FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szoftver)
·  Úmutató az Intel SpeedStep bekapcsolásásához
·  Úmutató a Cool'n'Quiet bekapcsolásásához
·  Windows XP ”Reloaded” - A hivatalos álláspont
·  Peer-to-peer telefonálás egyszerűen
·  Novell Kisvállalati Csomag 6.5
·  Microsoft Office Visio 2003
·  Windows Media
·  Spamek szűrése szabállyal
·  Itt a SUSE LINUX 9.0
·  OpenOffice
·  NetMeeting
·  Shavlik HFNetChk 4.0 – Windowsupdate.com helyett
·  Új email szerver a SuSE-től
·  Novembertől a boltokban a magyar SuSE Linux 7.3
·  COLOBOT
·  Készítsünk honlapot
·  Hány lapra elegendő a festék???
·  Az NTFS 5 filerendszer
·  Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben
·  A Windows2000 lemezkezelésének újdonságai
· Cikkek > Szoftver
· Programokat? Ingyen? Igen!
Dátum : 2000-08-08 20:47:22
Szerző : Lionel


Írta: Basa Lionel a Számítógép.hu számra
Azon szerencsés emberek közzé tartozom, akik már igen régóta rendelkeznek Internet-hozzáféréssel. Régóta szörfözök az Interneten, és gyakran olyan webkikötőkbe botlok (vagy ők botlanak belém) melyekről érdemes lenne szót ejteni. A napokban épp egy magyar próbálkozással ismerkedhettem meg, azonnal úgy érzetem, hogy erről hírt kell adnom, hogy mások is tudomást szerezzenek a létéről.

Amint említettem, nem tegnap kezdtem a Netezést. Mint sok szörföző, én is szoktam programokat, eszközvezérlőket letölteni különböző programgyűjteményekből. Ezekkel azonban az a nagy gond, hogy az ilyen helyeken fellelhető programok jogállása nagyon vegyes, és a figyelmetlenül letöltött, nem ellenőrzött programokról hamar kiderülhet, hogy addig nem alkalmasak feladatuk elvégzésére, amíg be nem fizettük a meghatározott pénzösszeget az írónak. Régebben megszállottan kerestem olyan programgyűjtemények után, ahol csak és kizárólag INGYENESEN másolható, használható szoftvereket találhatok. Nem jártam sok sikerrel. Meglepetésemre külföldön is csak néhány igen szegényes kikötő fogadott. Persze tisztában vagyok azzal, hogy senki sem állíthatja azt egyértelműen, hogy az Interneten nem létezik egy igazán jó, ingyenes programokat összegyűjtő hely (ahhoz túl nagy a Web, hogy az egészet megismerhessük), de azt azért bátran állíthatom, hogyha létezik is, nem könnyű felkutatni.

Magyarországon azonban történik valami! A napokban hírt kaptam egy kizárólag INGYENES programokat összegyűjtő magyar FTP és Webhely megszületése felől. Miután ellátogattam a még épülőben lévő kikötőre, úgy éreztem érdemes szót ejteni az oldalról.

E rövid e-mail riportban a készítőkkel beszélgettem.


BL: Úgy vélem kezdetben célszerű lenne jobban megismerni Titeket. Hányan vagytok, kik vagytok?
SzT: Tulajdonképpen négyen vagyunk,
Ferenczy András, Szekeres Tamás, Balogh Richárd és Toldy Lajos.
de szót kell ejtenünk az aktív listatagokról is:
Kalló József, Balogh László

BL: Hol van a székhelyetek?
SzT: Nekem Veszprém. Egyébként az Internet lenne jó válasz erre a kérdésre.

FA: Én meg Zalaegerszeg, de tényleg az Internet a jó válasz!

TL: Mivel kialakult szervezeti forma nincs, székhely sincs. Én egyébként Tatabányán lakom.
BL:Mivel foglalkoztok a "való"életben?
SzT: Én egy helyi rádióban vagyok stúdióvezető.

FA: Erdőmérnök.

TL: Egy könyvelőirodát vezetek.

BL: Milyen az átlagéletkor nálatok?
SzT: Hm. Jó kérdés ;-) Én most leszek 30, de általánosságban elmondható, hogy vegyes.

FA: 31.

TL: Igencsak növelem az átlag-életkort a magam 57 évével.:-))

BL: (Az előző kérdésekre adott válaszok meglepetést okoztak. Nem hittem volna, hogy ennyire különböző helyen lakó, foglalkozású és talán különböző szubkultúrából származó emberek ilyen sikeres vállalkozást hozhatnak létre Interneten keresztül.)
Honnan jött az ötlet a gyűjtemény létrehozására?
SzT: Az ugye köztudott, hogy nem igazán az átlagberekhez vannak igazítva a programok arai. Ráadásul hiába használunk legális programokat, a minőségük, és támogatottságuk eléggé elszomorító. Viszont kitalálták az ingyenes programokat, amiket a világon mindenki ingyen használhat, továbbadhat. Ezeket a programokat "csak úgy" mellékesen készítik. Van, aki azért, hogy villogtassa programozói tudását, van, aki azért, mert nem tálalt számara megfelelő programot és készített, egy az igényeit maximálisan kielégítő alkalmazást. Szóval ezek a programok nemcsak ingyenesek, hanem gyakran a fizetős programokat megszégyenítő tulajdonságokkal bírnak.
A listáról a HIX-GURU-n olvastam először (ha jól emléxem) (tehát nem vagyok alapító tag), és feliratkoztam rá. Eleinte kizárólag a DOS volt terítéken, de átalakultunk, és ma már elmondhatjuk, hogy nyitottak vagyunk minden irányba. Később jött a lehetőség, hogy WEB, illetve FTP helyet kapunk az Externet Kft. jóvoltából. Ennek azért is örültünk, mert Magyarországon (tudtommal) még nincs ilyen, kizárólag ingyenes programokkal foglalkozó hely. Így "mindent" megtalálhat egy helyen, aki valamilyen témában ingyenes programot keres.

FA: A listán Herczeg Ferenc (Hery) vetette fel az Externet Kft.-től, hogy az általunk fellelt programokat egy helyre gyűjtsük be. A listán keresett önkéntes adminisztrátorokat. Végül is elvetettük a shareware programokat, és csak freeware-k (maximum cardware) kerültek fel. Az FTP felépítése és a könyvtárszerkezet együttgondolkodásunk eredménye. Nagy lépést jelentet Lajos beszervezése, akit a KUKKER-ből már az egész ország ismert, és ő is hasonló ötleteket adott.

TL: A gyűjtemény létrehozásának körülményeit nem ismerem, de amikor Ferenczy András felkért, hogy csatlakozzam hozzájuk, örömmel tettem, tekintettel arra, hogy elkötelezett híve vagyok az ingyenes szoftvereknek. Már korábban is gyűjtöttem a free programokat, és a Simtel.net gyűjteményére alapozva a privát honlapomon is (http://www.nexus.hu/papoman) is jó pár DOS és Windows ingyenes programot tettem közzé.

Annak oka, hogy az ingyenes programok híve vagyok az, hogy véleményem szerint a kereskedelmi szoftverek sem jobbak, mint az ingyenesek, csak látványosabbak és számos funkciójukat úgysem tudja kihasználni a mindennapi munkában az ember. Emellett a szoftverek árai a magyar viszonyokhoz képest túl magasak, továbbá az, hogy ha egy használható hardver-szoftver együttest akar az ember létrehozni kereskedelmi szoftverekkel, akkor ebből a hardver ára talán még a negyedét sem tenné ki.

Bár létezik ma már számos webhely, amelyről programokat lehet letölteni, de a választék itt vegyes, a legtöbb korlátozottan használható időkorlátos verzió, és nem létezik olyan gyűjtemény, mely kifejezetten az ingyenes, teljes értékű programokat kínálna.

BL: Hogyan kerültetek az Externet-hez?
FA: Herynek köszönhető, mivel ő tag volt a listán, és az Externet-nél dolgozik.

BL: Mikorra készül el teljesen a webkikötő?

SzT: Szerintem soha ;-) Folyamatosan bővítjük. Inkább bővítik, mivel elég passzívan építem ezt a lapot. Már annak is örülök - idő hiányában - ha a CD HTML felületét össze tudom rakni.

TL: Talán soha. Ennek oka elsődlegesen az, hogy per pillanat nem rendelkezünk olyannal, aki megfelelő nyelvi ismeretekkel (CGI, Perl, PHP stb) fel tudná gyorsítani a munkát. Ugyanis a legnagyobb gondot az egyre gyarapodó állomány leírásának webes formátumba öntése okozza. Ez ugyanis, ha az index-lapokat nem számolom, jelenleg közel 600 file_id.diz HTML formába alakítását igényelné.

Véleményem szerint lassan, de biztosan elérkezünk oda, hogy az egészet szervezettebb formában kell végezni, és szükségünk lesz olyan szponzorra, aki felismeri a freeware programok jelentőségét a számítástechnika és a számítástechnikai kultúra, alkalmazás terjesztésében, és szárnyai alá veszi (talán nyugodtan mondhatom) egyetlen magyar ingyenes szoftverbázis továbbfejlesztését és folyamatos fenntartását. Az Externet az ftp és webhely biztosításával ehhez az első lépést tette meg.

BL: Milyen szisztémát követtetek a kikötő létrehozásánál? (látványosság versius áttekinthetőség, stb.)
FA: :-) Lenne valamilyen rendszerező elv? :-) Ha van, akkor gyorsan letöltődő oldal, pontos és részletes információk, áttekinthetőség, közérthetőség.

TL: A látványt mindenképpen fontosnak tartjuk, de nem kívánjuk követni a magyar lapokon terjedő őrületet, hogy grafikákkal, Java és egyéb kisalkalmazásokkal teletömött, szinte letölthetetlen lapokat készítenek. Áttekinthetőség szempontjából a gyűjtemény könyvtárszerkezetét szeretnénk lapjainkon tükrözni, mivel a honlapok elkészítése és napi rendszerességű frissítése is ezt igényli.

Szeretnénk azt, hogy az állományismertetők automatikusan, szkriptekkel kerüljenek előállításra, de erre nem rendelkezünk hozzáértő társsal.

BL: Hogyan rendszerezitek a programokat?
Itt nem sok választásunk van. Mint szoftvergyűjtemény, a nagy repozitóriumokhoz hasonlóan operációs rendszerenként, ezen belül pedig azonos csoportosításban gyűjtjük az anyagokat. A jelenlegi csoportosítás megfelelőnek tűnik, de nem rögzítettük végleges formában, így ha szükséges és az áttekinthetőség megkívánja, újabb csoportokat hozunk létre.

BL: Hogyan szerzitek be a programokat? Külön engedélyt kértem minden szerzőtől?
SzT: Általában a "license"-ben leírják, a legális terjesztés módját. Külön felhívják rá a figyelmet, ha esetleg CD-n vagy más FTP-n nem terjeszthető a program. A legtöbb esetben nyugodtan továbbadható. Egy program vagy azért kerül fel, mert szerintünk a kategóriájában jó minőséget nyújt, jól használható, vagy azért mert kerték (felhívták rá a figyelmünket). Amikor egy program felkerül FTP-re, egy rövid leírást (fileid.diz) írunk róla a levelezőlistára is, hogy a tagok értesüljenek a frissítésekről. Itt írjuk le azt is, hogy mindenki számara, vagy csak otthoni használatra ingyenes, esetleg cardware.

FA: A program mellett található licenszekből kiderül, hogy milyen Feltételek mellett használható, terjeszthető. Az FTP-re csak ingyenes használató (maximum nem mindenhol, hanem csak magáncélra) és szabadon terjeszthető programok kerülhetnek fel. A korlátozásokról a FILE_ID.DIZ-ben tájékoztatjuk a tagokat.

TL: Az Internetről töltjük le. A szerzőtől csak akkor kérünk engedélyt, ha erre szükség van, és a letöltött anyagban levő szöveges információ (readme, licensz stb) nem teszi lehetővé a program szabad disztribúcionálását. Amennyiben a disztribúció szabad, semmi gondot nem látunk, ugyanis a gyűjtemény teljesen non-profit, így az igényeket kielégíti.

Egyébként is az anyagot eredeti formájában hagyjuk, ha szükséges, akkor .zip formátumba tömörítjük és egy magyar nyelvű file_id.diz-zel látjuk el.

BL: Volt már olyan, aki "nemet" mondott?
FA: Ilyen nem fordult még elő, de a program felhelyezése sohasem állhat ellentétben a licensszel.

TL: Nem. Bár mindössze 2-3 esetben fordultam a szerzőhöz, mindegyik örömmel vette a magyarországi elérhetőségét programjának. Talán ebben hazánk egzotikus volta is belejátszik.

BL: A riportban már két helyen biztosan megemlítés szintjén szóba került egy CD lemez. Az Internetes kikötőhöz ugyanis tartozik majd egy ingyenesen másolható lemez is, melyet bárkinek szívesen elküldenek a készítők. Annak ellenére, hogy többször hangsúlyozták, hogy szívesen elküldik a lemezt mindenkinek, aki kéri, fontos elmondani, hogy a FreePc elsődleges profilja nem a CD másolás, hanem a webhely és az FTP fenntartása, menedzselése. Néhány kérdésemben azért kitértem a lemezre is.
Mikorra készül el a CD lemez? Van határidő kiszabva?
SzT: Nem tudom. Határidő nincs, illetve amikor megtöltünk egy teljes CD-t. Szerintem augusztus vége tartható időpontnak tűnik. (Ez nagyban függ attól, hogy a programok újabb verzióinak előkerése meddig tart majd.)

BL: Mit fog tartalmazni? Csak programokat, vagy mást is?
Maga a freepc gyűjteményben nemcsak programok vannak. Külön könyvtárban szerepel a WEB_EMIL levelező lista anyaga, valamint a főkönyvtárban freeware.zip néven a freeware-news lista anyaga. Remélhetően - ha valakinek megvan - a freepc lista anyaga is fel fog kerülni.

Egyébként annyit, hogy a WEB_EMIL lista immár két éve az Internet e-maillel történő elérésével foglalkozik, a lista létszáma folyamatosan 300 fő fölött van, és elsősorban a csak postafiókkal rendelkezőknek, és a kezdő internetezőknek nyújt segítséget.

A freeware-news pedig amiatt jött létre, hogy az ingyenes programok száma napról-napra nő, és képtelenek vagyunk az összest feltölteni. Rövid pár hónap alatt a listán megjelentetett programismertetések száma meghaladta az 1000-et, és ezek zömét a gyűjtemény nem is tartalmazza. Sajnos, ez az anyag csak angolul elérhető.

BL: Eddig mennyi anyag van meg?
Jelenleg több mint 800 programunk van, ez 520MB-nyi helyet foglal. kb.:-)

BL: Hogyan lehet majd a lemezhez hozzájutni, és mennyiért?
A lemezt bárki megkaphatja. Annyit kell csak tenni, hogy ír nekem egy levelet, melyben megírja a címet, és az igenyelt mennyiséget. Természetesen a lemez szabadon másolható, sőt! (Ugye az én másolókapacitásom is véges;-) Ára nincs. Ingyenes. Egyedül a nyers CD árat, illetve az esetleges postaköltséget kell megtéríteni.

BL: Gondoltatok arra, hogy a teljes gyűjtemény (vagy egy része) esetleg felkerülhetne egy magyar országos számítástechnikai magazin lemezmellékletére, esetleg külön lemezként szerepelhetne az újságban? SzT: Ez is szóba került, de még nem történt (tudtommal) ilyen jellegű megkeresés. Most, hogy a PCformat DVD melléklettel is megjelenik esetleg Őket is érdemes lenne felkeresni.

FA: Lehetne róla szó, de mi nem szorgalmaztuk eddig, ők meg még nem akadtak ránk.

TL: Erre már gondoltunk, de eddig még nem volt igény rá. Az anyag megjelentetésére végeredményben ez volna a megnyugtató megoldás. Ma talán, amikor szinte minden számítástechnikai folyóirat 2 CD-t ad havonta, a teljes anyag megjelentetése nem is okozhatna különösebb gondot. Utána pedig - a SAC anyagához hasonlóan - a havi újdonságok megjelentetése folyamatosan biztosítható lenne.

A DVD-s megjelentetés nem rossz ötlet, csak kérdés, hogy mennyire elterjedt ma a DVD azok között, akiknek igazából az ingyenes programokra van szükségük.

BL:Vannak távolabbi terveitek?
SzT: Ez egy igazán nehéz kérdés. Elképzelése, terve szerintem mindegyikünknek van. A gyűjtemény növekedése azonban számos olyan kérdést is felvet, amely már a jelenlegi formában csak nehezen oldható meg. Úgy vélem mindannyiunk arra vár, hogy az eddig belefektetett munkánk
- nyilvánosságot kapjon
- az anyag felkerüljön valamelyik újság CD mellékletére a folyamatos frissítés igényével
- találjunk olyan szponzort, amelyik felkarolja egy immár elég komoly gyűjtemény és egy ehhez méltó portál fejlesztését.

BL: Ti egy non-profit "szervezet", "tömörülés" vagytok, és szívesen fogadtok minden segítséget a felhasználóktól. Aki szeretne segíteni a munkában, hová, kihez forduljon?
FA: Ebben rejlik az erőnk! Mindenki önként vesz részt a munkában, saját idejét és pénzét áldozza rá. Együtt gondolkodunk és gondolkodtatunk. Szóval ez egy laza hálózatú, rugalmas team (minden marketingmenedzser alma :-). Minden önkéntest szívesen fogadunk, bármelyikünknél jelentkezhet.

TL: Nem vagyunk szervezet, csupán a közös érdeklődés és cél, és technikailag az internetes kapcsolat köt össze minket. És azt hiszem lehetőségeink is olyanok, hogy a szervezett forma kialakításához elsősorban ismereteinkkel, a téma iránti lelkesedésünkkel és munkánkkal tudunk hozzájárulni. Viszont úgy érezzük, az információtechnológia területén működök közül sokaknak lehetne szívügye ennek felkarolása.

BL: Az Internetes oldalon csak freeware (ingyenes) programok találhatók, vagy van egy-két fizetős is?
SzT: A gyűjtemény kizárólag freeware, public domain, open source, GNU, GPL, adware, cardware anyagokat tartalmaz. Természetesen akad köztük néhány olyan, mely csak magánhasználatra és non-profit célokra ingyenes, üzleti felhasználásra viszont fizetős szoftver. Sőt akad 1-2, amely donationware, azaz a szerző adományt vár érte. De az ilyeneket csak akkor tesszük fel, ha azok szolgáltatása olyan, mely véleményünk szerint nélkülözhetetlen része egy használható szoftveregyüttesnek.
Persze, véletlenül előfordulhat az is (a nagy tolongásban), hogy véletlenül egy-egy shareware is felkerül - de ha észrevesszük, töröljük a gyűjteményből.

BL: Köszönöm szépen!

A riport végén még legalább egy rendkívül fontos információt kell megosztanom Önökkel, ez pedig a FreePc webhelyének pontos címe.

A FreePc az Interneten elérhető a: http://freepc.externet.hu/ címen.

Itt tehát csupa INGYNES programot találhatunk, kategóriákba szedve, információkkal ellátva. Létezik áttekinthető táblázat és tartalomjegyzék, ezeken kívül minden programhoz találhatunk magyarnyelvű (!) FILE_ID.DIZ dokumentumot, melyekben a programok fontosabb tulajdonságait ismertetik. Ha valakinek problémája lenne a telepítéssel, vagy a programok használatával, az nyugodtan fordulhat a levelezési listához, biztosan kap segítséget. A kikötő tehát nemcsak letöltő központként, de támogató webhelyként is funkciónál.

A csapat vállalkozása mindenképpen hiánypótlónak számít, talán nemcsak magyar viszonylatban.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106