FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szoftver)
·  Úmutató az Intel SpeedStep bekapcsolásásához
·  Úmutató a Cool'n'Quiet bekapcsolásásához
·  Windows XP ”Reloaded” - A hivatalos álláspont
·  Peer-to-peer telefonálás egyszerűen
·  Novell Kisvállalati Csomag 6.5
·  Microsoft Office Visio 2003
·  Windows Media
·  Spamek szűrése szabállyal
·  Itt a SUSE LINUX 9.0
·  OpenOffice
·  NetMeeting
·  Új email szerver a SuSE-től
·  Novembertől a boltokban a magyar SuSE Linux 7.3
·  COLOBOT
·  Készítsünk honlapot
·  Hány lapra elegendő a festék???
·  Az NTFS 5 filerendszer
·  Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben
·  A Windows2000 lemezkezelésének újdonságai
·  Bill Gates, mint Napóleon
· Cikkek > Szoftver
· Shavlik HFNetChk 4.0 – Windowsupdate.com helyett
Dátum : 2003-03-23 06:27:16
Szerző : szucsati


Ha valaki Windows NT alapú rendszerét naprakészen biztonságosan szeretné üzemeltetni, akkor a szervizcsomagok mellett telepítenie kell a legfrissebb frissítéseket (hotfixeket) is. A Shavlik terméke talán a legjobb segédeszköz ehhez.

Erre a legismertebb, és legtöbbet használt módszer a windowsupdate.com meglátogatása, ami leellenőrzi a számítógépünket, hogy milyen frissítések hiányoznak, ezekről ad egy listát, amiből kiválogathatjuk, mit szeretnénk letölteni és telepíteni. A fenti módszerrel azonban csak a legszükségesebb hotfixekhez jutunk hozzá.

Ha kicsit jobban belemélyedünk a hotfixek rejtelmeibe, biztosan ráakadunk a Microsoft oldalán egy HFNetChk.exe nevű parancssori programra. Ez a kis segédeszköz mind a Microsoft, mind a valódi fejlesztője, a Shavlik nevével is elérhető. A program lényege, hogy a Világhálóról letölt egy xml fájlt, ami tartalmazza a legfrissebb hibajavítások listáját, és olyan rájuk vonatkozó információkat, amik alapján meg lehet állapítani, hogy valóban telepítve van-e az adott hotfix. Sajnos csak NT alapú Windowsokon működik.

Ennek az apró programnak létezik két sokkal könnyebben kezelhető, grafikus változata is, ami bár ugyan ezt a feladatot látja el, sokkal okosabb, ráadásul nem rég jelent meg a legújabb, 4.0-s változata, ami elődjénél még jobban használható. A két változat nagyban nem tér el egymástól, azonban a legszembetűnőbb különbség az ára. A HFNetChkLT ugyanis teljesen ingyenes, míg a Pro változat fizetős. Jelenleg nincs információ a gyártó honlapján az árakról, de az előző, 3.x-es változat $899-nél kezdődött.

A két változat annyira hasonló, hogy ugyan az a telepítő fájl tartozik hozzájuk, csak a liszensz kulcsok mások. Az LT verzióhoz a kulcsot regisztráció után E-mailen kapjuk. (A Shavlik termékek összehasonlítása a gyártó oldalán érhető el)

Lássuk, mit is tud ez a remek program!

Ez a segédeszköz nem csak egyéni felhasználóknak készült, hanem hálózati adminisztrátoroknak is. Ez látszik abból is, hogy a bal oldali kezelőmenüben a „Scan What" menüpont alatt nem csak a saját gépünket látjuk, hanem lehetőségünk van a saját domainünk, a teljes hálózat, és csoportok vizsgálatára is. A csoportokat saját magunk készíthetjük el. Megadhatunk több domaint, több számítógépnevet, sőt, IP tartományokat is. Nagyon fontos, hogy a hálózaton csak egyetlen egy gépre kell telepíteni a HFNetChk-t, a keresés távolról történik. Miután kisebb-nagyobb idő elteltével befejeződik a vizsgálat, kapunk egy összefoglalást az eredményről, hogy hány gépet sikerült, vagy nem sikerült ellenőrizni, hány szerviz csomag hiányzik, hány javítást kell pótolni.

A gépek listájánál külön-külön megnézhetjük, hogy miket talált a program. Minden javításhoz tartozik rövid leírás, prioritás (pl kritikus hibák), és hivatkozás a Microsoft Knowledge Base- en található cikkre. A hiányzó javításokat a rendszer képes automatikusan letölteni és telepíteni, akárcsak a windosupdate.com. Ehhez természetesen szükség van a gépek (valamelyik) adminisztrátorának jelszavára. Telepítés előtt még ellenőrizni is lehet, hogy előreláthatólag lehet-e valami gond az adott feladattal. Szinte természetes, hogy a telepítést nem feltétlenül a letöltés után kell végrehajtani, megadhatunk egy időpontot a programnak, vagy egyszerűen csak letöltjük és eltesszük későbbre a fájlt.

Azzal mindenképp számolnunk kell, hogy a hotfixekkel általában újraindítás is jár, tehát ha rábízzuk a HFNetChk-ra a telepítést, az adott gépen nagy valószínűséggel meg fog jelenni egy kis tábla, ami arra szólít fel, hogy mentsük a munkánkat, mert hamarosan újraindul a gép. Megállítani nem lehet, hiába is próbáljuk. Ennek így is kell lennie.

Nagy segítséget nyújt leginkább a hálózatok ellenőrzéséhez, hogy egy elkészült riportfájlt a program nem dob el, hanem megőrzi, és bármikor megnézhetjük, hogy mikor mik hiányoztak. Nagyon kellemes kis segédprogramja a PatchPush Tracker, ami folyamatosan figyeli a rendszert, vagy a hálózatot, és kiírja, miket nem sikerült telepíteni.

A HFNetChkPro és LT verzióihoz legalább Windows 2000 SP1 szükséges, de az ellenőrzést bármilyen korábbi NT-n képes elvégezni. Én egy Windows 2000 Professional SP3-ra telepítettem, és gond nélkül tudtam ellenőrizni egy Windows NT4 Server SP6a rendszert. Csak ajánlani tudom minden Windows NT/2000/XP felhasználónak! A félénkebb olvasók figyelmét felhívom arra, hogy ez a program a windowsupdate.commal ellentétben nem az összegyűjtött információkat küldi el elemzésre, hanem az elemzés alapjául szolgáló adatbázist tölti le a számítógépre, a keresés a helyi számítógépen, vagy hálózaton történik. A program talán legjobb ajánlása, hogy a Shavlik a Microsoft arany minősítésű partnere, ami azt jelenti, hogy az általuk készített szoftverek valóban nagyon jó és hasznos kiegészítői a Windowsoknak. Megjegyzem azért, párszor meghalt már a program futás közben. Ez azonban ritka, és a hasznosságán semmit nem csökkent!

Forrás : Shavlik


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106