FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· Abit KG7 1.85V -> 2V
Dátum : 2002-01-17 18:22:29
Szerző : gigahertz


Tuningolhatóság szempontjából jótékony hatással van az AMD XP processzorokra is a magas core feszültség...

Ordasi tuning

Sokáig keresgéltem az Interneten, hogy miként lehetne az AMD 760-as chippel ellátott ABIT KG7-es alaplapot rábírni arra, hogy a processzor core feszültségét 1.85 Volt fölé lehessen emelni. Ha jól emlékszem karácsony előtt fedeztem fel az Intercool-on a megoldást.

Ott is leírták, de én is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a leírtakért senki nem vállal felelősséget. Bármi tönkremehet (alaplap, processzor stb.) és az alaplap átalakítása után természetesen a garanciának is annyi!

Az átalakítás során egyben az alaplap hőszigetelését is megoldottam. Ugyanis a tegnapi FIX.TV műsorában szerettem volna élőben egy gázhűtésű gépet bemutatni. De ez annyira lehűti a processzort, hogy kellő hőszigetelés hiányában pillanatok alatt jégbe burkolózna minten a CPU foglalat környékén.

Először az alaplap hátulján jelenik meg a jég (tapasztalataim szerint), itt viszonylag egyszerű hőszigetelni:

Ezt a fekete hőszigetelő anyagot klíma boltban vettem, klíma cső hőszigetelőként. Nagyon puha, igen alacsony a fajhője, így ideális hőszigetelő anyag.

A CPU foglalat közepét is ki kellett töltenem hőszigetelő anyaggal:

Nem véletlenül írtam az előbb feltételes módban, hogy a "FIX.TV műsorában szerettem volna" bemutatni, mert végül elmaradt a tegnapi Kreatív Klub a TV-ben. Történt ugyanis, hogy az élő adás előtt kb. 1 perccel a II. kerület nagy részén áramszünet volt, így 45 percig majdnem teljes sötétség uralkodott a stúdióban, csak a vészvilágítás és pár UPS-re kötött PC üzemelt. Majd legközelebb sort kerítünk a hűtés bemutatására, kellő időben meg fog jelenni a hírecske itt az overclock részben.

Térjünk vissza a core feszültség megemelésére. Azt olvastam, hogy két 50kOmos potméter (potenciométer, de a továbbiakban csak potméter), némi vezeték, szigetelőanyag páka, forrasztóón és kézügyesség szükséges.

Kísérleteim során kiderült, hogy 100kOmos potméter is megfelelő (nem csoda, ilyen volt kéznél) és akár 1db is elegendő (ez már érdekes).

Az AGP slot felett találjuk a feszültség stabilizátor vezérlő egységét. Az eredeti 2 potméteres megoldás így fest:

Vagy is a potmétetek csúszkájára csatlakozó lábakat összeforrasztottam és innen egy vezetékkel az párhuzamos port mellett található földelő rézfóliához csatlakoztam.

Ekkor még mindkét potméternek 2-2 lába szabadon van. Kiválasztottam mindkettőből 1-1db-ot és a vezérlőhöz kötöttem 1-1 vezetékkel.

Itt a jobb szélső lábra csatlakozik az egyik vezeték. A másik hasonlóan két IC lábnyi szünet után…

A potméterek közelről:

Piros és kék pöttyel megjelöltem őket az egyszerűség kedvéért. Az előző és az azelőtti képekre is tettem piros és kék pontokat. A fennti képen a piros ponttal jelezett potméter tartozik az IC-s kép piros ponttal jelzett vezetékéhez, a kéknél hasonló a helyzet.

Megfigyeltem, hogy a kék ponttal jelzett potméterre nincs is szükség, úgy is könnyedén módosíthatom a CPU core feszültségét. Ekkor az IC-nél bemutatott piros és kék pöttyel jelölt vezetékek közül a kékre nincs is szükség.

Sőt a piros ponttal jelölt potmétert is megtakaríthatjuk:

Tételezzük fel, hogy azt szeretnénk, hogy ha a BIOSban 1.85 Voltot állítunk be, akkor 2 Voltot kapjon a CPU. Ekkor a piros pöttyel jelölt potméter helyére egy 33kOhmos ellenállást is forraszthatunk.

Természetesen a módosítás után a BIOSban a beállítható feszültségek (CPU Soft Menu) listáján nem jelenik meg 1.85 Voltnál nagyobb feszültség. Hanem ha az említett 33kOmos ellenállással turbósítjuk fel az IC-t, akkor 0.15 Voltot hozzá kell adni a beállított feszültséghez. De a BIOS hardver monitorozó részében, ahol a feszültségeket, hőmérsékleteket és a ventilátorok fordulatszámát kijelzi, már a helyes core feszültség látható.

Én AMD XP processzorral próbáltam. Egy biztos, a 2 Voltot nem köszönte meg a CPU, elképesztően melegedett. Vízhűtéssel sem egyszerű hűteni, a próba során 1790MHz-en ment a módosítás után az 1600+-os (1400MHz) AMD XP. Amikor csak 1.85 Voltig tudtam emelni a feszültséget, akkor 1666MHz környékén volt csak stabil. (Mindez "mezei" vízhűtéssel értendő.)

Léghűtéssel egészen biztosan nem merném kipróbálni ezt az extrém feszültségemelési módszert, egy egyszerűbb hűtővel szinte biztos a CPU tönkremenetele. Egy drága rézbetétes 8000 RPM-es hűtővel már lehetne kísérletezni, saccra a 55-65 fokos tartományban, ami az AMD XP-nél már soknak számít, főleg a 65 fok.

Jó tanács: aki az ellenjavallatok ellenére végrehajtja a módosítást és a potméteres megoldást választja, az a beforrasztás előtt tekerje középállásba a100kOmos potmétereket, mert ha ezt nem tesszük, akkor kapásból 50% esélyünk van arra, hogy az első bekapcsoláskor kapásból 5 Voltot kap a CPU, aminek a következményeit gondolom nem kell ragoznom…

 

 


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Abit KG7


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95