FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· GPU feszültség
Dátum : 2001-10-31 18:40:42
Szerző : gigahertz


Vajon érdemes megváltoztatni a GPU feszültségét. Jó kérdés, kevesen próbálták, vajon miért?

Ha figyelmesen szemügyre veszünk egy videokártyát, akkor szinte mindegyiken felfedezünk egy érdekes félvezetőt:

Kb. 10x10x5mm-es, az egyik oldala fémből van, amit a panel rézfóliájára forrasztottak. Rendszerint 3, 5 vagy 6 kivezetéssel rendelkezik. A fenti képen pirossal megjelöltem, hogy pl. egy Geforce 256-os videokártyán hol találjuk.

Ez a ki áramkör a felelős a GPU feszültség ellátásáért. Nagyon jól tudjuk, hogy a CPU túlhúzásának szinte elengedhetetlen lépése a feszültség megemelése. 20%-al magasabb feszültségen (megfelelő hűtés esetén) még nem szokott tönkremenni a processzor. Ekkor magasabb FSB-t is elvileg (általában), mint alapfeszültségen.

Úgy tűnik, hogy nagyon hasonló a helyzet a videokártátyák esetén is. Bár itt a feszültséget kizárólag hardveres beavatkozással tudjuk módosítani. Sajnos a neten erről igen szerény a dokumentáció és nagyon kevesen valósították meg, vagy legalábbis nem nagyon publikálták. Egyedül az overclockers.com-on találtam egy a témához kapcsolódó képet:

Itt is megjelöltem a stabilizátor áramkört. A képen látható (Geforce 3) kártyánál a három kivezetéssel rendelkező feszültség szabályzóhoz tartozó vezérlő áramkörbe piszkáltak bele. Így az 1.5 Volt helyett 1.82Voltot kapott a GPU, igaz egyből sokkal durvább hűtésre volt szükség.

Általában 1.5 és 2 Voltos GPU feszültség terjedt el. Ha belegondolunk, hogy pl. egy 166MHz-en hajtott GPU általában 200-210MHz-re feszültségemelés nélkül felhúzható, akkor elgondolkodhatunk azon, mire lenne képes 10-15 vagy 20%-os extra feszültséggel (a füst sincs kizárva…). Ez azért is érdekes, mert egy gép 3D-s teljesítményén nagyon sokat segít a videokártya tuning.

Egyből azon is felmerülhet bennünk, hogy a memóriáknak se ártana némi feszültség emelés, de ez sokkal bonyolultabb, mint a GPU feszültségszabályzó áramkörének a megbabrálása. (Ezekre ekkor hűtőborda kell, a 3.3 Voltos memóriák 4 Voltnál már általában tönkremennek.)

Gőzerővel dolgozok egy olyan megoldáson, ami a videokártyák többségénél lehetővé teszi a feszültség megváltoztatását. De minden segítség jól jön, ha valaki látott már a neten a témába vágó cikket, az itt a fórumba közzétehetné a linket, illetve az ötletét. Alkossunk együtt egy nagyot!

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95