FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szoftver)
·  Úmutató az Intel SpeedStep bekapcsolásásához
·  Úmutató a Cool'n'Quiet bekapcsolásásához
·  Windows XP ”Reloaded” - A hivatalos álláspont
·  Peer-to-peer telefonálás egyszerűen
·  Novell Kisvállalati Csomag 6.5
·  Microsoft Office Visio 2003
·  Windows Media
·  Spamek szűrése szabállyal
·  Itt a SUSE LINUX 9.0
·  OpenOffice
·  NetMeeting
·  Shavlik HFNetChk 4.0 – Windowsupdate.com helyett
·  Új email szerver a SuSE-től
·  Novembertől a boltokban a magyar SuSE Linux 7.3
·  COLOBOT
·  Készítsünk honlapot
·  Hány lapra elegendő a festék???
·  Az NTFS 5 filerendszer
·  Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben
·  A Windows2000 lemezkezelésének újdonságai
· Cikkek > Szoftver
· Új programnyelv a láthatáron- Euphoria (DOS/Win/Linux)
Dátum : 2000-11-15 13:48:13
Szerző : Pibee


Minap miközben szörföztem a weben, valahogy rátévedtem egy lapra, ahol egy Euphoria nevű fejlesztési környezetet hírdettek, azaz egy új programnyelvet.
Ezzel a programnyelvvel tudunk Linux-, Windows- és DOS alapú programokat írni.
Az Euphoria 1993-ban jelent meg először, a v1.0 verziószámmal. 2000-re pedig sok ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik (és ki tudja, hánnyal még…), 45 országban elterjedt (a listán Magyarország is szerepel). Minden évben egyre és egyre többen csatlakoznak, és ez persze a kitűnő és egyszerű környezetnek köszönhető, és nem utolsósorban az elérhető ára miatt is. Nem kerül 100ezrekbe, mégcsak 10ezrekbe sem! Kitűnő a fejlesztő-gárda: minden segítséget megadnak a felhasználóknak, rendszeres e-mail lev.listájuk van, amelyre több ezer felhasználó tart igényt. Az Euphoria weboldala több, mint 500 zip-file-t tartalmaz, melyek ingyen letölthetőek. A programnyelvet már sok ismert program megírásához használták. A 32-bites DOS verziót rengeteg játékprogramhoz, Sound Blaster hangeffektekkel. A 32-bites Windows verziót számos GUI-hoz, utilitykhez és Internetes programokhoz. A Linuxnál pedig Xwindows GUI programokhoz, CGI programokhoz és sok hasznos toolhoz, utilityhez.


MÉG EGY PROGRAMNYELV?

Az Euphoria egy rendkívül magasszintű programnyelv, és sokban eltér a többitől:

- Az Euphoriával készített programok futnak a 32-bites DOS, a 32-bites Windows és már a Linux alatt is.
- A nyelv rugalmas, erőteljes és sokkal egyszerűbb, mint a BASIC!!!
- Nem kell várni a fordításra és a linkekre- csak editáld és fut!
- Kreálhatsz egyszerű, egyedülálló .exe file-kat.
- A dinamikus tárkiosztás alapvető az Euphoriának. A változók nőnek vagy zsugorodnak- a programozónak nem kell törődnie a memóriával. A tömbök elemei (Euphoria sequence) lehetnek külömböző méretű vagy típusú adatok.
- A változó típusok lehetnek merevek vagy mozgathatóak, amit csak akarsz. Megadhatod a legális, valós értékeit akármilyen változónak. Könnyedén írhatsz generikus kódot, ami akármilyen adattípuson működik.
- Az Euphoria nem egy valódi objektum-orientált nyelv, de vannak elemei, amelyek támogatjál az objektum-orientált programozást. Az Euphoria egyszerű, és mégis nagyon hasznos. A problémák, amik a C++ban előfordulnak, nagyon gyakran megoldhatók az Euphoriával néhány lépésben.
- Az Euphoria nagyon sok run-time error-ra tudja a megoldást. (Végrehajtás(idej)i hiba) Ha egy teljes hibaüzenetet kapsz, nyomkövetéssel és memóriakiíratási hibákkal- nincs több géplezárás vagy fagyás.
- A programvégrehajtási sebesség 10-szer, 20-szor gyorsabb, mint a Microsoft BASIC-ben, és 34-szer gyorsabb a Perl-nél vagy a Python-nál.
- Az Euphoria programok nincsenek ráerőltetve 640K vagy 64K memóriakorlátra, amiért is az MS-DOS annyira népszerűtlen. A DOS32, WIN32 és Linux verziók minden megabájt memóriát használni fognak, és ha ez sem lenne elég, a gép csereállománya biztosít hozzáadott virtuális memóriát.
- Integrált easy-to-use, full-screen souce-level debugger/tracer mellékelve!
- Már most hatalmas és egyre növekvő kollekció áll rendelkezésre, 3.személyek által írva, teljes forráskóddal.
- A DOS32 imlementációja az MS-DOShoz is teljes és komplett.
Ha fontos, be lehet léptetni DOS-szoftver megszakításokat. Gépi kód rutinokat is meg lehet hívni. Még a saját hardvered megszakításait is beállíthatod. Soksok magaszintű akció-játékokat, Sound Blaster-hangeffektekkel 100%-osan el lehet készíteni az Euphoriával, minden gépi kód nélkül. Néhány játék forgalomban van már!
- A Win32 implementációval beléptehetsz WIN32 API rutinokat, valamint C rutinokat 32bites DLL-ek formájában, amiket te vagy egy harmadik személy készített.
- A Linux implementációval C rutinokat léptethetsz be, és változókat a Linux „shared” könyvtáraiban, a grafikától az Xwindows GUI programozásig, még az Internet CGI programozásnál is. A jó hír, hogy az Euphoriában fogsz programozni, nem C-ben.


KINEK ELŐNYÖS AZ EUPHORIA HASZNÁLATA???

- tanulóknak / kezdőknek, mert az Euphoria az egyik legegyszerűbb és legkönyebb programnyelv.
- hobbiból programozóknak (akik nem profik, mert a profik nem írnak hobbiból- ez alapszabály!!!) Nézd meg, hogy milyen DEMO-kat és játékokat írtak már az Euphoriában!
- profiknak, mert ha az Euphoriát használja, egy megbízható, teljesen „debugged” nyelvet használhat, és kevesebb időt vesz igénybe, mint a C/C++-ban.
- És persze ezen felül MINDENKINEK!!!!


Aki kedvet kapott az Euphoria használatához, töltse le MOST, a következő site-ról: www.extra.hu/Pibee, vagy közvetlenül ellátogathat az Euphoria honlapjára: hivatalos honlap
Kérdésekkel pedig lehet fordulni az Euphoria honlapján található e-mail címhez!



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95