FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szoftver)
·  Úmutató az Intel SpeedStep bekapcsolásásához
·  Úmutató a Cool'n'Quiet bekapcsolásásához
·  Windows XP ”Reloaded” - A hivatalos álláspont
·  Peer-to-peer telefonálás egyszerűen
·  Novell Kisvállalati Csomag 6.5
·  Microsoft Office Visio 2003
·  Windows Media
·  Spamek szűrése szabállyal
·  OpenOffice
·  NetMeeting
·  Shavlik HFNetChk 4.0 – Windowsupdate.com helyett
·  Új email szerver a SuSE-től
·  Novembertől a boltokban a magyar SuSE Linux 7.3
·  COLOBOT
·  Készítsünk honlapot
·  Hány lapra elegendő a festék???
·  Az NTFS 5 filerendszer
·  Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben
·  A Windows2000 lemezkezelésének újdonságai
·  Bill Gates, mint Napóleon
· Cikkek > Szoftver
· Itt a SUSE LINUX 9.0
Dátum : 2003-10-10 14:50:00
Szerző : KEEP


Az új SUSE LINUX 9.0-ban számos olyan technológiai újítás található, ami nagymértékben megkönnyíti a Linuxszal most ismerkedők számára az áttérést.

A haladó Linux felhasználók számára sokkal kényelmesebbé válik a rendszeradminisztráció és a rendszer testreszabása.
A SUSE LINUX telepítője, a YaST egyedülálló módon lehetővé teszi az olyan merevlemez partíciók átméretezését is, amelyeken Windows 2000 vagy Windows XP fut. Az OpenOffice.org fejlesztői csapata komoly és előremutató fejlesztéseket hajtott végre, ezen kívül a SUSE LINUX 9.0 már támogatja az Athlon64-et, így a 64 bites technológia az új verzió használatával akár minden íróasztalon is elérhetővé válik.

Még nagyobb kompatibilitás

A SUSE LINUX 9.0 Windows-kompatibilitása jelentősen megnőtt. Az új verzió immár teljes körűen támogatja a Microsoft Windows 2000 és XP által használt NTFS fájlrendszert. Ennek következtében egy tetszőleges Windows verziót használó felhasználó mindennemű korábbi Linux-tapasztalat nélkül is képes a SUSE Linux telepítésére a Windows mellé.

Még több újdonság

Az új SUSE LINUX 9.0 a széleskörűen használt IPv4 internet-protokoll mellett már támogatja a következő generációs IPv6 protokollt is. Az OpenOffice.org új, 1.1 verziója sokkal több lehetőséget és kényelmet nyújt, például új makrórögzítőt, PDF fájlokba történő exportálást, az összes XML formátum exportálását és importálását, illetve a bemutatók Flash formátumú exportálását is. Ezen túl, a Wine nevű Windows emulátor még a jelenleginél is több Windows alkalmazás futtatását teszi lehetővé Linux alatt. A SUSE LINUX 9.0 verziója már a legújabb KDE 3.1.4.-et tartalmazza. A KDE azonnali üzenetküldő programja, a Kopete már támogatja az AOL, MSN, IRC, ICQ és Yahoo Messenger szolgáltatásokat is. Az ADSL-kapcsolatot, az ISDN-kártyákat és a modemeket a telepítés során automatikusan ismeri föl a YaST telepítő, és néhány egérkattintással még a ISDN csatornák automatikus egyesítése is azonnal működők!
pessé válik. A SUSE LINUX 9.0 már tartalmazza az UML-t, azaz a User Mode Linuxot. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy több Linux példányt egyszerre futtasson a számítógép. Így a tapasztalt felhasználók az éppen futó rendszer veszélyeztetése nélkül végezhetnek el különböző feladatokat a rendszermag-nyomkövetésben, a virtuális géphasználatban vagy a biztonsági környezet beállításában.

Még több magyar nyelvű program

A megszokott alkalmazások, így az OpenOffice.org, KDE, YaST mellett most még több magyar nyelvű grafikus alkalmazás található a SuSE Linux 9.0-ban. Ezek közül a legfontosabbak: a Digikam és Gphoto digitális kamera alkalmazások, a Kgpg titkosítóprogram, a Kdirstat könyvtárelemző és vizualizáló, a Kgamma monitor színkorrektor, a Kopete átfogó kommunikációs program, a Krename fájlátnevező, a Pixie képnézegető, a Kpsion nevű Psion adatmentő szoftver, a Xine és a Kaffeine médialejátszók. Hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Még egyszerűbb kezelhetőség

A SuSE az elmúlt időszakban számos tanulmányt készített a Linux rendszerek felhasználásával kapcsolatban. Ezekből számos javaslatot átemelt a legújabb verzióba. Példaképpen, az alapértelmezett telepítésben a telepítőeszköz az általános feladatokra leginkább alkalmas programokat jelöli ki. Ezzel a módszerrel a kevésbé gyakorlott felhasználók is képesek a számukra legfontosabb alkalmazásokat telepíteni; emellett a SUSE LINUX professzionális felhasználói számára a teljes alkalmazási portfólió a továbbiakban is elérhető. Ezen túl olyan telepítés is választható, amely kifejezetten a professzionális felhasználói csoportnak fontos programokat telepíti egyszerre. Ebből is látható, hogy a SUSE LINUX 9.0 az összes felhasználó számára tökéletesen testreszabható munkakörnyezetet kínál, legyen az újdonsült Linux felhasználó, vagy Linux guru.

Még több multimédia

Jelentős lépések történtek az otthoni felhasználók és a multimédia irányában is. Az operációs rendszer tovább finomodott. A számítási kapacitást a Linux legújabb rendszermagja sokkal jobban képes elosztani, ami többek között optimális hang- és video teljesítményt tesz lehetővé - még akkor is, ha közben más feladatok is futnak a számítógépen. Sokat fejlesztettek az alkalmazási oldalon is: a SUSE LINUX 9.0 a nyílt forráskódú audió-szoftverek legszélesebb választékát nyújtja, a merevlemezes hangfelvételtől egészen a virtuális analóg szintetizátorokig. A Hydrogen egy új dobgép, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen zenei anyagból groove változatot készítsünk. A Scribus 1.0 DTP alkalmazás fejlett grafikai tervezést tesz lehetővé. Végül egy specialitás: a SUSE LINUX CD és DVD-írója, a K3b nevű alkalmazás továbbfejlesztett grafikus kezelői felülete gyors és pontos DVD-írást tesz lehetővé.

Még nagyobb rugalmasság

A laptopok hardverelemeinek támogatása már hosszú ideje a SUSE LINUX alapvető szolgáltatásai közé tartozik. Az új verzió már jó néhány olyan winmodemet is támogat, amely az kezdő szintű laptopokban található. A laptopot használók számára érdekes újdonság, hogy a különböző rendszerkonfigurációkat kezelő SUSE profilkezelő eszköz is továbbfejlődött. Azok a SUSE LINUX felhasználók, akik különböző helyek között ingáznak laptopjukkal, a helyhez kötött perifériákat, így a nyomtatókat, lapolvasókat, hálózati beállításokat egyetlen gombnyomással megváltoztathatják.

64-biten

A SUSE LINUX 9.0 jelentős újítása, hogy támogatja a 64 bites technológiákat. Az AMD által gyártott Athlon 64 processzora már megfizethető áron juttatja el az otthonokba a 64 bites technológiát. A SUSE büszke arra, hogy az operációs rendszert gyártók közül elsőként lehet jelen a 64 bites otthoni operációs rendszerek és alkalmazások piacán, és arra, hogy a SUSE LINUX 9.0-val maximálisan kihasználható az AMD Athlon 64 processzor teljesítménye.

Itt a 2.6 verziójú tesztrendszermag

Az új SUSE LINUX-ban megtalálható a legfrissebb, 2.6 verziójú tesztrendszermag is. Ennek használatát elsősorban a tapasztaltabb felhasználóknak ajánljuk, mivel a rendszermagnak még van néhány apróbb problémája: nem fut minden hardveren, illetve néhány hardver-specifikus alkalmazást adaptálni kell 2.6 verziójú rendszermag alá. Ezért a SUSE LINUX 9.0 alapértelmezetten a 2.4.21 rendszermag optimalizált változatát használja, amely tartalmazza a 2.6-os rendszermag néhány újdonságát is, például a továbbfejlesztett ütemezőt, ACPI támogatást és az Advanced Linux Sound Architecture-t is.

Még több YaST

Érdekes újdonságokat rejt a YaST, a SUSE rendszerkarbantartó eszköze is. Az új YaST modullal és a Samba 2.2.8a verziójával még a kezdő linuxosok is pillanatok alatt képesek hálózatba kapcsolni a Linux és Windows klienseket. Most már a DNS, DHCP és webszerver szolgáltatásokat is könnyen, grafikus módon lehet konfigurálni. A SUSE LINUX 9.0 rendszereit távoli eléréssel is lehet üzemeltetni, egy egyszerű webböngésző segítéségével. Az új XNTP modul lehetővé teszi, hogy a klienseket egy atomórás időszerverrel szinkronizáljuk. A YaST segítségével történő távoli adminisztrációt egy webböngészővel VNC-kapcsolaton keresztül is meg lehet valósítani.

Még részletesebb magyar nyelvű dokumentáció

A SUSE LINUX 9.0 magyar nyelvű dokumentációja 1200 oldalasra bővül. A felhasználói kézikönyv részletes és átfogó információt nyújt a KDE programjairól, például a Kooka szkennelő szoftverről, a Korganizer feladatszervező programról, valamint a GNU Pricacy Guard e-mail titkosító programról. További újdonságok a GNOME-ról, a Mozilláról és a Palmtopok szinkronizálásáról szóló fejezetek. A rendszerkézikönyv új fejezetekkel bővült az LDAP címtárszolgáltatásról, az Apache webszerveről, és kibővült a Sambáról szóló fejezet.

Még több SUSE LINUX

A nyár óta zajló Sulinet Expressz program keretében közel tízezer számítógépet értékesítettek a SUSE LINUX nyílt forráskódú operációs rendszerrel. A SUSE LINUX legújabb 9.0 verziója 2003 november elejétől vásárolható meg Magyarországon a számítástechnikai boltokban, valamint a nagyobb bolthálózatokban, 24.900 Ft-os végfelhasználói áron. Az öt CD-lemezből, egy kétoldalas DVD-lemezből, egy felhasználói kézikönyvől és egy rendszerkézikönyvből álló szoftvercsomaghoz kétszeresére növelt, 180 napos telepítési támogatást nyújt a magyarországi forgalmazó. További információk a SUSE LINUX megújult magyar honlapja, a www.suselinux.hu szolgál.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
FTP server beállítása SuSe Linux 9 alatt
Cikkajánló - SuSe Linux 9 #2
Cikkajánló - SuSe Linux 9
SuSe Linux 9 Live Eval


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106