FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szoftver)
·  Úmutató az Intel SpeedStep bekapcsolásásához
·  Úmutató a Cool'n'Quiet bekapcsolásásához
·  Windows XP ”Reloaded” - A hivatalos álláspont
·  Peer-to-peer telefonálás egyszerűen
·  Novell Kisvállalati Csomag 6.5
·  Microsoft Office Visio 2003
·  Windows Media
·  Spamek szűrése szabállyal
·  Itt a SUSE LINUX 9.0
·  OpenOffice
·  NetMeeting
·  Shavlik HFNetChk 4.0 – Windowsupdate.com helyett
·  Új email szerver a SuSE-től
·  Novembertől a boltokban a magyar SuSE Linux 7.3
·  COLOBOT
·  Készítsünk honlapot
·  Hány lapra elegendő a festék???
·  Az NTFS 5 filerendszer
·  Idő szinkronizálása Windows 2000 erdőben
·  A Windows2000 lemezkezelésének újdonságai
· Cikkek > Szoftver
· Dual-boot rendszer
Dátum : 2000-08-26 18:24:55
Szerző : aaronboy


Nem kérdés, hogy valaki mennyire szereti a jelenlegi operációs rendszerét, de mindenkinek szüksége van egy kicsivel többre is. Például, a Windows támogatja a kedvenc szoftveredet, de kíváncsi vagy rá Linux alatt is. Vagy fel akarod telepíteni a Windows 2000-et, de a kedvenc régi játékaid csak Win95 alatt futnak. Most itt az idő, hogy bárki két, esetleg több operációs rendszerrel rendelkezzen, felesleges pénzkidobás nélkül.

A mai óriási merevlemezek mellett szinte bárki megengedheti magának, hogy két operációs rendszerrel rendelkezzen, ez a dual-boot rendszer. Először egy külön partíciót fogunk létrehozni a leendő operációs rendszernek, majd installáljuk azt.

Mivel a legtöbben Windows 95/98-at használnak, ezért a win98 mellé fogunk telepíteni egy új op. rendszert (a win 95 és 98 ebben a tekintetben szinte megegyezik).

Mielőtt elkezdjük:
A partícionális a legkisebb hibánál is óriási károkat okozhat, ezért a legfontosabb dolgunk a biztonsági mentések elvégéze.

Back Up
Minenképpen készítsünk biztonsági másolatot a jelenlegi rendszerről, így ha nagyobb hiba történik, könnyen visszaállíthatjuk a rednszert.

Szabad hely
Ürítsük ki a Lomtárat, a böngésző cache fájlait is töröljük, ezenkívül mindeképpen töröljük a felesleges programokat. Futtassuk le a ScanDisk-et, és nem árt egy töredezettségmentesítés is.

Boot Disk
Ez mindig legyen kéznél, bármikor szükség lehet rá! A Beállítások -> Vezérlőpult -> Programok hozzáadása -> Indítólemez menüben gyorsan elkészíthetjuk az indítólemezt. Windows 2000-ben ezt emergency repair disk-nek hívják, és a Programok -> Kellékek -> Rendszereszközök -> Backup menüben található.

Végül pedig minden, a hardverekhez szükséges cd és floppy legyen kéznél, ezekre biztos, hogy szükségünk lesz.

Partíció, Telepítés, Újraindítás
Ugorjunk is bele, először megcsináljuk az új partíciót. Itt két lehetőség is adódik: vagy a Windows saját partícionáló programját használjuk, vagy más cégek által gyártottat.

Nézzük az első lehetőséget: Az FDisk programot (C:WindowsCommand könyvtárban) kicsit nehézkes használni, ráadásul új partíció esetén törli merevlemezünkről az adatokat. Így erre a célra nem igazán használható. Ha viszont más cég által gyártott programot használunk, a siker nem marad el. Iagzából két programot tudok nyugodt szívvel ajánlani: az egyik a PartitionMagic 5.0 a PowerQuest cégtől, és a System Commander 2000 a V Communications-től. Az áruk kicsit magas, pontosan 70 és 50 dollárba kerülnek. Mindkettő grafikus felülettel rendelkezik, és képesek a partíciót átmértezni adatvesztés nélkül. A PartionMagis előnye, hogy együtt jár vele a BootMagic, ami több operációs rendszer esetén igen hasznos lehet.

Először a méretet kell eldöntenünk. Gondolkozzunk el, hogy milyen programokat, alkalmazásokat akarunk telepíteni az új rendszer mellé. Véleményem szerint 2-3GB hely már bármelyik rendszernek elég. Ezután ki kell választanunk, hogy milyen fájlrendszert akarunk használni. Íme egy táblázat a legelterjedtebb fájlrendszerekről:

File System Compatible OS
  FAT     A legalapvetőbb fájlrendszer a DOS/Windows világában. A Linux rendszerét is rá lehet bírni, hogy hozzáférjen a FAT rendszerekhez.  
  FAT32     A FAT felújított változata; a merevlmezeket sokkal hatékonyabban használja ki. Elterjedt a Windows 95 OSR2/98/2000 rendszereknél. A Linux ugyanúgy hozzá tud férni ehhez is.  
  NTFS     A Windows NT és Windows 2000 által használt partíció. A Windows 2000 egy új változatot, az NTFS 5-öt használja, amit a Windows NT csak a Service Pack 4 telepítése után ismer fel.  
  HPFS     Az OS/2 által használt partíció, de a Windows NT 3.51 is ismeri.  
  Linux Ext2     A Linux által használt partíció.  


Telepítsük az új rendszert:
Telepítsük a kívánt operációs rendszert az új partícióra, a Windows NT, Windows 2000, az OS/2, vagy a Linux ezután készen áll a munkára. A System Commander és a BootMagic ezekután az OS-t egy új meghajtóbetűvel jelöli, leginkább E: vagy F: szokott lenni. Most már csak egy lépés van hátra: indítsuk újra a számítógépet. Ha mindent jól csináltunk, egy menü az indítés után megkérdezi tőlünk, hogy melyik rendszert kívánjuk elindítani. Válasszuk ki az új rendszert, és kezdhetjük a munkát...



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95