FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szoftver)
·  Úmutató az Intel SpeedStep bekapcsolásásához
·  Úmutató a Cool'n'Quiet bekapcsolásásához
·  Windows XP ”Reloaded” - A hivatalos álláspont
·  Peer-to-peer telefonálás egyszerűen
·  Novell Kisvállalati Csomag 6.5
·  Microsoft Office Visio 2003
·  Windows Media
·  Spamek szűrése szabállyal
·  Itt a SUSE LINUX 9.0
·  OpenOffice
·  NetMeeting
·  Shavlik HFNetChk 4.0 – Windowsupdate.com helyett
·  Új email szerver a SuSE-től
·  Novembertől a boltokban a magyar SuSE Linux 7.3
·  COLOBOT
·  Készítsünk honlapot
·  Hány lapra elegendő a festék???
·  Az NTFS 5 filerendszer
·  Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben
·  A Windows2000 lemezkezelésének újdonságai
· Cikkek > Szoftver
· Borland Delphi 4 – 21 nap alatt 6. rész
Dátum : 2000-10-20 09:43:29
Szerző : Pibee


A „USES” lista

Új kifejezés: A USES lista a olyan külső egységek halmaza, amelyek meghatározzák az egységet.

Visszatérve a Listing 1.1-re. A USES kulcsszó a 3. sorban van.
A USES kulcsszó jelöli annak a résznek a kezdetét, ami tartalmazni fogja olyan egységek listáját, sorozatát, amelyektől az egységünk függ. PÉLDÁUL, hogy megértsd tisztán, hogy miről is van szó itt:
A 11. sor ugye így néz ki:

Application.CreateForm(TForm1, Form1);

Ez a kódsorozat információt tartalmaz, arról, hogy hol találhatók azon egységek, melyek itt ebben az adott egységben nem találhatók meg. Ez az eljárás tisztán felismerhető: az Application.CreateForm egy másik egységben van, amelynek nevezése Forms.pas és a Tform1 és Form1 azonosítók pedig a projekt „main form” egységében vannak, melynek neve Unit1.pas.
Látod már az összefüggést?
A USES lista szolgáltatja az információt a Delphinek, ami szükséges a fordítóprogramnak.
Itt egy újabb betekintés a USES listbe:

uses
Forms,
Unit1 in `Unit1.pas' {Form1};

Figyeld meg, hogy a USES lista ebben az esetben két egységnevet tartalmaz, Forms és Unit1. Bizonyos tekintetben ez nem éppen jó példa a USES listre vonatkozóan, mert a második egység hozzáadott szöveget tartalmaz, amik nem feltétlenül jellemzőek egy USES listára. (Unit1 a ’Unit1.pas’{Form1}-ben).
Ez a „text” meghatároz egy formát, amit tartalmaz az egység, és ezt csak a fő forrásegység használja. A szöveg a kapcsos zárójelben egy megjegyzés, amit bemutatóképpen szántam és nincs összefüggésben a kód többi részével. Ezeket a megjegyzéseket, kommentárokat később fogjuk tárgyalni a „Kommentárok a kódban” szekcióban.)

Két szabály van, amit be kell tartanod, amikor a USES listát szerkeszted:

1., Minden egység külön kell legyen választva a következőtől vesszővel.

2., Az utolsó egységet követnie kell egy pontosvesszőnek. A pontosvessző jelzi a USES lista végét.
Természetesen a listának minden esetben valós egységneveket kell tartalmaznia. A USES list kezdete a USES kulcsszóval kezdődik és a végét pedig a pontosvessző jelöli. Egyébként nem érdekes, hogy a lista hogy van berendezve.
Például a két következő, bemutatásra kerülő USES lista teljesen egyforma,amígcsak a fordítóprogramhoz nem ér:

uses
Windows, Messages, SysUtils, Classes, Graphics,
Controls, Forms, Dialogs, StdCtrls;
uses
Windows,
Messages,
SysUtils,
Classes,
Graphics,
Controls,
Forms,
Dialogs,
StdCtrls;

Egy egység akármennyi USES litát tartalmazhat.
Nem feltétlenül szükséges és kívánatos, hogy az összes egység, amire szüksége van ennek az egységnek, egyetlen USES listában legyen.

Megjegyzés: Némely esetekben a Delphi maga tesz hozzá elemeket a USES listádhoz. Ezt a File/Use Unit menüponttal lehet elérni. – De mondanom sem kell, később jobban kitérünk erre, pontosan a 4. napon…

AZ INTERFACE SZEKCIÓ

Tekintsünk vissza együtt a Listing 1.2-re. Figyeljük meg, hogy egy INTERFACE kulcsszóval van jelölve az egyik szakasz. Ez az Interface szekció kezdete. Az interface szakasz egy olyan egységben van, amelyben export deklarált azonosító van. Az exportált azonosító egy olyan dolog, amelyhez akármelyik egység hozzáférhet a projecten belül. A legtöbb egység tartalmaz egy kódot, amelyet több más egység is használ. A kód jelölhet egy osztályt, eljárást, funkciót, változó adatokat. Minden objektum, amelyek elérhető más egységből is, benne kell hogy legyen az Interface szakaszban. Mondhatni, hogy akkor az interface szekció tartalma egy lista, amelyen fel vannak tüntetve azok a dolgok, amelyeket més egységek használhatnak. A szakasz mindig az INTERFACE kulcsszóval kezdődik és az IMPLEMENTATION kulccsal végződik, jelentése: végrehajtás.

AZ IMPLEMENTATION SZEKCIÓ

Új kifejezés: A végrehajtó szakasza egy egységnek az a szakasz, amely tartalmazza az adott egység aktuális kódját.

A végrehajtás szakasz kezdődik az IMPLEMENTATION kulcsszóval és végződik a next unit kulcsával. A next unit alatt a következő egységet értem, ami általában az egység végső „END” szavával, de az is lehet, hogy az INITALIZATION kulcsszó, ha az egységnek van initialization ( kezdeti értékadás, inicializálás ) szakasza. Most elég nehéz lenne többet mondani erről, mert a Pascalnak még több olyan része van, amelyet meg szeretnék osztani veled, mielőtt egybegyűjtöm ezeket a dolgokat. De azért egy példát szeretnék mutatni neked, ami megmutatja, hogyan is kell használni az Interface és az Implementation szekciókat. Mondjuk azt, hogy készítesz egy egységet, aminek van egy eljárása, aminek az a neve, hogy DoSomething (magyarul: csinálj valamit). Közelebbről, mondjuk, hogy DoSomething-nak elérhetőnek kell lennie más egységek számára is a projektben. Ebben az esetben közzé kell tenned, közbe bocsátanod a DoSomething-ot az Interface Section-ban és értelmezned azt az Implementation section-ban. A teljes egység ekkor a következőképpen fog kinézni:

LISTING 1.3. EGY EGYSÉG NYILVÁNOS MŰKÖDÉSSEL.
unit Unit2;
interface
procedure DoSomething;
implementation
procedure DoSomething;
begin
{ Code for DoSomething goes here. }
end;
end.

Tehát, a DoSomething eljárás közzé van téve az Interface szekcióban és meg van határozva később, az Implementation szakaszban. Nos, azt hiszem, kicsit elszaladt velem a ló. A működések (functions) és az eljárások (procedures) holnap meg lesznek vitatva (a szerző itt a második napot érti- Pibee) és ezen a napon a közzétételekre és a definíciókra fogok kitérni még.
>>Folytatás



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106