FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szoftver)
·  Úmutató az Intel SpeedStep bekapcsolásásához
·  Úmutató a Cool'n'Quiet bekapcsolásásához
·  Windows XP ”Reloaded” - A hivatalos álláspont
·  Peer-to-peer telefonálás egyszerűen
·  Novell Kisvállalati Csomag 6.5
·  Microsoft Office Visio 2003
·  Windows Media
·  Spamek szűrése szabállyal
·  Itt a SUSE LINUX 9.0
·  OpenOffice
·  NetMeeting
·  Shavlik HFNetChk 4.0 – Windowsupdate.com helyett
·  Új email szerver a SuSE-től
·  Novembertől a boltokban a magyar SuSE Linux 7.3
·  COLOBOT
·  Készítsünk honlapot
·  Hány lapra elegendő a festék???
·  Az NTFS 5 filerendszer
·  Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben
·  A Windows2000 lemezkezelésének újdonságai
· Cikkek > Szoftver
· Borland Delphi 4 – 21 nap alatt 4. rész
Dátum : 2000-10-17 21:00:41
Szerző : Pibee


Kedves olvasók! Köszönöm, hogy ilyen nagy érdeklődést tanúsítotok a cikksorozat iránt, bár én csak a közvetítő szerepét töltöm be- csak fordítom egy neves programozó művét, mely méltán népszerű a „power user”-ek körében, akik kicsit tovább szeretnék képezni magukat. Annak pedig felettébb örülök, hogy a „társalgóban”( Hozzászólások a cikkhez ) ennyire jól tudjátok orvosolni egymás problémáit, melyek fel-felmerülnek akár témában, akár más területeken. Én is erre számítottam, mikor írtam az első részben, hogy kérdezzetek bizalommal, és lehetőségeimhez képest ( értem ezt tudás- és időbeli korlátokon ) válaszolok. Ez a sorozat nagyon hosszú lesz- és örülök, hogy figyelemmel kíséritek, mert így vissza-visszatértek erre az oldalra, és biztosan találtok még több érdekes dolgot! PIBEE

Most pedig, folytatódjon a cikk:

OBJECT PASCAL PROGRAMNYELV

Mielőtt a Delphi RAD (emlékeztető: RAD: Rapid Application Development, gyors alkalmazásfejlesztés) tulajdonságairól beszélnénk, az Object Pascal nyelv alapjait el kell sajátítanod. Ezt nem fogod a legérdekesebb résznek találni, de sajnos fontos a továbbfeljődés szempontjából. Jó lenne, ha félvállról tudnánk kezelni ezt a dolgot, de sajnos nem így áll a helyzet. Ennek a kirakósjátéknak minden egyes részét külön fogom szedni és együtt fogjuk egymáshoz illeszteni a darabkákat. A harmadik napon egy egészen szép képet fogunk kapni az Object Pascalról. Ne keseredj el, ha azon nyomban nem ragad majd meg pár dolog. Egy-két esetben szükséges érteni az egész Pascal nyelvet, sőt máskor talán egy kis tapasztalat is elengedhetetlen. Ezért néhány feladatot is el kell majd végeznünk együtt töltött napjaink során.
[Itt most kihagyok egy pár sort, a Borland cég fejlődését és a Microsoft belépését a piacba. Ezt szeretném majd külön megírni, tehát ne hiányoljátok… (Pibee)]


Az Object Pascal

Az Object Pascal segítségével teljes egészében meg tudod ismerni az objektum-orientált programozást. Az OOP nem csak egy jól hangzó szó. (OOP = Object Oriented Proramming) Hatalmas előnyei vannak, nemcsak kényelmes, hanem az objektumokat, amelyeket készítesz, használhatod az akkori és a jövőbeni progidban is.

Új kifejezés: Egy objektum, mint a komponensek, egy kétváltozós része (bináris) egy szoftvernek, ami egy egyéni dinamikus programegység.
(A komponensek objektumok, de nem minden objektum komponens. Később ki fogom fejteni részletesebben.)

Egy objektum csak annyit fed fel önmagából, amennyi szükséges, ezért használata egyszerűbb. Minden belső mozgás, mechanizmus, amiket a felhasználónak nem kell tudnia- rejtve marad a szemtől. Az OOP-vel kialakítódik a saját programozási szemléleted. Nem kell újra feltalálnod a kereket ahhoz, hogy világos legyen minden a számodra. A Delphi egy OOP centrikus nyelv. Miután egy komponens előállítódik, (akár te, akár a beépített motor kreálta) újrahasznosítható bármilyen egyéb Delphi programban.
Egy komponens tovább használható úgymond „örökléssel”. A legjobb azonban az az egészben, hogy az elemek elrejtik belső tulajdonságaikat, és így a programozó koncentrálni tud arra, hogy a legtöbbet hozza ki magából az elemből. Az objektumokról és az osztályokról bővebben a 3. napon fogunk beszélni.

A PASCAL ELEMEI

A programozás több, mint kódok pötyögése. Inkább mondjuk azt, hogy először megfogalmazzuk a programozási feladatot, majd beírjuk a kódot, úgy, hogy a feladat végrehajtható legyen a kívánt formában.
A kód, amelyet beírsz egyszerűen egy text-fájlba megy (szövegfájl). A COMPILER (fordító) veszi azt a textet, és befordítja a számítógép által értelmezhető újabb kódra. Ezt a szövegfájlt, amelyet a Delphi befordít a gépbe, UNIT-nak, EGYSÉGnek hívjuk.

Új kifejezés: Egy egység az a szövegfájl, amely befordítható egy kódmodulba.

Az egységek típusai

A Delphi GUI (Graphical User Interface) alkalmazása tartalmazni fog legkevesebb két egységet.
A projekt forrásegysége a feladat forráskódját tartalmazza. Ezeknek a forráskódoknak van kiterjesztésük, bizonyos DPR. Ebbe betekintést nyerhetsz, ha a File menüpont View Source alpontját választod. Normális esetben nem szükséges megváltoztatni a forrásegységet. Főleg akkor nem, ha nem tudod pontosan, hogy mit teszel, hogy mi lesz az eredménye. Ha véletlenül megváltoztatod a forráskódot, észreveheted, hogy az alkalmazásod nem fut többé. (Természetesen a haladó programozói technikák során elengedhetetlen a project source code megváltoztatása, de ez most nem érint Téged.) A másik egység, amit a Delphi GUI alkalmazás mindig tartalmaz, a főoldal egysége. A lapegység (form unit), ahogy a nevéből egyértelműen kiderül, egy forráskód-egység egy kapcsolódó lappal. Ennek az egységnek is van fájlnév-kiterjesztése, ami: PAS. Ez az az egységtípus, amelyet a leggyakrabban fogsz használni a Delphi programjaidban. A Delphi GUI alkalmazásnak egy lapegysége van mindig, de több pót-lapegysége is létezhet. Például:adott egy alkalmazás, aminek van ABOUT gombja, annak lesz egy főlapegysége, és egy egysége az ABOUT gombnak.

>>Folytatás



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106