FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· PowerBox VI. rész
Dátum : 2001-09-20 20:35:25
Szerző : gigahertz


Egy kis PU hab, némi gipsz, valamint homlokzatfesték és sok türelem. Így készült el a hatcsövű modul hőszigetelése, a tégla

4 nap szorgos munkája meghozta az eredményt. Végre úgy néz ki, hogy sikerült a peltier elemeket szigetelni.

Íme a modul előtte:

Látható, hogy a középső modul erősen deresedik, hiszen ezt hűti mindkét oldalról, a darabonkén 124 Watt hűtőteljesítményű peltier elemek. Az már korábban tapasztaltam, hogy ha csak hungarocell lenne rátéve, akkor a réseken óhatatlanul bejut a levegő, ugyanúgy párásodni, majd deresedni kezd, csak ez akkor nem látszik. Persze mindenfélét ki lehet találni, most én is ezt tettem. Íme a tégla:

Most biztosan mindenki csodálkozik.. tégla? Mi??? Nos én ezt már csak téglának nevezem, mindjárt mindenki megéri az okát.

Először poliuretán (PU) habbal akartam kiönteni az első képen látható hűtőegységet. Ezért először az egészet bevontam műanyaggal, erre nem tapad a PU hab, így ha valami balul üt ki még viszonylag könnyen szét lehet szedni. A probléma az volt, hogy magyar gyártmányú habot vettem. Ez csomós volt, vagy valami hasonló, mert voltak olyan részek, ahol nem szilárdult meg a hab és iszonyúan zárványos lett.

Végül egy másik (német) gyártmányt szereztem, ez már OK volt. Készítettem egy dobozkát, beletettem és kiöntöttem az egészet. De ez sem lett jó, mert ha nem kap elég levegőt a PU hab, akkor nem köt meg rendesen és hatalmas zárványok lesznek benne. Végül levakartam a habot és letettem a modult a földre és rányomtam egy csomó habot. Annak érdekében, hogy nem terjeszkedjen szinte korlátlanul mindenfele 4 kis papír dobozzal behatároltam a hab útját.

Másnap kifaragtam egy kockát a PU habból, ebben volt benne a hatcsövű hűtőmodul. Hát a felülete nem volt túl sima és így ránézésre a levegő is előbb utóbb bejutott volna. Ezért vettem egy csomó gipszet. Bevontam minden oldalát a PU kockának kb. 6-7mm vastagon gipsszel. Ez egy egész délutános feladat volt. Az oka a következő volt:

Vicces dolog volt a gipszes zacskó oldalán, nevezetesen 20 percig bedolgozható. (Mondjuk ezen csodálkoztam, a gipsz gyorsabban szokott kötni.) Kiöntöttem kb. egy kiló gipszet, majd hozzá a vizet, mondván 20 perc alatt tutira be tudom kenni a PU kockát... ja igen... még keverés közben belekötött a keverő fadarab! Nos ennyit a 20 perces bedolgozásról, 1 perc múlva már nem lehet felhordani. Így kis adagokat kevertem, amikor elfogyott megint kevertem egy kicsit.

Nos hősugárzóval megszárítottam az ekkor még kis kockámat és bekentem az egészet Stologén homlokzat festékkel. Ezt házak vakolatára viszik fel, vízlepergető és légzáró tulajdonságú (gyorsan szárad és méreg drága). Már kezd egy kicsit sok építőanyag lenni a PowerBoxban, még a végén be kell vakolni a PC házat J

Amikor mindez megolt újra bevontam az egészet PU habbal, vártam egy napot és ismét kockát faragtam, ezúttal természetesen nagyobbat. Kb. 1.5cm vastagon hagytam meg a habot a gipszen, és ismételten begipszeltem az egészet. Ez első hallásra egyszerűnek tűnik, de sík oldalakat és közel kockát gyártani nem volt egyszerű feladat. A gipsz szintén kb. 1.5cm vastagságú lett. Ilyen állapotban látható az előző képen. Meglehetősen szilárd lett az egész, egyszer leesett az asztalról, semmi baja nem lett!

És, hogy víz és légzáró legyen ismételten egy Stologén réteg következett, ekkor már szép fehér lett az egész. (Először "mezei" festékkel próbálkoztam. De miután megszáradt, nem tapadt rendesen a gipszre és mint egy fóliát le lehetett húzni a gipsz felületéről a festéket.) Nos ezek után kb. olyan mint egy tégla, kinézetre is és súlyilag is.

Igen ám, de a csonkoknál még jobban ügyelni kell a vízhatlanságra, így azok környéket folyékony műanyaggal borítottam be. Ez az a narancssárga anyag, ami a kockán a csövek körül látszik.

Véleményem szerint így már meglehetősen jó a hőszigetelés, és ami még ennél is fontosabb hermetikusan el van zárva a hűtőegység, így a párás/dér esélye meglehetősen kicsi.

A csövek és a szivattyú hőszigetelése viszonylag gyors és egyszerű. Viszont a hűtőblokkot mind a mai napig nem tudtam normálisan bevonni. Mivel a méretek meglehetősen korlátozottak, így a PU habos kiöntés nehézkes lenne (próbáltam nem másodszorra sem sikerült rendesen megoldani... lehet, hogy béna vagyok). Még kipróbálok ezügyben pár dolgot, hátha valamelyik bejön.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
PowerBox VII. rész


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95