FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· Videokártya hűtés
Dátum : 2002-03-02 18:46:34
Szerző : gigahertz


A vörösréz vízhűtők egészen biztosan jobban teljesítenek, mint a sárgarézből, vagy alumíniumból készült társaik. Ám utóbbi két anyagot jóval könnyebb megmunkálni...

Már korábban beszámoltam arról, hogy miként alakítottam át egy ASUS 6800 (Geforce 256) 32M DDR-es videokártyát. Anno először a GPU egy komolyabb hűtőbordát kapott és a memóriákra is hűtőbordát szereltem. Ennek eredményeképpen a komoly tuning elleére is csak kb. 10-12 fokkal folt melegebb a GPU és a memória, mint a hűtőlevegő.

Ám most gondoltam egy nagyot és ha minden összejön, akkor építek egy teljesen vízhűtéses gépet. Pontosabban lesz benne egy elem, amit nem merek és szerintem nem is tanácsos vízhűtésessé varázsolni, ez a PC tápegység.

Ugyan egy CPU vízhűtőblokkját is felszerelhettem volna a GPU-ra (mint ahogy ezt már korábban bemutattam), de most más megoldást választottam.

Néha egy-egy nagyobb overclock oldalon felbukkannak olyan képek, hogy a videokártya memóriáját is vízzel hűtik. Ráadásul legtöbbször egy olyan L alakú hűtővel, amit a panel egyik oldalára szerelt általában 4db memóriát hűtik. Ezek tényleg nagyon csinosak, egészen biztosan sok munka van mögöttük.

Most egy "egyszerűbb" GPU+memória vízhűtést készítettem az említett V6800-as videokártyára. Ennek minden memória modulja ugyanazon az oldalon van, így elegendő 1db nagyobb blokk.

Igen ám, de a GPU 1mm-el magasabb, mint a memória teteje, valamint a memóriánál magasabb alkatrészek is vannak a panelon. Így a hűtőblokk alját úgy kell megmunkálni, hogy a hűtendő eszközök szintkülönbségeit ki kell egyenlíteni, valamint a túl magas alkatrészeknek helyet kell csinálni a hűtőblokk talpában.

Leszedtem az előző léghűtést a kártyáról és egy alumínium darabba labirintus szerű járatot készítettem. A járat 9mm széles és 2.5mm mély. Ez azt jelenti, hogy 22.5 mm2 keresztmetszetben áramolhat majd benne a víz. Összehasonlításul egy 5-ös belső átmérőjű cső keresztmetszete 20 mm2 körül van. Bár sokan jóval vastagabb csonkokat használnak, de ezt most azért mellőztem, mert a vékony anyagba nem tudtam mélyebb járatot készíteni (jó mondjuk lehetett volna vastagabb a kiindulási anyag...), de így is van ahol csak 0.5mm vékony a hűtő alja. Ugyanis a hátulja így néz ki:

A CPU teteje magasabban, van, mint a memória, ezért 1mm mélységben el kellett távolítani az anyagot. Két SMD kondenzátor is útban volt, ezeknek szintén helyet kellett varázsolni. Egy helyen át is fúrtam a hűtőt, ott lesz az egyik rögzítési pont.

A videokártyára ráhelyezve már érthető, hogy miért "haraptam" ki olyan nagy darabokat a szélekből. (Pár nagy kondenzátor és a feszültség stabilizátor is útban volt.)

Erre a hűtőre nem ártana valami fedő... Bár az alumíniumot is lehet forrasztani illetve hegeszteni. Korábban már mindkettővel próbálkoztam, a forrasztás nagyon nehézkes, a hegesztéshez pedig védőgázas hegesztő szükséges…

Az is megoldás lehetett volna, hogy tömítő anyagot teszek körbe és só sok csavarral felrögzítek egy vastag fedőt. De most egy egyszerűbb megoldást választottam. Titanium 5-ös nagy szilárdságú ragasztóval ragasztottam rá a fedőt. Tudni kell erről a ragasztótól, hogy a gyártó szerint alumínium szilárdságú lesz.... tapasztalataim szerint két összeragasztott alu lemez szétszedése esetén inkább azfém szakad szét, mintsem a ragasztó elengedjen, igaz ehhez megfelelő felület előkészítés szükséges.

Egy ilyen fedő került az alu hűtőblokkra. A két átellenes sarkán a beömlő lyukakat láthatjuk, a másik oldalára szögbe két 8-as átmérőjű sárgaréz csonkot forrasztottam.

Kapott némi fekete festéket (alul nem) és egy áltósan elhelyezett lemezzel az GPU hűtőfelfogó lyukai segítségével rögzítetem a hűtőt. Előtte az összes memóriát és a CPU-t is bekentem hővezető pasztával. A rászorításkor ebből viszonylag kipréselődött.

Néha elegendő lett volna két 6-os csonkkal ellátni, de az általam készített CPU hűtőblokk csonkja is 8-as, így nem kell külön csőért rohangálnom. Ezen kívül olyan vékony csőre szinte lehetetlen bilincset szerezni.

Semmiféleképpen nem lenne célszerű a két (CPU és GPU) hűtőblokkot sorbakötni, hisz a videokártya hűtőjében vékonyabb keresztmetszetben áramlik a folyadék, mint a CPU hűtőblokkban. Így vagy egy T csatlakozóval két helyen megcsapolom a CPU hűtőkörét, vagy egy teljesen független hűtőrendszerre kötöm a videokártya hűtését. Ez azért is célszerű lenne, mert ekkor a CPU nem melegíti fel annyira a hűtővizet. Így azzal a második körrel chipsetet és akár az SD vagy DDR 256M-s modulokat is hűthetném. Mindez még a jövő zenéje, mert még nem üzemeltem be ezt a "barkács" videokártya hűtőt.

Megjegyzés:

  1. Különböző fémek összeillesztése + víz hatására érdekes kémiai folyamatok indulnak be. Igazából sosem számolgattam, hogy mennyi idő alatt menne szét a fém. De azt tudom, hogy kb. két évvel ezelőtt raktam össze a Celeron processzoros gépem vízhűtőjét és ott is több helyen különböző fémek találkoznak, de ez azóta sem okozott problémát.
  2. A ragasztóval történő rögzítés legalább olyan jó, mint egy forrasztás. Természetesen nem mindegy mit használnunk, sajnos egy jó ragasztó több ezer forint és ennyi pénzért is csak egy mini adagot kapunk.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95