FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Alaplap)
·  Teszt: MSI P4N Diamond nForce 4 SLI Intel Edition
·  Abit Fatal1ty teszt: Első vérig
·  Extrém történet
·  Asus P5GD2 Premium - Prémium kategória a legjobbak
·  Chaintech S1689 Summit - Élet a halál után?!
·  K7SEM
·  Soltek SL-85DR-C
·  MSI 845G Max
·  Leadtek i845D
·  MSI 645E
·  MSI KT3 Ultra
·  Soltek SL-75DRV5
·  MSI 694T Pro
·  I845
·  MSI K7T266 Pro2
·  TUSL2-C
·  ABIT ST6
·  K7S5A
·  Abit KG7
·  A7V-E
· Termékbemutatók > Alaplap
· Gigabyte GA-8N-SLI Pro - Upgrade your Life
Dátum : 2005-11-14 12:00:05
Szerző : Matteo


Lassan az összes alaplapgyártó elkészül az Intel platformra szánt Nforce lapkakészletével. A Gigabyte megoldása járt nálunk.

Már járt nálunk egy Nforce4 Intel Edition lapkakészlettel szerelt alaplap az MSI P4N Diamond személyében. Teljesítménye és felszereltsége kitűnő, egyedül az ára miatt ráncoltuk homlokunkat. A Gigabyte a 8N-SLI családdal száll versenybe, igaz a család csak kéttagú. A Royal jelzővel ellátott modell jelenti a csúcsot, míg a Pro verzió egy picivel kevesebb szolgáltatás mellett, de jóval barátságosabb árcédulával próbálja ugyanazt a teljesítményt nyújtani. Természeseten ne számítsunk túl sok engedményre, hiszen maga az Nforce4 Intel Edition chipset sem egy hétköznapi tudású készlet az Nvidiától.

A lapkakészlet főbb tulajdonságai a következők:

  • Intel Pentium 4/Pentium D/Pentium XE processzorok támogatás 533/800/1066 MHz FSB-ig
  • Dual-Channel DDR2 533/667 MHz memóriavezérlő
  • 2xPCI-Express x16 foglalat az SLI működéshez
  • SATA II támogatás
  • Nvidia ActiveArmor hardveres tűzfal
  • Gigabites hálózati vezérlő


  • A főbb tulajdonságokat tehát ismerjük. Most ismerjük meg a részleteket az alaplap bemutatása révén.



    Kezdjük a doboznál! A megszokottnál kicsit vastagabb csomagolást ad a Gigabyte, amely meglehetősen informatív. A gyártó neve és az alatta lévő i-DNA (erről később) felirat dombornyomásos; ilyen minőségűnek kell lennie egy doboznak. Nem maradhatott le az Nforce4 Intel Edition és SLI Ready logo, illetve a támogatott processzorok nevei sem. Ezek alatt két fogalom olvasható: Performance DNA és Security DNA. Ez a kettő alkotja az i-DNA megnevezést. Ha gonoszak akarunk lenni, akkor szimplán nevezhetjük marketingdumának az egészet. Azonban valós fejlesztések bújnak meg a két elnevezés mögött. A Performance DNA nyújtja a lehető legjobb teljesítményt, amelyhez segítséget nyújt a C.I.A 2 (CPU Intelligent Accelerator 2)és M.I.B 2 (Memory Intelligent Booster 2) technológia. Az első a processzor teljesítményét növeli terhelés hatására, míg a második a memóriakésleltetést csökkenti a gyorsabb működés eléréséhez. A Security DNA leginkább a biztonságot helyezi előtérbe olyan megoldásokkal, mint a plusz tápáramköröket tartalmazó U-Plus DPS modul (Universal Plus Dual Power System), a Gigabyte-nál megszokott Dual BIOS, illetve az Xpress Recovery rendszervisszaállító modul. Ez lenne a Natural Intelligence, azaz a Természetes Intelligencia.



    A GA-8N-SLI Pro normál ATX méretű lap, mely első ránézésre tiszta, logikus felépítésű. A megszokottnál eltérően jobbról balra haladva nézzük a részleteket! A processzorfoglalat köré a gyártó hálistennek nem telepített kondenzátorerdőt, nagyobb hűtő használatát egyedül a közel lévő északi híd magas passzív bordája akadályozhatja meg. A bordához jár egy kis ventilátor is, melyet nem árt használni, mivel használat közben rendkívül átforrósdik a borda. Az első komolyabb negatívummal itt találkoztunk. Az alaplap ugyanis csak a processzor hőmérsékletét és hűtőjének fordulatszámát monitorozza és szabályozza. Érthetetlen ez a hiányosság, amelyet remélhetőleg egy későbbi BIOS javítás megold.

    A foglalat körül tisztán látszik, hogy az alaplap 4 fázisú tápellátással rendelkezik. Ez gyakorlatilag még a legnagyobb fogyasztásra képes Intel Pentium XE 840 processzort is képes kiszolgálni. A Royal felszereltésgű laphoz megkapjuk a U-Plus DPS modult, ami további 4 fázisú tápellátást biztosít az extrém tuningosok számára. Ezen a lapon a modulnak csak a helyét találjuk. A 4 pines +12V csatlakozó kicsit messzire került, a tápkábel éppen hogy elér odáig. Még rosszabb helyen van a plusz Molex csatlakozó, amelyhez már nem ér el a kábel bizonyos tápok esetében, így muszáj beiktatni egy Y kábelt, ha használni szeretnénk. Azért csak szeretnénk, mert ezt a Molex csatlakozót akkor kell igénybe vennünk, ha két videokártyát helyezünk a lapba. Plusz kakaót ad a PCI-Express foglalatok számára SLI használatakor.

    A memóriafoglalatok egy-egy színe jelenti az egyes csatornákat. Például 2x512 MB memória esetén használjuk a sárga foglalatokat. Az ATX tápcsatlakozó, mint minden Nforce4 Intel Edition lapon, itt is 24 tűs, azonban nem feltétele a lap működésének. A Gigabyte le is takarta azt a 4 lukat, nyugodtan használhatjuk 20 tűs csatlakozóval rendelkező tápunkkal. Az Floppy és IDE foglalatok jobb helyre nem kerülhettek volna.


    Kis borda hűti a déli hídat, mely az alábbi tulajdonságokat tartalmazza: 4 SATA II szabványú eszköz támogatás akár RAID-ben is (RAID 0, 1, 0+1, 5), Nvidia ActiveArmor hardveres tűzfal, Gigabites LAN, 10 USB 2.0. Ez is szépen átforrósodik üzem közben, de nem kell aggódni. A chip körül itt is észrevehetőek a Royal-lal szembeni hiányosságok. Nem kapunk plusz SATA, illetve IDE RAID vezérlőt sem. Viszont a Pro verzióhoz is jár a legújabb FireWire interfész, mely másodpercenként 800 Mbit-nyi adatot képes átmozgatni megfelelő eszközeinkről. Szinte kiszúrja a szemünket a két PCI-Express x16-os slot, közöttük megtalálható a régi ismerős szelektorkártya. Itt egy kicsit hátrányban van a Gigabyte, mert az MSI ezt ún. digital switch segítségével oldotta meg. Nem kell folyton a kártyát rakosgatni. A gyártó megpróbálja feledtetni eme hiányosságát azzal, hogy kapásból kettőt ad az alaplaphoz. Az egyik a "normális" SLI működéshez, míg a másik a Gigabyte saját 3D1 nevezetű dual GPU-s videokártyáihoz kell. Ötletes reklám is egyben. A régebbi eszközök tulajdonosai vélhetően örülni fognak a két PCI slotnak, az újdonságok felé nyitó felhasználók pedig kutathatnak PCI-Express x1-es kártyák után is.

    A hálózati részlegért a Marvell Gigabites chipje felelős, mely az Nforce4 déli híddal karöltve dedikált linken működik. A Royal-ra még egy Marvell chip-et integráltak, amely PCI-Express buszt terhel. A hangért a Realtek ALC850-es a felelős, mely 8 csatornás, megfelelő hangminőséggel és Jack Sensing funkcióval.



    A hátlapon lévő csatlakozók balról jobbra: PS2-es billentyűzet és egér, koax és optikai SPDIF kimenet, nyomtató port, soros port, LAN és 4 USB és a hangkártya kimetei és bemenetei. Ezen a képen látszik igazán a két BIOS chip a PCI-Express x16 foglalatok felett. Az egyik a fő BIOS, mely normális esetben működik, a másik pedig a backup BIOS, mely probléma esetén ( pl. elrontott frissítés) siet a segítségünkre.



    Ami a kiegészítőket illeti, nem kényeztet minket a gyártó. A szokásos hátlap és IDE kábelek mellé kapunk két SATA kábelt és "csak" egy SATA tápkábel átalakítót. Az USB és FireWire kivezetés dícséretes, bár ez még mindig kevés, hogy valóban kihasználjuk a 10 USB portot. Megkapjuk még a kötelező SLI hídat és a hozzá járó "támasztó" hátlapot, illetve a már említett 3D1-hez való kártyát. A pici ventilátor kerül az északi hídra, nem kell csavarozni, mert egyszerűen felpattintható.



    A kézikönyv angol nyelvű és egész jó, megfelelően részletes. Apró, de annál inkább hasznosabb figyelmesség, hogy az utolsó oldalak egyikén olvashatunk az AMI és AWARD BIOS-okra jellemző csipogásokról. A telepítő CD-n természetesen a megfelelő Nforce driver terpeszkedik, amit nem árt rögtön frissíteni. Még megtalálható a CD-n a Gigabyte hardver monitorozó programja, az EasyTune 5, mely egyben egy windows-os túlhajtó szotfver is. A Bonus CD-n a Cyberlink DVD-s megoldásai és a "nagy kedvenc" Norton Internet Security 2005 található.

    A Gigabyte az AWARD féle BIOS-okat használja, első indításkor az F2-es verziószám jelent meg a bootképernyőn. Az áttekinthetőségre nem lehet panaszunk, minden ott van, ahol lennie kell. Akiknek még nem volt szerencséjük a gyártó alaplapjaihoz, azok először kicsit furcsálhatják, hogy szegényes beállítási lehetőségek közül kell választaniuk. Nos erre megoldás a főmenüben a Ctrl+F1 billentyűk megnyomása, és máris mélyebben turkálhatunk alaplapunk lelkében. Az MB Intelligent Tweaker menüpont rejti a tuningbeállításokat. Itt állíthatjuk be a C.I.A. 2 módot, a feszültségeket és az órajeleket (FSB, PCI-E frekvencia, memória). A C.I.A. 2 maximum 17, 19 %-kal képes túlhajtani a processzort terhelés esetén.

    Tesztek
    Közismert programokkal mértük az alaplap, illetve a komplett rendszer teljesítményét. Az eredményeket össze lehet hasonlítani a P4N Diamond méréseivel, de a különböző részegységek és frissebb driverek miatt óvatosan kezeljük azokat.
    A tesztkonfiguráció jelen esetben a következő volt:

  • Intel Pentium 4 Extreme Edition 3.46 GHz 1066 MHz FSB

  • Gigabyte GA-8N-SLI Pro (F3-as BIOS)

  • 2x512 MB Kingmax Mars DDR2-533 MHz

  • Club3D X800RX 256 MB

  • Hitachi 7K80 SATA II

  • Enermax Noisetaker 375W ATX 2.0

  • Chieftec Bravo midi ház


  • Az eredmények a következőképpen alakultak:

    PCMark04 5548
    PCMark05 4282
    Everest Ultimate Edition 2.2  
    Memória olvasás 5339 MB/s
    Memória írás 2296 MB/s
    Memória késleltetés 74,1 ns
    Sandra 2005  
    CPU Arithmetic  
    Dhrystone ALU 10713 MIPS
    Whetstone FPU/iSSE2 4362/7727 MFLOPS
    CPU Multimedia  
    Integer x8 iSSE2 26803 it/s
    Floating-Point x4 iSSE2 37369 it/s


    Mivel végre adottak voltak a feltételek (vezérlő és merevlemez) a SATA II sebességének leméréséhez, ezért nem is haboztunk, bevetetteük a HDTach 3.0.1.0-ás verzióját, illetve a PCMark04 HDD teszt részét.


    HDTach 3.0.1.0


    Nos egyedül a Burst Speed-en látszik az új szabvány előnye, bár még így is messze van az elméleti maximumtól. Az Average Read értéke SATA I esetén is 48 MB/másodperc körül alakult. A mai merevlemezek nem is tudnak nagyon többet.


    PCMark04 HDD teszt


    Szép eredmények. Akit érdekel, hogy mire képes a merevlemeze, az bátran futtassa le ezt a tesztet is.

    Konklúzió

    Csak ajánlani tudjuk a Gigabyte GA-8N-SLI Pro-t. Teljesítmény terén hozza az Nforce 4 Intel Edition alaplapok szintjét. A teszt alatt végig stabilan működött, egyetlen fagyás sem fordult elő. Támogatja a kétmagos Pentium D és XE processzorokat, így a későbbi fejleszthetőség sem akadály. Itt azonban fontos megjegyeznünk, hogy a legkisebb órajelű Pentium D 820-at ez a lap sem kezeli kétmagosként, hanem mindössze egy magot lát. Ez sajnos egy Nforce 4 bug, ami úgy néz ki, így is marad. Ami a felszereltséget illeti, vannak hiányosságok, de a maximalisták válasszák a Royal verziót. Már csak egyvalami maradt hátra és ez az ára. Az ajánlott bruttó kiskereskedelmi ár körülbelül 36000 Ft. Első hallásra soknak tűnhet, de gondoljunk bele, hogy ezért SLI-képes alaplapot kapunk Intel platformon a legújabb technológiai újításokkal.

    A Gigabyte GA-8N-SLI Pro-t a Ramiris Rubin Rt-től kaptuk. Köszönjük!

    Szponzor : Ramiris Rubin Rt.



    Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

    Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

    Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106