FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· Ventilátor RPM
Dátum : 2001-10-29 09:06:08
Szerző : gigahertz


Három alkatrész segítségével egyszerűen, de nagyon hatásosan csendesíthetjük gépünket. Igaz kissé rizikós megoldásról van szó

Bár ez a cikk eredetileg a PC tápegységek ventilátorának a csendesítéséről szólt volna, de mivel a CPU ventilátorának a szabályzására is megoldást kínál, így módosítottam az irányvonalat. Annál is inkább mivel a legtöbb esetben a CPU hűtő zaja simán elnyomja a tápegység "berregését".

A cél nagyon egyszerű volt:

Egy olyan olcsó és egyszerű elektronika melyhez egy hőmérsékletérzékelő párosul. Szobahőmérsékleten (22-24 fok) a ventilátor egyáltalán ne forogjon és úgy 40 fokon érje el a maximális fordulatszámot. Noha vannak a fordulatszám állítására szoftverek, de ezek vagy működnek az adott alaplappal vagy nem. De egy hardver 100x jobb erre a célra, hiszen alaplapfüggetlenül használható.

A cikk elején felhívom mindenki figyelmét, hogy mindenki csak saját felelősségére valósíthatja meg az itt leírtakat! Az okozott károkért senki nem vállal felelősséget.

Nézzük mire is lesz szükség. Először is egy termisztorra, én 47 kOmos termisztort szereztem, olyat, ami a hőmérséklet hatására csökkenti az ellenállását:

Itt egy digitális multiméterrel, jelen esetben megmértem a termisztor ellenállását. 20 fokon elvileg 47 kOhmos, nekem 23 fokon 49.8 kOhmot sikerült mérni. Amikor megfogtam a termsztor aprócska fejét, 31 kOmot mutatott a műszer. Vagyis kb. 13 fok hatására kb. 40%-al megváltozott az ellenállása.

Kell még pár apróság:

Legalul egy gyári egység látható (sajnos hazánkban nem lehet ilyet kapni). Ez is azt tudja, mint amit leírtam, vagyis a rákapcsolt ventilátor szobahőmérsékleten nem forog, míg kb. 45 fokon eléri a ventilátor a teljes fordulatszámot. Egy ilyen elektronika kb. 150mA-el terhelhető. Erre érdemes a ventilátor kiválasztásánál figyelni. Ha nagyobb áramra van szükség, akkor egyszerűen nagyobb tranzisztort kell alkalmazni. És ezzel elértünk a felső sorban kiállított alkatrészekhez. Jobboldalon egy 4.7 kOmos trimer potméter látható (potenciométer). Mellette egy BC 413C típusú tranzisztor. Ha így áll, mint a képen, akkor balról jobbra a lábkiosztása: kollektor, bázis, emitter. És végül ismét láthatjuk az aprócska 20 fokon 47 kOmos termisztort. (Nagyobb áram esetén a BC 413C tranzisztor helyett BC 301-es eszközt alkalmaznék.)

A kísérlet során nem készítettem panelt, egyszerűen a levegőbe, mint egy pók összeraktam. Annak érdekében, hogy ne okozzon zárlatot szigetelő szalaggal betekertem. Majd, amikor kiderült, hogy milyen szuperül működik, egyszerűen szilikonba beöntöttem a kis elektronikát.

De ne rohanjunk előre, nézzük az elektronikát, eleve nem lehet bonyolult, hiszen csak 3 alkatrészből áll. Itt egyből teljesült az egyszerűség és az olcsóság kritériuma, 300Ft elégséges az alkatrészekre.

(Itt rosszul sikerült összerakni. A két fekete vezetéket meg kellett cserélni a helyes működéshez!)

A teszt során egy 0.12 Amper áramfelvételű 12 Voltos, 8cm-es ventilátor fordulatszám szabályzása volt a fő cél. Ez került bele a tápegységbe (majd később ki). De mint később kiderült, CPU hűtőventilátorok esetén is nagyon jól működik.

Olyan egyszerű az elektronika, hogy kapcsolási rajzot nem is készítettem. Én így csináltam:

1. A ventilátorhoz menő piros színű vezetékről egy kb. 8mm hosszan eltávolítottam a szigetelést. Ezt jelöli az előző képen a piros nyíl. Tehát a piros vezetéket nem vágtam el, csak megcsapoltam!

2. A 8cm-es venti fekete vezetékét elvágtam. A két végét jelölik a zöld nyilak. A tápcsatlakozó felüli végét a tranzisztor emitterére kötöttem, míg a ventilátortól jövő fekete vezetéket a tranzisztor kollektorára.

3. Ahol a piros vezetékről eltávolítottam a szigetelést odaforrasztottam a termisztor egyik kivezetését. (A kivezetései felcserélhetők, mindkét megoldással működik.) Piros nyilacskával jelöltem a képen.

4. A termisztor másik kivezetését a tranzisztor bázisára forrasztottam. Ez a tranzisztor középső "lába". Kék nyíllal jelölve.

5. Utolsó lépésként a potenciométer három kivezetése közül kiválasztottam kettőt (két távolit) és az egyiket a két nyíllal jelölt helyre forrasztottam, a másikat arra a fekete vezetékre, ami a tápkábeltől jön. (Vagyis a ventilátortól jövő fekete vezetékre csak a tranzisztor kollektorára csatlakozik!)

A beállítás elég egyszerű volt: A potenciométert addig tekertem míg le nem állít a ventilátor forgása. Így szobahőmérsékleten meg sem mozdultak a lapátok, amikor megfogtam a kis érzékelőt egyből nekilódult.

A működés röviden a következő: ha nő a termisztor által érzéklet hőmérséklet, akkor a tranzisztor egyre jobban kinyit, kvázi egyre kisebb lesz az ellenállása, így a ventilátor egyre nagyobb feszültséget kap, ennek egyenes következménye a növekvő fordulatszám.

Most már csak arról kellett gondoskodni, hogy a termisztor feje melegedő eszközre legyen ragasztva.

Egyetlen probléma az áramkörrel az, hogy fordulatszámérős ventilátor esetén a fordulatszámmérő vezetéket nem szabad az alaplaphoz csatlakoztatni! Ugyanis így a ventilátor földje nem közös a számítógép testelésével, azaz a nulla volttal.

A tápegység kisfeszültségű hűtőbordájára ragasztva az érzéklelőt azt tapasztaltam, hogy amikor a számítógép (AMD Thunderbird 1535MHz-es) komolyabb feladatot kap, akkor a nagyobb áramfelvétel hatására megemelkedik a tápegységben lévő hűtőborda hőmérséklete. Ezt mérte a termisztor, ennek hatására "fickósabban" kezdett forogni a ventilátor.

De végül kiszereltem a tápegységből pusztán életvédelmi okokból. Egyrészt a nagyfeszültségű hűtőbordára tilos ragasztani, mert ha fémesen hozzáér a hűtőhöz a termisztor kivezetése, akkor a gép majdnem biztosan tönkremegy, valamint én is tartok az áramütéstől (gondolom ezzel sokan így vannak). A kisfeszültségű hűtőborda sem olyan kisfeszültségű. 50 Voltot (csúcsban) simán előfordulhat, ez fémes kontaktus esetén szintén komoly károkat okozhat.

Amikor egy FOP32-es hűtőbordájára szereltem ezt a ventit (igénytelen voltam, ragasztószalaggal rögzítettem rá a ventit, így nem is mutatom meg a képet). Akkor először is nem indult el a gép, mert a FOP hűtője kevés volt a tuning procinak, így 1535MHz-ről visszavettem 1GHz-re. Nos ekkor már vígan működött a számítógép, de gyakorlatilag teljes fordulatszámon működött a ventilátor (11 Voltot kapott, ezt voltmérővel mértem).

Ekkor jutott eszembe, mi lenne a CPUCool programot elindítanám. Nos az eredmény pillanatok alatt érezhető, akarom mondani hallható volt. 1.4%-os terheltséget jelzett a CPUCool, így kb. 2-3 perc alatt jelentősen lecsökkent a ventilátor fordulatszáma.

A megfelelő hűtőborda-ventilátor párosításon sok múlhat, legközelebb ezt is kipróbálom.

Egy biztos, ez a módszer egyáltalán nem csodaszer. Csak akkor veszi vissza az elektronika a fordulatszámot, amikor a CPU terheltsége nagyon alacsony. De van némi értelme, mert ha valaki éjjel nekiereszti a gépet, hogy töltsön le sok száz mega adatot (modem), akkor a CPU terheltsége nagyon alacsony, így a ventilátor feleslegesen teker olyan gyorsan és hangosan. Míg ha valaki játszik, akkor a hangszórók elnyomhatják a zajt.

Egyelőre a vízhűtésű gépek jelentenek kiutat, itt komoly disszipáció (melegedés) esetén is kordába lehet tartani a CPU hőmérsékletét és mindez rendkívül alacsony zajjal jár.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95