FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· AMD XP tuning
Dátum : 2001-11-24 16:50:36
Szerző : gigahertz


Alaposan megnehezítette a szorzó váltást az AMD az XP CPU-nál, de némi türelem és néhány különös anyag felhasználásával megoldható. Sajnos, "felszerelés" nékül sok szenvedéssel jár...

Az AMD Athlon XP tuningja különösen érdekesnek ígérkezik. A CPU tuningnál elsősorban az FSB, szorzó és feszültség állításról beszélhetünk. A jelenlegi Intel processzoroknál a szorzó állítása eleve kizárt, AMD-nél lehetséges, bár a jelenlegi XP-nél ezt nagyon megnehezítették.

Amikor először olvastam az XP szorzójának módosításáról, nagyon egyszerűnek látszott... mint kiderült egyáltalán nem az. A korábbi Athlon Thunderbird és Duron processzoroknál 4-4 pontot össze kellett kötni, pl. grafit ceruzával vagy folyékony ezüsttel. Nos lényegében itt is így kell eljárni, csak 5-5 pontot kell összekötni, de ez az egyszerűnek látszó művelet komoly akadályokba ütközik és ez szó szerint értendő!

Nézzük az Athlon XP processzort (eXtra Perfomance):

Bár a XP hordozója meglehetősen sötét, azért így is látszik, hogy ott ahol lézerrel levágták az "L" hidakat ott kvázi megszenesedett a hordozó. Ennek a processzornak a hordozója már nem kerámiából van! Szemmel látható módon a processzor mag környékéről eltűntek az ellenállások és egyéb SMD alkatrészek. A processzor magja is egy kicsivel nagyobb, a hasznos felület 8 négyzet milliméterrel nagyobb (így már nem 37 hanem 37.5 millió tranzisztort tartalmaz, 0.18 mikronos technológiával készült). Mielőtt a szorzó megváltoztatásához nekiesünk fontosnak tartom megjegyezni, hogy a korábbi rézből készült lesarkazásgátló nem használható!!! A réz lesarkazásgátló "akkora zárlatot okoz, mint ide Denver"! Ugyanis több helyen hozzá ér az "L" jelzésű hidakhoz, ez rövid úton az alaplap halálához vezet... (Ha valaki korábban telefonkártyából készített ilyen lesarkazásgátlót /én is ezt tettem/ az használható, hiszen a műanyaggal nehéz lenne zárlatot okozni.)

Ezen a képen már látszik, hogy hol kell összekötni az L1 jelzésű hidakat, amit gyárilag elvágtak, hogy az alaplap ne tudja megváltoztatni a szorzót. Nézzük meg közelebbről:

Most nem az L1 hanem az L2 és L9 rész nagyítottam ki, de a lényeg ugyanaz. Az első poén az, hogy az a barna fedőréteg, amit látunk igen vékony és alatta egy földelő (test) réteg található. A processzor feliratai (itt nem csak az L1... feliratokra, hanem az ADM és "ASSAMBLED IN MALASYA" feliratra is gondolok) össze vannak kötve ezzel a földelő réteggel.

És most jön a poén: úgy vágták át "L" hidakat, hogy a vágás mély és ha valaki össze akarja pl. ceruzával pontosabban grafittal kötni ezeket, akkor sikeresen minden pontot összeköt a földelő réteggel is. Először én is ezt tettem, azzal a különbséggel, hogy pillanatok alatt beláttam, hogy a kettő között található árok miatt nem lehet grafitozni (vagy legalább is nem könnyű), így marad a folyékony ezüst. Ezt pl. az autók hátsó szélvédő fűtésének javításához használják. 5 grammos kiszerelés már 2000 Ft felett van...

Összekötöttem az L1 és L3 "hidakat" (mint kiderült az utóbbinak nincs jelentősége), de a szorzó továbbra sem változott meg, így megpróbáltam eltávolítani az ezüst réteget, ez több-kevesebb sikerrel sikerült:

Gyanús volt, hogy a szorzó nem változott meg.. ekkor döbbentem rá, hogy elkövettem azt a hibát, amit az előbb leírtam, nevezetesen az ezüsttel nem csak összekötöttem a 5 pár L1 pontot, hanem egyúttal az árkoknál található földelő réteggel össze is kötöttem.

Így kinagyítva nem tűnik túl nagy problémának a megfelelő pontok összekötése, de ezek a valóságban nagyon közel vannak, árkok nélkül is elég nehéz lenne összekötni.

Közben véletlenül kiderült, hogy az általam alkalmazott folyékony ezüst egyáltalán nem vezeti az áramot. Először azt hittem, hogy csak akkor vezet, ha megszárad, de mint kiderült akkor sem. Már azon a ponton voltam, hogy veszek még egy adagot, amikor gondoltam egy nagyot és el kezdtem rázni kis üveget, először ez sem segített, míg rájöttem arra, hogy az üveg belső faláról le kell vakarni az ezüstös réteget, amikor ez sikerült végre elektromosan vezető lett az folyékony ezüst.

No most már csak az árkok betömése van hátra... így el lehet érni, hogy az összekötő pl. ezüst réteg csak a szemközti pontokat kösse össze és ne éritkezzen a földelő réteggel. A legegyszerűbb megoldásnak a lakkfilc ígérkezett:

Ezt úgy készítettem, hogy szigetelő szalaggal leragasztottam a 5-5 pontot és a köztes részt lefestettem a lakkfilccel. Noha így szemre ez nem tűnik valami szép megoldásnak, de ez a sokadik művelet eredménye, voltak ennél sokkal jobban elmaszatolódott csíkok is. A lakkfilc elég vastag réteget képez ahhoz, hogy össze lehessen kötni a L1 pontokat úgy, hogy azok a földelő réteggel ne érintkezzenek. A megoldás legnagyobb problémája, hogy a lakkfilc viszonylag híg és vastag rétegben könnyen folyik. Pl. befolyik a szigetelőszalag éle alá és rákerül az L1 pontokra és utána nem igazán lehet összekötni az összekötendőket... Kb. 10-12x pórbáloztam, a szorzó állítása az ezüstözés után sem sikerült.

Úgy is próbáltam, hogy rácsot készítettem (az alábbi képről még egy kereszt irányú csík hiányzik):

Eléggé babra munka volt, de ez sem sikerült igazán jól. Végül az igazán jó megoldás:

A fehér műanyag "bödönbe" folyékony műanyag van. Mellette a kis üvegcsében némi folyékony ezüst. Ezek kívül szükség volt még egy zsilett pengére és egy darab sodrott vezetékre. (A képen látható még egy 5.25" takaró lap hátulja. Erre foltokat festettem a folyékony ezüstből, tesztelve, hogy az aktuális réteg vezet-e vagy sem, ehhez még egy ellenállásmérő műszerre is szükség volt.)

Arra törekedtem, hogy az árkok úgy legyenek feltöltve folyékony műanyaggal, hogy végeredményben egyenletes legyen ez út az egyik L1 ponttól a másikig. A folyékony műanyag ilyen térfogat mellett nagyon gyorsan szárad, kb. 2 perc alatt elég jól megköt. Utána a zsilett penge élével levágtam a felesleget, így szemre sík lett a felület. De a szkennerrel történő nagyítás során kiderült, hogy a felesleg levágása után az árokból is darabkák távoztak. Ennek kezdetben nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget, de amikor összekötöttem az L1 részt, a szorzót ismételten nem lehetett megváltoztatni...

Két délutánom ment rá, mire egy csúnya, de működőképest megoldás keletkezett. A csúnyaság oka főleg az volt, hogy egyszer egy kb. fél órán át nem tettem vissza a folyékony ezüst üvegcséjére a kupakot és a benne található lötty lekvár sűrűségű lett:

Nos ez egy igai 3D-s huzalozás... Érdemes megfigyelni, hogy miután feltöltöttem az árkokat a narancssárga folyékony műanyaggal egy keresztirányú csíkot is elhelyeztem. Így sikerült megakadályozni, hogy az ezüst réteg hozzáérjen a földelő réteghez. Végül, hogy kevésbé legyen sérülékeny tettem rá még egy kis folyékony műanyagot, úgy már "szép" is volt és működött is.

A sodrott erekből készült dót szerepe: Leszedtem egy darabon a vezetékről a szigetelést és kiválasztottam egy vékony szálat. Ezt belemártottam a folyékony műanyagba, ezzel vittem fel a műanyag réteget. Az ezüst réteget is ilyen drótszálas megoldással hordtam fel!

Minden kísérlet után ellenőriztem, hogy sikerült-e a huzalozás, a következő módszerrel:

A cikk elején említettem, hogy a CPU feliratai (AMD és ASSAMBLED IN MALASYA felirat is) földelve vannak. Amikor még nincs összekötve a 5 pár L1 pont, akkor a fenti képen a pirossal jelölt pontok és a CPU tetején található betűk között 1 kOhmot kell mérni ellenállásmérővel! Ezzel nem lesz probléma, hiszen erről gyárilag gondoskodtak. A felső kékkel jelölt pontok és a "betűk" között végtelen nagy ellenállást mérhetünk. (Hogy világos legyen: kiválasztottam az AMD felirat D betűjét, ide érintettem az ellenállás mérő egyik pontját. A másik pontját először kékkel, majd pirossal jelölt ponthoz.)

Akkor van helyesen összekötve a 5 pár L1-es pont ha az előbbi képen zölddel jelölt hidak és az előbb említett pl. D betű között 1 kOmot mérünk! Ha pl. 0.5, 0.3, 0.25 0.1 kOhm lenne az eredmény, akkor egy vagy több szomszédos híd között zárlat van! Ha közel 0 Ohm az eredmény, akkor az árkok szigetelése nem sikerült és az összekötő ezüst réteg hozzáér a földeléshez!!! Ezt az 1 kOhm-os mérést mind az 5db hídnál érdemes elvégezni. Mivel ezek rendkívül közel vannak és az ellenállásmérő mérőfeje sokszor túl nagy, ezért én a mérőfejet a zsilett pengéhez fogtam és penge élével értem az ezüst réteghez. Egy biztos, akinek remeg a keze hozzá se kezdjen...

Eredetileg "1600+"-os AMD XP 1400MHz-en ketyeg, táblázatosan a jelzések és frekvenciák:

Jelzés

Valóságos frekvencia

1500+

1.33 GHz

1600+

1.40 GHz

1700+

1.46 GHz

1800+

1.53 GHz

1900+

1.60 GHz

Tehát noha a jelzés 100MHz-es lépésekben változik, de a tényleges frekvencia csak 66.5MHz-es lépésekben!

A XP tuning során ez a CPU állt rendelkezésre:

1600+-os, AGKGA sorozatú. Jelenleg ez a menő sorozat, olyan, mint anno az AXIA volt a Thunderbird processzornál. Az AX1600DMT3C sornál a 3-as szám is elvileg fontos, állítólag ha 6-os vagy 9-es van a helyén, akkor nem annyira húzható, de ezeket nem próbáltam még... mert mind ilyen sorozatú volt.

Ez volt a maximum amit ki lehetett préselni ebből XP-ből:

Felettébb érdekesnek találtam, hogy a feszültség emelés szinte semmit nem számított, alapfeszültségen is hozza ezt a frekvenciát. Amikor a feszültséget emeltem, akkor sem ment jobban. Mint látható, ehhez 12-es szorzóra és 138MHz-es FSB-re volt szükség. Ha csak 133MHz lett volna az FSB, akkor 1900+-osnak jelzi a CPU-t az alaplap (két alaplapban próbáltam: Abit KG7 DDR és MSI K7T266 Pro2). Egyiben sem érte el az 1700MHz-et, a win boot, már nem volt sikeres.

Az 1600MHz-et az eredeti 10.5-ös szorzóval is elérte, de ekkor 152MHz-es FSB-re volt szükség, de ezt az adott DDR memória Turbó módban már nem bírta, csak normál beállítással. Nyílván nem az FSB korlátozta 12-es szorzó esetén a frekvenciát, hanem egyszerűen a proci már nem volt többre képes.

Az alábbi méréseket 1600MHz-en, 1900+-os beállítás mellett végeztem el, amikor a memória Turbó módban volt, íme a SiSoft Sandra CPU benchmark-ja:

és a multimedia benchmark:

Nyílván ez a két mérés nem függ az alaplaptól, de pl. a memória/CPU átviteli sebesség igen. Mivel a gyártó olyan sok szépet ír a CPU-ról, főleg arról, hogy a cache milyen trükkökkel lett felturbósítva. (Hardveresen figyelik a memóriát és a sokszor használt adatok kapásból a betöltődnek a cache-be. Mindez csak akkor nyerő, ha ez a kis cahce töltögető egység jól saccol, hiszen így megspórolható a memória késleltetési ideje. Ha nagy a találati arány, akkor iszonyú gyorsulás érhető le! SSE utasításokkal sincs már probléma, hiszen támogatja.)

Tuning szempontból még az is érdekes, lehet, hogy végre van beépített hőmérsékletérzékelő dióda a CPU magban, így nem kell a CPU mögül saccolni. Ugyanakkor szegény felhasználó nem nagyon tudja CPU csere után, hogy most a CPU mögötti hőmérsékletet méri a hagyományos termisztorral, vagy a belső dióda által mért dolgokat látja. Van olyan alaplap, ahol azt jumperrel állítani lehet, van olyan, mely figyelmen kívül hagyja a belső diódát és van olyan, ami mindkettőt méri.

Tehát amikor arról beszélünk, hogy XY menet közben lekapta a CPU-ról a hűtőt és semmi sem égett le, akkor ha AMD CPU-ról van szó és nem valami ősrégi típus, akkor az XP volt... (No ez az a dolog, amint nem fogok kipróbálni..., persze véletlenül már kipróbáltam AMD 1.2-es Thunderbird procival, ennek eredményeképpen 5-6 másodperces működés után leégett a CPU. Itt jegyzem meg, hogy amikor a PC-ben matatunk ne legyünk lusták áramtalanítani a gépet, mert az nem elég ha kikapcsoljuk. Több gép bekapcsol, pl. ha a videokártyát betesszük a gép kikapcsolt állapotában, hiszen ekkor a tápegység csak készenlétben van, ha éppen akkor nincs hűtő a CPU-n, akkor miután kikapcsoltuk a gépet egyből indulhatunk processzort venni...)

Pl. MPEG kódolásnál/dekódolásnál, rederelésnél fontos szerepe lehet CPU frekvenciának, hiszen ezek a műveletek sokszor órákig tartanak, persze az időtartam a feldolgozandó adatok mennyiségétől függ. Már egy ideje tesztelem a különböző CPU-kat, hogy a Flask nevezetű programmal mennyi idő alatt képesek ugyanazt a *.vob kiterjesztésú 35MBytos fájlt DivX MPEG 4-be konvertálni:

Ez az én jelenlegi rekordom. Aki ki szeretné próbálni, hogy az ő képe mire képes, az innen letöltheti a teszthez szükséges három programot (Falsk, DivX és a teszt *.vob file). Eddig 1 perc 17 másodperccel egy Celeron 1200-as processzor vezetett 1500MHz-en. Most ezt az 1 perces rekordot kell megdönteni (a barátomnak sikerült egy 2.2GHz-re húzott P4-es 54 másodperc). Az 1600MHz-en járó 1900+-os XP kereken 1 perc alatt végzett! Ez azt jelenti, hogy a 600MHz-el nagyobb frekvencián járó P4-es (RAMBUS) 10%-al volt gyorsabb az adott XP-nél, noha a 600MHz-es fölény százalékban 37.5%-ot jelent.

Ez a mérés és a mások által készített eredmény is alátámasztja azt, amint a www.athlonxp.com-on olvashatunk, miszerint 15-20%-al gyorsabb az XP az alkalmazások többségében, mint a P4 ugyanazon a névleges frekvencián. És itt most nem a tényleges frekvenciát értem, hanem pl. a pl. 1.9GHz-es P4 kontra XP 1900+-t. (De azt azért tegyük hozzá, hogy ez a különbség nemsokára sokkal kisebb lesz, hiszen egyre több programot a P4 új utasításkészletére optimalizálnak, ami ugye az AMD-ből hiányozni fog....)

Végül pár szó a hőmérsékletről először vízhűtéssel:

1600MHz-en alapfeszültségen (ami az 1900+-os XP-nek felel meg) nyugalomban a 30-32 fok teljesen békésérték, míg padlógáz esetén 35-36 fok környéke is elfogadható. Elvileg 20%-al kevésbé melegszik, mint előde, ami számszerűleg annyit jelent, hogy kb. 10 fokkal alacsonyabb hőmérsékletre számíthatunk, mint azt egy Thunderbird processzornál megszokhattunk. (Ez léghűtés esetén is igaz.)

Léghűtés esetén (Cool 122 és 122+-al próbáltam) is az 50 fok simán tartható (22 fokos levegő és jó házszellőzés mellett).

És végül, ha valaki a CPU-n szeretné átállítani a szorzót, akkor erre a táblázatra szüksége lesz:

Szorzó
L3/1
L3/2
L3/3
L3/4
L4/1
L4/2
L4/3
L4/4
12.5
X
X
I
I
I
I
X
X
12
I
X
X
I
I
I
X
X
11.5
X
I
I
X
I
I
X
X
11
I
I
X
X
I
I
X
X
10.5
X
X
I
I
I
I
X
X
10
I
X
X
I
X
X
I
I
9.5
X
I
I
X
X
X
I
I
9
I
I
X
X
X
X
I
I
8.5
X
X
I
I
I
X
X
I
8
I
X
X
I
I
X
X
I
7.5
X
I
I
X
I
X
X
I

(Minden esetben L10/1=I és L10/2=X. Az Lx/1..4 sorszámozás a ponttól kezdődik!)

X jelentése: elvágva

I jelentése: összekötve

A feszültség állítás az L11-es lábakkal történik, ennek a "kódtáblázata":

Feszültség
L11/1
L11/2
L11/3
L11/4
L11/5
1.850 Volt
I
I
I
I
I
1.825 Volt
I
I
I
I
X
1.800 Volt
I
I
I
X
I
1.775 Volt
I
I
I
X
X
1.750 Volt
I
I
X
I
I
1.700Volt
I
I
X
I
X
1.675 Volt
I
I
X
X
I
1.650 Volt
I
I
X
X
X
1.625 Volt
I
X
I
I
I
1.600 Volt
I
X
I
I
X
1.575 Volt
I
X
I
X
I
1.550 Volt
I
X
I
X
X
1.535 Volt
I
X
X
I
I
1.500 Volt
I
X
X
I
X
1.475 Volt
I
X
X
X
X

Szponzor : Demostudio



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95