FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Nyomtató)
·  HP PhotoSmart 1000
·  HP640-es nyomtatóteszt
·  Apollo P-2200 nyomtató
·  HP 930C nyomtató tesztje II. rész
·  HP 930C nyomtató tesztje I. rész
·  Minolta PagePro 1100L lézernyomtató
· Termékbemutatók > Nyomtató
· Canon BJC 2100 tesztje
Dátum : 2001-04-26 08:26:37
Szerző : gigahertz


Végre egy kicsi de hatékony nyomtató!

 

Amikor először megláttam a Canon BCJ2100-as színes nyomtatót, akkor nagyon megtetszett. Nem tudom miért, de mostanában az A4-es méretű nyomtatók nagyok, noha belül jórészt csak levegő van. A Canon tervezői olyan színes nyomtatót alkottak, ami nagyjából a harmada a szokásos nyomtatóméretnek.

A lapadagolón egy A4-es lap látható, jól látszik, hogy milyen keskeny, illetve vékony a nyomtató.

A nyomtatón egyetlen egy gomb és LED nem található, így a be- illetve kikapcsolással nem kell bajlódni, azt automatikusan megoldották. USB és párhuzamos porttal is ellátták, így ha azt szeretnénk, hogy a nyomtatás alatt ne fogja vissza a számítógépet, akkor egy USB kábellel kell csatlakozni a készülékhez. Gyárilag sem párhuzamos, sem USB kábel nem jár a nyomatóhoz, így arról utólag kell gondoskodni.

A nyomtató meghajtóprogramja nagyon gyorsan telepíthető, azzal semmi gond nem volt, de újraindítás után célszerű egy tesztet nyomtatni. A tesztábra rendkívül egyszerű, egy ferde rács:

Egy nyomtatófej található a készülékben, ami két egységből áll. Egy fekete tintát tartalmazóból és négyszínű színesből. Többfajta minőségben nyomtathatunk:

Egészen a fotó minőségig nem szükséges fejet cserélni, azonban ha szuperfotó minőségre vágyunk, akkor BC-22 jelzésű patronra lesz szükségünk a BC-21c jelzésű helyett. Ezt külön lehet vásárolni a nyomtatóhoz. De lehetőség nyílik a felhasznált tinta mennyiségének korlátozására. Ha bekapcsoljuk, hogy szürkés árnyalatban szeretnénk nyomtatni, akkor csupán a fekete festék fogy, nagyjából 40%-al kevesebbre van ekkor szükség, de ez a nyomtatás minőségét rontja. (A betűk halványak lesznek.)

Nézzük milyen minőséget jelent a normál fokozat. A teszt céljából Word segítségével különböző felbontásokban nyomtattam ki egy oldalt, ebből kiragadtam egy szót és kinagyítottam. Eredetileg 10-es betűnagyságot alkalmaztam:

Ne tévesszen meg senkit, hogy a háttér kissé "darabos", azt nem a nyomtató okozta, a papír ilyen ennél a nagyításnál. Egy 2600 karaktert tartalmazó A4-es oldal kinyomtatása 30 másodpercet vett igénybe. De ha gyors munkát szeretnénk, akkor választhatjuk a piszkozat üzemmódot:

Ez csak 2/3 annyi időt vesz igénybe (20 másodperc), de láthatóan szögletesebbek a betűk. A DTP üzemmód ugyanazt nyújtja, mint normál, akkor célszerű használni, ha színes képet is tartalmaz a szöveg. Ilyen a DTP módban nyomtatott szöveg:

Időben is pontosan annyi ideig tartott kinyomtatni az oldalt, mint a normál esetben. Ha minőséget szeretnénk és erre időt is áldozunk, akkor nyomtathatunk fotó üzemmódban is:

Kevésbé mosódik el az íráskép, de így egy oldal kinyomtatása nem 30 másodpercet vesz igénybe, hanem 5 perc 45 másodpercet, ami nagyjából azt jelenti, hogy befűzéssel együtt 10 lapot nyomtathatunk óránkét, ami nem túl sok.

 

A 720x360dpi ellenére szép az írásképe a nyomtatónak. Itt drop azaz festékcsepp modulációt alkalmaznak (ezzel minőségi javulást lehet elérni). A nyomtató legnagyobb előnye, hogy nem kell fotópapír a szép képekhez, normál vagy nagy felbontású papírt is használhatunk. Manapság a nagy felbontású papír árban nagyjából ötszöröse a normál "fénymásoló" papírnak. Mivel ez a nyomtató nem arra készült, hogy irodában éjjel-nappal nyomtassanak vele, megéri minőségi papírt választani.

Érdekes módon a nyomató beállításainál egy különös menüpontot találunk. Ha itt, pl. kiválasztjuk azt, hogy "bizalmas", akkor minden egyes kinyomtatott papír hátterében megjelenik hatalmas betűkkel, hogy bizalmas. Így könnyen osztályozhatjuk a papírokat. Természetesen egyedi felirat is kialakítható. Sőt még háttér képet is választhatunk hozzá, utána úgy néz ki a papír, mintha vízjel lenne benne.

Álló és fekvő nyomtatástól kezdve a poszter nyomtatásig minden lehetséges. Ha poszter nyomtatásra adjuk a fejünket, akkor célszerű vastagabb lapot használni, mert könnyen átázik a lap a sok festéktől és akkor hullámos lesz utána. Még 105 grammos papírra is nyomtathatunk. De mindig állítsuk be a programba is, hogy mit helyeztünk be, mert azokat a nyomató különbözőképpen kezeli. (Plain Paper, Brilliant White Paper, Bubble Jet Paper, Transparency, High Resolution Paper, Glossy Photo Paper, High Gloss Film, Glossy Photo Cards, T-shirt Transfer, Back Print Film, Envelopes, Banner Paper Glossy Photo Paper, High Gloss Photo Film, Back Print film, Glossy Photo Cards, T-shirt Transfer)

Ha fekete fehér betűket nyomtatunk vagy színeset nincs különbség a minőségben! Ezt fontos kihangsúlyozni, mert egyes gyártók a szöveg nyomtatásánál a fekete fehér esetre adják meg az adatokat. Ha a szövegben kiemelünk egy részt, pl. pirossal, akkor ugyanolyan kontúros lesz mint a fekete betűk.

Ha képeket szeretnénk nyomtatni, akkor ezt célszerű szuperfotó minőségben tenni. A teszt során BC-22-es parton hiányában csak a fotóminőséget volt alkalmam kipróbálni a nyomtatót. Nyomtattam fotó papírra és nagy felbontású papírra. Gyakorlatilag a fotópapír alkalmazásának nem volt különösebb előnye, azon kívül, hogy fényes volt. De ez a nyomtató nem arra készült, hogy fotóminőségben nyomtassunk, ez inkább arra utal, hogy szép színes nyomtatás. Vagyis ha összevetnénk egy fotónyomtatóval (Pl. HP950) és a BCJ2100-al készült képet, akkor láthatnánk, hogy ez a DPI szám kevés. De itt hozzá kell tenni, hogy ez egy olcsó nyomtató, így töredékébe kerül egy fotónyomtatónak.

Nagyon jó a nyomatató monitor. Egyrészt azonnal kijelzi ha nincs bedugva a hálózatba a készülék, vagy ha az adat vezetékkel van gond. Ez látható a fenti képen. Ha egy dokumentum nyomtatását elindítjuk, akkor egy "nyomtatás varázsló" jön elő és folyamatosan jelzi a nyomtatás állapotát (de egyéb információkat is nyújt, pl. az indítás időpontját is kijelzi.) Ha USB-n keresztül csatlakoztatjuk a PC-hez a készüléket, akkor az USB "csatlakozású nyomtató" fület kell kiválasztani a nyomtatandók megtekintéséhez.

A lapadagolóba legfeljebb 50db normál A4-es méretű lap helyezhető, a festék kiadósságáról a gyártó így nyilatkozik:

Ha BC-20 jelzésű patront használunk, akkor normál szöveget tartalmazó lapok nyomtatásakor kb. 900 lapra elegendő a festék, míg ha színes A4-es lapokat nyomtatunk BC-22e fejjel, akkor 5% színátfedettséget feltételezve 50 lapra számíthatunk.

Külön érdekesség, hogy foszforeszkáló festéket is használhatunk. Ekkor BC-29F jelzésű patronra lesz szükségünk. Ez ugyanakkora térfogatú, mint a BC-22e, így szintén kb. 50 lapra elegendő. De nem ez okozta a legnagyobb meglepetést, hanem az IS-22-es fej.

Az IS-22-es fej segítségével szkennernek használhatjuk a nyomatót. Vagyis egy készülék áráért kettőt kaptunk. Ezzel a megoldással 360x360dpi felbontással, 24 bites színmélységgel digitalizálhatjuk be a képet. (Tájékoztatásul egy normál fénykép egy 1024x768-as felbontású monitoron 200dpi-vel nagyjából teljes képernyős méretet eredményez.) Így sok esetben bővel elég a 360dpi-s felbontás. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy nagyon kis méretű képek szkennelése nem lehetséges, mert be kell tudni fűzni a lapot.

Összefoglalásul:

A nyomtató csendben dolgozik (45dBA), minimális helyigényű, térfogatilag 370 x 191 x 164 mm (szélesség x mélység x magasság) méretű helyet igényel. Adapter nélkül, közvetlenül a 230Voltos hálózatról üzemel. 2 Wattot fogyaszt készenléti állapotban 18 Wattot nyomtatás közben. Elsősorban otthoni használatra ajánlott. A papírt a teszt során nem gyűrte be, és mindig egyet vett el az adagolóból.

 

Nyomatatási költség hozzávetőlegesen (papír nélkül):

 

Fekete fehér szöveg nyomtatásakor

Színes, A4-es méretű kép nyomtatásakor

Eredeti patronnal

9.1Ft/lap

247.5Ft/lap

Utántöltve

1.4Ft/lap

21.2Ft/lap

A 247.5Ft/lap költéség kissé elrettentő és ebben még nincs benne a papír ára, az utántöltés jóval kedvezőbb, de ne feledjük ekkor a színek kissé megváltoznak, és idővel a nyomtatás minősége is valamelyest romlik.

 

Rendszer követelmények:

Operációs rendszer

Minimális igény

Windows 95/98

486, 16MB RAM, 38MB szabad HDD terület, CD-ROM meghajtó, párhuzamos port vagy USB, VGA monitor.

Windows NT 4.0

Pentium, 16MB RAM, 25 MB szabad HDD kapacitás, CD-ROM meghajtó, párhuzamos port vagy USB, VGA monitor.

Windows 2000

Pentium 133MHz, minimum 32MB RAM (szerver esetén 64MB), 25MB winchester szabad hely, CD-ROM meghajtó, párhuzamos port vagy USB, VGA monitor.

Mac OS

Macintosh USB csatlakozóval, Mac OS 8.1 legalább, 10MB RAM, 30MB szabad HDD terület.

 

 

 

Szponzor : DunaWeb Kft.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: Melyik nyomtatót válasszam?
BJC-2100 kontra HP P1000

· Hozzászólások
tigris - 2004-05-04 17:47:34 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Canon s200-hoz keresek nyomtató fejet
Mancika - 2002-01-06 23:27:47 válasz erre
Hi All!

Nekem is Canon BJC-2000 printerem van (a 2000 és a 2100 közötti különbség az USB csatlakozó...)
Meg vagyok vele elégedve. Igaz először egy kicsit felidegesített a patronok kicsinysége,de belenyugodtam. Számomra bevált. Inkább veszek Omnivell vagy InkTek patront vagy töltőkitet, még mindig jobban járok vele, mint egy HP patron árával....
Aránylag gyors, képet tökéletesen nyom, persze ki kell választani a megfelelő üzemmódot!
A scenner-fejet hülyeségnek tartom, igaz Mo.-n meg sem lehet kapni. De amúgy is nagyon drága. Annyiért egy közepes minőségű asztalit vehet az ember.
tup - 2001-10-15 16:39:29 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Nagyon elégedetlen vagyok! Otthon is és a munkahelyemen is ilyen nyomtatóm van.(tehát nem egy ,hanem két darab működését követhetem nyomon),folyamatosan beszárad,rövid idő alatt több fejet is elfogyasztott, pedig sem otthon sem bent nem terheltem meg.(otthon -heti 1 -2 lap, bent napi 2-4 lap) Szóval az ára alacsony, de az üzemeltetése .....BRRR.
Jópárszor találkoztam EREDETI CANON patronnal , aminek orrán-száján dőlt a festék, nem is tudtam betenni a nyomtatóba, csak anyáztam, pedig direkt eredetit vettem. SZÓVAL SZERINTEM SZAR AZ EGÉSZ, egyedül az ár jó ,de az üzemeltetés onnan kezdve drámai , anyázós és piszok költséges! tup
MaRTiNuS - 2001-09-17 18:01:13 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Nemrég vettünk egy BJC-2100-ast ki is fogyott két hét után a fekete, mert muterom szakdolgozatot nyomtatott. A második fekete patron már Inktec benne és semmi bajom sincs vele, viszont színesbe nagyon gyatrán nyomtat. Lehet kéne venni nagy fekete kazetát és ahhoz utántöltőt venni.
WinFan - 2001-08-18 22:55:37 válasz erre
Hali!
Nekem is ilyen van (különben miért is szólnék hozzá?:-))
Oprendszerhez még odaírhatod a Linuxot is, mivel az alól is használom (USB-n keresztül).
IS22 az a scanner fej? Mert azt nem éri megvenni. 25rugó, a minősege nem a legjobb. Jobban jár az ember inkább egy külön scannerrel, abból a pénzből kijön, s abban lehet könyvet is copyzni.
A kikapcsolás (pontosabban kihúzás) elkerülését amúgy is írják doksijában.
Sasa - 2001-08-18 22:16:21 válasz erre
Csak arra kell ügyelni ,hogy állandó 220 voltot kapjon, mert egyébként minden egyes hálózati csatlakozáskor fejtisztítást végez, ami TETEMES TINTAPAZARLÁS !!
vzol - 2001-07-10 09:56:43 válasz erre
Csak egy kérdés: az IS-22-es fej jár a nyomtatóhoz, vagy külön kell megvenni, ha külön van mennyi az ára és hol kapható.
e-ink - 2001-05-21 21:28:51 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Ink-mate utántöltéssel a minőség megmarad, no meg sok pénz is. Ehhez a nyomtatóhoz nálunk 1850 az utántöltő,ami 2x20 ml festéket tartalmaz, amely BCI-21 patron esetében 4x-i (!) utántöltésre ad lehetőséget!!!
---->> http://e-ink.at.hu
Mancika - 2001-05-14 22:37:40 válasz erre
Csá!
Nekem is hasonló nyomtatóm van, de ez BJC2000-es, ez annyiban különbözik a 2100-től,hogy nincs rajta USB csatlakozási lehetőség. Igaz ez semmiben sem akadályoz, mivel a nyomtatás minőségével teljesen meg vagyok elégedve!
Viszont a patronok méretével nem vagyok teljesen megelégedve. Egy hónapja nyomtattam minimum 3 pár szakdogát, és mit mondjak, az eredeti patron nem bir annyit, mint ahogyan az előző cikkben olvastam. Sok szaküzletben megkérdeztem, hány A\4 es oldalt lehet vele kinyomtatni, de célratörő választ nem kaptam.
Az utóbbi időben megelégeltem az eredeti(-nek látszó) CANON patronok használatával, mivel napi 200 fekete oldal után patront kellett cserélni, mert kiürült!
Szóval elegem van a Canon patronnal! Most éppen egy InkTek nevezetű kompatibilis patront használok, melynek minőségére és a festék mennyiségére nincs semmi panaszom!
Számomra nagyon bevált! No meg árban is egy kicsit finomabb kategória! (Eredeti fekete Canon ->2500Huf; InkTek-> fekete BCI 21-C komp. 1750HUF!!!)
Ennyi.
 
Következő 10
Lap: 1, 2
© szamitogep.hu