FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Egyéb)
·  Modern idők LEGO-ja: Zalman ZM80D-HP passzív VGA h
·  Bitek a karon - Flash Drive és MP3-as karórák
·  Linksys - a vezető hálózati eszköz gyártó
·  A wireless-g szabványról
·  Seitec Pendrive
·  2GHz-es Celeron konfiguráció
·  H2TwinBreeze
·  1066MHz RDRAM
·  10db léghűtő tesztje
·  GlacialTech hűtők II.
·  Coolink hűtők
·  Glacialtech hűtők
·  Xwave 1100
·  Lenoxx MP3
·  CNPS5001-AL
·  Olcsó 300 Wattos tápegység
·  STARS-700
·  Beépíthető CD tartó
·  CD tokok
·  Mercury hűtő
· Termékbemutatók > Egyéb
· COOL121-es hűtő tesztje
Dátum : 2001-05-30 07:51:32
Szerző : gigahertz


A Big Hammer Shark elnevezés kicsit túlzásnak tűnik...

Mostanában sokat lehet hallani a Coolink COOL121-es hűtőjéről, amit Big Hammer Shark azaz kalapácsfejű cápa fedőnéven adtak ki. Gondoltam érdemes megnézni mit is tud és mennyire zajos a hűtés. Az összehasonlítás alapját egy FOP32-es képezi. Nézzük meg madártávlatból, hogy is néz ki a COOL121-es:

A gyártó a következő adatokat közölte:

1. 70x70x20mm-es dupla lapátú golyóscsapágyas ventillátor.

2. 10.2-13.8 Voltos működési feszültség ( 12 Volt ajánlott)

3. Áramfelvétel: 0.28 Amper

4. Felvett teljesítmény: 3.48 Watt

5. Ventillátor fordulatszám: 5000rpm +-10%

6. Légszállítás: 27.21CFM (köbláb percenként.... juj de szép mértékegység)

7. Zajosság: 44.9dBA

8. Élettartam: 50000 óra 25 fokon (5.5 év)

9. A hűtőborda mérete: 58x56x35mm

10. A hűtőborda anyaga: anódizált alumínium (Alloy 6035-T5)

11. Súlya: 240g

Nézzük az érdekes dolgokat:

A 7cm-es ventilátor önmagában nagyon érdekes, mert ritka, mint a fehér holló, általában 6cm-es ventilátorral látják el a hűtőket, a következő méret pedig a 8cm-es lenne. De ez nem baj legalább nagyobb felületen nyomja bordára a hűtőlevegőt. A dupla lapátozást érdemes közelebbről megnézni:

Elég furcsán néz ki, kb. olyan mintha szélesebb lapátokkal szerelték volna, csak valaki mindegyik közepéből kicsippentett volna egy darabot. Megnéztem valóban 5000 rpm körüli fordulatszámmal forog, néha 50-60-al többet, néha 20-30-al kevesebbet, de ez nagyon lassan változik és alaplapfüggő. Viszont a hangjával nem voltam nagyon elégedett, így fülre érezhetően hangosabb az FOP32-nél, de csendesebb a FOP38-es ventilátoránál. Ez várható is volt, mert kb. másfélszer nagyobb teljesítményű ennek a motorja, ám mégsem a motor zaj a zavaró, hanem a süvítő levegőé. Egy hétvége alatt meg lehet szokni, de filmet nézni vagy MP3-at hallgatni nem túl optimális. Aki erre vágyik az vegyen egy WBK hűtőt.

Külön trükköt alkalmaztak a jobb hűtés érdekében, vagyis nem szerelték közvetlenül a bordákra a ventilátort, hanem 5-6 mm-es "előkamrát" hagytak. Hűtőborda katalógusban utánanéztem, ezzel a módszerrel 2-3%-os javulást lehet elérni, mert nem ütközik közvetlenül a levegő lapoknak, hanem egy kis térben kvázi túlnyomást hozunk létre (no azért nem sokat). Az egyenletesebb levegőáramlás okozza végül is a javulást. Kipróbáltam az FOP32-nél és ott is működött a dolog. De nem nagyon érte meg a fél órás átalakítás, mert előtte 39-40 fok között ugrált a hőmérséklet, utána meg 38-39 között, de néha egy pillnatra a 40-et is elétet, vagyis úgy 0.8 fokos javulást lehetett elérni.

Nézzük meg a híres két oldalas hűtőbordát közelebbről:

Tulajdonképpen két felből áll a hűtőborda, amit összepréseltek. Középen egy vastagabb lap szállítja a felső részhez a keletkezett hőt, majd még 10 vékonyabb lap követi. Így szemre semmi akadálya nem lett volna, hogy az egész egy anyagból készüljön, mert így az átmeneteknél bizonyára némi veszteség keletkezik. Viszont nagyon előnyös abból a szempontból, hogy azon a részen is vannak így hűtőlapok, ahol a lefogó acél lap van. Mert pl. az FOP32-nél ott nincs semmi.

Az alsó hőelosztó lap vékonyra sikeredett, az FOP32-es alja kb.1.5mm-es vastagabb, inkább vastagítani kellett volna, mint vékonyítani, mert így középen nagyon felmelegszik és a szélek felé kevésbé jut el a hőenergia. Ezt a tesztek is bizonyítják sajnos, két gépre helyeztem fel a hűtőbordákat.

Az egyik egy 1GHz-re tuningolt 600-as Celeron volt, ami 1.85 Voltról üzemelt. Bekapcsolás után megnéztem a CPU hőmérsékletét, 34 fokos volt. Utána 10x lefuttattam hurokban a 3Dmerk2000-et és megnéztem a Motherboard Monitorral mi volt a maximális hőmérséklet a tesztek alatt. Az eredmény: maximum 40 fok. Utána feltettem a FOP32-est, bekapcsoláskor szintén 34 fokot mértem, viszont a tesztek alatt csak 38 fokos lett a processzor.

Egy Celeron még tuningolva sem termel túl sok hőt, így nagyobb "kazánt kerestem". Először 1.3GHz-es Thunderbird processzorral próbálkoztam, de sajnos túl meleg lehetett vagy mi, mert sem az FOP32-vel sem a COOL121-el nem működött stabilan a gép (semmi nem volt tuningolva, de elég melegek a nappalok mostanában). Az általában az első vagy a második 3DMark2000 után vagy kilépett a program vagy lefagyott a gép. Így betettem egy másik Thunderbird processzort, egy 1.1GHz-est. Nos ekkor már nem volt gond, minden szépen futott. FOP32-vel az 1.1GHz-es processzor (1.75Voltos) 48 fokos volt indulás után és 53 fokos lett a 3DMark2000 futtatás utána (10x). A COOL121 itt sem remekelt 49 fokról indított és 56 fokig kúszott fel a CPU hőmérséklete.

Véleményem szerint a hőleadó felület nagyon sokat számít és a COOL121-nek túl vastagok a hűtőlapjai az FOP-hez képest és kevés van belőle. Nem elég a ventilátor által szállított légmennyiséget nagyon megemelni, felület is szükséges.

A felső rész kék színűre lett eloxálva. Az eloxálás nagyon előnyös, de a fekete szín az optimális (de a kék sem rossz). Egy feketére eloxált hűtőborda általában 10%-al kevésbé melegszik fel, mint egy natúr. Sok helyen vállalnak eloxálást pl. a fővárosban, gyakorlatilag filléres dolog, és egy darab esetén is általában szóba állnak az emberrel. Jómagam is vittem már alumínium dolgokat eloxálni egy hűtőborda nagyságú tárgy esetén 200Ft körüli összegre lehet számítani, 1-2 napra már elvállalják. De utána nem szabad még kb. 2 napig használni, mert "ragad", pontosabban fog a használt fekete anyag.

Ennek is borzasztó erő a rugója, miután levettem az FOP hűtőbordát a pár napja vásárolt FCPGA/SLOT1-es átalakítóról és megpróbáltam feltenni a COOL121-est az egyik pöcök letört :-(

Még szerencse, hogy csak az átalakítót kellett eldobni és nem egy 10eFt-os processzor foglalat cserére vinni a Kelenföldi Acorp szervizbe az alaplapot. Mondhatná valaki, hogy miért nem vettem ki a leszorító lapot és kézzel kicsit egyenesítettem rajta, hogy kisebb erővel fel lehessen tenni? Ez valóban működik, pl. az FOP32-nél de itt nem igazán, ugyanis a felső kék rész miatt nem lehet kivenni. Szinte biztos, hogy előbb behelyezték a leszorítót a vájatba, majd rápréselték a kék "fedelet". Ezért nem ár vigyázni a feltételel.

A hűtőborához jár szilikonzsír!!! Igaz nem sok, de egy adagnak bőven megteszi. Ez nagyon örvendetes, mert nem kell eleve levakarni a szerintem használhatatlan rózsaszín anyagot, ami pl. az FOP hátulján van, mert akkor csak összekarcolódik.

További pozitívumnak tartom, hogy sokkal egyenletesebb a megmunkálása, mint egy FOP32-es hűtőbordának, nincsenek benne a hosszanti csíkok pl. a talpában. Méretét tekintve úgy vélem, hogy nem túlságosan helyigényes, így elfér, és nem kell pl. a foglalat mellett található kondenzátorokat megnyomorítani, mint anno a BP6-os alaplapnál.

Hiányoltam a 3/4 pólusú tápcsatlakozó átalakítót a dobozból, mert ekkora áramfelvételnél a legtöbb alaplapgyártó nem ajánlja, hogy közvetlenül az alaplapra csatlakoztassuk. Ilyen átalakító nem túl drága, de lehet túl sok helyen kapni. Ekkor ugyan lemondhatunk a fordulatszám információról...

És, hogy a SLOT1-es foglattal rendelkező alaplap tulajdonosoknak is legyen egy jó hírem: alacsony a hűtő, vagyis nem kell 1-2 memória foglalatról lemondanunk. (Mert az FOP32 a BE6 BF6 BH6 stb. alaplapoknál a memória foglalat fölé nyúlik, így oda nem helyezhetünk modulokat.)

Kipróbáltam viszonylag könnyen az FOP32 szintjére lehet hozni, ha a hűtőteljesítményt vizsgáljuk. Tettem a processzor mag és a hűtőborda alja közé egy 1.5mm vastag vörösréz lemezt (40x40mm) és láss csodát az AMD-s gép CPU-jának a hőmérséklete 56 fokról 53-ra redukálódott. Vannak olyan hűtőbordák, ahol eleve vörösrézből készül a talp, sőt néha a hőleadó lap is. Ez is nagyon örvendetes, csak a réz ne lenne olyan nehéz... mert azoknál kényszerűségből nem lehet túl nagy a felült, mert akkor annyi anyag kellene hozzá, hogy a processzor foglalat szélén található pöcök nem bizonyulna elég erősnek.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95