FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szoftver)
·  Úmutató az Intel SpeedStep bekapcsolásásához
·  Úmutató a Cool'n'Quiet bekapcsolásásához
·  Windows XP ”Reloaded” - A hivatalos álláspont
·  Peer-to-peer telefonálás egyszerűen
·  Novell Kisvállalati Csomag 6.5
·  Microsoft Office Visio 2003
·  Windows Media
·  Spamek szűrése szabállyal
·  Itt a SUSE LINUX 9.0
·  OpenOffice
·  NetMeeting
·  Shavlik HFNetChk 4.0 – Windowsupdate.com helyett
·  Új email szerver a SuSE-től
·  Novembertől a boltokban a magyar SuSE Linux 7.3
·  COLOBOT
·  Készítsünk honlapot
·  Hány lapra elegendő a festék???
·  Az NTFS 5 filerendszer
·  A Windows2000 lemezkezelésének újdonságai
·  Bill Gates, mint Napóleon
· Cikkek > Szoftver
· Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben
Dátum : 2001-06-27 14:22:28
Szerző : WSH


Arról minden bizonnyal már a legtöbben hallottak, hogy Windows 2000 tartományok esetén az elsődleges felhasználó-hitelesítési protokoll az IETF által szabványosított Kerberos v5, de arról már valószínűleg kevesebben tudnak, hogy ez a protokoll megköveteli a tartományi gépek óráinak nagyfokú szinkronizálását.

Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben

A nagyfokú szinkronizáció jelen esetben – az alapértelmezést feltételezve – 5 perc maximális eltérést enged meg. Ezt az értéket a csoport-házirenden keresztül módosíthatjuk, ha szükséges. A [Computer Configuration/Windows Settings/Security Settings/Account Policies/Kerberos Policy] útvonalon található Maximum tolerance for computer clock synchronization beállítást kell keresnünk.

Hogy miért van szükség erre az időszinkronizálásra? Azért, hogy a lehetséges „replay attack” típusú támadásokat megakadályozhassuk.

Mint tudjuk a kerberos hitelesítés jegyekkel operál, mely jegyek tartalmazzák a munkaállomás (vagy kiszolgáló, mert a kiszolgáló is lehet ügyfele egy másik kiszolgálónak) aktuális idejét is. Lehetséges, hogy egy unatkozó felhasználó a hálózati forgalmat monitorozva elfog egy-egy ilyen jegyet és megpróbálja újrahasznosítani bizonyos erőforrások elérésére. A tartományvezérlők a fent említett paraméternek megfelelő ideig a beérkező jegyeket tárolják és ha ugyanazzal a jeggyel találkoznak, akkor természetesen visszautasítják a kérést. Ha a jegyben jelzett munkaállomás idő (local time) és a kiszolgáló aktuális ideje  (target time) között az eltérés nagyobb mint 5 perc, akkor szintén elutasításra kerül a kérés. Látható tehát, hogy  szinkronizálás nélkül nincs felhasználó-hitelesítés, sőt a címtár többszörözése sem működik, hiszen a tartományvezérlőknek is hitelesíteniük kell magukat egymás előtt. Lássuk hát hogyan történik a szinkronizálás.

Windows Time Service

A Windows 2000 egy Windows Time (W32Time) elnevezésű szolgáltatással van felvértezve, mely az IETF RFC 1769-ben rögzítetteknek megfelelő Simple Network Time Protokol (SNTP) kiszolgáló. E szolgáltatás a tartományba léptetett gépeken automatikusan  indul. A szolgáltatásnak két üzemmódja van: NT5DS és NTP. Az NT5DS beállítás esetén a gép a címtár-hierarchiát használja a szinkronizálás során (később részletezem hogy hogyan), az NTP esetben pedig az általunk definiált  SNTP kiszolgálókat részesíti előnyben. Hogy éppen melyik szerint működik az kiolvasható a [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\
Services\W32Time\Parameters\type]
kulcs értékéből. (A továbbiakban említett regisztrációs kulcsok ezen az elérési útvonalon találhatóak.)

Az NTP beállítást önálló gépek idejének SNTP kiszolgálóhoz történő szinkronizálására használhatjuk, csak engedélyeznünk kell a szolgáltatás automatikus indítását (Services konzol), illetve be kell állítanunk a a kívánt SNTP kiszolgálókat. Ez utóbbit a következő utasítással tehetjük meg:

net time \\gépnév  /SETSNTP:”IP-cím1 IP-cím2 IP-címN”

Az éppen aktuális beállításokat pedig a

net time \\gépnév /QUERYSNTP

utasítással kérdezhetjük le. A SETSNTP kapcsoló hatására a korábban említett type regisztrációs kulcs értéke NTP-re változik és létrejön egy új kulcs ntpserver néven, mely tartalmazza az SNTP kiszolgálók címét/nevét. A QUERYSNTP kapcsoló e kulcs értékét kérdezi le. Mindenképpen érdemes több SNTP kiszolgálót is megadni, így hibatűrővé tehetjük az időszinkronizálást. Ha szeretnénk visszaváltani az alapértelmezés szerinti NT5DS módra, akkor használjuk a SETSNTP kapcsolót paraméter nélkül. (A gépnév paraméter elhagyható, ha a lokális gépről van szó.)

Ha alkalmi jelleggel szeretnénk óránkat szinkronizálni, akkor nem kell futtatnunk a Windows Time szolgáltatást és használhatjuk a

net time \\timesource /SET /Y      vagy

net time /DOMAIN:tartománynév vagy

w32tm.exe –once

utasítások valamelyikét. Az első esetben óránk a \\timesource gép órájához lesz igazítva, a második esetben a megadott tartomány PDC emulátorához, a harmadik esetben pedig a SETSNTP kapcsolónál megadott SNTP kiszolgálók egyikéhez. A net time utasítás használatához nincsen szükség NTP kiszolgálóra, ugyanis ilyenkor RPC hívásokra kerül sor. A w32tm.exe-vel kapcsolatban pedig érdemes még megemlíteni, hogy ez valójában a Windows Time szolgáltatás alkalmazásként futtatható változata, és vannak olyan hasznos kapcsolói, mint például a period, amellyel megadható, hogy milyen rendszerességgel szeretnénk szinkronizálni. Természetesen van ennek megfelelő regisztrációs kulcs is, melyet a szolgáltatás használ.

Az NTP eset tárgyalása után vizsgáljuk meg mi történik az NT5DS típusú időszinkronizáció során.

Címtár-hierarchia alapján történő szinkronizálás (NT5DS)

Mint említettem az NT5DS időszinkronizáció esetén a gépek a címtár-hierarchiát követik. Hogy ez pontosan mit jelent azt a következő ábra mutatja be. Az ábrán a PDC a PDC emulátor tartományvezérlőt, a DC egy tetszőleges tartományvezérlőt, a WKS egy munkaállomást jelképez. A nyilak az időforrástól a szinkronizáló gép felé mutatnak.


Látható, hogy tartományon belül minden munkaállomás és tagkiszolgáló az hitelesítéstt végző tartományvezérlőt tekinti időforrásnak. A tartományvezérlők ugyanezt a PDC emulátorról, a szülőtartomány egy tartományvezérlőjéről, vagy egymásról (ha a ReliableTimeSource kulcs értéke 1) feltételezik. A gyerektartományban lévő PDC emulátor a szülő valamely tartományvezérlőjéhez fordul és így tovább, míg el nem jutunk a gyökér-tartomány PDC emulátorához, melyet az erdő hiteles időforrásának tekintünk (authoritative time source). E tartományvezérlő alapértelmezés szerint az erdő elsőként telepített tartományvezérlője, hacsak át nem adtuk a PDC emulátor szerepet utólag másik gépnek. A gyökér PDC emulátorának több külső NTP kiszolgálót kell megadni (a korábban említett módon, pl: time.kfki.hu), mely NTP kiszolgálók valamelyikéhez fogja szinkronizálni az óráját.

A nem PDC tartományvezérlők a következő sorrend szerint választják ki az időforrásukat a lehetséges esetek közül:

  1. Szülő tartomány telephelyen (site) belüli tartományvezérlője (ReliableTimeSource=1)

  2. Telephelyen belüli tartományvezérlő (ReliableTimeSource=1)

  3. Szülő tartomány telephelyen belüli tartományvezérlője

  4. Telephelyen belüli PDC emulátor

  5. Szülő tartomány telephelyen kívüli tartományvezérlője (ReliableTimeSource=1)

  6. Telephelyen kívüli tartományvezérlő (ReliableTimeSource=1)

  7. Szülő tartomány telephelyen kívüli tartományvezérlője

  8. Telephelyen kívüli tartományvezérlő

Hogy az egyes gépek milyen rendszerességgel szinkronizálják óráikat a kijelölt vagy választott időforráshoz azt a period kulcs értéke határozza meg, melynek típusa lehet REG_DWORD vagy REG_SZ. Az első esetben a napi szinkronizálások számát adhatjuk meg egész számként, a második esetben előre definiált karakterlánc konstansokat szerepeltethetünk (BiDaily, TriDailiy, TriDaily, Weekly, SpecialSkew, DailySpecialSkew).

Az alapértelmezés a SpecialSkew, melynek jelentése a következő. Szinkronizáljunk 8 óránként. Ha a lokális gép és az időforrás órája közötti eltérés kisebb, mint 2 másodperc (órák szinkronban), akkor minden rendben. Ha az eltérés nagyobb, akkor felezzük a periódust mindaddig míg el nem érjük a  a 45 percet vagy helyreáll a szinkron. Ha sikeres a szinkronizálás, akkor duplázza a periódust egészen a 8 óra eléréséig. Tehát 45 perc és 8 óra között dinamikusan változhat a szinkronizálás periódusa. Ha a munkaállomás órája késik vagy 2 percnél többet siet, akkor azonnali szinkronizálás történik. Ha 2 percnél kevesebbet siet, akkor a következő 20 percben lassítja a Windows Time szolgáltatás a rendszerórát.

Azt hogy egy Windows 2000-et futtató gép SNTP kiszolgáló is egyben a LocalNTP kulcs értéke határozza meg (1 esetén SNTP). Tartományvezérlők még a LocalNTP 0 értékénél is SNTP kiszolgálóként működnek, ez a beállítás csak a munkaállomásokra és tagkiszolgálókra van hatással.

Remélem sikerült szétoszlatnom a Windows 2000 időszinkronizálását körülvevő ködöt. Aki vegyes környezetben (NT 4+ W2K) szeretné használni a tárgyalt szolgáltatást annak javaslom a felsorolt források végigböngészését.

Nagy Artúr Róbert (artur.robert.nagy@wsh.hu)

Források:

  • MS Knowledge Base: Q224799, Q216734, Q224799, Q223184

  • Windows NT Magazine www.winntmag.com

Forrás : WSH
Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106