FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Események)
·  Megnyílt a CeBIT
·  A svájci kormányzat Novell SUSE Linux szerverekre váltott
·  2,7 milliárd forintos outsourcing megállapodást kötött a MOL és a HP Magyarország
·  A Microsoft bejelentette az Exchange „12” Beta 1 verzióját
·  Macromedia - Cisco szövetség
·  Az econet.hu-é az Ultraweb - megvan az uw domain
·  BoT-rány: A T-Com a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult a Tele2 reklámja miatt
·  A Symantec felvásárolja a Sygate Technologies-t
·  Intel IDF - Az Intel ma ismertette hosszútávú kutatási programját
·  Intel IDF - A digitális technológia átformálja az otthoni szórakoztatást
·  Intel IDF - Intel VIIV Technológia
·  Intel IDF - A mobil innováció és a vezeték nélküli szélessávú technológia lehetőségei
·  Intel IDF - Számítógép szélsőséges időjárási körülmények között is
·  Intel IDF - Az intel vezérigazgatója vázolja az új platform- irányokat
·  A nikefootball.com új számítógépes játékában életre kelnek a futballgépek
·  Partneri kapcsolat a Gamekapocs.hu-val!
·  Zene a zsebben - nyereményjáték (Update!)
·  A térség "legöregebb" számítógépei
·  Az Intel befejezte a 64-bites átállást a legújabb Intel® Celeron® D processzorok bemutatásával
·  Microsoft Research Cambridge - a 21. századi szoftverkutatás új alapjai
· Hírek > Események
· Moore törvénye negyven éves
Dátum : 2005-04-22 11:47:45
Szerző : Daywalker


Negyven évvel ezelőtt egy fiatal mérnök, Gordon Moore, a mikroelektronika hajnalán megfigyelt egy trendet, amely máig meghatározza a 200 milliárd dolláros félvezetőgyártó iparág üzleti stratégiáját.

A megfigyelés (melyet később Moore törvényének neveztek el) azt jósolta, hogy az integrált áramkörök 18 havonta megkétszereződnek, a költségek csökkenése mellett.

Ez a megfigyelés „bátorította” a félvezetőgyártó iparágat a mikroprocesszor (amely a komputerek agyát jelentik), és egyéb olyan integrált áramkör megalkotására, melyek által létrejöhetett a személyi számítógép, az internet, a mobiltelefonok és a videójátékok. A komputer-chipes technológia előnyeit kihasználva élvezhetünk ma filmeket, TV-show-kat, fotóminőségű, realisztikus animált képekkel; olyan autókat, amelyek nagyobb teljesítmény mellett kevésbé szennyezik a környezetet; megtalálhatjuk az elveszett háziállatokat (a beültetett azonosító-chipek által); illetve eligazodhatunk az idegen városokban is (GPS-rendszer segítségével).

„Az Intelnél azon dolgozunk, hogy biztosítsuk, Moore-törvénye továbbra is húzóerőt jelent az iparág számára, a jövőre nézve. A következő 10-15 év kutatási fejlesztéseit már feltérképeztük laboratóriumainkban” – mondta Craig Barrett, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatója. „Nem csak a hagyományos számítástechnikai és kommunikációs szektor folyamatos fejlődését jeleztük előre, de látjuk a jövőt is, ahol a félvezetőgyártási technológiák forradalmasítják az egészségügyi iparágat, a gyerekek oktatását, önmagunk és környezetünk védelmét, és az egyre bonyolultabb világban mindennapi tevékenységeink kezelését. A szilíciumos chipek továbbra is biztosítják ezen jövőbeni képességeket, a világ minden táján, folyamatosan csökkenő költségek mellett.Mi is Moore-törvénye?1965. április 19-én az Electronics Magazine-ben jelent meg egy Gordon Moore által írt cikk, amely megjósolta, hogy az integrált áramkörök száma évente megduplázódik majd, folyamatos költségcsökkenéssel. A Moore-törvényeként elhíresült jóslat lehetővé tette a technológia egész világon való elterjedését, és mára már alapvetőnek számít a gyors technológiai változásokhoz. Moore 1975-ben felülvizsgálta jóslatát, és azt állította, hogy a chipeken lévő tranzisztorok száma hozzávetőlegesen kétévente duplázódik majd. Amellett, hogy előrejelezte a chip komplexitásának növekedését (amit az egy komputer-chipen található tranzisztorok számával mérnek), Moore-törvénye a költségek csökkentését is javasolja. Mivel a szilícium-alapú „alkatrészek” és platform-összetevők egyre növelik a teljesítményt, exponenciálisan csökkenhet a gyártási költség, így nagyobb mennyiségben, erőteljesebben és problémamentesen épülhet be mindennapi életünkbe. A mai mikroprocesszorok már szinte mindent működtetnek, a játékoktól a közlekedési lámpákig. A néhány dolláros zenélő születésnapi képeslap ma több számítástechnikai erővel bír, mint a leggyorsabb nagyvállalati szerverek néhány évtizeddel ezelőtt.Moore-törvénye

A Moore-törvény nem igazi tudományos törvény. Inkább egy megfigyelés, amely alapul szolgált a legfontosabb fejlődési lépésekhez.

2004-ben a félvezetőgyártó iparág több tranzisztort gyártott (alacsonyabb költségen), mint az egész világ össz-rizstermelése volt – az Egyesült Államokbeli Félvezetőgyártó Iparági Szervezet (U.S. Semiconductor Industry Association) szerint.

A Gordon Moore általi becsléshez szánt hasonlata az volt, hogy az évente szállított tranzisztorok száma egyenlő a világ hangyáinak számával. 2003-ban az iparág hozzávetőlegesen 10,000,000,000,000,000,000 (1018) tranzisztort gyártott, és minden egyes hangyának 100 tranzisztort kellett volna cipelnie, hogy az analógia továbbra is igaznak bizonyuljon.

1978-ban a New York és Párizs közötti kereskedelmi repülőút hozzávetőlegesen 900 dollárba került, és 7 óráig tartott. Ha Moore-törvényét a repülő iparágra vonatkoztatták volna (mint ahogy azt a félvezető iparágban tették, 1978-ban), a repülőjárat ma már csak egy pennybe kerülne és kevesebb, mint egy másodpercig tartana.

Forrás : Intel


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106