FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Alaplap)
·  Gigabyte GA-8N-SLI Pro - Upgrade your Life
·  Teszt: MSI P4N Diamond nForce 4 SLI Intel Edition
·  Abit Fatal1ty teszt: Első vérig
·  Extrém történet
·  Asus P5GD2 Premium - Prémium kategória a legjobbak
·  Chaintech S1689 Summit - Élet a halál után?!
·  K7SEM
·  Soltek SL-85DR-C
·  MSI 845G Max
·  Leadtek i845D
·  MSI 645E
·  MSI KT3 Ultra
·  Soltek SL-75DRV5
·  MSI 694T Pro
·  I845
·  TUSL2-C
·  ABIT ST6
·  K7S5A
·  Abit KG7
·  A7V-E
· Termékbemutatók > Alaplap
· MSI K7T266 Pro2
Dátum : 2001-11-27 19:44:17
Szerző : gigahertz


Lassan elérkezünk ahhoz a ponthoz, hogy egy igen jó DDR-es chipkészlettel majdnem a RAMBUSnál megszokott sebességgel mászkálhatnak az adatok. A jelenlegi helyzet szerint az 1000 MB/s DDR-el már nem probléma.

A Kelly-Tech jóvoltából tesztelhettük a MSI K7T266 Pro2-es alaplapját (KT266A!!!), köszönjük!

Processzor foglalat

Socket A AMD Athlon/XP és Duron processzorok számára (BIOS frissítés nélkül 800MHz-től 1800+-ig)

Chipset

VIA VT8366A és VT8233

Órajel generátor

100/133MHz (tuning során 1MHz-es lépésekben felfele növelhető)

Memória

3db bank egyenként 1GBytos DDR modulok számára. (Max. 3Gbyte)

Slotok

1db AGP

1db CNR

5db PCI

IDE

UDME 33/66/100, RAID esetén 4db IDE port RAID 0 és 1 támogatottság.

USB

K7T266 Pro2-U és K7T266 Pro2-RU esetén 4db USB 2.0-ás port!!!

K7T266 Pro2 és K7T266 Pro2-R esetén 6db USB 1.1-es port!

Audio

AC97 (két csatornás)

Integrált periféria csatlakozók

1db floppy port (360...2.88Mbyte)

2db soros port

1db párhuzamos port

1db IrDA (SIR/ASKIR/HPSIR)

1db game port

3db audio csatlakozó (line in, mic, audio out)

1db D-Bracket

Extra

MSI Smart key (opcionális)

Alaplap mérete

30.4cm x 23.5cm

A doboz tartalma:

Egyébkén jár hozzá egy naptár is...

Az MSI K7T266 Pro2-es alaplapjának már a doboza is különös. Ugyanis néhány MSI alaplaphoz egy bonusz csomagot mellékelnek, mely egy elektronikus kulcsot rejt Smart Key fedőnéven.

Ezt a különös kulcsot vagy közvetlenül a gép hátulján található USB porthoz csatlakoztatjuk, vagy ha nem akarunk a gép mögött kotorászni a mellékelt kábellel meghosszabbíthatjuk az USB portot. A kulcs csatlakoztatását jó esetben az operációs rendszer azonnal detektálja és ha a telepítő CD-n található drivert megtalálja, akkor a későbbiekben lehetőségünk nyílik arra, hogy a PC-t csak az arra jogosult, vagyis a kulcs birtokosa használhassa. A megoldás mégsem bír olyan nagy jelentőséggel, hiszen erre már megvannak a megfelelő szoftverek.

Az opcionális D-Bracket tovább emeli a designt. Ezen 4db LEDet találunk, a gép indulásakor karácsonyfát játszanak, ha világítanak, akkor vagy zöldek, vagy pirosak. Ezek hasonló funkciót látnak el, mint pl. a Pentium 4-es alaplapok (amelyiken van) POST két digites kijelzője, vagyis a bekapcsolás után jópofa villogás keretében tájékoztatja a felhasználót, hogy mi zajlik az alaplapban, a boot folyamat kezdetéig. Ha valahol leáll a gép, nincs más dolgunk, mint kikeresni az aktuális LED kombináció alapján, hogy mi a probléma:

LED 1

LED 2

LED 3

LED 4

leírás

O

O

O

O

Power On

X

O

O

O

Chipset inicializálás

O

X

O

O

Memória tesz

X

X

O

O

BIOS adatok a memóriába

O

O

X

O

Billentyűzet inicializálás

X

O

X

O

VGA BIOS teszt

O

X

X

O

Processzor inicializálás

X

X

X

O

Rela Time Clock teszt

0

0

0

X

Video interfész teszt

X

O

O

X

BIOS információk a képernyőn

O

X

O

X

Memória teszt

X

X

O

X

ISA erőforrások kiosztása

O

O

X

X

HDD vezérlő inicializálás

X

O

X

X

Floppy drive inincializálás

O

X

X

X

Bootra kész

X

X

X

X

Operációs rendszer a főnök

(Jelölés: O Piros, X zöld)

Noha az alaplap dobozán nagy betűkkel szerepel ez USB 2.0, IDE-RAID, D-Bracket felirat, vigyázzunk, mert ezek opcionálisak (ha sárga pipát találunk mellettük, akkor OK.)

 

Az alaplap lelke a KT266A chip. Bizonyára sokan várták ennek a chipnek a megjelenését, hiszen gigantikus sebességgel kezei a DDR memóriákat. Az "A" jelzés nélküli KT266-os pl. nem rendelkezett spéci memória vezérlővel, az időzítések sem sikerültek túl jó. Természetesen nem csak MSI alaplapokat szerelnek a KT266A-s chipsettel, ilyen pl. az ABIT KR7A, az ASUS A7V266-E, a Soltek SL-75DRV és ha jól tudom az Epox 8KHA+, a Gigabyte 7VTX/E/H/-P is és a Soyo is épített már ezzel alaplapot.

Míg egy "hagyományos" alaplapnál az North és South bridge két külön chipet jelent, itt egy tokba préselték a kettőt. De nem csak úgy egymás mellett van a kettő, hanem szoros egységet képeznek. A kommunikáció 266MB/s-os adatátvitelt tesz lehetővé (V-Link) és ez nagy áttörést jelent pl. az AMD760-hoz (pl. szeretett Abit KG7) képest. Már a cikk elején nyugodtan kijelenthetjük, hogy a KT266A chipset messze lenyomja pl. az előbb említett AMD760-ast.

Pl. a SiSoft Sandra memória tesztje szerint 860/911 MB/s-os sebességre képes az MSI alaplapban rejlő KT266A. Természetesen mindezt 266MHz-es FSB-vel rendelkező AMD CPU-val produkálja. A tesz során nem semmi CPU lapult az alaplapban, egy XP 1900+, de ez ténylegesen csak 1600MHz-en ját (12-es szorzó). De a fenti mérésnél ez nem nagyon számít, egy mezei Thunderbird, 266-os FSB-vel alig hoz kevesebbet.

Összehasonlításul egy AMD 760-as chippel szerelt Abit KG7-es az alábbi CPU/memória sebességet hozta:

Beállítás KG7

ALU/RAM

FPU/RAM

266MHz Turbo, CPU 1.33GHz

642MB/s

832MB/s

266MHz Normal, CPU 1.33GHz

558MB/s

719MB/s

200MHz Turbo, CPU 1.3GHz

505MB/s

644MB/s

A BIOSban két ponton érdemes kotorászni, ha gyorsítani akarunk a rendszeren, az egyik nyílván a CPU túlpörgetésére ad lehetőséget:

Bár Spread Spectrum bekapcsolása csökkenti a gép által keltett elektromágnesez zajt, ám elvileg ez kis mértékben a stabilitás rovására megy, bár van aki ezt másként látja. A CPU 100 illetve 133MHz lehet, szerencsére nem csak ezt a két FSB-t választhatjuk, az alatta lévő sorban lehetőség van az FSB 1MHz-es lépésekben történő emelésre, így ott az aktuális FSB és a PCI sebessége is megjelenik.

A szorzó akár 14-es is lehet, noha nem igazán van még olyan CPU, aminek a 13-as nem lenne elég... A feszültség 1.85 Voltig emelhető. Noha a DDR feszültségét is állíthatjuk, a tapasztalatok alapján ennek nincs különösebb jelentőség, ha a memória már nem bírja az adott FSB-t, akkor nagyobb/kisebb feszültséggel sem bírja (ez saját tapasztalat).

Végül lehetőség van egy spéci dologra is, nevezetesen a "Chassis Intrusion" pontban ha olyan PC házzal rendelkezünk, amin van olyan kapcsoló, ami záródik, ha levesszük a ház fedelét, akkor minden bekapcsolásnál kijelzi a BIOS, hogy a ház fedelét levették. Ez pl. csak pár cég preferálja: összeszerelnek egy gépet, és a tudtára adják a felhasználónak, hogy ha nem az ő szervizükben szerelik a gépet, akkor irgum-burgum. Mert, ha más veszi le a fedelet, akkor ezt megjegyzi a BIOS, és ha visszaviszik a gépet, hogy ez meg az nem jó, akkor ugye a bolt simán hivatkozhat arra, hogy már valaki berhelte... (Megjegyzem nem kell túl nagy ügyesség a kapcsoló hatástalanításához.)

Itt főleg a memória időzítéseit állíthatjuk. Szerencsére van egy olyan pont, amivel betölthetjük a legdurvább (max. teljesítmény) beállításokat és ez tényleg jól működik, már csak az a kérdés, hogy minden alkatrész bírja-e ezt a tempót (memória stb.) Egyébként a CAS Lateny Time minimalizálása és a Bank Interleave bekapcsolása számít a legtöbbet, persze a többi sem elhanyagolható. Természetesen alapbeállításban minden az ellenkezőjére van állítva, hiszen egy kevésbé gyors memóriával is működni kell az alaplapnak.

Már régóra beszélik, hogy az MSI alaplapokhoz mellékelnek egy szoftvert, ennek segítségével a stabilitás határáig tuningolhatjuk a gépünket. Pl. emeli az FSB-t, feszültséget stb (egyébként 164MHz-ig emelhetjük az FSB-t). Ez az automatikusan optimalizáló programot is megtaláljuk a telepítő CD-n (Fuzzy Logic):

Megmondom őszintén eddig még soha nem használtam ezt a funkciót, gondoltam kipróbálom. Biztos vagyok benne, hogy van, akinek ez bejött, de nekem nem. Sokkal jobb, ha a BIOSban manuálisan beállítjuk a rendszert (a lehetőségekhez képest). A program használata során annyi restartban, driver újra telepítésben stb. volt részem, hogy már-már fontolgattam a format c: parancsot. De mondom, lehet, hogy ez egy szuper jó program, de a manuális beállítás során legalább tudjuk mi történik és sokkal gyorsabb és biztosabb az eredmény.

Szerencsére a chipset hűtőbordája alól nem spórolták ki a hővezető pasztát. Kezdetben fontolgattam, hogy biztos, ami biztos alapon felturbózom a hűtőbordát egy kis ventilátorral, de legnagyobb meglepetésemre, erre nem volt szükség. A chipset egyáltalán nem melegszik!!! Kézzel megérintve a hűtőbordát kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy szobahőmérsékletű...

Összefoglalva: Ez tényleg nagyon jó alaplap, de ez a kijelentés nem időtálló, hiszen pl. nemrég a AMD 760-as volt a király (igaz már azt mondjuk ez rég volt) és most a KT266A számít nagyágyúnak. A teszt végén még annyit, hogy amikor egy "csúcs kategóriás" alaplapról van szó és egy hasonló teljesítményű alaplappal összehasonlítjuk, akkor pl. amelyik CPU-nak pl. 1700MHz volt a plafon, az gyakorlatilag a másikban is annyit tud, így van ez a memóriával is. Nyílván a jó alaplaphoz No. 1 alkatrészeknek kell társulnia, hiszen ha ez hiányzik, akkor nem tudjuk kihasználni az alaplapban rejlő erőket!


Kapcsolódó hírek/cikkek:
MSI K7D Master


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95