szükség lehet a kép tükrözésére. Ez mind beállítható. Ha külön nyomtatjuk a páros illetve páratlan oldalakat, akkor pl. a páratlanok után a kinyomtatott lapokat visszahelyezve a lapadagolóba, kétoldalas "könyvhöz" jutunk. Ezt takarja a kétoldalas nyomtatás az alábbi képen. Kicsinyítve több lap is ráfér egy oldalra, de poszter nyomtatására is lehetőség nyílik.

A HP gyorsnézetet érdemes bekapcsolni. Ebben az esetben minden nyomtatás előtt egy ablakba megjelenik a nyomtatásra váró oldal, úgy ahogy az a papírra fog kerülni (margók, tördelés stb.). Ezzel sok bosszúságot spórolhatunk meg (pl. nem úgy nyomtatódott ki, ahogy szerettük volna). Ha ezt rendben találjuk, egy OK után kezdődhet a nyomtatás.

Ragyogóbb és élénkebb színek lehet elérni a ColorSmart III-al. Ezt automatikusan használja a nyomtató, nincs lehetőség a kikapcsolására. Ez a gyártó szerint növeli a kép minőségét. A legjobb talán az, hogy egységes színeket tudtak definiálni, hogy amit pl. a számítógép kéknek ad meg, azt a nyomtató a legnagyobb hűséggel adja vissza.

Próbaképpen egy 1x1cm-es négyzetet rajzoltam és ezt kitöltöttem kék színnel és kinyomtattam, íme a nagyított eredmény:

Most a képernyőn kb. 10-szeres nagyítással látjuk. Ennek elvileg teljesen egy színűnek kellene lennie. Ez a szemcsés rész kissé zavaró. Az emberi szem egy bizonyos dpi szám után alig észleli a javulást, utána inkább a színkeverés a kritikus. Erre próbáltak megoldást találni a nagyobb sorozatszámú nyomtatóknál. De itt inkább a dpi szám kevés.

Nagyon jó dolognak tartom, hogy a telítettséget, a fényességet és a tónust külön-külön lehet állítani. Ha áldozunk egy kis időt a beállításra, pl. egy sötét képből világosabbat, vagy kontúrosabbat készíthetünk. A színtónus segítségével inkább hivalkodóbbá lehet tenni a képet.

Mivel a felhasznált festék mennyisége 5 fokozatban állítható, kezdetben célszerű egy kicsit visszavenni ebből, mert egyébként is teljesen sötétek a betűk, egy kis halványítás nem árt, és a festékkel sem bánunk pazarló módon. De lehetőség van szürkés árnyalatban is nyomtatni, ekkor a fekete festékből is kevesebb fogy, de színes képet ekkor nem nyomtathatunk.

Ha a gazdaságosságra vagyunk kíváncsiak meg kell nézni, hogy hány lapra elegendő az adott mennyiségű festék és ennek mennyi a költségvonzata. Három különböző patront lehet a készülékbe helyezni, de egyszerre csak kettőt. A fekete festéket tartalmazó, C6614D kazettát, vagy ennek helyére fotónyomtatáskor egy C1816-os patront. A másik tartóhelyre pedig háromszínű HP51649-es kazetta helyezhető. Ebből A és G jelzésű is létezik a különbség annyi, hogy a G jelzésűben kevesebb festék van. A következő lapszámokra számíthatunk:

Kazetta típusa

Lapszám 5%-os fedettség

C6614D

455

51649A

310

51649G

155

A4-es méretű színes képeke nyomtatásánál kb. 50 lapra elegendő a festék és kb. 75 lapra, ha a fotópatron is a készüléken van (a fekete fej helyén). Ebben az esetben a laponkénti költség így alakul:

 

Költség (bruttó, lap nélkül)

Fekete szöveg nyomtatásakor

18.4Ft/lap, utántöltve: 3.43Ft/lap

A4-es méretű kép nyomtatásakor

200Ft/lap, fotófejjel: 266Ft/lap, utántöltve: 35Ft/lap ha a fotófej is utántöltött, akkor 70Ft/lap

 

Látható, hogy az utántöltés jelentős költségmegtakarítást eredményez, de a HP nem ajánlja az utántöltést, sőt ha ezzel összefüggésbe hozható a készülék károsodása, akkor a garancia "elvész". A viszonylag magas lapköltség is azt indokolja, hogy otthoni használatra alkalmas igazán a nyomtató. Szinte hihetetlen de két új nyomtatófej a nyomtató árának 2/3-a.

A nyomtató közepes méretű ( 436 x 199 x 405 mm), 5.3kg-os súlya robosztus mechanikáról tanúskodik. 512 kB beépített RAM biztosítja a zökkenőmentes nyomtatást, de a fogadó puffer csak 32 kB-os. Ennél több memóriára nincs szükség, mivel a 600dpi nem indokolja. Sőt normál szöveg nyomtatásánál, ha megszakítjuk az adatvezetéket (kihúzzuk), akkor az adott lap még gond nélkül kinyomtatódik.

Minimális rendszerkonfiguráció:

CD-olvasó minden operációs rendszernél.

Microsoft Windows 3.1x alatt: Pentium vagy annál jobb processzor, 66 MHz, 8 MB RAM.

Microsoft Windows 95 vagy 98 operációs rendszernél: Pentium vagy gyorsab processzor, 66 MHz, 16 MB RAM.

Microsoft Windows NT 4.0: Pentium vagy jobb processzor, 66 MHz, 32 MB RAM.

Windows 2000 Professional: Pentium vagy jobb processzor, 133 MHz, 64 MB RAM

Mac OS 8.1 vagy újabb: csak USB-vel csatlakoztatott Macintosh

MS-DOS 3.3 verzió vagy újabb: 80486 vagy jobb processzor, 4 MB RAM

Szoftverkompatibilitás Microsoft Windows (3.1x,95,98,NT 4.0,2000 Professional) és Windows Millennium Edition, MS-DOS alkalmazások, Mac OS 8.1 vagy újabb (csak USB-vel csatlakoztatott Macintosh)

Szponzor : DunaWeb Kft.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: Melyik nyomtatót válasszam?


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95