FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· CPU vízhűtő
Dátum : 2002-03-10 19:09:05
Szerző : gigahertz


Most olyan CPU hűtőt készítettem, aminek a felrögzítő egysége is nagyon jól sikerült...

A múltkori videokártya hűtő után, újabb vízhűtő blokkot készítettem, ezúttal a CPU-ra. Bár sokan azt hiszik, hogy az a jó, ha iszonyú vastag a CPU hűtőblokk alja, de ez így ebben a formában nem igaz. Ugyanis az áramló víz nagyságrendekkel jobban vezeti a hőt, mint a vörösréz. Tény és való, hogy az álló víz hőszállítása siralmas, nem is említhető egy napon a vörösréz ezen tulajdonságával, de már viszonylag kis áramlási sebesség mellett ez hihetetlen mértékben feljavul.

Nem véletlenül kísérleteznek azzal a merészebbek, hogy a CPU magot közvetlenül vízzel hűtsék, ugyanis ez lenne az ideális!

Nos ilyen merész még nem vagyok, így maradtam a hagyományos megoldásnál, egy réz tömbbe járatokat vájtam. No de vajon milyen vastag legyen az alja?

Két dolgot érdemes megfontolni:

1. Ha vastag 9-10mm-es a hűtő alja és ez osztja el a hőt, akkor a hűtő széle is aktívan részt vesz a hőátadásban. Ám ekkor le kell nyelnünk azt a békát, hogy bár a vörösréz hővezetőképessége ugyan jónak mondható, de oldal irányban kb. 2cm távolságba már komoly hőmérsékletkülönbséggel tudja csak elvezeti a hőenergiát. És a mag felett a hűtővízig is jelentőssé válik a nem ideális hővezetésből adódó hőmérsékletkülönbség.

2. Ha vékony a hűtő alja, vagyis a hűtővíz viszonylag közel halad el a CPU mag felett, akkor a blokk szélső részeihez a hőt már a víz fogja elvezetni és nem a vörösréz, hiszen viszonylag vékony a réz ahhoz, hogy a blokk távoli pontjaiba is eljusson a hő a fémben történő hővezetés során.

Osztottam, szoroztam és azt kaptam, hogy a vékonyabb talp előnyösebb, de nem a papírvékony... Nézzük mit is alkottam:

Egy 40x40x10mm-es vörösréz tömbbe 7mm széles és 6.5mm mély járatot készítette, mégpedig úgy, hogy a CPU mag felett ilyen vízcsatorna haladjon el. Mivel a mag a blokk alján középen lesz, így páratlan számú ide-oda menet szükséges. Mivel 5db csatorna már nem fért volna el és a szélsőknek úgy sem lett volna semmi haszna, így a 3-as számnál döntöttem.

Fedőt is készítettem hozzá, kicsit vastagra sikerült, mert 5mm magas. A csonkok vékonyfalú (0.5mm) sárgaréz csőből vannak. A fedőn egy sárgaréz foltot is felfedezhetünk. Ez azért van, mert egy hőmérsékletérzékelő szondát akartam a blokkba beleépíteni. Létezik ugyanis olyan hőmérséklet érzékelő termisztor, aminek fém háza van és kb. úgy néz ki mint egy csavar, azaz menet van rajta és egy menetes furatba bele lehet hajtani.

Ám ezt mégsem építettem bele, mert az egyetlen példányomról, ami már legalább 20 éves letörtem a kivezetést, és sehol nem sikerült ilyen menetes ősrégi termisztort beszerezni, csak olyan mini termisztort, amit a CPU foglalat közepén is láthatunk.

Nem volt más hátra a hőmérséklet érzékelő helyére egy réz dugó került.

 

Gondoltam egy dögös leszorítót is készítek. Arra törekedtem, hogy a processzort még csak véletlenül se sarkazhassam le, a blokk semmi esetre se mozdulhasson el és a leszorító erő pont a CPU mag felett ébredjen. Bár a fennti képen látható három alumínium rögzítő kinézetéből még nehéz lenne következtetni a használatra, de a következő kép alapján már érthető lesz:

AMD-hez készült, ebben az esetben a Socket462 foglalat körül 4db lyukat találunk, ehhez akartam rögzíteni a hűtőblokkot. A középső, hosszabb lefogó közepén egy dudor van, ez pont a CPU mag fölé esik, így a mag lesarkazásának lehetősége minimális. De ez még nem minden, további ügyeskedéssel megoldottam, hogy a blokk oldal irányban se tudjon elmozdulni, mert a középső alumínium ezt is megoldja. Sőt elfordulni sem tud!

Így fest egy Abit KR7-es alaplapon egy AMD XP 2000+-os CPU felett. A szárnyas anyákkal ugyan gigantikus erővel is le lehetne szorítani, de ennek nem lenne nagy értelme, csak a CPU-t lehetne porrá zúzni. A szárnyas anyákkal érintkező 10x10-as alumínium rögzítőkbe is vájat van, így a középső lefogó lap ebbe akad bele.

A próba során a szokásos alumínium meleg leadó radiátort és a 250l/h-s szivattyút társítottam a blokk mellé. Legtöbb bajom a bilincsekkel volt, mert az autósboltban kaphatót túlságosan nehéz összehúzni. A csavarhúzó nem igazán volt nyerő, 5.5-ös kulcsom meg nem volt, csak 5-ös és 6-os, ami nem igazán volt alkalmas a bilincsek meghúzására, végül egy fogóval oldottam meg a problémát.

2000+-os CPU-t csak egy minimálisan hajtottam túl 1666MHz helyett 1750MHz-en járt, de nem 1.75 Volton, hanem 1.8 Volton. Bár ez az órajel növekedés nem igazán mondható tuningnak, de a feszültség emelés miatt már több hőt termel. Ez a CPU 1789MHz-nél akkor sem ment többet, ha -10 fokosra lehűtöttem (mélyhűtőben lehűtött fagyállóval).

Egyébként, ha már említettem a 2000+-os CPU-t, akkor tennék egy megjegyzést. Nekem úgy tűnik, hogy ha csak nem valami hiper-szuper szerencsés CPU-val van dolgunk, hogy az AMD XP technológiai határa kb. 1800MHz-et tesz lehetővé, majd a 2100+ és nagyobb CPU-k már elvileg nem ezzel a 2000+-nál alkalmazott technológiával készülnek. Ez azt jelenti, hogy mivel a szorzót kis munka árán módosíthatunk egy 1500+-os CPU kb. ugyanazt a frekvencia eredményt érheti el, mint egy 2000+-os. Pl. ezekkel a 2000MHz-et felesleges megcélozni, mert ezt normális körülmények között aligha lehet elérni. (Persze a kisebb frekvenciájú processzor várhatóan alacsonyabb frekvenciát fog elérni a tuning során.)

A bemutatott hűtőrendszerrel a 2000+-os (1666MHz) CPU 1754MHz/1.8 Volton 35-36 fok körül mozgott. Igaz, ha órákon keresztül szinte padló gázon volt a CPU, akkor egyszer a 38 fokot is megütötte, de ez azért egyáltalán nem olyan vészes. Mostanság inkább a csendes gépekre hajtok, de a tuningot sem szeretném mellőzni.

Nos most ilyen blokkot és leszorítót sikerült alkotnom…



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95