FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· TAK68
Dátum : 2002-02-23 17:03:25
Szerző : gigahertz


A Global Win ezen alu hűtője legalább olyan jó teljesítményt nyújt, mint a menőnek számító réz hűtők...

Ordasi Tuning

Egyre több gyártó rukkol elő dupla ventilátoros CPU hűtővel, bár ilyenekkel akkor is találkozhattunk, amikor a Celeron 1-es volt a menő processzor. De mára ezek ismételten az előtérbe kerültek, hiszen a 70-80 Wattot disszipáló processzoroknál a jó hűtés kulcsfontosságú.

A Global Win TAK68-es hűtőjét és tartozékait láthatjuk az alábbi képen:

Ez egy duplaventilátoros CPU hűtő. A két oldalán két 60x60mm-es ventilátor fújja a hűtőborda lamellái közé a levegőt.

Az alatt, ahol a hűtőn a papírt láthatjuk hővezető anyag lapul. A hűtő kialakítását tekintve olyan, hogy egy vastagabb alumínium törzs két oldalán vannak a hűtőlapok. A törzs alját kell a CPU magra felhelyezni a jópofának tűnő, de annál hasznosabb lefogóval.

Socket 462 (Athlon, Duron, Athlon XP), Socket 370 (Pentium III, Celeron) foglalatokra erősíthetjük fel. AMD CPU esetén a foglalat szélén 3-3 pöcköt találunk, míg az említett Intel CPU foglalat esetén 2-2 darabot. A "U" alakú rögzítő mindkét megoldást támogatja, igaz Socket 370 esetén 1-1 lyuka üresen marad.

A felső csavarral gyorsan és egyszerűen rögzíthetjük a hűtőt. De ha netán le szeretnénk szerelni a hűtőt, akkor itt sincs könnyű dolgunk, mert a két leszorító nagyon bele tud akadni a foglalat szélén található pöckökbe. Mindenesetre nagyon jó pontnak számít a masszív rögzítés. Erre szükség is van, különösen torony házak esetén, mert súlyos hűtővel van dolgunk és azt a processzormag síkjában kell tartani.

Négy CPU-val teszteltem a hűtőt, íme egy táblázat a hőmérsékletekről:

Intel Celeron 600

Intel Celeron 1200

AMD Athlon1400

AMD Athlon XP 1700+

üresjárati hőmérséklet

26 fok

28 fok

42 fok

36 fok

terhelt hőmérséklet

32 fok

36 fok

52 fok

41 fok

Noha a középső vastagabb alumínium törzs, ami a CPU-t hűti Celeron 1200 (Tualatin) esetén kisebb, mint a fém sapka, ez nem okozott különösebb problémát, hiszen a mag kb. ott is csak akkora, mint egy PIII-es processzornál.

Ezek viszonylag békés hőmérsékletnek számítanak. Pl. egy FOP38-as vagy egy WBK38-as hűtőnél jobb teljesítményt nyújtanak.

Tapasztalataim szerint 4900 RPM körül van a tényleges ventilátor fordulatszám (a dobozán tipikus értéknek a 4700 RPM szerepel). A ventilátorokról a vezeték először egy közösítőbe landol. A közösítő segítségével a két hárompólusú csatlakozóból egy négypólusú lesz, amit közvetlenül a tápegységre csatlakoztathatunk.

De, hogy a ventilátor fordulatszámát is mérni lehessen, egy további hárompólusú csatlakozót az alaplapi FAN csatlakozóra dughatunk, ennek vezetékei az előbb említett közösítőből erednek. Noha két ventilátor van a hűtőn, de csak az egyik fordulatszámmérő vezetéket kötötték be.

Tapasztalataim szerint a hűtő olyan erős, hogy ha leállna az egyik ventilátor, még akkor sem megy tönkre a CPU.

Elég sok alaplapnál, ilyen pl. az ASUS A7V, TUSL2, MSI 694T és még sorolhatnám a CPU foglalat így áll:

Más alaplapoknál (KG7 stb.) pedig így:

Az utóbbi esetben álló torony ház esetén a két ventilátor függőlegesen helyezkedik el, míg felette látható CPU foglalat orientáció esetén vízszintesen. Szerencsétlen esetben, ha a táp közel van az alaplap széléhez és a CPU foglalat szintén az alaplap szélén van (utóbbi tipikus), és a CPU foglalat orientációja olyan, hogy a ventilátorok vízszintesen vannak, akkor a felső ventilátor felett egyből a tápegység alja van, így az nem igazán jut levegőhöz.

Eléggé hangosra sikerült ez hűtő, de ennek meg lett az eredménye... eléggé jól lehet alatta tuningolni a processzort (tapasztalataim pl. 1200-at Celeron 1500MHz-re, 1400MHz-es AMD-t 1600MHz-re)

Megjegyzés: Az egyik tesztgépbe, amibe azt a ventilátort beszereltem olyan tápegység volt, ami nem az előlap irányából szívta a levegőt, hanem alulról. Beszereléskor pont a szívó rács elé került CPU hűtő szintén szívó ventilátora. Meglehetősen érdekes hangok kerekedtek, amint a 8cm-es ventilátor a tápegységbe szerette volna szállítani a hűtőlevegőt és a CPU hűtőventilátora pedig onnan akarta szívni. De szerintem ez túlságosan szerencsétlen eset volt.

Összesen 46db feketére eloxált hűtőlappal rendelkezik. A hűtő meglehetősen magas (9.5cm), így csak olyan PC házba szerelhető be, ahol a tápegységet nem a CPU foglalat elé szerelték.

 

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95