FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szoftver)
·  Úmutató az Intel SpeedStep bekapcsolásásához
·  Úmutató a Cool'n'Quiet bekapcsolásásához
·  Windows XP ”Reloaded” - A hivatalos álláspont
·  Peer-to-peer telefonálás egyszerűen
·  Novell Kisvállalati Csomag 6.5
·  Microsoft Office Visio 2003
·  Windows Media
·  Spamek szűrése szabállyal
·  Itt a SUSE LINUX 9.0
·  OpenOffice
·  NetMeeting
·  Shavlik HFNetChk 4.0 – Windowsupdate.com helyett
·  Új email szerver a SuSE-től
·  Novembertől a boltokban a magyar SuSE Linux 7.3
·  COLOBOT
·  Készítsünk honlapot
·  Hány lapra elegendő a festék???
·  Az NTFS 5 filerendszer
·  Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben
·  A Windows2000 lemezkezelésének újdonságai
· Cikkek > Szoftver
· Borland Delphi 4 – 21 nap alatt 8. rész
Dátum : 2000-10-24 19:50:25
Szerző : Pibee


A „TYPE” KULCSSZÓ


Új kifejezés: A TYPE kulcsszót arra használjuk, hogy segítségével közöljük azokat az új típusokat, amelyeket a program használni fog.

„Közölni egy új típust”- ez egy olyan titokzatos dolog, amelyről elég nehéz lenne beszélni így játékunk kezdetén…ezért talán egy példa segíthetne.
Tegyük fel, hogy az alkalmazásodnak szüksége van egy tömbre (értékek gyűjteménye) ami 20 byte és ennek a tömbtípusnak az ismétlésére lesz majd szükség. Közölni, közzé tudsz tenni egy új típust a következőképpen:

type
TMyArray = array [0..19] of Byte;

Most már tudod használni TmyArray azonosítót ahelyett, hogy leírod minden esetben a tömböt. Most erről ne is beszéljünk többet, de később még több példát fogsz majd találni a jegyzetben.

A „VAR” kulcsszó

Új kifejezés: A VAR kulcsszót arra használjuk, hogy kifejezzük egy kódsorozatban levő változókat.

Sok hely van ahol közzé tudsz tenni VAR szakaszt. Lehet például a UNIT résznél, egy eljáráshoz, egy működéshez. Egy egységen belül akár több VAR szakasz is lehet. A Listing 1.5 bemutatja a példa-egységünket a TYPE és VAR szakaszok hozzáadásával.

LISTING 1.5. AZ EGYSÉG A type ÉS A var SZAKASZOK HOZZÁADÁSÁVAL.
unit Unit2;
interface
type
TMyArray = array [0..19] of Byte;
const
AppCaption = 'My Cool Program 1.0';
var
X : Integer;
MyArray : TMyArray;
procedure DoSomething;
implementation
const
BaseX = 20;
BaseY = 200;
procedure DoSomething;
begin
{ Code for DoSomething goes here. }
end;
end.

Ahogy a CONST kulcsszónak, ugyanúgy a VAR kulcsszónak is több használata is lehet. Arra is használják, hogy a függvény és eljárás paramétereket közzétételezze mint változó paramétereket. Még mielőtt jobban belemennénk a dologba, hagyjuk ezt a dolgot a második napra.

Megjegyzés: Azok a szakaszok, amelyek a VAR, CONST és TYPE kulcsszavakkal vannak bemutatva, kezdődnek a kulcsszónál és a NEXT kulccsal fejeződnek be.

MEGJEGYZÉSEK

Mielőtt belemennénk a Pascal programnyelv kirészletezésébe, hadd beszéljek zárójelben a kódkommentárokról. A kommentárok sorok a forráskódbeli szöveg részei amik dokumentációs okokból vannak jelen. A kommentárokat használhatod bizonyos kódok működésének leírására, „copyright” információként, vagy csak feljegyzésként saját magad vagy más programozók részére. A megjegyzéseket három külömböző módon jelölheted. A következők valós kommentársorok:

{ Don't forget to free this memory! }
{
ADTAPI.PAS 2.50
Copyright (c) TurboPower Software 1996-98
}
(* Mason needs to fix this section of code *)
// This is really good code!
{ This code needs to be reworked later }

Valószínűleg a legyakoribb típusa a kommentároknak a Delhphi programoknál a fenti példában látható, a kapcsos zárójel. A két zárókapocs közé írjuk a megjegyzés szövegét. Egy másik féle használat: a (* a kezdésnél és *) a végén.

Megjegyzés: A kapcsos zárójeleknek van mégegy funkciójuk a Pascal-ban. Amikor dollárjellel használjuk egy logikai sorozatban, a zárójelek jelölik a fordítóprogramot. Hogyha a fordítónak szeretnénk jelezni, hogy ne generáljon fordító-javaslatokat, odatehetsz egy sort, mint pl. ez, a forráskódhoz:


{$HINTS OFF}

Amint a fordító meglátja a sort, nem fog üzengetni addig amíg nem kapja meg az ellenkező utasítást {$HINTS ON$} .
Még rá fogok térni erre a témára más pontoknál is, amint eljön az ideje.

VÁLTOZÓK

A változókat először deklarálni kell használatuk előtt. Deklarálni egy változót egy speciális kód-szakaszban kell ami a VAR kulcsszóval van jelölve ahogy azt nemrégiben kifejtettem Neked. Például:

var
X : Integer; { variable X declared as an integer variable }
Y : Integer; { variable Y declared as an integer variable }

Az X és Y variánsok mint egész változók

Előzőleg már beszéltem a VAR kulcsszóról, a Pascal egység részeként. Abban a részben azt mondtam, hogy a változókat, amiket az egységben találunk, arra használjuk hogy deklaráljunk az egység VAR szakaszában. Ez mind igaz, de van mégegy VAR szakaszod a működéshez vagy a procedúrához. Ez engedélyezi Neked, hogy deklarálj változókat függvényként és eljárásként az egységekben. Itt áll egy példa a VAR szakaszhoz egy eljárásban:

procedure TForm1.Test;
var
S : string;
begin
S := 'Hello World!';
Label1.Caption := S;
end;

Miután deklaráltál egy változót, használhatod azt arra, hogy manipuláld az adatokat a memóriában. Ez lehetséges, hogy nem jelent most sokat számodra, ezért felsorolok neked néhány példát. A következő kóddarabka az X és Y variánsokat használja, amiket deklaráltunk előzőleg. Minden sor végén van egy megjegyzés, ami leírja, hogy mi történik amikor az a sor életbe lép:

X := 100; { 'X' now contains the value 100 }
X := X + 50; { 'X' now contains the value 150 }
Y := 150; { 'Y' now contains the value 150 }
X := X + Y; { 'X' now contains the value 300 }
Inc(X); { Increment. 'X' now contains the value 301 }

A variáns egy rekesz, ami félre van téve a számítógép memóriájában, néhány értéket tartalmaz. Szeretnélek figylemeztetni először is, hogy az X értéke változik minden esetben, amikor a változót manipulálják.
Láthatod, hogy a változók megjelölt értékek, összeadva, növekedve, és így tovább. Figyeld meg azt is, hogy mindegyik állítás ebben a kódszegmensben egy pontosvesszővel végződik. A pontosvesszőt minden állítás végére oda kell tenni egy Pascal program esetében.

Megjegyzés: A Pascal elsajátításának kezdeti szakaszában a bimbódzó programozóléleknek meg kell tanulnia a kifejezés és az utasítás közti külömbséget. Az általános és pontosan megfogalmazott kifejezése az UTASÍTÁS szónak: AZ UTASÍTÁS AZ EGY KIFEJEZÉS, AMIT EGY PONTOSVESSZŐ KÖVET.
A kifejezés pedig: A KIFEJEZÉS EGY KÓDEGYSÉG AMIT MENNYISÉGBEN BECSÜLÜNK MEG.
Zavaros?Figyeld meg a következő állítást:

c := a + b;

Ebben a példában, a jobboldali része a kiosztásnak a+b, ez egy kifejezés. A teljes sor pedig egy utasítás. Mondhatnád, hogy a kifejezés az utasítás részhalmaza. Egyetlen utasításban azonban lehet sok kifejezés is. Tudom, hogy ez így jelenleg kicsit zavarosnak tűnhet, de ahogy haladunk tovább, egyre tisztább és tisztább lesz majd minden. Most csak azt jegyezd meg, hogy az utasítást egy pontosvessző követi. (Van ugyan néhány eset, amikor nincs minden sor végén pontosvessző, de ez nem rúgja fel a szabályt. Majd később fogjuk venni ezt a néhány kivételt is.)

A változóneveket követik az azonosítókra vonatkozó szabályok.
A változókon felül, az azonosítókat használják függvénynevekre, eljárásnevekre, mezőrekordokra, egységnevekre, satöbbi. Azonosítókban keverhetünk kis-és nagybetűket, tartalmazhat számokat és aláhúzást, de üres helyeket és speciális karaktereket nem. Az azonosítónak egy karakterrel vagy aláhúzással kell kezdődnie. Nincs maximum hosszúság meghatározva, de azért 255 karakter fölé nem engedi. A valóságban 20 karakter is túl hosszú ahhoz, hogy jól használható legyen. Az alábbi példák valós változónevek:

aVeryLongVariableName : Integer; { a long variable name }
my_variable : Integer; { a variable with an underscore }
x : Integer; { single digit variable name }
X : Integer; { same as above }
Label2 : string; { a variable name containing a number }

Megjegyzés: A Pascal nyelv nem feltétlenül érzékeny. Az alábbiak pl. mind megengedettek:
var
XPos : Integer;
{ ...later }
XPos := 20;
XPOS := 200;
xpos := 110;
XpoS := 40;

(Ha eddig mondjuk C-t vagy C++-t használtál, az Object Pascal kicsit furának tűnhet először, de hamar meg lehet szokni ám!)

Mára ennyi. És a hozzáfűzésem annyi, hogy ha valami fordítási hibát észleltek, mármint a szakkifejezésekben, kérlek benneteket, jelezzétek.- Pibee

>>Folytatás...



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106