FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Nyomtató)
·  HP PhotoSmart 1000
·  HP640-es nyomtatóteszt
·  Apollo P-2200 nyomtató
·  HP 930C nyomtató tesztje II. rész
·  HP 930C nyomtató tesztje I. rész
·  Minolta PagePro 1100L lézernyomtató
· Termékbemutatók > Nyomtató
· Canon BJC 2100 tesztje
Dátum : 2001-04-26 08:26:37
Szerző : gigahertz


Végre egy kicsi de hatékony nyomtató!

 

Amikor először megláttam a Canon BCJ2100-as színes nyomtatót, akkor nagyon megtetszett. Nem tudom miért, de mostanában az A4-es méretű nyomtatók nagyok, noha belül jórészt csak levegő van. A Canon tervezői olyan színes nyomtatót alkottak, ami nagyjából a harmada a szokásos nyomtatóméretnek.

A lapadagolón egy A4-es lap látható, jól látszik, hogy milyen keskeny, illetve vékony a nyomtató.

A nyomtatón egyetlen egy gomb és LED nem található, így a be- illetve kikapcsolással nem kell bajlódni, azt automatikusan megoldották. USB és párhuzamos porttal is ellátták, így ha azt szeretnénk, hogy a nyomtatás alatt ne fogja vissza a számítógépet, akkor egy USB kábellel kell csatlakozni a készülékhez. Gyárilag sem párhuzamos, sem USB kábel nem jár a nyomatóhoz, így arról utólag kell gondoskodni.

A nyomtató meghajtóprogramja nagyon gyorsan telepíthető, azzal semmi gond nem volt, de újraindítás után célszerű egy tesztet nyomtatni. A tesztábra rendkívül egyszerű, egy ferde rács:

Egy nyomtatófej található a készülékben, ami két egységből áll. Egy fekete tintát tartalmazóból és négyszínű színesből. Többfajta minőségben nyomtathatunk:

Egészen a fotó minőségig nem szükséges fejet cserélni, azonban ha szuperfotó minőségre vágyunk, akkor BC-22 jelzésű patronra lesz szükségünk a BC-21c jelzésű helyett. Ezt külön lehet vásárolni a nyomtatóhoz. De lehetőség nyílik a felhasznált tinta mennyiségének korlátozására. Ha bekapcsoljuk, hogy szürkés árnyalatban szeretnénk nyomtatni, akkor csupán a fekete festék fogy, nagyjából 40%-al kevesebbre van ekkor szükség, de ez a nyomtatás minőségét rontja. (A betűk halványak lesznek.)

Nézzük milyen minőséget jelent a normál fokozat. A teszt céljából Word segítségével különböző felbontásokban nyomtattam ki egy oldalt, ebből kiragadtam egy szót és kinagyítottam. Eredetileg 10-es betűnagyságot alkalmaztam:

Ne tévesszen meg senkit, hogy a háttér kissé "darabos", azt nem a nyomtató okozta, a papír ilyen ennél a nagyításnál. Egy 2600 karaktert tartalmazó A4-es oldal kinyomtatása 30 másodpercet vett igénybe. De ha gyors munkát szeretnénk, akkor választhatjuk a piszkozat üzemmódot:

Ez csak 2/3 annyi időt vesz igénybe (20 másodperc), de láthatóan szögletesebbek a betűk. A DTP üzemmód ugyanazt nyújtja, mint normál, akkor célszerű használni, ha színes képet is tartalmaz a szöveg. Ilyen a DTP módban nyomtatott szöveg:

Időben is pontosan annyi ideig tartott kinyomtatni az oldalt, mint a normál esetben. Ha minőséget szeretnénk és erre időt is áldozunk, akkor nyomtathatunk fotó üzemmódban is:

Kevésbé mosódik el az íráskép, de így egy oldal kinyomtatása nem 30 másodpercet vesz igénybe, hanem 5 perc 45 másodpercet, ami nagyjából azt jelenti, hogy befűzéssel együtt 10 lapot nyomtathatunk óránkét, ami nem túl sok.

 

A 720x360dpi ellenére szép az írásképe a nyomtatónak. Itt drop azaz festékcsepp modulációt alkalmaznak (ezzel minőségi javulást lehet elérni). A nyomtató legnagyobb előnye, hogy nem kell fotópapír a szép képekhez, normál vagy nagy felbontású papírt is használhatunk. Manapság a nagy felbontású papír árban nagyjából ötszöröse a normál "fénymásoló" papírnak. Mivel ez a nyomtató nem arra készült, hogy irodában éjjel-nappal nyomtassanak vele, megéri minőségi papírt választani.

Érdekes módon a nyomató beállításainál egy különös menüpontot találunk. Ha itt, pl. kiválasztjuk azt, hogy "bizalmas", akkor minden egyes kinyomtatott papír hátterében megjelenik hatalmas betűkkel, hogy bizalmas. Így könnyen osztályozhatjuk a papírokat. Természetesen egyedi felirat is kialakítható. Sőt még háttér képet is választhatunk hozzá, utána úgy néz ki a papír, mintha vízjel lenne benne.

Álló és fekvő nyomtatástól kezdve a poszter nyomtatásig minden lehetséges. Ha poszter nyomtatásra adjuk a fejünket, akkor célszerű vastagabb lapot használni, mert könnyen átázik a lap a sok festéktől és akkor hullámos lesz utána. Még 105 grammos papírra is nyomtathatunk. De mindig állítsuk be a programba is, hogy mit helyeztünk be, mert azokat a nyomató különbözőképpen kezeli. (Plain Paper, Brilliant White Paper, Bubble Jet Paper, Transparency, High Resolution Paper, Glossy Photo Paper, High Gloss Film, Glossy Photo Cards, T-shirt Transfer, Back Print Film, Envelopes, Banner Paper Glossy Photo Paper, High Gloss Photo Film, Back Print film, Glossy Photo Cards, T-shirt Transfer)

Ha fekete fehér betűket nyomtatunk vagy színeset nincs különbség a minőségben! Ezt fontos kihangsúlyozni, mert egyes gyártók a szöveg nyomtatásánál a fekete fehér esetre adják meg az adatokat. Ha a szövegben kiemelünk egy részt, pl. pirossal, akkor ugyanolyan kontúros lesz mint a fekete betűk.

Ha képeket szeretnénk nyomtatni, akkor ezt célszerű szuperfotó minőségben tenni. A teszt során BC-22-es parton hiányában csak a fotóminőséget volt alkalmam kipróbálni a nyomtatót. Nyomtattam fotó papírra és nagy felbontású papírra. Gyakorlatilag a fotópapír alkalmazásának nem volt különösebb előnye, azon kívül, hogy fényes volt. De ez a nyomtató nem arra készült, hogy fotóminőségben nyomtassunk, ez inkább arra utal, hogy szép színes nyomtatás. Vagyis ha összevetnénk egy fotónyomtatóval (Pl. HP950) és a BCJ2100-al készült képet, akkor láthatnánk, hogy ez a DPI szám kevés. De itt hozzá kell tenni, hogy ez egy olcsó nyomtató, így töredékébe kerül egy fotónyomtatónak.

Nagyon jó a nyomatató monitor. Egyrészt azonnal kijelzi ha nincs bedugva a hálózatba a készülék, vagy ha az adat vezetékkel van gond. Ez látható a fenti képen. Ha egy dokumentum nyomtatását elindítjuk, akkor egy "nyomtatás varázsló" jön elő és folyamatosan jelzi a nyomtatás állapotát (de egyéb információkat is nyújt, pl. az indítás időpontját is kijelzi.) Ha USB-n keresztül csatlakoztatjuk a PC-hez a készüléket, akkor az USB "csatlakozású nyomtató" fület kell kiválasztani a nyomtatandók megtekintéséhez.

A lapadagolóba legfeljebb 50db normál A4-es méretű lap helyezhető, a festék kiadósságáról a gyártó így nyilatkozik:

Ha BC-20 jelzésű patront használunk, akkor normál szöveget tartalmazó lapok nyomtatásakor kb. 900 lapra elegendő a festék, míg ha színes A4-es lapokat nyomtatunk BC-22e fejjel, akkor 5% színátfedettséget feltételezve 50 lapra számíthatunk.

Külön érdekesség, hogy foszforeszkáló festéket is használhatunk. Ekkor BC-29F jelzésű patronra lesz szükségünk. Ez ugyanakkora térfogatú, mint a BC-22e, így szintén kb. 50 lapra elegendő. De nem ez okozta a legnagyobb meglepetést, hanem az IS-22-es fej.

Az IS-22-es fej segítségével szkennernek használhatjuk a nyomatót. Vagyis egy készülék áráért kettőt kaptunk. Ezzel a megoldással 360x360dpi felbontással, 24 bites színmélységgel digitalizálhatjuk be a képet. (Tájékoztatásul egy normál fénykép egy 1024x768-as felbontású monitoron 200dpi-vel nagyjából teljes képernyős méretet eredményez.) Így sok esetben bővel elég a 360dpi-s felbontás. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy nagyon kis méretű képek szkennelése nem lehetséges, mert be kell tudni fűzni a lapot.

Összefoglalásul:

A nyomtató csendben dolgozik (45dBA), minimális helyigényű, térfogatilag 370 x 191 x 164 mm (szélesség x mélység x magasság) méretű helyet igényel. Adapter nélkül, közvetlenül a 230Voltos hálózatról üzemel. 2 Wattot fogyaszt készenléti állapotban 18 Wattot nyomtatás közben. Elsősorban otthoni használatra ajánlott. A papírt a teszt során nem gyűrte be, és mindig egyet vett el az adagolóból.

 

Nyomatatási költség hozzávetőlegesen (papír nélkül):

 

Fekete fehér szöveg nyomtatásakor

Színes, A4-es méretű kép nyomtatásakor

Eredeti patronnal

9.1Ft/lap

247.5Ft/lap

Utántöltve

1.4Ft/lap

21.2Ft/lap

A 247.5Ft/lap költéség kissé elrettentő és ebben még nincs benne a papír ára, az utántöltés jóval kedvezőbb, de ne feledjük ekkor a színek kissé megváltoznak, és idővel a nyomtatás minősége is valamelyest romlik.

 

Rendszer követelmények:

Operációs rendszer

Minimális igény

Windows 95/98

486, 16MB RAM, 38MB szabad HDD terület, CD-ROM meghajtó, párhuzamos port vagy USB, VGA monitor.

Windows NT 4.0

Pentium, 16MB RAM, 25 MB szabad HDD kapacitás, CD-ROM meghajtó, párhuzamos port vagy USB, VGA monitor.

Windows 2000

Pentium 133MHz, minimum 32MB RAM (szerver esetén 64MB), 25MB winchester szabad hely, CD-ROM meghajtó, párhuzamos port vagy USB, VGA monitor.

Mac OS

Macintosh USB csatlakozóval, Mac OS 8.1 legalább, 10MB RAM, 30MB szabad HDD terület.

 

 

 

Szponzor : DunaWeb Kft.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: Melyik nyomtatót válasszam?
BJC-2100 kontra HP P1000


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95