FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Alaplap)
·  Gigabyte GA-8N-SLI Pro - Upgrade your Life
·  Teszt: MSI P4N Diamond nForce 4 SLI Intel Edition
·  Abit Fatal1ty teszt: Első vérig
·  Extrém történet
·  Asus P5GD2 Premium - Prémium kategória a legjobbak
·  Chaintech S1689 Summit - Élet a halál után?!
·  K7SEM
·  Soltek SL-85DR-C
·  MSI 845G Max
·  Leadtek i845D
·  MSI 645E
·  MSI KT3 Ultra
·  Soltek SL-75DRV5
·  I845
·  MSI K7T266 Pro2
·  TUSL2-C
·  ABIT ST6
·  K7S5A
·  Abit KG7
·  A7V-E
· Termékbemutatók > Alaplap
· MSI 694T Pro
Dátum : 2002-02-24 18:03:59
Szerző : gigahertz


Nos ezúttal egy kevésbé ismert alaplap típust választottam. Természetesen a gyártót nem kell bemutatni (MSI), de az alaplap tudását annál inkább! Egy biztos a maga kategóriájában valószínűleg dobogós helyezést kapna...

Ordasi Tuning

Az MSI 694T Pro alaplapját Apollo Pro 133T chipsettel szerelik, nyílván a T jelzés a Tualatin kompatibilitásra utal.

Nézzük meg közelebbről:

Már nagyon kevés alaplapot szerelnek ISA slottal, de ezen van egy. Az AMR csatlakozót közvetlenül az AGP mellé helyezték. És ami a legfeltűnőbb, hogy a chipseten nem hogy hűtőventilátor nincs, hanem még hűtőborda sem! De erre nincs is szükség, hiszen ez üzem közben egyáltalán nem melegszik! Aki pl. nagyon csendes számítógépet szeretne építeni, annak ez is szempont lehet.

Érdekességként megjegyzem, hogy a teszt végefele az alkalmazott 1200MHz-es Tualatin alapú Celeron processzoron csupán egy nagyobb hűtőborda volt (ventilátor nem), így meglehetősen csendes lett a tesztkonfiguráció és így is teljesen stabil volt! (TAK68-es hűtőborda.)

Az AGP slot egyik végére külön rögzítő pöcköt helyeztek, ennek segítségével szikla szilárdan áll benne az AGP-s videokártya.

Összesen két FAN csatlakozó van az alaplapon, egy a CPU hűtőventilátorának és egy a rendszerhűtőnek (system fan). Viszonylag keskeny alaplapról van szó, így ha mini toronyba kerül akkor a CDROM nagy valószínűséggel nem fog az alaplapnak ütközni.

A párhuzamos port mellett négy LED-et találunk, mely a POST folyamatról tájékoztat, de ezek a D-Bracket segítségével is megjeleníthatők:

LED 1

LED 2

LED 3

LED 4

leírás

O

O

O

O

Power On

X

O

O

O

Chipset inicializálás

O

X

O

O

Memória tesz

X

X

O

O

BIOS adatok a memóriába

O

O

X

O

Billentyűzet inicializálás

X

O

X

O

VGA BIOS teszt

O

X

X

O

Processzor inicializálás

X

X

X

O

Rela Time Clock teszt

0

0

0

X

Video interfész teszt

X

O

O

X

BIOS információk a képernyőn

O

X

O

X

Memória teszt

X

X

O

X

ISA erőforrások kiosztása

O

O

X

X

HDD vezérlő inicializálás

X

O

X

X

Floppy drive inincializálás

O

X

X

X

Bootra kész

X

X

X

X

Operációs rendszer a főnök

A leírásban felhívják a felhasználó figyelmét, hogy noha az alaplap támogatja az overclockot, de ezt a funkciót mindenki a maga felelőségére használhatja csak. Nézzünk meg két képet a BIOSból:

Az első sorban igazi érdekességet találunk, nevezetesen a nem használt PCI slotok órajelét letilthatjuk. Ennek nincs olyan nagy jelentősége, de vannak olyan PCI-os kártyák, melyek a buszról csak adatokat vesznek (pl. POSTA kártya) többnyire nem tudják a PnP-t, aminek egyenes következménye, hogy az alaplap nem észleli, hogy az adott PCI slotban van-e kártya. Sok alaplap magától (BIOSból nem állítható módon) tiltja az üres PCI helyek órajelét.

A CPU FSB három menetben állítható:

Ha gyárilag 66MHz-es FSB-vel rendelkező CPU van a Socket 370-es foglalatban, akkor 67MHz-től 93MHz-ig állíthatjuk az FSB-t.

A 100MHz-es CPU-k FSB-je a kézikönyv szerint 101 és 127MHz között állítható, de gyakorlatilag 131MHz is beállítható.

133MHz-es FSB-vel készült processzoroknál akár 160MHz-es értéket is beállíthatunk! (Csak bírja a CPU....)

Az Intel processzorok szorzója már régóra fix, így itt csak az a fontos, hogy a CPU-nak megfelelő szorzó legyen beállítva, különben hibaüzenetet kapunk. A szorzó maximum 16-os lehet, őszintén szólva nem jöttem rá milyen logika szerint állítódik a "page up/down" hatására pl. a 4 után 14, utána 9.5 jön stb. De gyorsan meg lehet találni a megfelelőt.

Tualatin magos CPU esetén 1.575 Voltig állítható a processzor magfeszültsége. Ekkor 1.612 Voltot kap a CPU. 0.025 Voltos lépésekben állítható 1.450 Volttól. PIII és Celeron processzorok esetén 0.2 Volt extra feszültséget kaphat a CPU. Természetesen erre is érvényes, hogy mindenki saját felelősségére használja ezt az opciót.

A CPU hőmérséklet kicsit alacsonynak tűnt, az 1200MHz-es Celeron egy gyári TAK68-as léghűtővel 23 fok körül mozgott és 1500MHz-en sem lépte túl a 26 fokot.

Sajnos a CPU ventilátor meghibásodása esetén nem kapunk figyelmeztetést. De a telepítő CD-n találunk ilyen monitorozó és figyelmeztető programot (PC Alert).

Ez a másik fontos pont a BIOSban ahol érdemes egy kicsit kotorászni. Lehetőség nyílik CPU FSB és CPU FSB+-33MHz-en (HCLK+-33MHz) járatni a memóriát (ha 66MHz-es FSB-vel rendelkezik a CPU, akkor a -33MHz nem működik, de ennek úgy sem lenne értelme.

Kipróbáltam Tualatin CPU esetén HCLK+33MHz-es beálllítás is jól működik stabil a gép. Ám amikor 124MHz-es FSB-n hajtottam a CPU-t, ekkor 1500MHz-es órajelet kapott, akkor a HCLK+33MHz beállításnál CL3-as esetén sem működött. Gondolhatnánk, hogy a memória nem bírta, de ugyanez a modul másmilyen alaplapba CL2-es beállítással is bírta a 160MHz-et...

 

Az előbbi BIOS képen látható utolsó sorában az ISA számára oszthatjuk le a PCI órajelét. Egyébként az AGP és a PCI számára a CPU FSB alapján automatikusan állítja. Az AGP CPU FSB 1/1-es 83MHz-ig, 84MHz-től 2/3-as. 124MHz felett 1/2-es osztású.

Nézzük az alaplap táblázatos specifikációját:

CPU

Solcket 370-es CPU foglalat, Celeron, PentiumII (FC-PGA/FC-PGA2) és VIA C3-as processzorok számára. 550MHz-1200MHz-ig.

Chipset

VIA 694T

66/100/133MHz-es FFB

1x/2x/4x AGP, ECC-s memóriák támogatása

PC100 és PC133 SDRAM támogatás

VIA VT82C686B

EPM (Enhanced Power Management)

Integrált I/O (FDC, LPT, COM, IR)

AC97 audio vezérlő

Sound Blaster kompatibilitás

UDMA 33/66/100

ACPI

Órajelgenerátor

66/100/133MHz (1MHz-es lépésköz, max. 160MHz)

Memória

3db DIMM foglalat

max. 1.5GByte memória

SLOTok

1db AGP

1db AMR

5db PCI (3.3 és 5 Volt)

1db ISA

Portok/perifériák

Floppy (360k... 2.88M)

2db soros port

1db párhuzamos port

4db USB (ebből 2db a D-Bracket-en)

1db IrDA/HP SIR

D-Bracket

Audio

Creative CT5880 (opcionális), alaphelyzetben AC97

Méretek

305mm x 192mm

Szerelés

6db lyuk segítségével

Opcionálisan USB PC-PC kábelt is találhatunk a dobozban, ennek segítségével két számítógép között hálózati kapcsolatot hozhatunk létre. De ez csak egy kábel, nyílván ez utólagosan is beszerezhető.

Azt hiszem a következő kép igazán érdekes lesz:

Feltalálták volna az órajel nélküli CPU-t!? Nézzük csak:

"Processzor Clock 0MHz". Ez tényleg jópofa, de azt egyből hozzá kell tennem, hogy üzemszerűen a gyári beállításokkal rendesen kijelzi processzor frekvenciáját, de ha 1MHz-el eltérek a gyári FSB értéktől, akkor kapásból 0MHz-et jelez a CPU-ra. Mondjuk ez nem olyan nagy tragédia. Igazából az a probléma, hogy 1200 feletti tempójú CPU-ra egyébként sem tervezték az alaplapot. Elképzelhető, hogy később ezen BIOS frissítéssel segíteni is lehet!

A telepítő CD-ről egy CPU tuning programot is telepíthetünk:

De ennek nincs nagy jelentősége, a manuális FCB/Core feszültség próbálgatás sokkal gyorsabb és célszerűbb. A program használatának a teszt során az lett az eredménye, rövid úton újra kellett telepíteni a Win Me-t (a katasztrofális hibától kezdve a fatal errorig minden hibaüzenet előfordult, sűrű kék halállal). Az újratelepítést találtam a legcélszerűbbnek. Elképzelhető, hogy ez csak egy szerencsétlen eset volt, de ez már egy szintén MSI 845-ös alaplappal is előfordult. De ez nem csökkenti az alaplap overclock eredményeit, mert a BIOS mindezt hatékonyan lehetővé teszi.

A következő program viszonyt hasznosnak bizonyulhat:

Egyrészt be lehet kapcsolni a hűtés funkciót. Ez azt jelenti, hogy ha alacsony a CPU kihasználtsága, és ez az opció be van kapcsolva, akkor kevésbé melegszik a CPU. Ez a dolog nem új, az ilyen jellegű programokból széles a választék (Internet).

Érdekes módon a ventilátor fordulatszámát nem írta ki, csak azt jelezte, hogy forog a lapát (a zöld ventilátor "ikon" forgott). Az 1.6 Voltos Core feszültséget jelezett a 1.575 Voltos beállításnál. Az 5 és 3.3 Volt teljesen rendben volt, de ez nyílván a tápegységen múlik.

Ha a BIOSban az "SDRAM CAS Latency" 3-ra van állítva, akkor a memóriának 3:3:3-as lesz a beállítása, míg ha 2-ra állítjuk (a nagyobb sebesség reményében), akkor 2:2:2. Utóbbit láthatjuk az előbbi képen. Itt egy picit húzva volt a CPU, hiszen 124MHz-es FSB-re állítottam.

Nézzük milyen sebességű adatátvitelre számíthatunk a CPU és a memória között (100MHz CL3):

Ez szerénynek tűnhet (az is), de ha HCLK+33-on (133MHz) jár a memória és az időzítést 2-re állítjuk, akkor már jobb a helyzet:

Valószínűleg a chipset nem szereti az aszinkron működést (CPU és a memória között). Erre abból lehet következtetni, hogy ha az említett 1200MHz-es Celeron 124MHz-es FSB-n jár és a memória is ennyin, továbbra is CL2-es beállítás mellett jobb értékeket kapunk:

Bár a fennti következtetés nem 100% biztos, hiszen az átviteli sebesség növekedése a CPU fele történő nagyobb keresztmetszetnek is betudható. De nagy valószínűséggel stabilabb gépet kapunk, ha a CPU FSB és a memória frekvencia azonos, azaz szinkron módon működnek.

Íme egy összehasonlító táblázat, itt másik három Intel CPU-s alaplapot is feltűntettem, nézzük az sávszélességet:

Alaplap

Int ALU/RAM

Float FPU/RAM

Abit SA6

254 MB/s

283 MB/s

Abit ST6

344 MB/s

362 MB/s

ASUS TUSL2-C

346 MB/s

357 MB/s

MSI 694T Pro

349 MB/s

363 MB/s

A fennti táblázatban mindegyik alaplap memóriája 100MHz-en járt CL2-es beállítás mellett!!! Ebből arra következtethetünk, hogy az MSI 694T Pro alaplapja ezen a téren kb. Abit ST6 illetve ASUS TUSL2 színvonalú, de az SA6-nál mindenféleképpen jobb!

Szerencsére mind a négy alaplapot azonos környezetben próbáltam ki, mondjuk nem egy "bajnok" gép, de ár/teljesítményban egészen biztosan nyerő, nézzük a lényeges részeket:

Alaplap (Intel 815EP)

Abit ST6/SA6 illetve ASUS TUSL2-C

Processzor

Celeron 1200MHz

Videokártya

ASUS V6800 32M DDR (150/400MHz)

Memória

256M SDRAM (2:2:2)

Winchester

Maxtor 40G, ATA100, 7200 RPM

Nézzük milyen sebességre számíthatunk, ha ezzel az összeállítással játszani szeretnénk. Bár ez nem videokártya teszt, de mivel az előbb említett mind a négy alaplap 3DMark2000-es eredménye rendelkezésre áll, megtudhatjuk, hogy várhatóan melyik a leggyorsabb ezen a téren (1204x768/16bit):

Jellemző

Abit SA6

Geforce 256

Celeron 1200MHz

ASUS TUSL2-C

Geforce 256

Celeron 1200MHz

MSI 694T Pro

Geforce 256

Celeron 1200MHz

ST6

Geforce 256

Celeron 1200MHz

3DMark Result

5501

6155

6356

6096

CPU Speed

500

509

538

502

Helicopter Low Detail

111.3 fps

131.3 fps

135.3 fps

131.7 fps

Helicopter Medium Detail

82.5 fps

94.6 fps

98.5 fps

94.1 fps

Helicpoter High Detail

32.0 fps

47.1 fps

48.5 fps

46.9 fps

Adventure Low Detail

98.2 fps

113.8 fps

117.7 fps

110.8 fps

Adventure Medium Detail

69.0 fps

77.2 fps

79.7 fps

76.4 fps

Adventure High Detail

40.5 fps

49.0 fps

50.0 fps

48.1 fps

Fill Rate (Single Texturing)

433.0 MTexels/s

537.2 MTexels/s

531.3 MTexels/s

537.2 MTexels/s

Fill Rate (Multi Texturing)

499.9 MTexels/s

604.0 MTexels/s

593.3MTexels/s

603.9 MTexels/s

High Poligon Count (1 Light)

8616 kTriangles/s

12176

12835kTriangles/s

12734 kTriangles/s

High Poligon Count (4 Lights)

7110 kTriangles/s

8139 kTriangles/s

8020 kTriangles/s

8130 kTriangles/s

High Poligon Count (8 Lights)

3195 kTriangles/s

4384 kTriangles/s

4300 kTriangles/s

4380 kTriangles/s

8MB Texture Rendering Speed

360.0 fps

399.3 fps

415.9 fps

298.9

16MB Texture Rendering Speed

341.2 fps

345.9

362.9 fps

343.5 fps

32MB Texture Rendering Speed

200.0 fps

201.4 fps

211.3 fps

198.8 fps

64MB Texture Rendering Speed

----

---

-----

---

Bump Mapping (Emboss, 3 pass)

192.2 fps

215.3 fps

215.0 fps

215.3 fps

Bump Mapping (Emboss, 2 pass)

240.5 fps

271.1 fps

270.5 fps

270.9 fps

Bump Mapping (Emboss, 1 pass)

408.6 fps

448.6 fps

448.1 fps

448.1 fps

A tesztből látszik, hogy még a sokak által kedvelt ASUS TUSL2-es alaplapját is lenyomja az ezzel az alaplappal szerelt konfiguráció. Nagy valószínűség szerint más videokártyával is ez lenne az eredmény. Így bár a 815 chipset szép meg jó, de ez a VIA Apollo 133T jobbnak bizonyult.

Az MSI a lehetőségekhez képest most is igen jó alaplapot készített! A teszt során maximálisan elégedett voltam. A legjobban az tetszett, hogy ha észlelte az alaplap, hogy a bootig sem jutott el a gép, mert az overclock során túl magas FSB-t állítottam, akkor egy Ctrl+Alt+Del után a következő indításkor azonnal alapfrekvencián indult a gép, nem kellett BIOS resettel, stb. próbálkozni, hogy visszatérjen az élet a szerkezetbe.

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95