FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szoftver)
·  Úmutató az Intel SpeedStep bekapcsolásásához
·  Úmutató a Cool'n'Quiet bekapcsolásásához
·  Windows XP ”Reloaded” - A hivatalos álláspont
·  Peer-to-peer telefonálás egyszerűen
·  Novell Kisvállalati Csomag 6.5
·  Microsoft Office Visio 2003
·  Windows Media
·  Spamek szűrése szabállyal
·  Itt a SUSE LINUX 9.0
·  OpenOffice
·  NetMeeting
·  Shavlik HFNetChk 4.0 – Windowsupdate.com helyett
·  Új email szerver a SuSE-től
·  Novembertől a boltokban a magyar SuSE Linux 7.3
·  COLOBOT
·  Készítsünk honlapot
·  Hány lapra elegendő a festék???
·  Az NTFS 5 filerendszer
·  Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben
·  A Windows2000 lemezkezelésének újdonságai
· Cikkek > Szoftver
· A Lejátszók háborúja
Dátum : 2000-10-03 18:09:08
Szerző : Lionel


Rob Fixmer tollából



Épp amikor azt gondolták az emberek, hogy eljött a béke ideje, a Nagy Codec Háború újra kitört a merevlemezeken. Akár a valóságban, mint a gerilla katonák az őserdőben, a multimédiás programok a Windows Regisztrációs Adatbázisban vívják komoly harcukat az elsőbbségért. A tét: jogot formálni a különböző audió és videó fájlok, formátumok lejátszására. Van itt minden: MP3, MPG, AVI, RM, WAV, Indeo, és még több tucat formátum, lehet választani.



Vajon miért küldik csatába multimédiás haderejüket az őket kiképző cégek? Ez a háború a pénzről szól. A logika szerint, aki a lejátszót irányítja, irányítja a tartalmat is, ami egészen a Napster berobbanásig, kifogyhatatlan pénzforrásnak mutatkozott.



A csata a fejlesztésnél kezdődik. Itt az nyer, aki a legjobb algoritmusokat írja, melyek a leghatékonyabb módon képes a digitális videó és audió tartalmakat továbbítani. A hatékonyság alapján több területre lehet osztani a csatamezőt, mert például amíg a mezei codec-ek esetében a hatékonyság azt jelenti, hogy a legjobb hangminőséget kell elérni a legkisebb fájlmérettel, addig az Internetes felhasználásnál az is kérdéses, hogy az adott tartalmat előbb le kell-e tölteni, vagy a hálózatról azonnal le is lehet játszani?



A Microsoft Encarta 2000 nem igazán tud állást foglalni codec kérdésben. Úgy tűnik, még nem döntötték el, hogy mit is jelent a szó.

- Az első definíció szerint:

"Short for coder/decoder. Hardware that can convert audio or video signals between analog and digital form"



"A coder, decoder szavak rövidített alakja. Olyan hardver, amely képes átalakítani az audió, és a videó jeleket analógról digitális, vagy digitálisról analóg formátumra."



- Az Encarta második definíciója szerint:

"Short for compressor/decompressor. Hardware or software that can compress and uncompress audio or video data."



"A kitömörítő / betömörítő szavak rövidített alakja. Olyan hardver vagy szoftver, amely képes audió és videó adatokat ki- vagy betömöríteni."



- És hogy senki se örüljön, az Encarta egy harmadik definíciót is megad:

"Olyan hardver, ami az első és a második definícióban leírt funkciókat kombinálja."



Ebben az esetben a szoftverekről beszélek. A merevlemezeken egyre nagyobb számban megtalálható alkalmazások egyre több és több különböző codec-et használnak, aztán persze csatába szállnak, hogy hozzárendelhessék őket az adott fájlformátumokhoz. Mindegyikük alapértelmezett lejátszó szeretne lenni. A verseny elég sok kellemetlenséget szül.



Az én számítógépemen a csatában résztvevő legerősebb programok a Microsoft - Windows Media Player, a RealNetworks - RealPlayer, a RealNetworks - RealJukebox 2 Plus és a MusicMatch - MusicMatch Jukebox.



Én úgy vagyok vele, hogy a gépemen mindenki megkaphatja, ami az övé. A Windows Media fájlokat a Windows Media Player-hez társítottam, a RealNetworks fájljait pedig megkapta a RealPlayer. Az MP3 fájlok lejátszásánál az alapján döntöm el, hogy melyik programot fogom használni, hogy éppen milyen szolgáltatásokra van szükségem.



Mindegyik program boldog volt ezzel a felállással, de sajnos nem sokáig.



A gond az, hogy a lejátszókat pár hetente frissíteni kell, mert a codec-ek gyorsan elavulnak. A lejátszókat fejlesztő cégek igyekeznek minden új formátumot beépíteni szoftvereikbe. Ez idáig rendben is lenne, de úgy tapasztalom, hogy a frissítések után minden lejátszó egyre több formátumot szeretne magához ragadni. Ennek eredménye, hogy a például a RealPlayer frissítése után, elindítva a MusicMatch Jukebox programot, a következő hibaüzenetet kaptam:

"Egy másik alkalmazás van társítva a MusicMatch Jukebox által is lejátszható fájlokhoz. Kívánja, hogy a MusicMatch Jukebox legyen az alapértelmezett lejátszó?"



Amikor végre visszaadtam az MP3 és a WAV fájlok lejátszásának a jogát a MusicMatch programnak, hasonló üzeneteket kezdtem kapni a RealPlayer-től és a Windows Media Player-től is.



Ha van egy shareware fejlesztő, aki gyorsan meg akar gazdagodni, akkor itt a nagy lehetőség. Kellene már egy olyan program, ami a kezébe veszi ezeket a szoftvereket. Kellene egy "codec békefenntartó egység", amelyen keresztül végre ahhoz a programhoz rendelhetnénk a fájlformátumokat, amelyhez akarjuk, de talán még jobb lenne leegyszerűsíteni azokat a bosszantó üzeneteket, amikkel a programok bombázzák a felhasználókat.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106