FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· Hűtőblokk rögzítés
Dátum : 2001-09-16 19:55:41
Szerző : gigahertz


Ez egy masszív megoldás, igaz némi barkácsolással jár, de ez már csak így van ha tuningolni akarunk...

Nézzük meg röviden, miként készíthetünk AMD processzoros alaplapunkhoz masszív hűtőrögzítőt (sok megoldás van, ez csak egy lehetőség). Jelen esetben az általam készített vízhűtő blokkot rögzítettem fel ezzel a módszerrel. Viszonylag könnyen elkészíthető (első látásra), bár néhány csavarra, szárnyas/mezei anyára, alumínium rúdra, fűrészre, reszelőre, késre és műanyag csőre szükség lesz. Íme mindez egy kupacban:

Nézzük szép sorjában mire is lesz szükségünk:

1.

6db 4-es átmérőjű csavar, 30mm hosszú

2.

1db 20mm széles, 3mm vastag, 75mm hosszú, két 4.5-ös átmérővel ellátott furattal (egymástól 65mm-re)

3.

2db 10x10-es és 46mm-es szakasz. Ebbe a szélektől 5mm-re 4.5-ös átmérőjű furatokat kell fúrni, a közepébe szintén de ott 8mm-es fúróval félig (5mm) be kell süllyeszteni.

4.

8db (színes) műanyag gyűrű

5.

2db 4-es anya

6.

6db 4-es szárnyas anya

A csavarokról és anyákról kár szót vesztegetni. De pl. a (színes) műanyag gyűrű már izgalmas lehet. Ezt legkönnyebben 4-es belső átmérőjű, vastag falu műanyag csőből szeletelhetjük le, kb. 3mm-es szakaszokat. Ezeket majd a csavarok fejei alá kell tenni, illetve távtartóként szolgálnak.

A széles és hosszú (75x20x3) alumínium lefogó fogja a blokkot leszorítani, a többi alkatrész tulajdonképpen arra kell, hogy legyen mihez rögzíteni. 3mm-es vastag anyagnál ne adjuk alább, mert különben könnyen elgörbülhet, vagy ügyesebbek acélból is elkészíthetik.

A legkritikusabb elem a három furattal ellátott 46mm hosszú 10x10-es anyag. A szélső furatok segítségével rögzítjük a szerkezetet az alaplaphoz, a középsőn keresztül rögzítjük az előbb említett hosszú alumínium lapot. Nem könnyű szépre megcsinálni. Nagyon ügyeljünk arra, hogy tiszta és sorja mentes állapotban szereljük be, mert egy apró fémforgács bekapcsoláskor simán tönkreteheti az alaplapot.

Nézzük meg, mit hova kell (lehet) szerelni. Kezdjük a szigetelő gyűrűk szerepével, egyrészt az alaplap hátuljánál kell alkalmazni:

másrészt a másik oldalon ide kell tenni:

Hátul színes gyűrűket használtam, így ott jobban látszik, a CPU oldalán az áttetsző van, így a képen nehezebb felismerni, de ott van a panelon, a csavarra ráhúzva. Az elősőre tulajdonképpen nem lenne szükség (de azér nem árt, mert rugalmas rögzítést biztosít), hiszen ott úgy lett kialakítva a lyuk környéke, hogy a csavar feje elférjen, viszont a másik oldalon távtartó szerepe van. Ugyanis erre az oldalra szerelték az alkatrészeket, és a két 46mm-es 10x10-as alumínium rudacskának nem szabad hozzáérnie ezekhez. Ez a kép talán segít:

Szárnyas anyákkal rögzítettem a 46mm-es alumínium rudacskát, azt mindenáron el kell kerülni, hogy a csavar meghúzásakor ez rányomódjon a panelra, mert akkor hatalmas zárlatot okoz (ezért vannak a műanyag távtartók alatta). A középső furatba normál anyával kell egy 4-es csavart rögzíteni. Azért kell az alumínium rudacskába 8-as fúróval 5mm-es "süllyesztéket" tenni, hogy ennek a csavarnak a feje ne lógjon ki a rudacskából, mert ha ez nem lenne, akkor ez is hozzáérhetne a panelhoz, ami ugye nem egészséges...

A másik oldalra is fel kell szerelni ezt a modult és betehetjük a CPU-t:

Most már csak arra kell vigyázni, hogy amikor a blokkocska felkerül a CPU magra, akkor ne sarkazzuk le. Mivel már gyári lesarkazásvédőt is lehet venni, így most azt alkalmaztam (korábban telefonkártyából volt, de ez nem csak vég, hanem a hőt is vezeti.)

Az alumínium lefogó szintén szárnyas anyákkal lett rögzítve. Önmagában nagyon egyszerűnek néz ki ez a megoldás, de az elkészítése néhány szerszámot és "nyersanyagot" igényel. Kipróbáltam ez szinte elpusztíthatatlan, de nem szabad "rábikázni" a szárnyas anyákat, mert a CPU mag porrá törik és az alaplap is megsérülhet. Így legalább a CPU foglalaton lévő pöcköt nem törhetjük le, bár ez azért nem olyan könnyű, elég erős anyagból van. Néhány léghűtő rugója, annyira erős, hogy már-már néha csodálkozok, hogy a pöcök milyen jól viseli, és tényleg nem törik le. Viszont aki letöri, az szomorkodhat, pláne ha Intel alaplapja van, bár a P4-es alaplapokon már ott vannak ezek a lyukat (ott meg nincs mit letörni)! (Egyébként tudomásom szerint az Acorp szervizben 5000Ft-ért hajlandóak CPU foglalat cserére, így ha a pöcök letört és már semmi nem segít, akkor ez még egy utolsó lehetőség lehet...)

És még pár szó a leszorító erőről. A processzor magja elég kicsi, ráadásul "csúszós" szilikonnal be van kenve (jó esetben), így ne azt nézzük, hogy el tud-e fordulni ezen a blokk, hanem inkább azt oldjuk meg, hogy ne billegjen. Amikor már nem billeg a blokk, utána már felesleges a szárnyas anyákkal rápréselni, mert a CPU mag bizony sérülékeny... A hűtés hatékonysága a normális leszorító erő után már nem javul! Különösen szerencsés az az eset, amikor a csövek a képen látható módon felfele jönnek ki, ráadásul úgy, hogy pont a leszorító lap mellett jönnek fel, így ez megtámasztja a blokkot és nem tud elfordulni, szikla szilárdan a helyén van!!!



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95