FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· Szellőcske
Dátum : 2001-12-31 18:44:39
Szerző : gigahertz


Vízhűtésű gép esetén a CPU körül szinte megszűnik a légáramlás, ez nem túl kedvező, de van megoldás...

A vízhűtés igazán rejtelmes dolog. Most egy olyan tényezőről lesz szó, ami minden vízhűtésű gépnél érdemes kipróbálni. Nevezetesen a CPU ventilátor hiánya érdekesen módosítja a CPU hőmérsékletét. Konkrétan arra gondolok, hogy a processzor foglalat környékén elhelyezkedő eszközök légmozgás hiányában magasabb CPU hőmérsékletet eredményeznek. Nos ez egy kicsit furcsa, nézzünk egy konkrét példát:

Egy ABIT KG7 + AMD XP 1700+ párosítást vízhűtésűvé varázsoltam, az általam készített egységgel. Most nem szereltem be egy PC házba egyszerűen az asztalon összeraktam. A hűtőrendszer 4 fő egységből áll, a szivattyúból, a meleg leadó radiátorból, CPU hűtőblokkból és a nyomáscsökkentő vagy kiegyenlítő egységből. Természetesen a csövekről és a bilincsekről sem szabad megfeledkezni.

Feltöltöttem a hűtőrendszert. Egyszerűen a szivattyút beleraktam egy műanyag edénybe, amibe kb. 1 liter vizet töltöttem. Bekapcsoltam a szivattyút, és megvártam, míg hogy az összes buborék távozik. Utána visszaszereltem a szivattyú szívó csövére a csövet és ekkor minden úgy nézett ki, mint az első képen.

A meleg leadó radiátor középső csonkára egy vékony cső került. A csőben kb. 5cm magasan áll a víz, felette levegő van. Nyílván a levegő összenyomható, így ha pár köbcentit tágul a folyadék, akkor a nyomás nem szökik az egekbe...

A rendszer indításkor 24 fokos CPU hőmérsékletet mutatott a BIOS monitorozó része. Természetesen ez a hőmérséklet idővel növekszik. A Windows indítása után padlógázra kapcsoltam a CPU-t a CPU stability programmal, a CPU warming (CPU melegítés) funkcióval és a CPUCool programmal mértem a hőmérsékletet. Bár egyéb CPU hőmérsékletmérő programot is használhattam volna, de ezt nagyon megkedveltem, ráadásul a grafikus megjelenítést is támogatja.

Majdnem másfél órán át futott a teszt. A grafikonon kék vonal arról tanúskodik, hogy a CPU kihasználtsága valóban 100% volt. De nézzük egy picit nagyobba:

A zöld görbe jelöli, hogy időben miként változott a CPU hőmérséklete. Mielőtt ezt kielemeznénk hozzá kell tennem, hogy a meleg leadó radiátor mindkét oldalára 1-1 8cm-es ventilátort szereltem. Ezeket sorba kötöttem, így ezek 6 Voltot kaptak, gyakorlatilag néma csendben dolgoztak, valamint a CPU foglalat melle egy 6cm-es ventilátort tettem. Utóbbinak a piros színű tápvezetékébe egy 150 Ohmos ellenállást is beiktattam, hogy ez is csendes legyen.

Nézzük a grafikon 1-es pontig terjedő szakaszát. Ekkor a meleg leadó radiátor mindkét oldalán működtek a ventilátorok, de a CPU mellett (a fennti képen látható) ventilátor állt. 32 fokos hőmérsékletet mutatott hőmérséklet mérő program a CPU 100%-os terhelése mellett. A görbe ezen szakasza gyakorlatilag vízszintes, tehát hiába dolgozik maximális teljesítménnyel a CPU a hűtőrendszer bírja a terhelést.

A 1-2-es jelzéssel ellátott szakasz során a meleg leadó egységen kikapcsoltam a ventilátort, így a víz hőmérséklete emelkedhet, hiszen alacsonyabb légáram mellett magasabb hőmérséklet szükséges az adott teljesítmény leadásához. Amikor 40 fokot mutatott a CPU hőmérő, akkor a víz kb. 35 fokos volt, de tovább már nem emelkedett, csak a mutatott CPU hőmérséklet. Úgy 43 fok környékén bekapcsoltam a CPU foglalat mellé letett 6cm-es immáron alacsony fordulatszámú 6cm-es ventilátort.

A kis ventilátor bekapcsolásának az lett az eredménye, hogy a CPU hőmérséklet 39 fokra lecsökkent lásd 2-3-as szakaszt. Olyan minimális volt a végmozgás, hogy kézzel alig lehetett érezni (a 2db 8cm-es ventilátor továbbra is ki volt kapcsolva). Végülis ezért írtam ezt a cikket, hogy mindenki lássa, hogy CPU hőmérséklet mérés milyen "különös" dolog. Senki ne gondolja, hogy a pici ventilátor a blokkot hűtötte, hiszen az nem okozna ilyen mértékű hőmérséklet csökkenést.

Nosza megismételtem még egyszer a kísérletet, a kis ventilátort lekapcsoltam és hagytam, hogy egy kicsit emelkedjen a CPU hőmérséklet (a víz hőmérséklete a 6cm-es ventilátortól teljesen független volt). A kikapcsolás eredményét a 3-4-es szakaszon láthatjuk.

Miután lekapcsoltam a kis ventilátort a mutatott CPU hőmérséklet ismét lecsökkent (lásd 4-5 szakaszt), úgy mint az előbb (2-3-as szakasz). Tehát a CPU környéki minimális légmozgás ilyen hatással van a CPU hőmérsékletére. Hőszigetelő anyaggal is beborítottam a CPU hűtőblokkját, hogy azt ott még véletlenül se legyen hőleadás, az eredmény hasonló volt. Így én arra tippelek, hogy a melegedő alkatrészek felfűtik a panel réz fóliáját, ami egy picit a CPU hőmérőt is felmelegíti.

Az 5-6-al jelzett szakaszokon hosszabb időn keresztül álltak a ventilátorok, így a mutatott hőmérséklet tovább emelkedett. De gyanítom, hogy ennek már nem sok köze van a tényleges CPU hőmérséklethez, hiszen a blokk, hűtővíz, meleg leadó hőmérséklete nem növekedett. Nyílván ez nem attól függ, hogy milyen kialakítású egy vízhűtő rendszer, hanem sokkal inkább alaplapfüggő. Nyílván az alaplapok gyártói joggal feltételezték, hogy senki nem mellőzi a CPU ventilátort és zajban akar élni. Én a tuningon kívül a csendet is szeretem, így inkább mellőzöm a léghűtőket. Bár egy iszonyúan felturbózott léghűtő is lehet nagyon jó, de pl. éjszaka letöltés közben valahogy mégsem szimpatikus...

Végül a 6-os ponttól kezdődően újból bekapcsoltam a két 8cm-es ventilátort és a hőmérséklet ismét az indulási hőmérsékletre csökkent, miközben a CPU végig 100%-os terheltséggel dolgozott és olyan hangja volt, mint egy 486-os hűtőnek :-)

Így érdemes minden vízhűtésű gépnél az említett 6cm-es ventilátor hatását kipróbálni. Akkor is, ha úgy érezzük, hogy a CPU környékén semmi sem olyan forró, hogy ez indokolt lenne. Mert a tesztben szereplő KG7-es alkatrészei sem forrósodtak fel és mégis....

A 32 fokos csúcshőmérséklet szerintem elfogadható. Az bizonyos, hogy hűtőblokk és a mag között némi csatolási veszteség lép fel, ami kb. 5 fok (AMD XP). Ezen nem igazán tudunk segíteni, hiába lenne a blokk pl. ezüstből, vagy locsolócső vastagságú járatokkal lene ellátva. A szobában rendszerint 23-24 fokos levegőre számíthatunk, így a 32-5-23 azaz a 4 fokos levegő-hűtő közötti hőmérséklet csökkentés lehet a cél. De ha belegondolunk ez már nem éri meg igazán, hiszen pl. a CPU tuningolhatósága szempontjából nem számít sokat pl. 2 fokos hőmérséklet csökkenés.

Mivel 2001-ben ez az utolsó overclock cikk, így mindenkinek Boldog és Tuningokban Gazdag Új Esztendőt Kívánok!



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95