FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szoftver)
·  Úmutató az Intel SpeedStep bekapcsolásásához
·  Úmutató a Cool'n'Quiet bekapcsolásásához
·  Windows XP ”Reloaded” - A hivatalos álláspont
·  Peer-to-peer telefonálás egyszerűen
·  Novell Kisvállalati Csomag 6.5
·  Microsoft Office Visio 2003
·  Windows Media
·  Spamek szűrése szabállyal
·  Itt a SUSE LINUX 9.0
·  OpenOffice
·  NetMeeting
·  Shavlik HFNetChk 4.0 – Windowsupdate.com helyett
·  Új email szerver a SuSE-től
·  Novembertől a boltokban a magyar SuSE Linux 7.3
·  COLOBOT
·  Készítsünk honlapot
·  Hány lapra elegendő a festék???
·  Az NTFS 5 filerendszer
·  Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben
·  A Windows2000 lemezkezelésének újdonságai
· Cikkek > Szoftver
· NetCaptor
Dátum : 2000-08-18 18:05:19
Szerző : Lionel


Azoknak a "hardcore" szörfösöknek, akik koncentráltan, egyszerre legalább öt Windows Explorer ablakban Interneteznek, ajánlom a következő böngészőprogramot.

Már jelent meg néhány olyan kiegészítés mely a már a gépre installált Microsoft Internet Explorer programra települ rá, kiegészítve azt új lehetőségekkel. Például nagy sikert aratott az a program, mely lehetővé tette, hogy teljesen megváltoztassuk a böngészőnk kinézetét. Én most egy hasznosabb alkalmazást ajánlanék olvasóim figyelmébe, a NetCaptor-t.

A NetCaptor lényegében egy különálló program, habár az Internet Explorer motorját használja. Sok olyan új szolgáltatással ruházza fel a Microsoft böngészőjét, melyek hasznosak, és mégsem terhelik le annyira a rendszert.

A NetCaptor legfontosabb tulajdonsága, hogy a megnyitásra kerülő Internet Explorer ablakokat (Hány ablakban is szokott Internetezni egyszerre? Négy, esetleg öt darab van megnyitva?) összefűzi, rendet teremt közöttük, mégis könnyen elérhetőek az úgynevezett "Böngészőfüleknek" köszönhetően. Ezen kívül kényelmesebb felületet biztosít, átgondoltabb az eszköztár is.

A NetCaptor programnak már elkészült a magyarított változata, ami még egyszerűbbé teszi a használatot.

Sikerült felvennem a kapcsolatot a program fejlesztőjével, és készítettem vele egy e-mail riportot.
Íme:

BL: Azt hiszem az olvasóinkat érdekelheti, hogy tulajdonképpen ki fejleszti a NetCaptor programot, és milyen megfontolásból. A beszélgetést célszerű lenne egy bemutatkozással kezdeni.
AS: A nevem Adam Stiles, 27 éves vagyok, és én alapítottam a Stilesoft céget.

BL: Családod van?

AS: Igen, van feleségem, Nancy, és egy kisfiam. Ami azt illeti Nancy sokat segít és segített nekem a cég létrehozásában, a munka koordinálásában, persze amióta megszületett a fiam, nem ér rá annyit. Lauren úgy vonzza a piszkot, mint egy mágnes… :-)

BL: Mikor kezdtél el programozni?

AS: Nos, nagyon régen. :-) Egy TRS-80-as számítógépen kezdtem, de hamar feladtam, mert egyszerűen nem tudtam rávenni a magnót arra, hogy szalagara rögzítse a programokat, amiket írtam. Aztán a suliban mutatták meg, hogy hogyan kell csinálni, így újra belekezdtem. Tudod, a programozás sokkal érdekesebb, ha a számítógép emlékszik arra, amit csináltál.

BL: Bevallom, gondban voltam akkor, amikor el kellett magyaráznom az olvasóknak a NetCaptor lényegét. Te hogyan fogalmaznád meg?

AS: A NetCaptor felforgatja a böngészőkről alkotott hagyományos elképzeléseinket. A hagyományos böngészőprogramok egyszerre csak egy oldalt jelenítenek meg, ha egyszerre több lapot szeretnénk megtekinteni, akkor új ablakot kell nyitni. Nem így a NetCaptor programban, ahol fülek segítségével lapozhatunk a megnyitott lapok között. A legegyszerűbb egyébként, ha a felhasználók ellátogatnak a http://www.netcaptor.com címre, ahol egy bemutatón vehetnek rész. Itt minden lényeges dolgot megtudhatnak a programról.

BL: Igen, ha jól emlékszem a Take a Tour feliratra kell kattintani. Nos, az biztos, hogy a NetCaptor egy ügyes program, melyet egy nagyszerű ötletre alapoztál. Honnan jött az ötlet egy ilyen szoftver létrehozására, és miért pont böngészőprogramot kezdtél el fejleszteni?

AS: Minden nagy ötlet nyilvánvalónak tűnik, ha az alkalmazására sor kerül. Ami a böngészőprogramot illeti, itt volt értelme alkalmazni az ötletet. Az egyik program, ami befolyásolt, az a HomeSite HTML Szerkesztő volt, melyet akkoriban Nick Bradbury fejlesztett, aztán eladta az Allaire cégnek. A szoftver lehetővé tette, hogy egyszerre több weblapon dolgozzunk azáltal, hogy kis fülekkel választhattunk közülük. Számomra teljesen természetesnek tűnt, hogy a böngészőprogramoknak is így kell(ene) működniük. Mivel akkoriban nem volt ilyesmi a piacon, megírtam a SimulBrowser-t, a NetCaptor elődjét.

BL: Mikor, és hogyan kezdted a fejlesztést?

AS: A NetCaptor volt életem első Delphi alkalmazása. 1998 tavaszán kezdtem a munkát, először csak saját kedvtelésből, magamnak írtam. Eszembe nem jutott volna, hogy valaha is kiadom. Ennek az egyik oka az volt, hogy a nyilvánosság számára programot írni teljes embert kívánt volna. Ez "na lássuk, mire is vagy képes" projekt volt. A szoftver gyorsan fejlődött, egyre több szolgáltatást tartalmazott, egy idő után logikus volt közkézre bocsátani. Először freeware (ingyenes), majd adware (ingyenes, de reklámokat kell nézegetni a használat közben) változatban tettem közzé.

BL: Van programozói gárdád?

AS: Nem, egyedül dolgozom.

BL: Mennyien használják a NetCaptor-t jelenleg?
Egy nap körülbelül 60,000 felhasználója van a programnak, 1 hónapra lebontva ez a szám eléri 200,000 embert.

BL: A NetCaptor fejlesztését nem fejezted be. Mesélnél a jövő NetCaptor böngészőjéről? Milyen új szolgáltatások lesznek benne?

AS: Szívesen nyilatkozom erről. Évente egyszer jelentetek meg egy nagyobb frissítést a programból, úgy április környékén. A NetCaptor 7.0 körülbelül akkor fog megjelenni, ha nem hamarabb egy picivel. (2001.04.xx) A NetCaptor 6.03 végső kiadását augusztus / szeptember hónapra időzítettem, aztán nekiülök a NetCaptor 7.0 kifejlesztésének. Sok munkát igényel majd, mert újraírom tetőtől talpig a szoftvert. Az NC 7.0 valószínűleg már Microsoft Internet Explorer 5.5 vagy magasabb verziószámú böngészőt igényel majd. Több hasznos, új szolgáltatás is lesz majd benne. Az egyik például a fülenkénti beállítások támogatása. Ez azt jelenti, hogy minden fülnél külön be lehet majd állítani, hogy megjelenjek-e a Java Scrip kisalkalmazások, képek, videók, stb., mindezt pedig a Kedvencek közé integrálva. Ha egy oldalt képek nélkül akarsz majd megjeleníteni, és felveszed a Kedvencekbe, akkor mindig úgy jelenik majd meg. Ezek a legfőbb irányvonalak, de még mindig dolgozom a terveken. Később többet tudok majd mondani.

BL: Más programokat is fejlesztesz?

AS: Nem, nem igazán. Van néhány poénos alkalmazásom, de semmi komoly.

BL: Nehéz egy ilyen programot kifejleszteni?

AS: Bizony nehéz. :-) A legnehezebb dolog azt megoldani, hogy működjön a Windows és az Internet Explorer különböző verzióival.

BL: Miért használjanak az emberek NetCaptor-t?

AS: Az, hogy ki használja a NetCaptor-t attól tenném függővé, hogy kinek milyen szörfözési stílusa van. A NetCaptor azoknak készült, akik több dolgot csinálnak egyszerre. A NetCaptor-t azok tudják a leginkább kihasználni, akik szeretnék maguk "irányítani" böngészőprogramjukat.

BL: Te melyik böngészőprogramot használod, mikor Internetezel?

AS: ;-) Természetesen NetCaptor-t!

BL: Milyen érzések kerítenek hatalmába téged, ha arra gondolsz, hogy rengeteg ember használja a programot, amit írtál.

AS: Imádom. Jó tudni, hogy a NetCaptor segít az embereknek, és ők szeretik ezt.

BL: Miért csak egyedül dolgozol?

AS: Hát igen, egyedül vagyok. A cég elég jól megy ahhoz, hogy kibővíthessem, de akkor többet kellene a menedzsmenttel foglalkoznom, és nem tudnék ennyit programozni.

BL: Mennyibe kerül a NetCaptor?

AS: Két változat készült a programból. Van egy ingyenes és egy pro verzió. Az ingyenes verziót a reklámok tartják fenn, ezért a jobb felső sarokban egy piciny ablakban hirdetések jelennek meg. Az ingyenes és a pro verzió között a különbség mindössze annyi, hogy a pro változatban nincsenek reklámok.

BL: Köszönöm szépen!

A NetCaptor egy igen erőteljes program. Csak azoknak nem ajánlom, akiknél az Internet Explorer sűrűn lefagy, mivel a NetCaptor az IE motorját használja.

Kellemes böngészést!



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106