FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szoftver)
·  Úmutató az Intel SpeedStep bekapcsolásásához
·  Úmutató a Cool'n'Quiet bekapcsolásásához
·  Windows XP ”Reloaded” - A hivatalos álláspont
·  Peer-to-peer telefonálás egyszerűen
·  Novell Kisvállalati Csomag 6.5
·  Microsoft Office Visio 2003
·  Windows Media
·  Spamek szűrése szabállyal
·  Itt a SUSE LINUX 9.0
·  OpenOffice
·  NetMeeting
·  Shavlik HFNetChk 4.0 – Windowsupdate.com helyett
·  Új email szerver a SuSE-től
·  Novembertől a boltokban a magyar SuSE Linux 7.3
·  COLOBOT
·  Készítsünk honlapot
·  Hány lapra elegendő a festék???
·  Az NTFS 5 filerendszer
·  Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben
·  A Windows2000 lemezkezelésének újdonságai
· Cikkek > Szoftver
· Otthoni hálózat beállítása
Dátum : 2000-09-20 18:28:01
Szerző : Mila


A modemed 200 fölötti pingje most már nem elég számodra, az a 20-as ping kell. Minden szükséges eszközt megvettél, hogy lehessen egy hálózatod, de hogyan tovább? Hogy állítod be a Windows-ban a hálózatot? Az előző cikkünkben (Hálózat otthon) leírtuk mi kell egy jó hálózathoz, most jön a trükkös része – a Windows hálózatának beállítása. Nem túl komplikált, de tapasztalat nélkül órákig el lehet szenvedni vele.

Plug N’ Pray
A hálózati kártya felinstallálása lesz talán a legnehezebb része az egész procedúrának. A kártya minősége, és a rendszeredben lévő kártyák száma határozza meg, hogy mennyire lesz könnyű (minél több kártya van a gépedben, annál rosszabb). Remélem Windows 95, vagy Windows 98 előtt ülsz, mert a leírás erre a két operációs rendszerre készült (valószínűleg Windows Me-re is jó).

Először rakd be a kártyát a gépbe, majd indítsd el azt. Ha minden jól megy, akkor a Windows detektálja a kártyát és automatikusan elindítja a Hardvere Hozzáadása varázslót. Ekkor a Windows a gyártó meghajtókat tartalmazó lemezét (és később a Windows CD-t) fogja kérni. Tegyél a kedvére, és rakd be a lemezt.

Ha a Windows nem veszi észre az új kártyát, akkor talán nem megfelelően lett beillesztve, vagy nem Plug’n’Play típusú a kártya. A legtöbb alaplap mindegyik PCI slotnak más-más IRQ címet ad, próbáld meg más illesztőhelyre átrakni a kártyát, hátha úgy működik. Ha ISA kártyád van, és nem Plug’n’Play kompatíbilis, akkor a drivereket saját kezűleg kell telepítened a termékhez adott lemezről. Olvasd el a leírást, az segíteni fog. Ha a telepítés befejeződött indítsd újra a gépet.

Lehetséges konfliktusok
Az újraindítás után ellenőrizd a Rendszer eszközöket a Vezérlő Pult Rendszer nevű ablakában. Ha semmi jel nincs (például sárga felkiáltó jel) a hálózati kártya neve előtt, akkor minden rendben. Ha van, akkor valószínűleg erőforrás megosztási hiba van a hálókártya és egy másik rendszereszköz között. Régebbi nem PnP-s kártyák szeretik kisajátítani a rendszer erőforrásokat. Próbáld meg a hálókártya erőforrás beállításait megváltoztatni.

Dupla klikk az egységen, és minden erőforrás konfliktus ki lesz listázva. Válaszd ki a Manuális Beállítást és próbáld megváltoztatni az I/O tartományt, vagy az IRQ-t. Ha kész vagy, akkor indítsd újra a gépet. Nézd meg újra, hogy működik-e a kártya. Ha nem sikerült, akkor ismételd meg az egész állítgatós procedúrát. Ha jól működik, akkor jöhet a protokollok beállítása.

A hálózati beállítások
Ha minden rendben van hardver téren, akkor jöhet a szoftver, az az a hálózat beállítása. A Windows 95/95-ban van egy gyenge védelmű, de céljainknak megfelelő hálózat.

Menj a Vezérlő Pultba , és ott klikkelj a Hálózatok ikonra. Ez előhozza a hálózati tulajdonságok ablakot. A hálózati kártyádnak ott kell lennie a listában. Ha nincs ott, akkor valószínűleg rosszul van telepítve.

Ellenőrizd, hogy a Windows telepítette-e a TCP/IP és az IPX/SPX protokollokat. Ha fel vannak telepítve, akkor valami ilyesmit kéne látnod: „TCP/IP -> ” és „IPX/SPX kompatíbilis protokoll ->

Ha nincsenek ott, akkor magadnak kell feltelepítened őket. Szerencsére nem nehéz, csak a Windows 95/98 CD-re lesz szükséged.

Hogy is van ez a prokotoll? Kezdjük a TCP/IP-vel. Menj a hálózati beállítások ablakba, ott válaszd ki a hálózati kártyádat és klikkelj a Hozzáadás gombra. Jelöld ki a „prokotoll”-t és klikkelj a Hozzáadás gombra (ez már egy másik ablakban történik). Megint egy új ablak nyílik meg. A bal oldali gyártó listában keresd ki a Microsoftot, majd jelöld ki. A jobb oldalt válaszd ki a TCP/IP-t. A TCP/IP protokoll már a rendszered része. Az IPX/SPX protokollt ugyan így kell feltelepíteni, csak a legutolsó lépésnél nem a TCP/IP-t kell kijelölni, hanem az IPX/SPX-et.

Végül, ha szeretnél fájl és nyomtató megosztást, akkor ugyan ezzel a módszerrel rakd fel a NetBEUI-t. Ha ez is megvan akkor menj a NetBEUI tulajdonságok ablakába és válaszd ki mint alap protkollt. Ne rakd fel a NetBEUI-t, ha nem fogsz fájl és nyomtató megosztást használni!

Egy valamit valószínűleg észre fogsz venni, a Windows felrakta a NetBIOS-t is. Erre valószínűleg soha nem lesz szükséged, nyugodtan távolítsd el. Ha hálózatokról van szó akkor egyszerűségre kell törekedni.

Én is IP-t akarok!
A TCP/IP és az IPX/SPX telepítése után mindegyik gépnek egy saját (egyedi) IP-t kell adnod. Válaszd ki a „TCP/IP -> ” feliratot, majd klikkelj a Tulajdonságok gombra. Ez megnyitja a TCP/IP tulajdonságok ablakot. Jelöld ki az „IP Cím megadása” menüpontot. Az RFC 1918 szabvány alapján a privát IP címeket az alant átható három tartomány egyikéből kell kiválasztani:

  • 10.0.0.0 - 10.255.255.255
  • 172.16.0.0 - 172.31.255.255
  • 192.168.0.0 - 192.168.255.255
Természetesen, ha egyik gépnek sincs kapcsolata az internettel, akkor mindegy milyen IP címeket osztasz ki a gépeknek, de ajánlott a szabvány keretei közt megmaradni. A legjobb ha az első gépnek a 10.0.0.1-et adod, a másodiknak a 10.0.0.2-t, a harmadiknak a 10.0.0.3-at és így tovább. A netmaszkhoz minden számítógépnél a 255.255.255.0-t állítsd be.

A WINS-t, a Gateway-t, és a DNS-t hagyd letiltva. Ezek csak nagy hálózatokhoz, vagy Internethez való kapcsolódáshoz kellenek. Egy kis hálózatnál nem lesz szükséged rájuk.

Induljon a kommunikáció!
Még fel kell telepíteni a „Microsoft Hálózatokat”, hogy a gépek a TCP/IP és az IPX/SPX protokollokon keresztül kommunikálni tudjanak. A Hálózati tulajdonságok ablakban klikkelj a Hozzáadás gombra. A megjelenő ablakban válaszd ki a Kliens-t, majd megint Hozzáadás. Az új ablakban válaszd ki a Microsoftot és a Microsoft Hálózat Kliens-t (legfelső). Klikk az OK gombra és kész.

Oszd meg és uralkodj!
Ha másik géppel meg szeretnéd osztani a fájlaidat, vagy a nyomtatódat akkor még fel kell telepíteni a Microsoft Fájl és Nyomtató megosztását. Klikkelj a Hozzáadás gombra a Hálózati tulajdonságok ablakban, majd válaszd ki a Szolgáltatásokat (legalsó). Klikkelj a Hozzáadásra. Egy új ablak fog megnyílni, ebben válaszd ki a Microsoftot, majd a „Fájl és Nyomtató Megosztás”-t a jobb oldalon. Klikkelj az OK-ra. A most kiválasztott komponens meg fog jelenni a Hálózati tulajdonságok ablakban.

Biztos, ami biztos
Ajánlott leellenőrizni, hogy minden megfelelően van-e beállítva. Nyisd meg a TCP/IP-t és válaszd ki a kötések fülecskét. Ellenőrizd, hogy a „Fájl és Nyomtató Megosztás” és a „Microsoft Hálózatok Kliens” is ki legyen jelölve. Ugyan ezt ellenőrizd az IPX/SPX-nél is.

Ha valamilyen erőforrást (nyomtatót, könyvtárat, bármit) megosztasz a hálózattal, akkor az a Hálózatok rész alatt fog megjelenni (Intéző utolsó előtti eleme a baloldalon, a kuka fölött). Ehhez csak annyit kell tenned, hogy a megosztani kívánt meghajtón egy jobb klikket alkalmazol, majd a „megosztás…”-t választod ki. Válassz egy nevet a megosztani kívánt egységnek, majd OK. Ezután az megjelenik a hálózaton és bárki elérheti.

Ha újraindítod a gépet, akkor valószínűleg megjelenik a „Hálózatok” ikon az asztalon. Ha ebbe dupla klikkel belépsz, akkor legalább két ikont fogsz látni: „Teljes hálózat” és a saját gépet neve (ezt a Hálózati tulajdonságoknál lehet beállítani).

Új nevek a grundon
Figyelj arra, hogy a számítógéped neve nem feltétlenül az, amit a „Sajátgép” ikonnak adtál. Ha a saját gépedet látod a hálózaton, akkor már közel vagy a végéhez. Minden egyes hálózatba kötendő gépen végezd el ugyan ezeket a beállításokat. Ha mindent jól csináltál, akkor ezek is meg fognak jelenni a hálózaton (ne felejtsd el fizikailag megcsinálni a hálózatot, tehát minden gépet kábelezz be).

A Windows továbbítani fogja a hálózaton, hogy jelen van. Egy rendszer felismerése akár 15 percig, vagy tovább is eltarthat. Egy újraindítás segíthet, de ha minden számítógép látszik a hálózatoknál, akkor csak várj, és nyomogasd a frissítést (nézet menüpont, vagy F5). Egy kis türelem sok bajtól megóvhat.

Ha minden rendesen be van állítva, akkor minden rendszer látszani fog a a Hálózatoknál. Ettől kezdve bármilyen többjátékos játékot el tudsz játszani, vagy simán tudsz fájlokat másolgatni egyik gépről a másikra.

Ez minden. Ha segítségre van szükséged, akkor bátran kérdezz a Fórumban.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95